به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، اگزوزهای امروزی به بخش سومی جهت کاهش آلایندگی های زیست محیطی مجهز شده اند . در این بخش قطعه به نام کاتالیست تعبیه شده که گازهای سمی نظیر کربن منوکسید ، هیدرو کربن و اكسيدهاي نيتروژن را که از احتراق سوخت درون سیلندر ایجاد شده است را طی یک فرایند شیمیایی به گازهای بی خطر و غیر سمی تبدیل می کند. همچنین کاتالیزور، اکسید ازت که ماده ای سمی است را به گاز ازت که یک گاز بی خطر می باشد تبدیل می نماید.
کاتالیست ها از ساختاری اسنفج گونه و از جنس فلزاتی گرانبها نظير روديم ، پالاديوم و پلاتين تشکیل شده اند تا هنگام خروجی گازها از درون این ساختار اسنفجی شکل سطح تماس بیشتری ایجاد شود تا فرایند شیمیایی به بهترین شکل ممکن انجام پذیرد.اما کاتالیست ها به منظور ایجاد فرایند شیمیایی به دمای بسیار بالایی در حدود 800 تا 900 درجه سانتگراد نیاز دارد از همین رو محل نصب این قطعه درست در ابتدای اگزوز و دقیقا بعد از خروجی های منیفولد دود قرار دارد تا از همان گرمای ناشی از احتراق ،به دمای مورد نظر برسد .
عمر مفید کاتالیست خودرو چقدر است؟
به طور متوسط عمر مفید کارکرد هر کاتالیست خودرو بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار کیلومتر است و از این رقم تجاوز نمی کند. اگر مدت زمان زیادی است که کاتالیست خودروی خود را تعویض نکرده اید باید بدانید که عملکرد آن در تبدیل گازهای پرخطر به بی خطر بسیار ضعیف شده است و امکان رد شدن آن از تست های معاینه فنی بسیار بالا است. به طور متوسط هر کاتالیست عمر مفیدی بین ۳ تا ۴ سال را دارد و پس از آن کارایی خود را به طور کامل از دست می دهد و به این ترتیب خودروی شما به یک آلاینده محیط زیست تبدیل می گردد.
یکی دیگر از بحث های مهم در زمینه تعویض کاتالیست، هزینه آن می باشد. از آنجا که در کشورهای اروپایی و پیشرفته به محیط زیست اهمیت بسیار زیادی داده می شود، هزینه تعویض این قطعه حیاتی در بحث آلودگی محیط زیست رایگان بوده و رانندگان می توانند بدون اینکه نیاز باشد هزینه ای را بابت تعویض این قطعه بپردازند، پس از پایان عمر مفید کاتالیست خودروی خود، آن را تعویض نمایند.
اما بحث محیط زیست همواره یکی از بحث های جانبی و بدون اهمیت در کشور ما بوده و هست و همین امر سبب شده است تا هزینه تعویض این قطعه مهم، در کشور ما بین ۱۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان نیز متفاوت باشد. با توجه به گرانی های اخیر در بحث لوازم یدکی و مصرفی خودرو، به نظر می رسد تعویض این قطعه برای رانندگان چندان اهمیت نداشته باشد و پرداخت قیمت زیاد این قطعه برای بسیاری از رانندگان چندان عقلانی نیست.
تنها جایی که یک راننده خودروی آلاینده مجبور به تعویض کاتالیزور خودروی خود می شود، در بحث گرفتن معاینه فنی می باشد که این مورد را هم می توان با انجام یک سری دستکاری های مختلف، پشت سر گذاشت و زیر بار هزینه نسبتا سنگین تعویض آن نرفت. با توجه به افزایش رو به رشد آلودگی شهرهای بزرگ همچون تهران که بخش عمده ای از آن را دود اگزوز خودروها بر عهده دارند، بنظر می رسد مسئولین باید برای تعویض کاتالیست خودرو چاره ای دیگر اندیشیده و تا حد ممکن، از قیمت نهایی این قطعه حیاتی بکاهند تا رانندگان ترغیب به تعویض این قطعه شوند.