دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / سبک زندگی / خانه داری /

خشک کردن سیر تازه در خانه با ترفندهای ساده 

یکشنبه، 06 خرداد 1403
کد خبر: 390184
ساعدنیوز: خشک کردن سیر تازه در خانه بسیار راحت است. سیر تازه یکی از مواد غذایی پر خاصیت است که در اوایل تابستان بیشتر یافت می شود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعدنیوز، در این مطلب از ساعدنیوز شما با تمامی ترفند های خشک کردن سیر تازه در خانه آشنا خواهید شد.

انواع روش‌ های خشک کردن سیر تازه در خانه

از آن جایی که سیر خشک، هم در تهیه انواع غذا و هم برای تهیه انواع ترشی به کار می‌رود و پودر سیر هم کاربرد زیادی در آشپزی دارد، با خشک کردن سیر تازه، می‌توانید از مزایای مختلف و حتی خواص سیر بهره‌مند شوید. سیر تازه را معمولا به 4 صورت خشک می‌کنند که شامل موارد زیر می‌شود.

  • خشک کردن سیر با ساقه

  • خشک کردن سیر حبه‌ای خرد شده

  • خشک کردن برگ سیر

  • خشک کردن سیر رنده شده

1- روش خشک کردن سیر با ساقه، با روش‌های دیگر کمی متفاوت است و برای کسانی که می‌خواهند سیر را برای زمستان به صورت درسته ذخیره کنند یا سیر ترشی (طرز تهیه سیر ترشی) درست کنند و یا حتی می‌خواهند سر فرصت سیر را به صورت حبه‌ای و خرد شده دوباره خشک کرده و با آن پودر سیر (طرز تهیه پودر سیر) تهیه کنند، مناسب است.

در این روش، بوته و ساقه سیر خشک می‌شوند که برای درست کردن سیر داغ مجلسی هم مناسب است.

2- اگر سیر را بخواهید به شکل موسیر در غذا به کار ببرید یا با آن پودر سیر درست کنید، خشک کردن سیر به روش خرد کردن حبه‌های سیر را باید دنبال کنید.

3- علاوه بر سیر بوته‌ای، برگ سیر هم برای استفاده در انواع غذاها برای عطر بیشتر برنج یا خورش و حتی انواع گوشت، خشک می‌شود. حتی می‌توانید سیرها را رنده و بعد خشک کنید. پس دست به کار شوید تا برای هر استفاده‌ای که از سیر دارید، نسبت به خشک کردن سیر تازه اقدام کنید.

روش‌های خشک کردن سیر با پوست

خشک کردن سیر تازه با ساقه به روش آویزان کردن (روش اول)

در همه شهرهای ایران مخصوصا شهرهای استان‌های شمالی، خشک کردن سیر تازه با ساقه، بسیار متداول است. این روش، کمترین زحمت را دارد و خیلی راحت می‌توانید سیرها را با آویزان کردن خشک کنید و در صورت لزوم، بعدا با آنها، پودر سیر یا ترشی سیر درست کنید.

حتی از حبه‌های سیر در غذا می‌توانید به صورت درسته یا رنده شده استفاده کنید. در این روش کافی است سیر‌ها را به صورت دسته‌ای ببندید و ریشه‌های سیر را روی شعله آتش بسوزانید؛ این کار هم از جوانه زدن سیرها و هم از پوک شدن آنها جلوگیری می‌کند.

سپس دسته‌های سیر را در یک جای خشک که ترجیحا آفتاب مستقیما به آن نتابد ولی در معرض هوای آزاد باشد، آویزان کنید. بعد از چند هفته یا حتی 2 ماه (بسته به رطوبت و دمای هوا) سیرها خشک می‌شوند.

خشک کردن سیر تازه با ساقه به روش نخ کشیدن (روش دوم)

«ریسه کردن سیر» یا «به نخ کشیدن سیر» یکی دیگر از روش‌های خشک کردن سیر ساقه‌ای است. در این روش باید ابتدا ریشه سیرهای ساقه‌دار را با شعله بسوزانید. سپس سیرها را با کمک یک نخ ضخیم و سوزن (بزرگ‌تر از سوزن خیاطی، مثل سوزن لحاف‌دوزی) ساقه‌های سیر را به هم وصل کنید. در این صورت سیرها مثل ریسه می‌شوند و دو طرف نخ را باید به جایی که با سطح زمین فاصله داشته باشد، متصل کنید.

