1. اتاق ایمز
شاید باور نکنید، اما دو نفری که در تصویر زیر می بینید، دقیقا هم اندازه هستند. اتاق ایمز توسط متخصص چشم آمریکایی، در دهه ۱۹۴۰ اختراع شد. در این خطای دید بیننده از طریق یک سوراخ به اتاقی نگاه می کند که کاملا مکعب به نظر می رسد، اما در واقع ذورنقه است. دیوار ها و سقف شیب دار، همراه با ویژگی های دستکاری شده اتاق، کاملا چشمان شما را فریب می دهند. این حقه پرسپکتیو باعث می شود قد این دو نفر کاملا متفاوت به نظر برسد، حتی اگر همین فرد در اتاق راه برود هم همین توهم ایجاد می شود. از اتاق ایمز در هالیوود برای ایجاد جلوه های ویژه در فیلم هایی مثل «ارباب حلقه ها» و «چارلی و کارخانه شکلات سازی» استفاده شده است.
2. سایه روی صفحه شطرنجی
ادوارد آدلسون، پروفسور علوم بینایی، این خطای دید را در سال ۱۹۵۵ منتشر کرد. در خطای دید سایه روی صفحه شطرنجی مربع های A و B دقیقا هم رنگ هستند، اما مربع A تیره تر از مربع B درک می شود. علت این خطا درک اشیای سه بعدی مغز است. بیننده انتظار دارد که استوانه سبز روی صفحه شطرنجی سایه بیندازد، بنابراین مغز ما اگر فکر کند بهتر است، رنگ ها را تغییر می دهد. در واقعیت تصویر آدلسون ایجاد شده تا توهم سایه را بدون اینکه واقعا وجود داشته باشد ایجاد کند.
3. به پایین نگاه نکن
پاپوش های راحتی آبی رنگ خود را به پا کنید تا توهم عمیق بودن کف این اتاق حفظ شود. فقط ممکن است وقتی در این اتاق راه می روید حس کنید در حال از هوش رفتنید.
4. مولر لایر
این توهم توسط محقق و هنرمند ایتالیایی جانی سارکونه طراحی شده است. در این خطای دید خطوط مساوی به دلیل پره هایی که در انتهای هر خط قرار دارد، با اندازه های متفاوتی درک می شود. در ستاره متحرک سارکونه، خطوط آبی و سیاه، کوتاه و بلند می شوند در حالی که طول آن ها در واقعیت ثابت است. چطور چنین اتفاقی می افتد؟ احتمالا جهت گیری پره ها باعث خطای ادراکی ما می شود. وقتی زاویه آن ها به سمت داخل باشد به نظر می رسد به هم نزدیکتر و در نتیجه خط کوتاه تر است و به همین ترتیب وقتی زوایای آن ها رو به بیرون باشد به نظر می رسد خط بلندتر می شود.
5. این عکس ها چشمانتان را به درد می آورد!
گاهی یک عکس ساده می تواند باعث شود ذهنمان به خطا بیفتد. توهمات بصری می توانند ذهن را به بازی بگیرند و گول بزنند. کافی است به اولین عکسی که در ادامه برایتان گذاشتیم نگاه کنید تا دقیقا منظور را متوجه شوید. چطور ممکن است این تصویر ثابت باشد؟ اما هست باور کنید که ثابت است.
6. این کف مواج در واقع کاملا مسطح است.
طراحی این کف توسط شرکت سرامیکی انگلیسی کاسا سرامیکا انجام شده است، که عکس آن به سرعت در اینترنت پخش شد. ورودی سالن شرکتی در منچستر به گونه ای طراحی شده که مردم را از راه رفتن در راهروها متوقف می کند. این خطای دید تنها هنگامی رخ می دهد که به ورودی سالن نگاه می کنید.
فرورفتگی در کف زمانی که شما به زاویه دید مخالف نگاه کنید ناپدید می شود. شما بیشتر می توانید در مورد چگونگی ایجاد همچین خطای دیدی در اینجا بدانید.
7. خط های راست
با نگاه اول به این تصویر خط هایی آبی می بینید. خط هایی که آبی پررنگ هستند به صورت کج و ناموازی دیده می شوند اما در واقع این چنین نیست. خطای دید باعث می شود که شما این خط های افقی را به صورت کج ببینید. با دقت و ریزبینی متوجه می شوید که این خط ها کاملا صاف هستند. بر اساس یک آزمایش در دانشگاه پنسیلوانیا از هر 20 نفر فقط سه نفر این خط ها را به صورت راست می دیده است.
8. هاله و سایه های رنگی
آیا شما هم هاله و سایه های رنگی موجود درون شکل ها را می بینید؟ در واقع این ها سایه نیستند و تنها خطوطی رنگی هستند. این پدیده توهم آبرنگی نامیده می شود. این اتفاق در صورتی رخ می دهد که خطوط بیرونی یک چند ضلعی تیره تر از خطوط کنارشان باشند. البته خطوط داخلی باید به رنگ روشن باشند و خطوط بیرونی نسبت به این خطوط تیره تر باشند. در این حالت مغز شما تلاش می کند داخل شکل را با رنگ روشن تر پر کند.
9. رنگ های بی رنگ
رنگ هایی که رنگ نیستند! در نگاه اول شما یک دایره ی نیمه شفاف آبی در این تصویر می بینید. در واقع این پدیده هم مانند پدیده آبرنگی است که توضیح دادیم. مغز شما می خواهد با هاله ای از رنگ به شما وجود یک دایره را تلقین کند.
10.شکلات بی نهایت
اگر یک شکلات ۵*۵ را همانند تصویر بالا برش بدهید به یک تکه اضافی می رسید.
11.مکعب و فنجان های هم اندازه
یک فنجان روی میز قرار دارد و در کنار آن مکعبی با فنجان کوچک تر روی آن. اگر از یک زاویه دیگر نگاه کنید متوجه می شوید که مکعب نقاشی است و فنجان ها هم اندازه هستند.