هر نوع خونریزی در دوران بارداری می تواند هشدار دهنده باشد. با این حال، تمام خونریزی های دوران بارداری به معنای وجود مشکل نیست. حدود 25 درصد از زنان در دوران بارداری خود مقداری خونریزی یا لکه بینی را تجربه می کنند. هماتوم در بارداری علت حدود 20 درصد از کل خونریزی ها در سه ماهه اول بارداری است. این یک نوع خونریزی است که بین غشای آمنیوتیک، غشایی که جنین را احاطه کرده است، و دیواره رحم اتفاق می افتد. زمانی رخ می دهد، که جفت از جایی که به دیواره رحم شما وصل شده است، کمی جدا شود.
هماتوم بارداری چیست؟
هماتوم بارداری (هماتوم ساب کوریونیک یا خونریزی ساب کوریونیک نیز گفته می شود)، زمانی است، که خون بین دیواره رحم و غشای کوریونی در دوران بارداری تشکیل می شود. غشای کوریونی خارجی ترین لایه ای است که کیسه آمنیوتیک جنین را از دیواره رحم جدا می کند. می تواند با خونریزی واژینال در دوران بارداری همراه باشد. خونریزی می تواند به مقدار کم باشد و بدون درمان خود به خود برطرف شود. در برخی موارد، پزشک متخصص زنان شما پس از ارزیابی هماتوم، برنامه ای را برای پیگیری توصیه می کند. اگر مقدار خونریزی زیاد باشد، مشکلاتی را در پی خواهد داشت.
علت هماتوم بارداری چیست؟
علل اصلی هماتوم ساب کوریونیک مشخص نیست. با این حال، شرایط خاص ممکن است شما را در معرض خطر بیشتری برای ایجاد این عارضه قرار دهد.عوامل متعددی با هماتوم ساب کوریونیک مرتبط است. برخی از این موارد عبارتند از
- بی نظمی های رحم
- سابقه عفونت های رحمی
- ضربه
- سابقه سقط جنین
- بارداری IVF
- فشار خون بالا
عوامل خطر هماتوم بارداری
برخی از رایج ترین عوامل خطر برای بروز این بیماری عبارت اند از:
- لقاح مصنوعی: برخی از مطالعات نشان داده اند که میزان بروز هماتوم بارداری در بارداری هایی که حاصل از لقاح مصنوعی و انتقال جنین فریز شده هستند بیشتر است.
- سن: زنان بالای ۳۵ سال، به میزان بیشتری در معرض هماتوم جفت قرار دارند.
علائم هماتوم بارداری چیست؟
شایع ترین علامت خونریزی ساب کوریونیک، خونریزی واژینال در نیمه اول بارداری است. خونریزی می تواند از شدید همراه با لخته شدن تا لکه بینی خفیف متغیر باشد. ممکن است خونریزی همراه با گرفتگی لگن باشد، اما معمولاً اینطور نیست. بسیاری از زنان معمولا علائم و خونریزی ندارند و هماتوم در طی یک سونوگرافی مشخص می شود. اگر در دوران بارداری دچار خونریزی شدید، همیشه بهتر است فورا به پزشک خود مراجعه کنید، تا پزشک بتواند هرگونه عارضه جدی را ردیابی و درمان کنند.
خطرات و عوارض هماتوم بارداری
گاهی هماتوم جفتی باعث افزایش عوارض بارداری می شود. برخی عوارض احتمالی در این افراد عبارتند از:
- خونریزی بیش از حد واژن
- سقط جنین
- زایمان زودرس
- جداشدن جفت
- پارگی زودرس کیسه آب
در بیشتر مواقع هماتوم بارداری بدون درمان خودبه خود برطرف می شود. اما گاهی ممکن است چنین عوارضی را ایجاد کند. متخصص زنان هماتوم را بررسی کرده و باتوجه به اندازه آن و فاصله تا زمان زایمان در مورد درمان آن تصمیم گیری می کند. معمولا هماتومی که در سه ماهه اول تشخیص داده می شود، نسبت به هماتوم در سه ماهه دوم عوارض بسیار کمتری ایجاد می کند.
هماتوم هایی که رشد نمی کنند کمتر نگران کننده هستند. اما آنهایی که رشد می کنند ممکن است باعث شوند جفت از محل اتصال خود در رحم دور شود. اگر بیش از ۳۰ درصد جفت از جای خود خارج شود، می تواند باعث بزرگ تر شدن هماتوم شود. این موضوع ممکن است باعث ایجاد یک اثر دومینویی شود که در آن غشا (کیسه آمنیوتیک) زودتر پاره شده و منجر به سقط خودبه خود می شود.
عوارض هماتوم جفتی برای جنین
معمولا هماتوم بارداری برای جنین مشکلی ایجاد نمی کند. بیشتر خانم ها با وجود هماتوم حاملگی و زایمان سالمی دارند. اما گاهی ممکن است هماتوم بزرگ شود و خطراتی ایجاد کند. همچنین تشکیل هماتوم بعد از هفته ۲۰ بارداری باعث افزایش خطر سقط جنین یا زایمان زودرس می شود.
آیا هماتوم در بارداری همیشه مضر است؟
بسیاری از هماتوم های ساب کرونیک در طولانی مدت مضر نیستند. پزشک پس از مشاهده هماتوم در سونوگرافی، ایده بهتری برای تشخیص و درمان خواهد یافت. هماتوم های کوچکتر نتایج بهتری دارند. اما نسخه های بزرگتر ممکن است مشکلاتی را ایجاد کنند. طبق یک مطالعه در سال 2014، گزارشات به دست آمده نشان داد که خطر سقط جنین مربوط به هماتوم های بارداری با خونریزی واژینال متفاوت است. با این حال، خطر در نیمه اول بارداری بیشتر است. هرچه زودتر به دنبال تشخیص باشید، نتیجه بهتر خواهد بود.اگر تشخیص خونریزی واژینال به صورت لخته خون تشخیص داده شود، پزشک احتمالاً درمان هایی را برای جلوگیری از سقط جنین آغاز می کند. گزینه ها ممکن است شامل پروژسترون یا دیدروژسترون باشند. اگر هماتوم ها بزرگ باشند، همچنین ممکن است به شما توصیه شود:
- در رختخواب، در حالت استراحت بمانید.
- از ایستادن به مدت طولانی خودداری کنید.
- از رابطه جنسی اجتناب کنید.
- از ورزش پرهیز کنید.
این هماتوم ها در حالی که یک اتفاق طبیعی در بارداری محسوب نمی شوند، غیر معمول نیز نیستند. آنها همچنین لزوماً به معنی پایان بارداری نیستند. با معالجه و بررسی دقیق و البته زودهنگاک، بسیاری از خانم ها در انتهای دوره بارداری زایمان طبیعی یا زایمان سزارین و همچنین نوزاد سالمی را خواهند داشت.حتی اگر خونریزی و هماتوم بارداری تهدید فوری مانند انواع دیگر خونریزی واژینال نیست، شما هنوز هم باید با پزشک خود تماس حاصل نمایید. هر زمان خونریزی یا لکه بینی مشاهده کردید با پزشک خود تماس بگیرید. اگر علت آن ناشناخته باشد، ممکن است سونوگرافی برای رد هماتوم انجام شود.