به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، دوگانه سوز کردن خودرو در شهرهای بزرگ و شلوغ که تردد شهری و بین شهری در آن بالا است، یکی از راه های موثر در کاهش مصرف سوخت و همچنین کاهش آلودگی هوا محسوب می شود. در کشور ما نیز این روند در ابتدا از ناوگان حمل و نقل عمومی و تاکسی ها و پس از آن با تولید خودروهای داخلی آغاز شد.فروش خودروهای دوگانه سوز و طرح دوگانه سوز کردن خودروهای داخلی از دهه ۸۰ در شهرهای بزرگ ایران با استقبال نسبتا مناسبی همراه شد. بدین گونه که افزایش نرخ سوخت در دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ یکی از مهمترین دلایل برای دوگانه سوز کردن خودروها در ایران به شمار می آید. در این سال ها گروه خودروسازی ایران خودرو و گروه خودروسازی سایپا تلاش کردند تا برخی محصولات خود را به سمت تولید دوگانه سوز سوق دهند که مورد توجه و استقبال متقاضیان نیز قرار گرفت.
ایران یکی از بزرگ ترین ناوگان های دوگانه سوز جهان را دارا است و گاز LPG به عنوان یک سوخت جایگزین بنزین در این کشور کاملا پذیرفته شده است. خودروهای دوگانه سوز در کشور عموما یا به صورت فابریک گازسوز شده است که پیشرانه آن ها پایه گازسوز دارد و یا به وسیله شرکت ها و کارگاه های شخصی گازسوز شده اند. هرچند خودروهایی که دستی یا شرکتی گازسوز شده مجوز ادامه فعالیت داشته و از بیمه و ضمانت نامه برخوردار هستند، اما توصیه می شود از خودروهای فابریک گازسوز استفاده شود چرا که این خودروها از خطر کمتری برخوردار بوده و ایمن ترند.در این مطلب قصد داریم تا معایب خودروهای دوگانه سوز را بررسی نماییم.
معایب خودروهای دوگانه سوز
کشور ما دارای یکی بزرگترین منابع گازی جهان می باشد و طبیعتا قیمت گاز در ایران باید به نسب به سایر کشور ها کمتر باشد. به همین دلیل هم استفاده از خودروهای دوگانه سوز در ایران برای کاربری هایی مانند تاکسی ها و یا حتی افراد معمولی که از خودروی خود زیاد استفاده می کنند منطقی باشد. اما طبیعتا هر مزیتی دارای معایبی هم می باشد. بیشتر خودروهایی که تحت عنوان خودروهای دوگانه سوز عرضه می شوند دارای موتورهایی هستند که برای بنزین طراحی شده اند. خیلی از خودروهای دوگانه سوز هم اصلا دوگانه سوز نبوده و توسط خود مالک خودرو و در تعمیرگاه ها دوگانه سوز شده اند. اما خودروهایی که دارای موتور پایه گاز سوز می باشند این مشکلات جانبی را ندارند مانند سمند EF7 پایه گاز سوز . خودروهای که این گون نیستند دارای معیبی هستند.
خرابی های مکانیکی خودرو
یکی از مهمترین معایب خودروهای دوگانه سوز در میان مشکلاتی که مالکین خودروهای دوگانه سوز با آن مواجه می شوند بدون شک خرابی های مکانیکی خودرو است. این مشکلات معمولا در دراز مدت برای موتور خودرو پیش می آید. این دسته از معایب خودروهای دوگانه سوز معمولا به شکل دوره ای هستند و هزینه تعمیر را بالا می برند و بعضا هزینه تعمیر خودرو از میزان صرفه جویی ای که در مصرف بنزین می نمایند بیشتر می شود. در ادامه می توانید با سایر مشکلات خودروهای دوگانه سوز آشنا شوید.
سایش شدید سیت و سوپاپ ها
یکی دیگر از معایب خودروهای دوگانه سوز این است که سیت و سوپاپ ها دچار سایش می شوند. دلایل مهم این خرابی ها سه عامل است. فشار و دمای زیاد احتراق، بالا رفتن حرارت سیلندر به شدت و خشک بودن گاز سه عامل مهم این مشکل می باشد. به دنبال این مشکل عدم آب بندی درست موتور و افت توان خودرو رخ می دهد. این مشکل به دلیل راه حل های زیاد، برای خودروهای پایه گازسوز به راحتی قابل حل می باشد. عامل اول از سه عامل را نمی توان حل کرد . با این حال می توان سرسیلندر خودرو را تقویت نمود و از آسیب دیدگی آن در جریان کارکرد موتور جلوگیری نمود. اضافه کردن عملیات حرارتی بر روی قطعه خام سرسیلندر می باشد.
سوختن واشر سرسیلندر
یکی از بدترین معایب خودروهای دوگانه سوز همین سوختن واشر سرسیلندر می باشد که بزرگترین گلایه دارندگان این خودرو هم می باشد. این قطعه دارای نقش بسیار مهمی می باشد و هرگونه آسیب رسیدن به واشر سرسیلندر منجر به کاهش توان خروجی موتور می شود و تعویض واشر سرسیلندر را الزامی می کند. همانطور که گفتیم دمای احتراق قابل کاهش نمی باشد اما می توان به نحوی مانع انتقال این حرارت به سرسیلندر شد. تقویت سیستم خنک کاری خودرو و ارتقا دادن توان سیستم در دفع حرارت می تواند به جلوگیری از سوختن واشر سرسیلندر کمک نماید. یرای این کار باید مجاری آب در سرسیلندر را به گونه ای طراحی نمود تا بتوانند حرارت اضافه تولید شده را جذب نمایند.