در دوران بارداری، بسیاری از زنان با جنینی که در رحمشان رشد می کند، صحبت می کنند. بعضی از مادران عادت به خواندن داستان یا لالایی برای جنین در شکم خود دارند. دیگران در تلاش برای تقویت رشد مغز جنین، موسیقی کلاسیک برای نوزاد پخش می کنند. بسیاری از زنان نیز همسر خود را ترغیب به برقراری ارتباط با جنین می کنند. اما شنوایی جنین در چند هفتگی آغاز می شود و می تواند صدای شما یا هر صدایی را از داخل یا خارج از بدن شما بشنود؟ و چگونه شنوایی جنین در بارداری و در اوایل کودکی پیشرفت می کند؟
جدول زمانی پیشرفت شنوایی جنین در بارداری
هفته حاملگی | پیشرفت شنوایی جنین در بارداری |
---|---|
۴–۵ | سلول ها شروع به تشکیل چهره، مغز، بینی، گوش و چشم جنین می کنند. |
۹ | فرورفتگی گوش ها در جایی ظاهر می شوند که گوش کودک رشد می کند. |
۱۸ | جنین شروع به شنیدن صداها می کند. |
۲۴ | جنین نسبت به صداها حساس تر است. |
۲۵–۲۶ | واکنش جنین به صدا در رحم |
شکل گیری اولیه اعضایی که در نهایت چشم و گوش کودک خواهند بود، از ماه دوم بارداری آغاز می شود. در این دوره سلول های داخل جنین در حال رشد، تنظیم و تشکیل صورت، مغز، بینی، چشم ها و گوش های جنین را آغاز می کنند.تقریباً در هفته نهم، فرورفتگی های کوچکی در ناحیه گردن کودک ظاهر می شوند که باعث تشکیل ساختمان داخلی و خارجی گوش ها می شوند. سرانجام، این فرورفتگی ها قبل از تبدیل به گوش های جنین، به سمت محل اصلی گوش در بالا حرکت می کنند.
حدود هفته ۱۸ حاملگی، شنوایی جنین در بارداری میسر می شود و جنین کوچک شما اولین صداها را می شنود. تا هفته ۲۴، گوش های کوچک جنین به سرعت در حال پیشرفت هستند. با گذشت هفته ها، حساسیت جنین به صدا بهبود می یابد.
صداهای محدودی که کودک شما در این مرحله از بارداری شما می شنود، صداهایی هستند که شما حتی نمی توانید متوجه آن ها شوید. آن ها صداهای بدن شما هستند. که شامل ضربان قلب شما، حرکت هوا به داخل و خارج ریه های شما، شکم در حال رشد شما و حتی صدای خون در بند ناف است.
جنین از چند ماهگی صدای مادر را میشنود
با بزرگ تر شدن جنین، صداهای بیشتری را می تواند بشنود.در حدود هفته ۲۵ یا ۲۶، واکنش جنین به صدا آغاز می شود. صداهای ضبط شده در رحم نشان می دهد که نیمی از صداهای خارج از رحم، شنیده نشده و خاموش می شوند. به این دلیل که هیچ فضای بازی در فضای رحم وجود ندارد. جنین توسط مایع آمنیوتیک احاطه شده و در لایه های بدن مادر پیچیده شده است؛ به همین دلیل همه صداهای خارج از بدن خفه می شوند.
حرف زدن با جنین از چند ماهگی موثر است؟ مهم ترین صدایی که جنین در رحم می شنود صدای مادر است. در سه ماهه سوم بارداری، جنین می تواند صدای مادر را تشخیص دهد. شنوایی جنین در بارداری در این ماه ها با پاسخ دادن به صدای شنیده شده همراه است؛ به این صورت که ضربان قلب جنین با شنیدن صدای مادر افزایش یافته و با صحبت کردن او هوشیارتر می شود.
آیا کودک آینده من صدای من را تشخیص خواهد داد؟
با رشد کودک، صداهای بیشتری برای او قابل شنیدن خواهد بود.نشان داده شده است که حدود هفته ۲۵ یا ۲۶، نوزادان در رحم به صدا و نویز پاسخ می دهند. صداهای ضبط شده در رحم نشان می دهد که شدت صداهای خارج از رحم تقریباً به نصف کاهش میابد.علت این مسئله آن است که در رحم هوای آزاد وجود ندارد. کودک شما توسط مایع آمنیوتیک احاطه شده و در میان لایه های بدن شما قرار گرفته است. این به آن معناست که تمام صداهای خارج از بدن شما گرفته و مبهم خواهد شد.مهم ترین صدایی که کودک شما در رحم می شنود صدای شماست. در سه ماهه سوم، کودک شما می تواند صدای شما را تشخیص دهد. او با افزایش ضربان قلب پاسخ خواهد داد که نشان می دهد هنگام صحبت شما هوشیارتر است.
آیا در دوران بارداری باید از صداهای بلند اجتناب کرد؟
سد فیزیکی مایع آمنیوتیک به صدا در می آید و کار گوش دادن به گوش کودک را دشوار می کند. حتی صداهای بسیار بلند به گوش کودک شما نمی رسد. با این وجود صدای بلند در دوران بارداری می تواند در صورت طولانی شدن و تکرار به طور بالقوه باعث آسیب رشدی یا کاهش شنوایی در نوزاد در حال رشد شود.
