جرم مشهود به چه معناست؟

  دوشنبه، 07 مهر 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
جرم مشهود به چه معناست؟
رفتارهای خلاف قانون در اماکن عمومی که در معرض دید ماموران نیروی انتظامی اتفاق می‌افتد، جرم مشهود نامیده می‌شود. در این بحث مصادیق و آثار جرائم مشهود توضیح داده می‌شود.

تعریف جرم مشهود از دیدگاه حقوقدانان

در خصوص جرم مشهود به تعدادی نمونه از تعاریفی که در بین حقوقدانان شده است اشاره می نماییم.

  • جرم مشهود به جرمی می گویند که مرتکب آن در زمان ارتکاب یا بلافاصله بعد از وقوع جرم به صورتی که علت های ارتکاب از سوی دستگیرکننده قابل جمع آوری باشد، دستگیر شود. در غیر این صورت، جرم مذکور غیرمشهود خواهد بود.
  • ‏ در نمونه دیگری از تعریف جرم مشهود آمده است که جرم هنگامی مشهود خواهد بود که در زمان ارتکاب کشف شده یا این که متّهم به واسطه هَمهَمه و قیل و قال مردم مورد تعقیب واقع شده باشد.
  • ‏در نمونه پایانی هم جرائم مشهود و غیرمشهود به این صورت تعریف شده­ اند: جرم مشهود به جرمی بیان می شود که در هنگام ارتکاب یا اندکی پس از وقوع جرم بتوان مرتکب آن را دستگیر کرد و علت های آن را جمع آوری نمود. مقصود از جرم غیرمشهود نیز جرمی است که از هنگام وقوع آن مدّت نسبتاً زیادی گذشته است و متعاقباً مأمورین و اشخاص از وقوع آن مطّلع شده اند.

با ملاحظه به این تعاریف می بینیم که علمای حقوق صرفا در جهت تعریف این نوع از جرائم به مصادیقی از آن اشاره کرده اند.

تصویر

مصادیق جرم مشهود

ماده 45 قانون آیین دادرسی کیفری جدید مواردی را که جرم مشهود است مشخص کرده است . بنابراین مصادیق جرم مشهود از قرار زیر است :

  • در مرئی و منظر ضابطان دادگستری واقع شود یا مأموران یاد شده بلافاصله در محل وقوع جرم حضور یابند و یا آثار جرم را بلافاصله پس از وقوع مشاهده کنند.
  • بزه دیده یا دو نفر یا بیشتر که ناظر وقوع جرم بوده اند، حین وقوع جرم یا بلافاصله پس از آن، شخص معینی را بهعنوان مرتکب معرفی کنند.
  • بلافاصله پس از وقوع جرم، علائم و آثار واضح یا اسباب و ادله جرم در تصرف متهم یافت شود و یا تعلق اسباب و ادله یادشده به متهم محرز گردد.
  • متهم بلافاصله پس از وقوع جرم، قصد فرار داشته یا در حال فرار باشد یا بلافاصله پس از وقوع جرم دستگیر شود.
  • جرم در منزل یا محل سکنای افراد، اتفاق افتاده یا در حال وقوع باشد و شخص ساکن، در همان حال یا بلافاصله پس از وقوع جرم، ورود مأموران را به منزل یا محل سکنای خود درخواست کند.
  • متهم بلافاصله پس از وقوع جرم ، خود را معرفی کند و وقوع آن را خبر دهد.
  • متهم ولگرد باشد و در آن محل نیز سوء شهرت داشته باشد.

رفتارهای خلاف قانون در اماکن عمومی که در معرض دید ماموران نیروی انتظامی اتفاق می افتد، جرم مشهود نامیده می شود. اما بر خلاف این تعریف، جرم غیرمشهود زمانی کشف می شود که مدت زیادی از ارتکاب آن گذشته است و به همین دلیل به آسانی نمی شود آن را ثابت کرد. در این دسته از جرایم ماموران نیروی انتظامی وقوع جرم را به دادستان اعلام می کنند تا دادستان پس از انجام بررسی های لازم، در مورد ادامه تحقیقات دستورات لازم را به ماموران نیروی انتظامی بدهد یا تصمیم قضایی لازم را بگیرد.

