بعد از گذراندن دوران طاقت فرسا و البته شیرین بارداری زمان تولد نوزاد می رسد . زایمان درد شدیدی است که مادر برای به آغوش کشیدن ثمره زندگی خود تحمل می کند و تا چند روز دچار خونریزی می شود. اما یکی از مسایلی که معمولا مادران تازه فارغ شده را نگران می کند، میزان و مدت خون ریزی های بعد از زایمان است.برای زنان بسیار رایج است که برای یک یا چند روز خونریزی متوقف می شود و سپس دوباره شروع می شود. لوچیا دقیقاً مانند پریود است. به خصوص زمانی که شروع به فعالیت بیشتر می کنید یا در اوایل دوره پس از زایمان به پیاده روی می روید این احتمال افزایش می یابد. شیردهی همچنین می تواند جریان را افزایش دهد زیرا اکسی توسین تولید شده توسط شیردهی باعث ایجاد انقباضات رحمی می شود که لوچیای بیشتری را بیرون می کشد. اگرچه با گذشت روز ها و هفته ها از دست دادن خون کاهش می یابد اما حدود یک یا دو هفته پس از اینکه خونریزی شما متوقف شد ممکن است ناگهان دوباره شروع شود. این بخشی از یک فرآیند طبیعی است که در آن دلمه محل جفت شروع به جدا شدن می کند. این خونریزی اضافی فقط باید چند روز بیشتر طول بکشد.
آیا خونریزی بعد از زایمان طبیعی است؟
بعد از زایمان طبیعی و یا سزارین خونریزی امری طبیعی است . ترشحات بعد از زایمان سبب می شود که خون باقیمانده، موکوس، و بافت جفت از رحم خارج شود . این ترشحات که منبع آن محل اتصال جفت به دیواره رحم می باشد یا با حجم زیاد و ناگهانی و یا آهسته مثل خون قاعدگی خارج می شود.بعد از خونریزی اولیه هنگامی که ترمیم صورت می گیرد، ترشحات از قرمز روشن به صورتی و سپس به رنگ زرد تغییر رنگ می دهند. یعنی بعد از چند روزکه معمولا یک هفته تا 10 روز است میزان خون ریزی کمتر شده و ترشحات تقریبا به رنگ سفید درمی آیند که بیشتر حاوی گلبول سفید است و کم کم این ترشحات سفیدرنگ قطع می شود.
مدت زمان خونریزی بعد از زایمان
خونریزی بعد از زایمان اغلب 2 تا 3 هفته و یا تا 6 هفته طول می کشد و در صورتی که استراحت کافی نباشد و فعالیت بدنی زیاد باشد و زود آغاز شود خونریزی دوباره شروع خواهد شد اما مقدار طبیعی خونریزی بعد از زایمان 2 تا 3 هفته و یا تا 6 هفته است و پس از آن ترشحات به تدریج کم می شود.
لوچیا و پریود چه تفاوتی باهمدیگر دارند؟
معمولاً بین توقف لوچیا و شروع قاعدگی شما یک وقفه وجود دارد بنابراین انتظار داشته باشید که اولین دوره پس از زایمان خود را چند هفته پس از پایان لوچیا ببینید. اگر پریودتان نرسید و چند ماه از زایمانتان گذشته است با پزشک یا پزشک عمومی خود صحبت کنید. اگر شیر می دهید شروع مجدد قاعدگی طولانی تر خواهد بود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
خون ریزی پس از زایمان به راحتی می تواند کاملاٌ جدی و خطرناک باشد اما با این حال با تشخیصی به موقع و آغاز زود هنگام روند درمانی می توان آن را به خوبی کنترل و درمان کرد.
دیدن لخته های خون بزرگ
اگر بعد از 24 ساعت اول لخته های بزرگ را دفع کردید یا بعد از یک هفته همچنان لخته های خون را دفع کردید فوراً با ماما یا پزشک خود تماس بگیرید.
جریان خون به جای کاهش افزایش می یابد
جریان لوچیا در چند روز اول پس از زایمان سنگین خواهد بود. مقدار باید به مرور زمان کاهش یابد. اگر جریان خون ناگهان شدیدتر از آنچه بود شد یا به صورت کاهش شدید یا متوسط بیش از یک هفته ادامه یافت فوراً با ماما یا پزشک عمومی خود تماس بگیرید.
لوچیا بوی عجیبی می دهد
اگر از دست دادن خون شما بوی عجیب یا بدی می دهد ممکن است در رحم خود عفونت داشته باشید با ممکن است به دلیل پارگی هایی که در حین زایمان ایجاد کرده اید در واژن یا پرینه (نقطه بین واژن و پایین) عفونت داشته باشید. هنگامی که این اتفاق می افتد ترشحات نیز ممکن است تغییر رنگ دهند.
درد لگن
عفونت ادراری یا یبوست می تواند باعث درد لگن شود. در هر دو مورد مقدار زیادی آب بنوشید و بدون معطلی با ماما یا پزشک عمومی خود تماس بگیرید. یک ملین ملایم یا تغییر رژیم غذایی می تواند به یبوست کمک کند که بعد از زایمان بسیار شایع است. یک بیماری جدی که باعث درد لگن می شود عفونت در رحم است. این باعث می شود مادران احساس لرز و ناخوشی کنند. در این مورد فوراً با پزشک عمومی خود تماس بگیرید.
عفونت لوچیا چگونه درمان می شود؟
عفونت های پس از زایمان اغلب 10-1 روز پس از تولد رخ می دهد. آن ها عمدتاً توسط عفونت های باکتریایی دستگاه تناسلی زنان ایجاد می شوند. اگر عفونت لوچیا را تجربه می کنید ممکن است از تب و لرز و همچنین لوچیا با بوی بد و درد شکم رنج ببرید. درمان معمولاً آنتی بیوتیک خواهد بود و شما باید ظرف چند روز احساس بهتری داشته باشید. اگر خونریزی را تجربه کردید که در عرض 15 دقیقه یا کمتر از یک پد خیس می شود باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
برای قطع خونریزی بعد از زایمان می توانید از روش های زیر کمک بگیرید
- استراحت به اندازه کافی
- نوشیدن 6-8 لیوان مایعات و آب در طی روز
- مصرف رژیم غذایی متوازن، به طوری که انواع ویتامین و پروتئین ها را در بر داشته باشد.
- مایعات محرک همانند چای و قهوه را کاهش بدهید.
- از انجام فعالیت های جسمانی و بلند کردن اشیا سنگین جداٌ خودداری کنید.
- به طور مرتب لباس زیر تان ار تعویض و خشک نگه دارید.