آیا باید برای کودک خود در دوران بارداری موسیقی کلاسیک پخش کنیم؟
اگرچه ممکن است شنیده باشید که پخش موسیقی کلاسیک برای نوزادان در رحم مادر می تواند ضریب هوشی آنها را افزایش داده یا پایه ای برای آموزش بهتر به آنها بدهد. پخش مداوم موسیقی برای جنین می تواند چرخه های مهم خواب نوزاد را مختل کند. نوزاد شما ممکن است فقط یاد بگیرد که موسیقی را دوست داشته باشد و حتی وقتی خارج از رحم است با صدای او آشنا شود. بنابراین اگر می خواهید کودک خود را بخوانید یا با او صحبت کنید از موسیقی گوش دادن خودداری کنید.
میزان صدای موسیقی برای جنین
نیازی نیست که صدای موسیقی را خیلی بلند کنید جنین در ماه های ذکر شده صداهای متوسط را نیز می تواند به راحتی بشنود. در حقیقت بلند کردن بیش از حد صدای موسیقی ممکن است که سبب تحریک بیش از اندازه جنین شده و او را در شرایط استرس قرار دهد و نیز حتی بر روند تکامل دستگاه شنوایی جنین آثار منفی گذارد.در ابتدای بارداری جنین نمی تواند صداهای دنیای بیرون را بشنود.در پخش موسیقی برای جنین عجله نکنید این کار را از هفته ۱۷ تا ۲۰ آغاز کرده و تا پایان بارداری ادامه دهید.
روزانه چه مدت موسیقی برای جنین مناسب است؟
بهتر است روزانه ۲۰ تا ۳۰ دقیقه به یک موسیقی آرامش بخش گوش کنید. زمانی که جنینتان از موسیقی لذت می برد شما نیز ریلکس کنید و با لذت بردن ازموسیقی آثار مثبت آن را چند برابر کنید.
نوع موسیقی از اهمیت فراوانی برخوردار است
از گوش دادن به موسیقی های غمگین و گوش خراش پرهیز کنید انواع ملایم با محتوای شاد و آرامش بخش مناسب ترین گزینه می باشد.مطالعات نشان می دهد که تنظیم ریتم خواب و بیداری نوزاد از دوران جنینی آغاز می شود.بنابراین باید در طی روز به موسیقی گوش دهید در صورتی که نیمه های شب اصدای موسیقی جنین را از خواب بیدار کنید پس از تولد هم از روی عادت شب ها بیدار خواهد بود.
در دوران بارداری چه کاری می توانید برای سلامت شنوایی کودک انجام دهید؟
برای محافظت از شنوایی کودک می توانید کارهایی در دوران بارداری انجام دهید:
در مورد داروها مراقب باشید
تحققیات مصرف برخی از داروها در دوران بارداری، از جمله برخی آنتی بیوتیک ها را با کاهش شنوایی در نوزادان ارتباط داده است. به تمام پزشکان، ماما و مراقبان سلامتتان، حتی دندان پزشک خود بگویید که باردارید و در مورد هر دارویی که مصرف می کنید با ماما یا پزشک خود صحبت کنید.
با محافظت از شنوایی خود از شنوایی فرزندتان محافظت کنید
شواهدی وجود دارد که نشان می دهد قرار گرفتن طولانی مدت، مثلاَ ۸ ساعت در روز به شکل مداوم در معرض سروصدای زیاد، می تواند به شنوایی جنین در شکم آسیب برساند. اما گذراندن یکی دو ساعت در یک کنسرت پرسروصدا نباید مشکلی ایجاد کند.
ماهی های کم جیوه بخورید
ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ است که به رشد و تکامل مغز کودک شما کمک می کند، اما برخی انواع آن حاوی مقادیر زیادی جیوه نیز هستند که با برخی از نقص های مادرزادی، از جمله کاهش شنوایی ارتباط داده شده اند. برای ایجاد تعادل بین ریسک ها و مزایا، سازمان غذا و دارو به زنان باردار توصیه می کند هفته ای حدوداً بین ۲۲۰ تا ۳۴۰ گرم از انواع ماهی های کم جیوه مصرف کنند. بهتر است انواع مختلفی از جمله ماهی سالمون، ماهی روغن، میگو و ماهی تیلاپیا را انتخاب کنید و از چهار نوع ماهی که بیشترین مقدار فلز جیوه را دارند مثل شمشیرماهی، کاشی ماهی و کوسه پرهیز کنید. در مورد خوردن ماهی در بارداری کامل بدانید.
الکل مصرف نکنید
نوشیدن الکل در دوران بارداری می تواند گروهی از نقص های مادرزادی را ایجاد کند که به عنوان ناهنجاری های جنینی ناشی از الکل (FASD) شناخته می شوند. کودکان مبتلا به این ناهنجاری ها می توانند افت شنوایی و مشکل گفتاری داشته باشند. هیچ کس نمی داند که چه مقدار الکل برای ایجاد این بیماری کافی است، بنابراین بهتر است جانب احتیاط را بگیرید و به طورکلی و جداً از مصرف الکل خودداری کنید.