انواع جرم مشهود

جرم مشهود انواع زیادی دارد که در ادامه بر اساس شماره با آنها آشنا می شویم:

  1. برخی افراد در خیابان ها یا اماکن عمومی مثل پارک ها و مراکز خرید رفتارهایی از خود نشان داده یا کارهایی انجام می دهند که خلاف قانون است و جرم محسوب می شود. در مواردی این اقدامات در جلوی چشم ماموران نیروی انتظامی اتفاق می افتد که به آن جرم مشهود می گویند.
  2. گاهی اوقات هم جرمی واقع می شود که بلافاصله ماموران نیروی انتظامی از وقوع آن خبردار و در محل حادثه حاضر می شوند یا اینکه پس از گذشت مدت زمان کوتاهی از حادثه، این ماموران نشانه های باقی مانده از جرم را مشاهده می کنند.
  3. داستان به اینجا ختم نمی شود و موارد دیگر را می توان وارد تیم جرم مشهود کرد، آن هم مربوط به زمانی است که در موقع حادثه یا بلافاصله بعد از آن، قربانی یا افراد دیگری اعلام کنند که فردی با مشخصاتی معین، عمل خلاف قانونی را انجام داده است. به عبارت ساده تر برای حادثه باید شاهدی وجود داشته باشد و خودش حادثه را گزارش دهد.
  4. مورد دیگر این است که بعد از دستگیری متهم، وسایل یا شواهد ارتکاب جرم، همراهش باشد، به این ترتیب جرم مشهود خواهد بود.
  5. گاهی نیز اتفاق می افتد که متهم بلافاصله بعد از ارتکاب جرم از سوی ماموران دستگیر می شود، یعنی مانند بسیاری از برنامه ها و سریال هایی که از تلویوزیون پخش شده است، مجرم بعد از ارتکاب جرم، طی یک تعقیب و گریز به دام می افتد؛ به این مورد هم جرم مشهود می گویند.
  6. جالب است این را هم بدانید که اگر ارتکاب جرم در خانه و به طور کلی محل سکونت فرد باشد، فرد قربانی می تواند در همان زمان یا پس از آن، از ماموران نیروی انتظامی کمک گرفته و از آنها بخواهد در محل مورد نظر حاضر شوند که این مورد هم از جمله موارد جرم مشهود است.
  7. یکی دیگر از موارد جرم مشهود مربوط به زمانی است که وجدان یقه متهم را می گیرد و وی را برای اعتراف راهی اداره پلیس می کند. به این ترتیب متهم پس از انجام عمل خلاف قانون، خود را به ماموران معرفی می کند و درباره جزئیات اقدام خود، اطلاعاتی می دهد.
  8. اگر متهم ولگرد باشد و در منطقه ای که حادثه در آن رخ داده است، به انجام کارهای خلاف شهرت داشته باشد، جرم وی مشهود خواهد بود.

نکته مهمی که در مورد جرایم مشهود وجود دارد این است که ماموران نیروی انتظامی با انجام اقداماتی تلاش می کنند وسایل ارتکاب جرم و آثار و دلایل وقوع جرم حفظ شود و از فرار یا مخفی شدن متهم یا تبانی او با دیگری جلوگیری کنند. همچنین تحقیقات مورد نیاز را انجام می دهند و بلافاصله نتایج اقدامات خود را به دادستان اطلاع می دهند.

آثار مشهود بودن جرم

پس از بیان مصادیق جرم مشهود، اولین سوالی که به ذهن می ­رسد این است که مشهود بودن یا نبودن جرم چه اهمیتی دارد؟
در جرایم مشهود اختیارات قانونی ضابطین قضایی گسترده تر از اختیارات آن ها در جرائم غیرمشهود است. در جرایم مشهود ضابطین موظفند تمام اقدامات لازم را برای حفظ دلایل اثبات جرم و جلوگیری از فرار متهم انجام دهند. برای مثال به بازرسی اشیاء یا اشخاص بپردازند، در حالی که در جرایم غیر مشهود، این امر تنها با اجازه موردی مقام قضایی ممکن است. علاوه بر این، هنگامی که متهم در جرمی مشهود دستگیر می­ شود، ضابطان باید بلافاصله، موضوع اتهام و دلایل آن را به او تفهیم کنند و دستگیری­ وی را به خانواده­ اش اطلاع دهند.

ضابط کیست؟

ضابط ممکن است کمی نامش برای شما عجیب باشد اما در همه فیلم ها و سریال ها، یک پای ثابت ماجراست. یکی از واضح ترین تصورات ما از ضابطان همان ماموران نیروی انتظامی است که برای کشف جرم، دستگیری متهم و پس از آن، بازجویی از او برای پیدا شدن حقیقت موضوع، تلاش می کنند. البته باید تاکید کرد که ماموران نیروی انتظامی فقط کسانی نیستند که ضابط نامیده می شوند بلکه برخی دیگر از افراد نیز در حدود وظایف و اختیارات خود می توانند نقش ضابط را بازی کنند، با این تفاوت که به ماموران نیروی انتظامی ضابط عام و به سایر ضابطان، ضابط خاص گفته می شود.

نحوه رسیدگی به جرم مشهود

در جرم مشهود، متهم جرم را در منظر عموم انجام داده است؛ بنابراین دلایل و مدارک علیه او محکم تر است. بنا به همین دلیل رسیدگی به جرم مشهود به طریق غیر عادی و فوق العاده است. در واقع رسیدگی به جرم مشهود خالی از تشریفات است و به صورت فوری از طریق ضابطان دادگستری صورت می گیرد.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
از سراسر وب   
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها   
آخرین تصاویر