به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، دیفرانسیل خودرو وسیله ای است که گشتاور انتقالی از موتور را به دو قسمت تقسیم می کند تا هر قسمت به صورت مجزا چرخی را به گردش در آورد.
دیفرانسیل سه کار را انجام می دهد
- فرستادن قدرت موتور به چرخ ها
- عملکرد به عنوان آخرین مرحله کاهش دنده در خودرو
- تغییر جهت نیرو
چرخ های خودرو با سرعت های متفاوت می چرخند به ویژه هنگام پیچیدن سر پیچ ها چرخ داخلی نسبت به چرخ خارجی مسافت کمتری را می پیماید. از آن جایی که سرعت برابر است با نسبت جابه جایی بر زمان جابه جایی (V مساوی دلتا ایکس تقسیم بر دلتا T) پس چرخ داخلی نسبت به چرخ خارجی مسافت کمتری را می پیماید و چرخی که مسافت کمتری جابه جا می شود سرعتش هم کمتر است. برای چرخ هایی که پیشران نیستند و نیروی موتور به آن ها منتقل نمی شود، مشکلی پیش نمی آید. اما چرخ های پیشران به هم متصل هستند به طوری که یک موتور واحد و یک سیستم انتقال قدرت آن ها را به گردش در می آورد.
اگر ماشین دیفرانسیل نداشته باشد، چرخ ها به همدیگر قفل می شوند و هنگام پیچیدن یکی از چرخ ها روی زمین می لغزد.
تفاوت تک دیفرانسیل با دو دیفرانسیل در چیست؟
در قسمت بعدی مقاله به شرح وظایف و شرایطی که خودروهای تک دیفرانسیل و دو دیفرانسیل دارند، می پردازیم. در این قسمت به شما می گوییم که ساختار این دو نوع سیستم انتقال قدرت، چه تفاوت هایی با هم دارند.
شاسی خودروهای دو دیفرانسیل، ارتفاع بیشتری نسبت به سطح زمین دارد، چرا که عموماً خودروهایی که دو سیستم انتقال قدرت به چرخ ها دارند، برای عبور از مسیرهای ناهموار و سخت طراحی می شوند.
گیربکس دو دیفرانسیلی ها، دو خروجی برای محورهای عقب و جلو دارد و به طور کلی، نقش بیشتری نسبت به گیربکس خودروهای تک دیفرانسیل بر عهده می گیرد.
تعداد پلوس و میل گاردان در دو دیفرانسیل ها دو برابر می شود، یعنی چنین خودروهایی چهار پلوس و دو میل گاردان دارند.
تک دیفرانسیل ها (۲WD) چگونه کار می کنند؟
خودروهایی که تک دیفرانسیل هستند، وزن سبک تری نسبت به خودروهای دو دیفرانسیل دارند. طراحی دیفرانسیل این خودروها به گونه ای است که باید فقط به دو چرخ جلو یا عقب نیرو وارد کنند. تک دیفرانسیل ها با توجه به وزن پایین تری که دارند و میزان انرژی ای که برای انتقال نیرو صرف می کنند، میزان مصرف سوخت را هم کاهش می دهند. تک دیفرانسیل ها دو دسته اند: دیفرانسیل جلو و دیفرانسیل عقب.
دیفرانسیل جلو: این مدل بیشتر در خودروهای سواری کاربرد دارد. در چنین خودروهایی، وزن سیستم دیفرانسیل و موتور در قسمت فوقانی چرخ ها تقسیم می شود. این موضوع باعث می شود خودرویی که دیفرانسیل جلو است، کشش بهتری، به ویژه در مسیرهای شیب دار و لغزنده نسبت به دیفرانسیل عقب داشته باشد. این ویژگی، مختص این سیستم است.
دیفرانسیل عقب: این مدل بیشتر در خودروهای سنگین تر چون شاسی بلند، اسپرت، باربری و لوکس استفاده می شود. توانایی این نوع خودروها، ایجاد شتاب اولیه مناسب است؛ به این صورت که با حرکت خودرو، نیروی اولیه به انتهای خودرو وارد شده و منجر به شتاب اولیه و هندلینگ بیشتر و بهتر نسبت به سایر خودروها می شود. ویژگی بارز این نوع خودروها، تعادل بیشتر در توزیع وزن خودرو است.
ویژگی های خودروهای تک دیفرانسیل چیست؟
دیفرانسیل جلو
این مدل از خودروهای تک دیفرانسیل، از نظر مصرف سوخت، مقرون به صرفه تر از سایر خودروها است.
سرنشینان قسمت عقب، فضای بیشتری در اختیار دارند، در نتیجه راحت تر هستند.
هنگام رانندگی در شرایط جوی نامساعد و مسیرهای لغزنده، عملکرد خوبی دارند.
دیفرانسیل عقب
تحمل بالایی دارند و بارگیری خودرو اثر چندانی روی آن ها ندارد.
به علت انتقال نیرو به چرخ های عقب، شرایط خوبی برای عملکرد سیستم هدایت و فرمان فراهم می کند.
دو دیفرانسیل ها (۴WD) چگونه کار می کنند؟
اکثر خودروهای دو دیفرانسیل از نوع خودروهای سنگین مثل کامیون یا آفرود هستند. این نوع دیفرانسیل در خودروهای شاسی بلند هم به کار می رود. نیروی تولیدی خودرویی که دو دیفرانسیل است، بین هر چهار چرخ توزیع می شود. کاملاً مشخص است که کنترل نیرویی که بین چهار چرخ تقسیم شده، راحت تر از کنترل نیرویی است که در دو چرخ تقسیم می شود. هرگاه با هر یک از این خودروها در جاده ای لغزنده و پر پیچ و خم رانندگی کنید، متوجه فرق میان این دو نوع سیستم انتقال قدرت خواهید شد. دو دیفرانسیل ها سه دسته اند: دائمی، موقت و اتوماتیک.
دائمی: همه چرخ ها، هم زمان با هم می چرخند.
موقت: انتخاب راننده است که خودرو از دو یا چهار چرخ استفاده کند.
اتوماتیک: خودرو متناسب با شرایط انتخاب می کند که از دو یا چهار چرخ استفاده کند.
در نظر داشته باشید در سیستم های دو دیفرانسیل یا چهار چرخ متحرک (۴WD)، همه چرخ ها می توانند هم زمان فعالیت داشته باشند، ایجاد کشش کنند و مثلاً در شرایطی که خودرو در گل و لای گیر کرده است، با اعمال قدرت، خودرو را خلاص کنند. به طور کلی در چنین خودروهایی، کامپیوتر خودرو می تواند قدرت موتور را بر اساس شرایط موجود بین چرخ ها تقسیم کند.
ویژگی های خودروهای دو دیفرانسیل چیست؟
خودروهای دو دیفرانسیل در جاده های یخبندان، ناهموار، پر پیچ و خم، لغزنده و به طور کلی، نامتعادل، ویژگی های خود را نشان می دهند. شاید شما در مسیرهای عادی و بدون خطر، سال های سال رفت و آمد کنید و هیچ وقت متوجه نشوید که خودروی دو دیفرانسیل شما چه خصوصیات ویژه ای دارد. این خودروها به محض تشخیص مشکل در هر یک از چرخ ها در شرایط نامساعد، نیروی لازم را به سمت آن می فرستند و کشش لازم را ایجاد می کنند.
سیستم انتقال قدرت دو دیفرانسیل، علاوه بر ایمن کردن خودرو و افزایش پایداری در شرایط نامساعد جوی، باعث شتاب گیری بیشتر و هندلینگ مناسب می شود.