در این روش سیرها به حدود 1 تا 2 ماه زمان، برای خشک شدن نیاز دارند. بعد از گذشت 1 ماه میزان خشک شدن سیرها را تست کنید و اگر خشک بودند، می‌توانید سیرها را در جای دیگر مثل سبد آشپزخانه، دور از نور آفتاب در سایه و جای خنک نگهداری کنید.

روش‌های خشک کردن سیر تازه بدون پوست

اگر سیر حبه‌ای یا بوته‌ای دارید که می‌خواهید بدون ساقه آنها را خشک کنید، باید حتما پوست روی سیرها را بگیرید و بعد آنها را به صورت ورقه‌ای خرد کرده و بعد خشک کنید. پس برای استفاده از روش‌های خشک کردن سیر بدون پوست، ابتدا باید با روش های پوست کندن سیر بدون دردسر، آشنا شوید چون تماس طولانی مدت پوست دست با سیر تازه، باعث زخم شدن نوک انگشتان و سوزش آن می‌شود. می‌توانید برای گرفتن پوست سیر تازه، روش‌های زیر را امتحان کنید.

1- متداول‌ترین روش جدا کردن پوست سیر این است که یک دستکش مثل دستکش آشپزخانه (دستکشی ضخیم‌تر از دستکش یکبار مصرف فریزری) دست کنید و با چاقو، یکی یکی سیرها را پوست بگیرید.

2- سیرها را از بوته جدا کنید و روی تخته آشپزخانه بگذارید، طوری که قوس سیر، به سمت شما باشد. سطح صاف چاقو را روی سیر بگذارید و یک ضربه سریع و محکم بزنید تا صدای ریز شکستگی پوست سیر شنیده شود. بعد چاقو را بردارید و راحت پوست را جدا کنید. با چند بار امتحان، میزان فشار به سیر، دستتان می‌آید.

3- حبه‌های سیرها را از بوته جدا کنید و در یک بطری شیشه‌ای بریزید، در حدی که نهایت 1/3 بطری را بگیرد. درب بطری را ببندید و آن را مدام تکان بدهید. سپس درب بطری را باز کنید و می‌بینید که سیرها از پوست به راحتی بیرون می‌آیند. اگر پوست هنوز به سیرها چسبیده است، تکان دادن بطری را ادامه دهید.

4- به جای تکان دادن بطری، می‌توانید سیرها را با همزن فلزی بزنید تا پوست به راحتی جدا شود.

5- سیرها را حبه‌ای کنید و در یک کاسه بریزید. روی سیرها را آب سرد بریزید و 5 دقیقه استراحت دهید. سپس پوست سیر را به راحتی جدا کنید.

خشک کردن سیر تازه و بدون پوست در آفتاب

یکی از راحت‌ترین و بهترین روش‌های خشک کردن طبیعی سیر تازه، استفاده از نور خورشید است. در این روش،‌ سیرها را به یکی از روش‌های گفته شده در قسمت قبل پوست بگیرید و حبه کنید. سیرهای حبه شده را به صورت حلقه حلقه‌ای برش بزنید.

سپس سیرها را داخل سینی رو (ترجیحا روحی) بچینید یا روی پارچه تمیز بگذارید و در معرض نور خورشید بگذارید. بهتر است برای نچسبیدن سیرها به سینی، کف سینی را کاغذ روغنی یا حتی یک پارچه بگذارید و بعد سیرهای ورقه‌ای را روی آن بچینید. هر از گاهی ورقه‌های سیر را زیر و رو کنید تا هر دو طرف سیرها، خشک شود.

