اردک ها پرنده های مفید و دوست داشتنی هستند که هم در خانه به عنوان پرنده خانگی قابل۶ نگهداری هستند و هم آنها را برای تولید گوشت می توان پرورش داد. آنها نژادهای مختلفی دارند اما خلق و خو و رفتار آنها شباهت زیادی به یکدیگر دارد. به عنوان مثال پرنده نر صدای کلفت و رفتار جسورانه تری دارد، اما اردک های ماده صدای نازک و آرامی دارند و رفتاری مهربانانه تر از خود نشان می دهند. جهت تشخیص بهتر سن آنها و شناسایی اردک های نر از ماده ، راهکارها و روش هایی را در این نوشته به شما آموزش خواهیم داد، اگر علاقه مند به نگهداری و پرورش اردک هستید و یا می خواهید جنسیت اردک های خود مطمئن شوید، مطالعه این مقاله را به شما پیشنهاد می کنیم.
ضرورت تشخیص جنسیت اردک
تشخیص جنسیت اردک ها برای مدیریت گله در فصل جفتگیری و تخمگذاری و همچنین تعیین جیره غذایی مناسب، بویژه در دوران بلوغ و تولید مثل، بسیار حائز اهمیت می باشد. بعنوان مثال اردک های ماده تخمگذار جهت بهبود قابلیت تخمگذاری، تقویت بنیه برای فصل جفتگیری و تخمگذاری و همچنین تولید تخم های نطفه دار باکیفیت، باید در مقایسه با اردک های نر کلسیم بیشتری مصرف کنند.همچنین برای اینکه بتوانید اردک های نر و ماده را باهم جفت کنید، باید بتوانید جنسیت آنان را تشخیص دهید. بعنوان مثال جهت دستیابی به بالاترین درصد جوجه درآوری (راندمان هچ)، از تخم های نطفه دار اردک مسکویی، باید نسبت نر به ماده در گله پرورشی 1 به 2 یا 1 به 3 باشد. یعنی بهتر است یک اردک اسرائیلی نر، با دو یا سه ماده جفت شود.
انواع مختلف راه های تشخیص نر و ماده بودن اردک ها
همانطور که در قسمت قبل به آن اشاره کردیم تشخیص جنسیت اردک ها از اهمیت بالایی برخوردار است. برای افزایش جمعیت گله یا باید اقدام به خرید تعداد زیادی جوجه اردک نمایید، یا هم با استفاده از ماشین های جوجه کشی مختلف اقدام به جوجه کشی از این پرنده ها کنید.بعد از اتمام فرایند جوجه کشی و به دنیا آمدن جوجه ها، باید جنسیت آن ها را تشخیص دهید. در ادامه به انواع روش های تشخیص جنسیت اردک ها پرداخته ایم.
توجه کردن به رنگ پرهای اردک
این روش برای تعیین جنسیت جوجه اردک های تازه به دنیا آمده، کاربرد ندارد چون رنگ پرهای جوجه اردک های تازه متولد شده تفاوت چندانی باهم ندارند. استفاده از این روش جهت تعیین جنسیت اردک های به سن بلوغ رسیده می باشد.بعد از بلوغ رنگ پرهای اردک نر و ماده متفاوت و قابل تشخیص از یکدیگر است.توجه کنید که در فصل جفتگیری، برای جلب توجه ماده، رنگ پرهای اردک نر روشن تر می شود. اما بعد از فصل جفتگیری این پرهای روشن می ریزند.در برخی از نژاد ها رنگ پرهای نر و ماده بسیار از هم متفاوت اند. مثلاً در نژاد مالارد رنگ پرهای نر سبز و رنگ پرهای ماده ساده بوده و بدنشان قهوه ای خالدار است.
تخشیص جنسیت اردک ها با توجه به صدای آن ها
برای اینکه از روی صدای اردک جنسیتش را تشخیص دهیم لازم می باشد که حتماً اردک مورد نظر بیشتر از یک ماه سن داشته باشد. اردک های کوچکتر از یک ماهه چون صدایی شبیه به هم دارند تشخیص جنسیت از روی صدا ممکن نمی باشد.در بیشتر نژاد اردک ها، صدای اردک ماده بلند است اما صدای اردک نر ضعیف و خشن می باشد.
توجه به رنگ منقار
رنگ منقار اغلب نژادهای اردک، در طول سال ثابت است و حتی در زمان جفتگیری نیز تغییری نمی کند. هرچند رنگ منقار جنس نر و ماده برخی نژادها تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد، اما در برخی گونه های اردک متمایز بوده و می تواند به عنوان معیاری جهت تشخیص جنسیت اردک در نظر گرفته شود.بعنوان مثال اردک مالارد نر، دارای منقاری به رنگ زرد روشن بوده، اما منقار ماده های این نژاد به رنگ قهوه ای و نارنجی می باشد. همچنین اردک های خال دار نر، منقاری به رنگ سبز زیتونی مایل به زرد دارند، اما رنگ منقار ماده ها قهوه ای مایل به نارنجی همراه با لکه های تیره است.
تشخیص جنسیت با توجه به جثه آن ها
در بیشتر نژاد های اردک ، اردک های نر جثه و بدن بزرگتری نسبت به اردک های ماده دارند. برای مثال اردک های نر مسکویی در همان یک روزگی جثه ای بزرگتر از ماده های این نژاد یک روزه دارند. همچنین می توان با توجه به پاهای اردک نیز جنسیتش را تشخیص داد. پاهای اردک نر بسیار قوی تر از اردک ماده می باشد.اگر شما هم به پرورش اردک ها علاقه دارید پیشنهاد می کنیم مقاله آموزش کامل پرورش اردک را بخوانید.
