حتما شما هم با شنیدن واژه خیانت به همسر تعجب میکنید و شاید با خودتان بگویید که خیانت به همسر تنها در مسائل جنسی خلاصه میشود اما جالب است بدانید که بسیاری از رفتارهای شما در زندگی از نظر روانشناسان معادل خیانت به همسر تلقی میشود.انتخاب شخص ایده آل برای زندگی مشترک کار دشواری است. اما آنچه دشوارتر محسوب می شود، حفظ رابطه و مدیریت درست آن است. می دانیم عوامل بسیاری باعث جدایی می شوند که از جمله آن می توان به خیانت، اختلاف ارزش های اجتماعی، اختلاف سلیقه و غیره اشاره کرد.
خیانت از منظر لغوی
خیانت یعنی برخلاف وعده عمل کردن به طوری که اعتماد از سمت مقابل سلب می شود. خیانت بستری از دروغ، فریب، پنهان کاری و سواستفاده گری است. این واژه در روابط دوستی و زناشویی بسیار رایج است و پیامهای تخلی در بر دارد. خیانت از نظر لغوی یعنی بی وفایی، پیمان شکنی، و زناکاری است. خیانت از بعد اجتماعی در فضای دزدی و نادرستی و ناراستی نیز مورد بررسی قرار می گیرد. در برخی از مواقع خیانت از نمک نشناسی حاصل می شود به طوری که فرد یا افراد در برابر لطفی که به آنها شده است ناسپاس هستند و پیمان شکنی می کنند که سبب آزرده خاطر شدن فرد مقابل می شود. در صورتی که فرد در یک ارتباط دو یا چند نفره، خود را وارد تعهدی کرده باشد، اما پس از مدتی به صورت آشکار یا پنهان دست به کارهایی بزند که عهد وی بشکند، در واقع خیانت رخ داده شده است به طوری که فرد یا افراد مقابل از کار وی بسیار خشمگین می شوند. واکنش در برابر خیانت اغلب به شکل خشم، فریاد، قطع ارتباط و انتقام جویی دنبال می شود.
تاثیر خیانت چیست ؟
- شوک احساسی
- احساس کمبود و غصه
- پیش داوری های ناسالم
- عزت نفس خدشه دار شده
- خودناباوری
- از دست دادن اعتماد و حس صداقت نسبت به همه چیز
- خشم
13 اقدامی که روانشناسان معادل خیانت به همسر میدانند
روانشناسان بر این باورند خیانت یکی از مهمترین اتفاقاتی است که در بسیاری از مواقع نقطه پایان رابطه را رقم می زند. عمل خیانت باعث از بین رفتن اعتماد زن و شوهر شده و زخم عمیقی را در دل آنان ایجاد می کند.با این حال، خیانت تنها یکی از عوامل مخرب رابطه محسوب می شود و عوامل دیگری وجود دارند که درست به اندازه خیانت باعث سلب تعهد و امنیت رابطه عاطفی می شوند.روانشناسان 13 اقدام زیر را معادل خیانت به همسر دانسته و تصور می کنند این عوامل درست به اندازه خیانت رابطه را تخریب می کند.
1.اهمیت بیشتر به نیازها و خواسته های خود
رابطه عاطفی باید بر مبنای مساوات و رفاقت دوطرفه به جلو پیش رود. حتی عده ای می گویند" عاشق همیشه معشوق را در جایگاه اول قرار می دهد. ارزش قائل شدن برای هم و غم همسر ارتباط زن و شوهر را تسهیل کرده و مهر و عاطفه را در دلشان تقویت می کند.اهمیت ندادن به همسر و حذف او از اولویت ها به معنای ورود به سراشیبی رابطه است. توجه شود که منظور از اهمیت قائل شدن برای همسر این نیست که فرد از خواسته های خود بگذرد، بلکه باید بین نیازهای خود و خواسته های همسرش تعادل برقرار کند.فراموش نکنید دوست داشتن در "عمل" ثابت می شود، نه "حرف".