خشک کردن سیر تازه روی بخاری یا شوفاژ

بهترین روش خشک کردن سیر در زمستان، استفاده از حرارت بخاری یا شوفاژ است. این روش طبیعی خشک کردن سیر هم بسیار آسان و بدون دردسر است. کافی است حبه‌های سیر را پوست بگیرید و به صورت ورقه‌ای خرد کنید. سیرها را در سینی روحی بچینید و روی حرارت بخاری یا شوفاژ بگذارید و هر چند ساعت یک بار، آنها را زیر و رو کنید.

ایراد این روش، فقط پخش شدن بوی سیر در خانه است که اگر با آن مشکلی ندارید، می‌توانید این روش طبیعی را امتحان کنید. البته این نکته را هم فراموش نکنید زمانی که هنوز سیرها خیس هستند، هم بوی زیادی دارند و هم ممکن است اگر دستتان زخم شده باشد، تماس با سیر، موجب سوزش دست شما شود. پس برای زیر و رو کردن سیرها، از یک قاشق یا انبر کمک بگیرید.

روش خشک کردن سیر تازه در مایکروفر

سریع‌ترین روش خشک کردن سیر تازه، استفاده از مایکرویو یا مایکروفر است. در این روش، سیرها را پوست بگیرید و ورقه‌ای خرد کنید. کف سینی مخصوص مایکروفر را ورقه روغنی بیندازید تا سیرها به سینی نچسبند. سیرها را در سینی مایکروفر بچینید، طوری که روی هم نباشند.

حالا مایکروفر را روی درجه 360 و زمان 5 دقیقه تنظیم کنید. هر چند دقیقه یک بار، سیرها را چک کنید تا همه جای سیرها خشک شود. مراقب باشید مدام سیرها را بررسی کنید تا نسوزند یا رنگ آنها قهوه‌ای و تیره نشود.

روش خشک کردن سیر تازه با دستگاه خشک کن

خشک‌کن‌ها دستگاه‌هایی هستند که نیازی به تنظیمات پیچیده‌ای برای خشک کردن انواع میوه و سبزیجات ندارند. کافی است سیرها را پوست بگیرید، حلقه‌ای خرد کنید و در سبد دستگاه خشک کن بگذارید. دستگاه را روی حالت خشک کن تنظیم کنید. بسته به اندازه برش‌ها، سیر را خشک کنید. چند بار برش‌های سیر را زیر و رو کنید تا کاملا خشک شوند.

روش خشک کردن سیر تازه در هواپز

هواپز با حرارت خشک و جریان هوا، سیرها را خشک می‌کند. برای خشک کردن سیرها در سرخ کن بدون روغن یا هواپز، سیرهای پوست کنده را ورقه‌ای خرد کنید. کف سبد هواپز را کاغذ مخصوص هواپز بگذارید. سیرها را روی کاغذ بچینید.

دمای هواپز برای خشک کردن سیر را روی 140 یا 150 درجه تنظیم کنید. سیرها برای خشک شدن به 30 تا 40 دقیقه، زمان نیاز دارند. در این مدت، 2 تا 3 بار به سیرها سر بزنید و آنها را زیر و رو کنید تا هر دو طرف سیرها، خشک شوند.

خشک کردن سیر تازه در فر

این روش خشک کردن سیر تازه هم مثل روش قبل است، فقط زمان بیشتری را باید به خشک کردن سیرها اختصاص دهید. بهتر است در حین ورقه‌ای کردن و چیدن سیرها در سینی فر، دستگاه فر را روشن کنید تا گرم شود. البته فراموش نکنید که کف سینی را ورقه روغنی بیندازید تا سیرها به سینی نچسبند.

سینی را در فر بگذارید و دمای آن را روی 100 درجه تنظیم کنید. حدود 2 ساعت طول می‌کشد که سیرها خشک شوند ولی در این مدت باید هر 15 دقیقه یک بار، به سیرها سر بزنید و آنها را زیر و رو کنید که نسوزند و همه قسمت‌های سیر، رطوبت خود را از دست بدهد.

