به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعدنیوز، علی حیدری کارشناس مسائل ترکیه در گفتگو با خبرنگار ساعدنیوز و در واکنش به دیدار اخیر کلیچداراوغلو رقیب اصلی اردوغان در انتخابات آتی ترکیه با سفیر آمریکا در ترکیه گفت: در خصوص این دیدار باید بگوئیم که چیزی که از ابتدای ریاست جمهوری آقای بایدن مشخص بوده، تلاش دولت آمریکا برای پائین کشیدن آقای اردوغان از طریق حمایت از مخالفان او و تغییر دولت در ترکیه است. خود آقای بایدن این را گفته بود و واکنش های زیادی را نیز در ترکیه به همراه داشت. از طرف دیگر، خود مخالفان آقای اردوغان هم رابطه خودشان با آمریکا و دیدار با مقامات آمریکایی را پنهان نمی کنند همان طور که چند ماه پیش آقای کلیچداراوغلو به آمریکا سفر کرد، و حدود 48 ساعت دیدارهای محرمانه ای با مقامات آمریکایی داشت که از دیدِ سرویس اطلاعاتی ترکیه پنهان ماند و این باعث عصبانیت اردوغان شده بود. وی چندین بار این مطلب را گفت که آقای کلیچداراوغلو قبل از این که بیاید و رئیس جمهور شود یا اعلام کاندیداتوری کند باید توضیح دهد که در آمریکا چه دیدارهای محرمانه ای داشته و با چه کسانی دیدار کرده و راجع به چه موضوعاتی گفتگو کرده است. این نشان می دهد که مخالفان آقای اردوغان هیچ باکی ندارند از این که با غربی ها ارتباط داشته باشند و این موضوع رسانه ای شود؛ اتفاقاً این را یک برگ برنده خودشان می دانند که ما به این وسیله می توانیم وضعیت اقتصادی ترکیه را بهبود ببخشیم. دیدار در این فضا انجام گرفته است و طرف آمریکایی با این دیدار حمایت رسمی خودش را از مخالفان آقای اردوغان علنی کرد. این باعث عصبانیت اردوغان شد و آن اظهارات را به زبان آورد که "من دیگر سفیر آمریکا را به دفتر کارم راه نمی دهم و تو باید بدانی که با چه کسی طرف هستی!"
حیدری با اشاره به این که دو ماه مانده به انتخابات و احتمال این که آقای اردوغان دوباره رئیس جمهور شود، بسیار پائین است و با روندی که وجود دارد، وضعیت آقای اردوغان بسیار دشوار است، افزود: فکر نمی کنم با این وضعیت، آقای اردوغان بتواند دوباره رئیس جمهور بشود. با این حال، حتی اگر باز آقای اردوغان به عنوان رئیس جمهور ترکیه انتخاب شود، این طور نیست که او دیگر با سفیر آمریکا در آنکارا دیدار نکند. بلکه مثل بقیه موضع گیری هایش و رفتارهای سیاسی اش دوباره چرخش را خواهد داشت و دیدار خواهند کرد البته به شرط این که رئیس جمهور شود.
این کارشناس مسائل ترکیه درباره واکنش جامعه ترکیه به دیدار کلیچداراوغلو با سفیر آمریکا گفت: جامعه ترکیه از غربگرایان و محافظه کاران اسلامگرا تشکیل شده است. نیمی غربگرا و نیمی اسلامگرا. دیدار کلیچداراوغلو با سفیر آمریکا برای غربگرایان مثبت است اما این دیدار می تواند در میان اسلامگرایان تردیدهایی را ایجاد کند چرا که در میان محافظه کاران و اسلامگرایان ترکیه، رابطه با آمریکا چیز جالبی نیست. خصوصاً در قشر خاکستری که در گذشته به اردوغان و دولت او رأی دادند و دیگر تمایلی به تداوم حضور اردوغان در قدرت ندارند و در عین حال، تردید دارند که به کلیچداراوغلو رأی بدهند یا اصلاً رأی ندهند. در این طیف ممکن است باعث ایجاد تردیدهایی شود و تغییراتی در تصمیم آنها رخ دهد. البته خیلی نمی توانیم ضریب تأثیر این رویداد را خیلی بالا بدانیم. شاید بین 2 تا 5 درصد بتوانیم این تغییرات را شاهد باشیم. به طور کلی، این دیدار نمی تواند تغییر اساسی ایجاد کند. تنها به عنوان ابزاری برای پروپاگاندا علیه ائتلاف ششگانه می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
** این مصاحبه توسط اقای دکتر حمیدی دبیر سرویس سیاسی تهیه شده است