2.انتخاب همسر بدون دلیل و تشکیل زندگی بدون معیار
رابطه عاطفی ممکن است پس از مدتی به سمتی کشیده شود که در آن مهرورزی بین زن و شوهر به حداقل می رسد، زوجین تمایلی برای شاد بودن ندارند و هنگام صحبت کردن با یکدیگر از واژه های محترمانه ای مثل "لطفاً" استفاده نمی کنند. این وضع درست زمانی شکل می گیرد که زن و شوهر به یکدیگر به چشم صرفاً یک همخانه ای نگاه می کنند و ملاکی فراتر از آن برای ادامه رابطه ندارند.این حالت که به مرور زمان ایجاد می شود، بسیار خطرناک است. زمانی که زوجین کارهای خانه را به عنوان "وظیفه" همسر قلمداد کنند دلخوری ها بیشتر و بیشتر می شود. سرانجام تصور می کنند قربانی این رابطه شده و انگار به دنیا آمده اند تا همواره در اختیار همسرشان باشند.
3.حمایت نکردن از همسر
زن و شوهر باید مثل یک تیم عمل کنند. زمانی که شخصی هم تیمی شما را مورد تمسخر قرار می دهد، قطعاً در صدد حمایت از هم تیمی تان بر می آیید. همسر درست مثل هم تیمی است که احتیاج به حمایت دارد.روانشناسان در توصیف این عامل به روابط بی شماری استناد می کنند که در آنها عدم حمایت از همسر منجر به از هم پاشیدگی رابطه و جدایی شده است.
4.دروغ گفتن به همسر
دورغ گفتن به همسر حتی در مورد مسائل پیش پا افتاده آثار جبران ناپذیری در پی دارد. یک دکتر روانشناس در این خصوص می گوید:«دروغ گفتن مخصوصاً به افراد نزدیک مصداق بارز نقض حقوق بشر است».شاید بتوان گفت خیانت به این دلیل غیر قابل توجیه و ناشایست محسوب می شود که با پنهان کاری و دروغ همراه است. اساس رابطه موفق بر پایه اعتماد، صداقت، احترام مشترک و آزادی فردی استوار است. انتخاب این سبک زندگی به معنای ادامه زندگی مشترک است.
5.استفاده ابزاری از نقاط ضعف و حساسیت های همسر برای آسیب رساندن به او
رفتارهای بسیاری در زندگی زناشویی وجود دارند که سواستفاده از همسر به حساب می آیند. یکی از این رفتارهای ناشایست کنترل همسر است.سواستفاده از عواطف همسر به منظور کنترل او معمولاً بدین شکل صورت می گیرد که فرد دائماً از همسر خود انتقاد می کند و احساساتش را هدف قرار می دهد. با مشخص شدن اهداف این فرد برای همسر، رابطه سیر سراشیبی پیدا می کند، صحبت ها و پیشنهادات فرد دیگر رنگی ندارد و رابطه وارد مرحله جدایی می شود.
6.فاصله گرفتن از لحاظ عاطفی
نادیده گرفتن همسر منجر به فاصله گرفتن زن و شوهر از یکدیگر می شود. منظور از فاصله، "جدایی عواطف" زوجین است که زندگی مشترک را به کلی مختل می کند.با کاهش مهرورزی زن و شوهر رابطه در موقعیتی حساس قرار می گیرد. از جمله نشانه های فاصله گرفتن احساسات زوجین می توان به بی اعتنایی و صحبت نکردن با همسر، بیش از حد وقت گذراندن با دوستان و همکاران و غرق شدن در مسائل کاری اشاره کرد.
7.اعمال فشار بر روی همسر برای ایجاد تغییرات
همسرتان را با تمام ویژگی هایی که دارد، بپذیرید. صحبت کردن در مورد رفتارهای آزاردهنده همسر مسئله ای است که پیش از انتخاب همسر باید حل و فصل شود.تغییر رفتار زمانی امکانپذیر است که خود فرد "بخواهد" رفتار خود را تغییر دهد. در این خصوص بد نیست به این موضوع اشاره کنیم که افراد سیگاری یا افراد دارای اضافه وزن به خوبی می دانند مصرف دخانیات یا پرخوری مشکلاتی را برای سلامتی شان به وجود می آورد. اما این خودشان هستند که نهایتاً باید تصمیم بگیرند تغییراتی را در زندگی شان ایجاد کنند.
فشار آوردن به همسر به منظور ایجاد تغییرات منجر به اختلاف و دلخوری می شود و در شدیدترین حالت خاتمه رابطه زناشویی را در پی دارد. ساده ترین اصل زندگی را می توان به این صورت بیان کرد که «ما فقط می توانیم خودمان را تغییر دهیم».فراموش نکنید که سازش با همسر لازمه زندگی زناشویی موفق است. در این روابط زناشویی موفق، زوجین به تدریج تغییرات مساعد و مطلوبِ همسر را در زندگی مشترک مد نظر قرار داده و آن ها را به مرحله اجرا در می آورند. با این حال، این تغییرات با تمایل خود فرد صورت می گیرند.