خشک کردن سیر تازه رنده شده

می‌توانید سیرها را بعد از پوست کندن، در مخلوط‌کن یا میکسر پودر کرده و بعد آنها را به هر یک از روش‌های بالا خشک کنید. این روش برای وقتی است که می‌خواهید پودر سیر را با دردسر کمتر درست کنید. البته در این روش هم بعد از خشک کردن سیرها، آنها را با گوشت‌کوب یا در آسیاب نرم کنید و کمی آرد به آن اضافه کنید تا خشک و سفت نشود. به این روش حریره سیر هم می‌توانید درست کنید.

خشک کردن سیرتازه به صورت سنتی

برای خشک کردن سیرتازه می توانید سیرها را پوست گرفته و حلقه حلقه برش بزنید. سپس پارچه تمیزی روی زمین و در زیر آفتاب پهن کنید و این ورقه های سیر را روی آن پهن کرده و تا کاملا خشک شوند. برای خشک کردن سیر می توانید، سیرهایی که به تازگی چیده اید را بشویید و آنها را به مدت یک هفته در یک محل تاریک و بدون رطوبت خشک کنید.

خشک کردن برگ سیر تازه

برگ سیر هم قسمتی از سیر تازه است که بسیاری افراد، فرصت را غنیمت می‌شمرند و آن را خشک می‌کنند تا برای عطر دادن بیشتر به انواع غذاها، از آن استفاده کنند. برای خشک کردن برگ سیر تازه، ابتدا برگ‌های سیر را از ساقه یا حبه‌های سیر تازه جدا کنید و در آب برای حداقل 30 دقیقه بخیسانید. چون برگ سیر، گل و لای زیادی دارد پس در تمیز کردن آن احتیاط کنید.

برگ‌های سیر را از آب بکشید و در سبد یا آبکش بگذارید تا آب اضافی آن خارج شود. سپس برگه‌ها یا ساقه‌های سیر را به همان شکل روی پارچه نخی پهن کنید و در مجاورت هوای آزاد بگذارید تا خشک شوند.

روش سریع‌تر برای خشک کردن ساقه‌های سیر، خرد کردن آنها است. می‌توانید برگ‌های سیر را ریزتر خرد کنید تا زودتر خشک شوند. در ضمن از روش‌های دیگر مثل گذاشتن روی بخاری، در مایکروفر، فر، میوه خشک کن و هواپز هم می‌توانید برای خشک کردن برگ سیر تازه کمک بگیرید، فقط بدانید که زمان خشک شدن برگ سیر، کوتاه‌تر از زمان خشک شدن خود سیر است.

نکات کاربردی برای خشک کردن سیر تازه با ساقه و حبه‌ای

  • برای خشک کردن سیر تازه، سیرهایی را انتخاب کنید که تازه و سفت هستند.

  • سیرهایی که پوست نازک دارند و جوانه نزده‌اند، بهترین سیرها برای استفاده و خشک کردن هستند.

  • اگر سیر تازه را رنده کرده‌اید و نمی‌خواهید آن را خشک کنید، حتما آن را در فریزر یا یخچال نگهداری و هر چه زودتر آن را مصرف کنید.

  • سیرها را بعد از خشک کردن باید در جایی قرار دهید که رطوبت زیادی نداشته باشد وگرنه کپک یا جوانه می‌زند. باید سیر را در سبدهایی بگذارید که هوا جریان داشته باشد. اگر در ظرف دربسته بگذارید، سیر خیلی زود خراب می‌شود.

  • بوته سیر را بعد از خشک کردن، اگر یک یا چند حبه از آن جدا کردید، زودتر فاسد می‌شود. بوته سیرِ از هم جدا نشده تا 2 ماه و بوته‌های سیرِ جدا شده را 3 تا 10 روز باید استفاده کنید وگرنه پوک یا خراب می‌شوند.

روش های دیگر نگهداری سیرتازه به مدت طولانی

به جز خشک کردن با روش های زیر می توان سیرتازه را به مدت طولانی نگهداری کرد.

نگهداری سیر در دمای اتاق

اگر می خواهید سیرتازه را طولانی مدت تر نگهداری کنید ، آن را در یخچال قرار ندهید زیرا این کار باعث می شود رطوبت به سیر اضافه شود و می تواند باعث رشد کپک شود.سیر را در یک اتاق با دمای حدود 16 درجه سانتی گراد نگهداری نمایید.

