درد یکی از عوارض ماندن شیر در سینه است. گاهی شیر در درون قسمتی از مجرای پستان مادر جمع می شود که به این حالت انسداد شیر یا ماستیت گفته می شود. این حالت در ابتدا عفونی نیست اما ممکن است به مرور زمان عفونی هم شود و به ماستیت عفونی تبدیل گردد. در این مقاله شما با خطرات و راه های درمان آن آشنا خواهید شد.
ماندن شیر در سینه
مراقبت از پستان ها پس از زایمان با وجود تمام مشکلاتی که با ورود یک نوزاد تازه متولد شده به خانه ی شما وارد شده است کار بسیار سختی است. تقریبا می توانه گفت آخرین کاری است که شما نیاز دارید ذهنتان را به آن مشغول کنید اما متاسفانه علی رغم رعایت نکات گفته شده در این مقاله یا در صورت عدم اطلاع تازه مادران از این محتوا چنین مشکلی بر شما عارض خواهد شد درنتیجه بهترین حالت این است که رویدادهای موجود را بررسی کنید، به پزشک زنان در صورت مشاهده ی کوچکترین علائمی مراجعه کنید.یکی از مشکلات شیردهی که تازه مادران با آن دست و پنچه نرم می کنند درد سینه ناشی از تجمع و ماندن شیر در سینه است. به ماندن شیر در سینه ماستیت نیز می گویند. معمولا ماستیت به دلایلی رخ می دهد از جمله:
- تغذیه با فاصله زمانی زیاد:گاهی ممکن است نوزاد دنیا آمده به حدی تنبل و خوابالود باشد که به تعداد دفعاتی که لازم است برای تغذیه ی خود بیدار نشود. این بیدار نشدن نوزاد یا توجه نکردن مادر به نشانه های گرسنگی نوزاد به دلایلی نظیر مشغولیت او به امور دیگر و ... می تواند باعث ماندن شیر در سینه شود.
- برداشت نامکرر شیر از یک ناحیه پستان: فشار موضعی به یک ناحیه به خصوص از پستان به علت هایی نظیر لباس تنگ، یا خوابیدن روی پستان، فشار انگشتان مادر روی قسمتی از پستان یا ضربه به پستان از دلایل ایجاد ماستیت است.
عوارض ناشی از باقی ماندن شیر در سینه
ورم پستان از عوارض ماندن شیر در سینه است.متداول ترین عوارض باقی ماندن شیر در پستان، التهاب یا ماستیت است. عارضه التهاب تحت تأثیر عدم تخلیه کامل شیر و ایجاد زخم در نوک پستان به وجود می آید. زمانی که نوک پستان مادر شیرده زخم می شود، راه برای نفوذ میکروب به بدن میسر می گردد. بدین ترتیب در بافت های سینه مادر عفونت شکل می گیرد و عارضه التهاب به وجود می آید.
آبسه، نتیجه عدم درمان التهاب پستان است. یکی از نشانه های ابتلا به التهاب و آبسه سینه ارتقای دمای عمومی بدن در سطح 38.3 درجه سانتی گراد است. علاوه بر این احتمال می رود بدن بیمار با نشانه هایی نظیر آنفولانزا و کوفتگی در بدن دچار مشکل گردد. بهتر است بدانید درصد مبدل شدن عارضه التهاب به آبسه در مادران استعمال کننده دخانیات و افراد مبتلا به چاقی مزمن بسیار بالا است.
از دیگر عوارض باقی ماندن شیر در سینه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شکل گیری توده در بافت سینه
- شکل گیری احساس درد در یک نقطه ی حساس از سینه
- به وجود آمدن قرمزی در سینه
- ورم پستان
- احساس داغی در پستان
روش های جلوگیری از باقی ماندن شیر در سینه
در روز های نخست بدو تولد نوزاد، سینه مادر سرشار از آغوز است. سپس به مرور زمان شیر در حالت رقیق تری قرار می گیرند و از رنگ زرد به سفید متمایل می شود. در مواردی احتمال می رود در پروسه تبدیل شیر آغوز به شیر طبیعی، روند تولید شیر فزونی پیدا کند و با افزایش میزان گردش خون، احساس سفتی و درد در سینه بروز پیدا کند.
در صورتی که نوزاد در سن تغذیه به وسیله ی شیر مادر قرار دارد، می توان عارضه انسداد مجاری سینه را با شیردهی مکرر درمان کرد. بهترین زمان برای گرفتن نوزاد از شیر، 24 ماهگی است. زمانی که قصد دارید کودک را از شیر بگیرید، دچار عارضه تجمع شیر در مجاری سینه می شوید.مناسب ترین روش در خصوص خشک کردن شیر در سینه بهره گیری از دارو های مخصوص است که به وسیله ی متخصص زنان بر اساس سوابق بیماری و سن مادر تجویز می گردد. اگر شیر به مدت طولانی در سینه مادر بماند ممکن است درد های بسیار زیادی در این ناحیه ایجاد شود و مادر از این درد ها بسیار عذاب خواهد کشید. در ادامه چند نکته را برایتان بررسی می کنیم که شما می توانید با استفاده از آن ها این درد ها را تا حدودی تسکین دهید.
- دوشیدن شیر با استفاده از شیر دوش های دستی
- استفاده از مسکن های ضد التهاب که باید زیر نظر پزشک باشد در غیر این صورت هم برای مادر و هم برای نوزاد مشکل پیش می آید.
- بر اساس شرایط بدنی فرد می توانید از کمپرس گرم و سرد استفاده کنید. در نظر داشته باشید که استفاده از این روش ها می تواند به شما کمک کند تا مجاری شیر باز شده و در نهایت درد شما تسکین می یابد.
- برای کاهش درد های ناشی از ماندن شیر در سینه ها می توانید از ماساژ استفاده کنید.
- شیر دهی از سینه درد ناک
- نبستن سینه بند
- استراحت کردن به اندازه لازم
- هیدراته کردن بدن
- تغییر وضعیت شیر دهی
- تقویت سیستم ایمنی با استفاده از مواد غذایی سالم و مقوی