8-قدردان نبودن
هنگامی که مدت طولانی با یک نفر بوده اید، می توان به راحتی او را نادیده گرفت. این یکی از انواع خیانت در روابط زناشویی است که بسیار هم معمول است. اگر شریک زندگی شما احساس کند تلاش ها و زحماتش نادیده گرفته میشوند، ممکن است با گذشت زمان کینه به وجود آید.در واقع چنانچه مشارکت های شریک زندگی خود را در تشخیص ندهید و قدردانی نکنید، سرانجام به جایی می رسید که یک هم اتاقی داشته باشید و نه یک همسر دوست داشتنی. این خیانتی است که با گذشت زمان سرعت بیشتری پیدا می کند.
9-افشای اطلاعات خصوصی در مورد شریک زندگی خود بدون رضایت وی
اگر همسرتان به شما اعتماد کرد و چیزی را به شما گفت که دوست ندارد کس دیگری بداند، وظیفه شما این است که به خواسته او احترام بگذارید. خواه این موضوع در رابطه با سلامتی، خواه شغل و یا جنبه دیگری از زندگی شخصی او باشد.به عنوان مثال، اگر همسر شما به تازگی اخراج شده و آماده نیست این موضوع را با کسی درمیان بگذارد، پس شما هم این کار را نکنید. چون او نمی خواهد کسی بداند زیرا احساس خجالت می کند. اگر غیر از این عمل کنید، این خیانت می تواند به رابطه آسیب برساندو تاوان خیانت به اعتماد همسر، رابطه شما را تحت تاثیر قرار دهد.
10- بی احترامی به همسر در حضور دیگران
مسخره کردن، انتقاد یا بی احترامی به شریک زندگی خود همواره زیان آور است، اما وقتی در مقابل دیگران انجام می شود بسیار بی رحمانه است. این نوع رفتارهای تضعیف کننده باعث ایجاد احساس ناامنی می شود که اعتماد به رابطه شما را از بین می برد.احساس ناامنی و ترس از اینکه همسر، سخنان ناشایستی را در مقابل دوستان یا خانواده بگوید به روابط آسیب می رساند. این امر میتواند نشانه خیانت مرد یا از نشانه های زن خیانتکار باشد. شما احساس می کنید که نمی توانید در کنار شریک زندگی خود راحت باشید. احساس میکنید او به اندازه کافی به شما اهمیت نمی دهد.
11- بی عدالتی
زندگی می تواند ناعادلانه باشد. اما روابط طولانی مدت و دوست داشتنی همواره باید پناهگاه امنی باشد. با این حال، رضایت متقابل در یک رابطه فقط زمانی اتفاق می افتد که هیچ یک از دو طرف احساس نکند از او سو استفاده می شود.به عنوان مثال هزینه ها، تقسیم کار و… به راه حل های رضایت بخش متقابل نیاز دارند. خیانت زمانی اتفاق می افتد که یک طرف اراده خود را به دیگری تحمیل کند.
12- خودخواهی
زوج های خوشبخت می فهمند که گاهی اوقات هر یک از آنها باید خواسته های خود را برای منافع زندگی مشترک رها کنند. با این حال، کینه توزی و خیانت زمانی اتفاق می افتد که نوع دوستی متقابل وجود نداشته باشد. وقتی شریک زندگی از فداکاری های لازم برای منافع رابطه یا خانواده امتناع ورزد، این رفتار خودمحور میتواند بر رابطه تأثیر منفی بگذارد.
13- خیانت در فضای مجازی
یکی دیگر از خیانت هایی که اخیرا بسیاری از زوجین را درگیر کرده است، انواع خیانت در فضای مجازی است که شامل روابط صمیمی و جنسی است. این نوع خیانت از طریق چت، ایمیل یا رسانه های اجتماعی بصورت آنلاین انجام می شود.مانند هر نوع خیانت دیگر، خیانت در فضای مجازی نیز به یک رابطه آسیب می رساند، و می تواند احساس عدم امنیت، عصبانیت یا حسادت را در شریک زندگی تحریک کند. در نهایت، گاهی اوقات یک رابطه مجازی میتواند باعث جدایی یا طلاق شود.