نگهداری سیر با پوست درفریزر

گرچه فریز کردن سیر عطر و طعم آن را تغییر می دهد، اما می توانید سیر را در فریزر به مدت طولانی نگه دارید . برای فریز نمودن سیر آن را با پوست در یک پلاستیک یا فویل آلومینیومی یا پاکت فریزر قرار داده و آنها را در فریزر قرار دهید و زمان نیاز حبه های سیر را از فریزر خارج کنید.

نگهداری سیر تازه در روغن

برای نگهداری طولانی تر سیر تازه آن را در روغن قرار دهید. برای نگهداری سیر در روغن پوست سیرها را بکنید و سیرها را در یک بطری شیشه ای یا محفظه پلاستیکی روغن غوطه ور کنید و درب محفظه یا بطری را محکم ببندید و آن را مستقیماً در فریزر قرار دهید. هرگز شیشه سیر روغنی را در اتاق قرار ندهید و در فریزر بگذارید و زمانیکه به سیر نیاز داشتید با قاشق آن را خارج کنید.

نگهداری سیر تازه در سرکه

برای نگهداری طولانی سیر تازه سیرها را در سرکه قرار دهید. برای این کار سیرها را پوست بکنید و سیرها را در یک بطری شیشه ای بریزید و سپس سرکه مدنظر خود را درون آن بریزید و برای اضافه کردن طعم بیشتر به ترشی یک قاشق نمک را همراه با هر گیاه معطر خشک شده دیگر مانند فلفل قرمز، اورگانو، رزماری یا برگ بو به بطری اضافه کنید. درب بطری را محکم ببندید و آن را در یخچال قرار دهید.هرگز سیر ترشی را در دمای اتاق نگهداری نکنید زیرا به سرعت کپک می زند.

تهیه سیر نمکی

برای درست کردن سیر نمکی، سیر خشک شده را در یک غذاساز بریزید و تا به یک پودر نرم تبدیل شود. سپس چهار پیمانه نمک دریا را به یک پیمانه پودر سیر اضافه کنید و برای یک تا دو دقیقه آنها را ترکیب کنید. سیر نمکی را در یک بطری شیشه ای ریخته و درب آن را محکم ببندید و در جای تاریک و خنک قرار دهید.

نکات مهم و مفید خانه داری درباره سیر

  1. سیر تازه و سفت را بخرید که پوست خشک و نازک داشته باشد و جوانه نزده باشد.

  2. اگر سیر تازه را خرد کرده اید یا رنده کرده اید، آن را در یک محفظه در بسته در یخچال نگهداری کنید و زود از آنها استفاده کنید.

  3. سیر را می توانید در یک سبد، یک کاسه کوچک با سوراخ تهویه و یا حتی یک پاکت کاغذی نگهداری کنید اما در پاکت های پلاستیکی یا ظروف در بسته نگهداری نکنید تا کپک و جوانه نزند.

  4. وقتی سیر را از هم باز کردید، به سرعت آن را مصرف کنید.

  5. اگر سیر شروع به نرم شدن کرد ، زمان آن رسیده که سیر را دور بیندازید.

  6. بوته سیراز هم جدا نشده را تا 8 هفته و بوته های سیرجدا شده را بین 3 تا 10 روز می توان نگهداری کرد.

  7. دسته سیر تازه را دور نریزید و در یک کاغذ مرطوب قرار داده و بعد در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید و تا یک هفته در یخچال نگهداری کنید. می توانید آن ها را شسته و هم ساقه و هم برگه های سبز را به قطعات ریز تقسیم و بسته بندی و در فریزر نگهداری نمایید.

    نکات مهم کاشت و برداشت برای جلوگیری از پوک شدن سیر خشک شده

    کاشت و برداشت مناسب در خشک کردن موثر سیر نکته کلیدی است. در این مطلب چند نکته برای این موضوع ارائه شده است:

    • سیرهایی که برای خشک کردن و نگهداری مناسب هستند را کشت کنید. بهترین گزینه های شما انواع کریول Creole ،Cristo ،Elephant ،Ivory ،Silverskin و گونه های Spring Wight است.