توجه به دم اردک
در اکثر نژاد های اردک ها، اردک های نر یک تا سه عدد پَر تاب خورده در دم خود دارند. نام این پرهای تا خورده پرهای جنسی می باشد.به عنوان مثال، در نژاد مسکویی اردک، نر این اردک ها سه عدد پر تاب خورده دارند در حالی که ماده این نژاد فاقد پر تاب خورده بوده و پرهای آن کاملاً صاف است. در نژاد پکنی نیز، نرهای این نژاد دو عدد پر تاب خورده دارند و ماده این نژاد هیچگونه پر فر خورده ای نداشته و دارای پرهای صاف در قسمت دم است.
تشخیص جنسیت از روی رفتار اردک ها
اردک های نر در فصل جفتگیری اکثراً رفتاری مهربانانه و خوب از خود بروز می دهند تا نظر اردک های ماده را جلب نمایند. به عنوان مثال در نژاد مالارد، اردک های نر در کنار اردک ماده با هم نزاع می کنند.یعنی از روی این دعوا می توان فهمید که این اردک های در حال مشاجره نر می باشند.در اردک های نژاد مسکویی نیز، نرها برای جلب توجه ماده های خود صداهای عجیب و خاصی در می آورند. همچنین دم خود را تکان داده کاکل روی سرشان را به طرف بالا و پایین می برند.
تشخیص جنسیت اردک ها از طریق کلواک
برای تشخیص نر یا ماده بودن جوجه اردک با استفاده از این روش، ابتدا باید پرنده مورد نظر را به طور برعکس سر و ته در دست چپ بگیرید و انگشت های اشاره و شست خود را ما بین پاهای آن قرار دهید. در مرحله بعد سعی کنید کلواک اردک را با انگشت های اشاره و شست خود فشار دهید. با این فشار مدفوع داخل کلواک خارج می شود.سپس باید انگشت خود را داخل کلواک فرو کرده و بچرخانید. توجه داشته باشید که اگر داخل کلواک زاییده ای به اندازه تقریبا دو تا سه میلی متر وجود داشته باشد، پرنده مورد نظر نر است.اگر کلواک فاقد این زاییده بود پس اردک ما ماده می باشد. این زاییده همان اندام تناسلی اردک است که ماده ها آن را ندارند.این روش نیاز به حساسیت و ظرافت بالایی دارد و اگر مهارت کافی نداشته باشید، اردک به شدت آسیب می بیند.
تشخیص جنسیت اردک توسط روش نای
گلو و سینه ی جوجه اردک های نر نسبت به جوجه اردک های ماده پهن تر است.همچنین توجه داشته باشید که گلوی جوجه اردک های نر دارای انحرافی به اندازه سه تا چهار میلی متر است.می توانید با لمس گلوی جوجه اردک توسط دست چپ این انحنا را تشخیص دهید. اما باید بدانید که تشخیص جنسیت با این روش موقتی می باشد و تا چند روز می توانید با استفاده از این روش جنسیت را تشخیص دهید.
روشهایی جهت تعیین جنسیت تمام گونه های اردک اعم از نژادهای خارجی و محلی
تعیین جنسیت اغلب نژادهای اردک، توسط راهکارهایی که در بخش فوق ارائه نمودیم امکان پذیر می باشد. اما ممکن است برخی از این روش ها، در مورد تمام نژادهای اردک یا برای تمام سنین قابل اجرا نباشند. بعنوان مثال رنگ پر و بال های نر و ماده اردک نژاد پکنی، سفید رنگ و بسیار شبیه به یکدیگر می باشد و به همین دلیل نمی توان جنس نر و ماده این نژاد را، از روی رنگ پر و بال ها تشخیص داد.
از طرفی نر و ماده اغلب نژادهای اردک، قبل از سن بلوغ مشابه یکدیگر بوده و از طریق مشخصات ظاهری قابل تمایز از یکدیگر نمی باشند. همچنین صدای نر و ماده تا قبل از یکماهگی، تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد. از طرفی معیارهایی همچون رفتارهای دوران جفتگیری، پرهای جنسی و … از زمان بلوغ به بعد بروز می کنند. به همین دلیل ممکن است برای تعیین جنسیت انواع نژادهای اردک، مجبور به استفاده از روش های مطمئن تری شویم. در ادامه به بررسی دو روش دیگر، جهت تعیین جنسیت گونه های مختلف اردک خواهیم پرداخت.
نتیجه گیری
در حالت کلی برای اینکه بتوانید اردک های نر و ماده را در گله پرورشی تان تشخیص دهید، در وهله اول باید در مورد نژاد پرورشی و خصوصیات ظاهری، فیزیکی و رفتاری آن، از بدو تولد تا بلوغ و فصل تولید مثل، دوره تولک (پرریزی) و … اطلاعات کامل را کسب نمایید. در واقع اینکه کدام روش برای تعیین جنسیت اردک بهتر است و درصد خطای کمتری دارد، بیشتر وابسته به نژاد پرنده می باشد.بعنوان مثال معمولاً جوجه اردک های مسکویی نر، زودتر از ماده ها هچ می شوند و اگر شما این نکته را بدانید، می توانید تا حدی پی به جنسیت جوجه ها ببرید. همچنین رنگ پرها، در اردک های خال دار نر و ماده بسیار شبیه به یکدیگر بوده و شما باید به دنبال روش دیگری برای تعیین جنسیت این پرنده باشید.