مهمترین الیافی که در تولید لباس های بیمارستانی کاربرد دارند، شامل پنبه، پلی استر، اسپاندکس (لاکرا) و ویسکوز می باشند. سه نوع از چهار مدل الیاف نام برده شده شامل پنبه، پلی استر و ویسکوز، به تنهایی و یا به صورت ترکیب با الیاف دیگر در جهت تولید لباس های اسکراب کاربردی می باشند. بنابراین لازم است ابتدا به صورت جامع این چهار نوع لیف به طور دقیق معرفی شوند.
الیاف هایی که در جهت تولید لباس های اسکراب به میروند
روپوش های پزشکی معمولا سفید رنگ و بدون هرگونه تزیینات و تجملات هستند. اما رنگ سفید روشن باعث تنگی و انقباضات چشمی می شود. از این رو کادر اتاق عمل معمولا از روپوش آبی و سبز استفاده می کنند. همچنین رنگ سبز با تضادی که ایجاد می کند، سبب می شود که حواس جراح از رنگ قرمز (رنگ خون) پرت شود. اگر جراح مدام به رنگ قرمز نگاه کند، به مرور حساسیت خود را نسبت به این رنگ از دست می دهد که ممکن است هنگام عمل خطراتی برای بیمار به همراه داشته باشد. در بخش کودکان، به منظور القای حس شادی و راحتی، معمولا روپوش هایی رنگی استفاده می شود.
پنبه، بهترین انتخاب برای تولید لباس کادر درمان
بی تردید پنبه یکی از بهترین و کاربردی ترین الیاف در تولید پوشاک مختلف از جمله یونیفرم های بیمارستانی می باشد. دلایل مختلفی را برای این انتخاب می توان نام برد که از جمله آن سبکی، نرمی، صافی، استحکام و مقاومت خوب آن در برابر مشکل الکتریسیته ساکن می باشد. پارچه های تولید شده از پنبه با وجود نازک بودن همچنان مستحکم هستند. فرم ایستایی محصول نهایی تولید شده از الیاف پنبه داخل تن بسیار قابل توجه و جذاب است. تردیدی نیست که جنس پنبه بهترین انتخاب برای فصل گرم سال، یعنی بهار و تابستان است. اما مزیت ویژه محصولات تولید شده از این الیاف این است که در باقی ماه های سال نیز کاربردی و مناسب خواهند بود. نقش ها و طرح های پرینت شده روی پارچه های پنبه ای به خوبی و در بالاترین سطح کیفیت نمایش داده می شوند.در مقابل رنگ لباس های از این جنس با مرور زمان و همزمان با شستشوی مداوم کم و کمتر خواهد شد. شستشوی نادرست محصولات پنبه ای همچنین باعث کاهش کیفیت و چروک زیاد آن خواهد شد. این الیاف به دلیل جذب رطوبت بالایی که دارند همواره قابلیت لکه شدن را نیز دارا می باشند.با تمام این اوصاف، شستشوی لباس های اسکراب از این جنس الیاف کار پیچیده ای نخواهد بود و نیاز به مراقبت های عجیب و غریب نخواهد داشت. تردیدی نیست که خشک کردن لباس های پنبه ای به روش آویزان کردن به سادگی قابل انجام خواهد بود. در نهایت لباس های فرم بیمارستانی از جنس ۱۰۰درصد پنبه در بازار در دسترس می باشد. نکته مهم این است که این الیاف عموماً با الیافی همچون پلی استر با هدف افزایش کیفیت شستشویی محصول نهایی و همچنین کاهش میزان چروک پذیری ترکیب می شود.
پلی استر، انتخاب دوم برای تولید لباس کادر درمان
الیاف پلی استر به جهت محبوبیت و کاربرد بلافاصله پشت سر الیاف پنبه قرار می گیرد. این جنس از الیاف از واکنش شیمیایی میان مواد نفتی، هوا و آب تهیه می شود. به واسطه آن که پلی استر از دسته محصولات مصنوعی می باشد، حس طبیعی نشأت گرفته شده از پنبه را هیچ گاه نخواهد داشت. اما به خودی خود دارای خواص مفید و موثر بسیاری می باشد که از آن جمله می توان به استحکام بالا، مقاومت در برابر چروک، نگه داری آسان و در نهایت خشک شدن سریع اشاره نمود. تمامی شاخص های فوق برای تولید لباس های فرم کادر درمان بسیار مهم و تاثیرگذار خواهند بود. محصولات پلی استری در برابر پدیده آبرفت و کش آمدن بسیار مقاوم می باشند از این رو این الیاف را با پنبه معمولاً ترکیب می کنند. این ترکیب باعث افزایش میزان توانمندی هر دو لیف در کنار هم می شود.پلی استر همچنین در برابر جذب رطوبت مقاومت خوبی را دارد از این رو در صورت به کارگیری برخی تکنولوژی های بافت، این امکان وجود خواهد داشت که عرق از سطح پوست بدن به سمت خارج لباس انتقال داده شود و بر خلاف پنبه جذب لیف نشود.بسیاری از افراد زیردست و جنس ۱۰۰ درصد پلی استر را دوست ندارند. خاصیت الکتریسیته ساکن از معایب دیگر این جنس به حساب می آید، البته استفاده از نرمکن ها در جریان شستشو باعث رفع این مشکل خواهد شد.شستشوی این نوع جنس در آب ولرم و همراه با نرم کننده ها بهتر است انجام شود. خشک کردن آن نیز توسط خشک کن ماشینی با دور پایین پیشنهاد می شود. پشت و رو کردن محصول پلی استری از نکات مهمی است که هنگام شستشو باید انجام شود. این کار در حقیقت باعث ممانعت از پرز شدن سطح پارچه در دراز مدت خواهد شد.
