همه موهای بدن در یک چرخه رشد طبیعی زندگی می کنند، و در هر بازه زمانی ، ۹۰ تا ۹۵ درصد مو ها در مرحله فعال رشد قرار دارند که به آن «فاز آناژن» می گویند. پس از یک مرحله گذار کوتاه، موها به طور طبیعی در انتهای فاز نهایی و یا فاز تلوژن قرار می گیرند، زیرا موهای جدید به فولیکول موهای قدیمی فشار می آورند و باعث ریزش آن ها می شوند. بنابراین، ریزش موی اندک روزانه، طبیعی و مورد انتظار است.
تعداد متوسط موهای صورت که روزانه می ریزند به حجم ریش بستگی دارد، اما طبق یک نظرسنجی در ماه سپتامبر ۲۰۱۵ در مجله «Clinical and Diagnostic Research» مجموعا میزان سالم ریزش مو از سر و صورت کمتر از ۱۰۰ تا ۱۵۰ دانه در روز است.
تاثیر شستشو و آرایش ریش روی ریزش آن
ممکن است پس از آرایش ریش، ریزش آن بیشتر به چشم بیاید. این به این دلیل است که شستن یا شانه کردن ریش، خود باعث می شود برخی از تار های شل که در انتهای چرخه رشد قرار دارند، بریزند. وقتی به ریش محصولات حالت دهنده می زنید آن را زیاد ماساژ نمی دهید یا نمی شویید مو های شل صورت نمی ریزند و در جای خود محکم می مانند، به همین دلیل پس از شامپو کردن و یا بعد از آرایش ریش بیشتر متوجه ریزش آن می شوید. بازی با ریش و یا کشیدن و تاب دادن سبیل هم باعث ریزش مو های فاز تلوژن می شود.
علل کچلی ریش چیست؟
کچلی ریش به خارش آرایشگر هم معروف است زیرا این بیماری بیشتر در زمان اصلاح توسط آرایشگر با تیغ مشترک منتقل می شود و دانه های پوستی به وجود آمده خارش دار هستند. قارچی که باعث این بیماری می شود درماتوفیت نام دارد. این قارچ ها رایج اند و در همه جای دنیا پیدا می شوند. درماتوفیت عامل بیماری قارچی به نام ژوک است که در بین ران ها ایجاد می شود، این باکتری بیماری قارچی دیگری به نام پای ورزشکار را نیز سبب می شود که اطراف پا را آلوده می کند. درماتوفیت ها آنزیم های ویژه ای دارند که قادر به حضم کراتین هستند، نوعی پروتئین که لایه ی سخت بیرونی پوست را می سازد. موها و ناخن ها هم ترکیبی از کراتین هستند. بنابراین آلودگی درماتوفیت در زیر لایه ی رویی پوست گسترش نخواهد یافت. بااین حال درصورتی که بدن به حضور قارچ واکنش نشان دهد وضع متفاوت می شود و ممکن عفونت باکتریایی دومی هم به وجود بیاید.گونه های مختلفی از درماتوفیت ها باعث به وجود آمدن کچلی ریش می شوند. برخی از آن ها فقط به پوست انسان تمایل (انسان دوست) دارند و برخی دیگر به سراغ گونه های جانوری (حیوان دوست) می روند البته می توانند به انسان هم منتقل شوند. گونه های درماتوفیت زیر مسبب کچلی ریش هستند:
- تریکوفیتون روبروم
- تریکوفیتون منتاگروفیتس
- تریکوفیتون وروکوزوم
- میکروسپوروم کانیس
- تریکوفیتون ویولاسئوم
- تریکوفیتون مگنینی
- تریکوفیتون شوئن لاینی
- گونه های قارچی دیگر که باعث بیماری کچلی ریش می شوند بر اساس موقعیت جغرافیایی، تماس نزدیک با حیوانات و عوامل آب و هوایی و سبک زندگی تغییر می کنند.
علائم کچلی ریش
در برخی از موارد خفیف کچلی ریش علائمی ندارد. گاهی هم بدون هیچ دانه ی مشخصی تنها احساس خارش وجود دارد. اگرچه واژه ی ریش در آن به کاربرده شده اما کچلی ریش ممکن است تنها ناحیه ی سبیل را موردتوجه قرار دهد. کچلی ریش بیشتر در روی چانه و گردن دیده شده و از آنجا گسترش پیدا می کند. به عفونت های درماتوفیت با عنوان کرم حلقه دار هم اشاره می کنند زیرا این باکتری باعث ایجاد زخم های حلقه مانند قرمز می شود. بااین حال این زخم ها همیشه به این شکل نیستند. زخم های پوستی کچلی ریش از لحاظ ویژگی ظاهری به دودسته ی برافروخته و غیر برافروخته تقسیم می شوند.
زخم های برافروخته معمولاً قرمز هستند و پوست متورم شده و دانه های کوچکی در روی پوست هستند که از خود موادی تراوش می کنند. ممکن است احساس درد هم وجود داشته باشد. در مورد غیر برافروخته، تورم و قرمزی کمتری وجود دارد و معمولاً دانه ای هم دیده نمی شود. از دست دادن مو در قسمت های آلوده و خارش پوست که ممکن است شدت آن متفاوت باشد رایج است. ممکن است نواحی پر مو هنگام ابتلا به قارچ بیماری کریون (آبسه های ملتهب چرکی با ترشحات زردرنگ) را به وجود بیاورند. این بیماری بیشتر در کچلی ریش و کچلی سر شایع است. چنانچه از ظاهر آن انتظار می رود دردناک باشد ولی کریون معمولاً همراه با درد و خارش نیست.