به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، دوره گرم کردن خودرو به مدت زمانی گفته می شود که پیشرانه و اجزای آن در هوای سرد از دمای محیط به دمای پایدار کاری خود می رسند. در مدت زمان این دوره، ظرفیت جذب حرارت فلزات به کار رفته در پیشرانه، کیفیت و میزان مایع خنک کننده و روغن موتور نقشی تعیین کننده دارند. دوره گرم کردن خودرو از لحاظ مصرف سوخت، بازده حرارتی و مکانیکی و انتشار آلاینده ها بدترین عملکرد را از خود نشان می دهد.
چه اتفاقی در هنگام گرم کردن خودرو رخ می دهد؟
عملکرد ضعیف پیشرانه در هنگام گرم کردن خودرو به جزئیات مختلفی تقسیم می شود که به اختصار به شرح آنها می پردازیم.
اصطکاک بیش از حد: روغن موتور در دمای پایین سفت شده و خاصیت روان کاری خود را از دست می دهد؛ بنابراین سهم زیادی از توان ناشی از احتراق سوخت صرف اصطکاک ناشی برخورد قطعات درون پیشرانه می شود.
تبخیر ضعیف بنزین: در عملکرد عادی موتور، سوخت پس از پاشش بلافاصله تبخیر و با هوای ورودی مخلوط می شود اما در هوای سرد این تبخیر به کندی انجام می شود و مقداری از سوخت در اثر برخورد با دیواره سرد ورودی موتور دوباره به مایع تبدیل می شود. این موضوع موجب تغییر در نسبت هوا به سوخت پیشرانه می شود و مخلوط رقیق تری برای احتراق فراهم می کند. نتیجه آنکه توان تولیدشده توسط پیشرانه کاهش می یابد.
ترکیب سوخت با روغن موتور: در شرایط عادی برای جلوگیری از اصطکاک قطعات درون پیشرانه یک لایه نازک از روغن موتور تمام سطوح داخلی را می پوشاند اما در هوای سرد زمستان مقداری از سوخت جذب این روغن شده و با توجه به خاصیت شویندگی خود موجب از بین رفتن این لایه محافظ می شود. در نتیجه اصطکاک میان قطعات داخلی افزایش می یابد.
افزایش میزان آلایندگی: تبخیر ضعیف سوخت، ایجاد یک کاف میان پیستون سرد و سیلندر، فرار مخلوط هوا و سوخت، جذب سوخت در روغن موتور همگی از جمله عواملی هستند که مصرف سوخت خودرو را به میزان زیادی افزایش می دهند.
نقش ECU در گرم کردن خودرو
در خودروهای امروزی ECU یا واحد پردازش اطلاعات از طریق حسگر دمای مایع خنک کننده پیشرانه شرایط راه اندازی موتور را تشخیص می دهد. در نتیجه با افزایش 5 تا 10 برابری سوخت ورودی به پیشرانه شرایط لازم برای گرم کردن سریع آن را فراهم می کند. این افزایش میزان سوخت تا زمان گرم شدن کامل و رسیدن به شرایط کاری ادامه می یابد.
بهترین روش برای گرم کردن خودرو
در خودروهای قدیمی که سیستمی هوشمند برای تشخیص شرایط راه اندازی پیشرانه وجود نداشت خودروها مجهز به ساسات می شدند تا رانندگان با کشیدن یک اهرم مانع از ورود هوای زیاد به پیشرانه شوند و با افزایش نسبت سوخت به هوا، مخلوط غنی تری را راهی محفظه احتراق نمایند؛ اما در خودروهای جدید شرایط به گونه دیگری سات. با توجه به پدیده واژگونی هوا که در زمستان به دفعات اتفاق می افتد گرم کردن خودرو به صورت درجا می تواند موجب افزایش سرسام آور آلاینده های شهری شود؛ بنابراین بهترین روش برای گرم کردن خودرو زیر بار قرار دادن آن به جای درجا کار کردن است. بر همین اساس خودرو را بلافاصله پس از روشن نمودن با سرعتی بسیار کم حرکت دهید.