ویسکوز، متنوع و گسترده
الیاف ویسکوز ریون از دسته الیاف مصنوعی به حساب می آیند که به صورت بازیافتی از پالپ چوب به همراه یک سری واکنش های شیمیایی تهیه و تولید می شوند. این الیاف قابلیت آن را دارند تا ظاهر و احساس متفاوتی را هنگام استفاده از خود نمایش دهند (معمولاً احساس مثبت). لباس های اسکراب تولید شده از این جنس دارای کیفیت و تنوع گسترده می باشند. در حالت کلی آویزش خوب و زیردست ابریشم گونه دارد. اما از قدرت کشسانی بالایی برخوردار نیستند. لباس های اسکراب تولید شده از جنس ویسکوز به راحتی چروک می شوند. ثبات ابعادی لباس های تولید شده از این جنس همواره در معرض آسیب می باشد، لذا هنگام شستشو می بایست بسیار مراقب آن ها بود. شستشو با ماشین های لباسشویی می بایست حتماً با آب ۳۰ درجه و تا حد امکان بدون خشک کن چرخشی باشد.
اسپاندکس، سبک و مقاوم
تردیدی نیست با الیاف اسپاندکس که با نام های لاکرا و الاستان نیز شناخته می شوند در طی خرید و استفاده از لباس های مختلف آشنایی دارید. این جنس الیاف، سبک و مقاوم هستند و خاصیت کشسانی را برای انواع لباس ها فراهم می آورند. این الیاف همزمان با استفاده و پوشیده شدند لباس کش می آیند، اما بلافاصله با خارج کردن لباس از تن به فرم اولیه خود در ساختار لباس باز می گردند. جالب است بدانید این الیاف به تنهایی خاصیت راحتی با خود به همراه ندارد و حتماً می بایست به صورت ترکیب شده با دیگر الیاف استفاده شوند. از این رو این الیاف با پنبه، پلی استر و ویسکوز جهت تولید لباس های اسکراب ترکیب می شوند. باید توجه داشت که ترکیب بیشتر از ده درصد اسپاندکس در تولید این دسته لباس ها از میزان راحتی و کارآیی آن می کاهد.
ترکیبی ها، ترکیبی از الیاف مختلف با هم
مهم ترین و اصلی ترین هدف از پوشیدن روپوش در محیط های درمانی، داشتن حفاظی بدنی در مقابل خطرات احتمالی است. در مرحله بعد با توجه به جامعه هدف، کادر پزشکی، پرستاری و اتاق عمل، روپوش ها دسته بندی می شوند.چهار جنس نامبرده شده در بالا معمولا با همدیگر با درصدهای مختلف ترکیب شده و محصول با شاخص جدیدی را ایجاد می کنند. ترکیب متداول موجود در این بین پلی استر-پنبه و پلی استر-اسپاندکس است، که در ادامه به این دو ترکیب خواهیم پرداخت.
پلی استر-پنبه
ترکیب این دو جنس لیف از معروف ترین ترکیب ها در تولید بسیاری از پارچه لباس ها از جمله لباس های فرم بیمارستانی می باشد. بخش پلی استر در این ترکیب کمک می کند تا پارچه فرم و ظاهر خود را حفظ کند. در عین حال وجود پلی استر پارچه لباس های اسکراب را در مقابل لک شدن و چروک شدن مقاوم خواهد کرد. در حالی که پنبه بخشی است که راحتی را در ساختار پارچه فراهم می نماید. اگرچه ترکیب الیاف مختلف در ساختار پارچه هیچگاه خاصیت خالص هر یک از بخش ها را نخواهد داشت. به عنوان مثال پارچه ترکیب پنبه-پلی استر هیچگاه تنفس پذیری صد درصدی پنبه خالص را نخواهد داشت. تردیدی نیست، شاخص های مربوط به پارچه، کاملاً بر اساس میزان درصد ترکیب هر یک از بخش ها وابسته خواهد بود. اما بدون شک، ترکیب پنبه و پلی استر محصولی را ایجاد می کند که همه کاره و بسیار مقاوم است.محصول جدید همچنین این قابلیت را دارد که رنگ و فرم چاپ را در جریان شستشو و استفاده مداوم به خوبی حفظ نماید. برای نگه داری بهتر ترکیب پنبه پلی استر می بایست دقت شود از دمای بسیار بالا استفاده نشود و در محدوده ۳۰ تا ۴۰ درجه سانتیگراد شسته شده و خشک کن متوسط ماشین لباسشویی استفاده گردد، تا عمر و کیفیت محصول برای مدت زمان طولانی تر حفظ شود.
پلی استر-اسپاندکس
ترکیب این دو جنس، یک ترکیب کارآمد در تولید پارچه مخصوص لباس کادر درمان می باشد. پلی استر در این ترکیب کیفیت و دوام محصول را تضمین می کند. اسپاندکس نیز در این ترکیب راحتی را برای محصول نهایی فراهم می آورد. ترکیب پلی استر-اسپاندکس به مراتب نسبت به ترکیب پنبه-پلی استر مقاومت بیشتری در برابر چروک شدن خواهد داشت. کیفیت محصول تولید شده، با توجه به میزان ترکیب و کیفیت نخ و الیاف به کار گرفته شده در تولید پارچه می تواند متفاوت باشد. شستشوی لباس های با این ترکیب پارچه با توجه به میزان اسپاندکس موجود و ساختار پارچه می تواند کمی متفاوت باشد. اما در حالت کلی از آنجا که اسپاندکس نسبت به حرارت و گرما کمی احساس می باشد. می بایست نسبت به انتخاب دمای شستشو دقت کافی شود و از آب با درجه حرارت پایین تر و خشک کن بدون حرارت و یا با حرارت پایین بهره گرفته شود.