    • وقتی خاک خشک است سیر را از خاک بیرون بیاورید. این به معنای عدم آبیاری برای چندین روز (حداقل یک هفته) قبل از برداشت است. یک روز گرم زمان خوبی برای برداشت سیر است.

    • ساقه ها، ریشه ها و برگ ها را بهم چسبیده نگه دارید. باید آنها را حتی در تمام مدت زمان پخت سالم نگه دارید.

    • برگ های سیر را بعد از برداشت نشویید. رطوبت باعث رشد کپک خواهد شد. اگر مشکل شما آلودگی است ، می توانید فقط چند لایه از پوست را جدا کنید.

      طرز تهیه پودر سیر خانگی

      بعد از آنکه سیرها را به یکی از روش‌های بالا خشک کردید، برای پودر کردن آن می‌توانید به روش زیر عمل کنید؛ در این روش طرز تهیه پودر سیر، سیرهای خشک شده را در آسیاب یا مخلوط‌کن بریزید و همه را یک‌جا پودر کنید؛ در این روش می‌توانید سیرها را به طور یکجا پودر نکنید؛ بلکه آن‌ها را در شیشه مناسب ریخته و درجای خشک و خنک نگهدارید و هربار برای استفاده مقداری از آن را پودر کنید.

      نکات مهم در تهیه پودر سیر خانگی

      • در صورتی که از فر برای خشک کردن سیر استفاده می‌کنید لازم به ذکر است که هر چه قدر دمای فر پایین‌تر و مدت خشک شدن بیشتر باشد پودر سیر شما روشن تر است و عطر بیشتری دارد.

      • از هر یک بوته سیر شاید 1 قاشق غذاخوری پودر به دست بیاد.

      • برای جلوگیری از به هم چسبیدن پودر سیر، بعد از آماده شدن آن‌ها را در محیطی خشک و خنک نگهدارید.

      • روشی دیگر برای جلوگیری از به هم چسبیدن پودر سیر این است که داخل آن مقداری نمک مخلوط کنید.

        خواص سیر

        • به دلیلی وجود ماده‌ای به نام آلیسین در سیر، مصرف آن در زمان سرماخوردگی بسیار مفید است و آن را بهبود می‌بخشد.

        • سیر خام دارای فیتوکمیکال‌هایی است که می‌توانند باکتری‌ها و ویروس‌ها بیماری‌زا را از بین ببرد.

        • سیر به هر نوع خام یا پخته، سطح کلسترول خون را تا حد زیادی کاهش می‌دهد؛ در نتیجه برای افرادی که مبتلا به فشار خون بالا هستند بسیار مفید است.

        • سیر سرشار از انرژی است و مصرف روزانه آن می‌تواند به تقویت نیرو جسمی و استقامت بدن کمک کند.

        • سیر چربی بدن را تا حد زیادی کاهش می‌دهد و نقش مهمی را در درمان کلسترول بالا دارد.

  برچسب ها: سیر فوت و فن

3 پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز دوشنبه 03 دی
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات خارجی ISI، SCOPUS، PUBMED، ISC
ویدئو| داستان ضرب‌المثل "دست بالای دست بسیار است" به روایت کوچکترین مهمان برنامه‌ی کتاب‌باز/ سروش صحت: دیگه بهتر از این نمیشد توضیح داد
اصول مهم ویراستاری تخصصی کتاب چیست؟
استخراج فوری مقاله از پایان نامه برای مجلات ISI با بهترین کیفیت
چاپ مقاله در ژورنال های معتبر+ گارانتی چاپ فوری
دنیزلی: وسایلم را برای حضور طولانی‌مدت در تهران جمع می‌کنم ؛ هواداران پرسپولیس مثل گذشته کنارم باشند ؛ هنوز هم پرسپولیسی هستم
چاپ مقاله در مجله (ISI, SCOPUS, ISC, PUBMED و علمی پژوهشی) معتبر+ صفر تا صد+ ویدئو آموزشی
پذیرش تضمینی مقاله علمی پژوهشی
اکسپت فوری مقاله برای دوره دکتری
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات خارجی