با وقوع بارداری و قدم گذاشتن در مسیر پر فراز و نشیب آن، زندگی مادران دستخوش تغییرات زیادی خواهد شد. در این میان برخی مادران ممکن است به دلیل شرایط خاص مانند تهدید به سقط و یا حتی به خاطر نوع کاری که انجام می دهند، ناچار شوند تا برای مدت طولانی بنشینند و تحرک نداشته باشند. در چنین شرایطی، این سوال ممکن است برای مادران و اطرافیان آن ها ایجاد شود که آیا این نشستن زیاد برای جنین ضرر دارد؟ اگر شما هم این دغدغه را دارید، ادامه مقاله را بخوانید.
توصیه هایی برای نشستن زیاد در بارداری
اغلب زنان بارداری که پشت میز نشین هستند از مشکلات ناشی از نشستن های زیاد در دوران حاملگی رنج می برند. این قبیل افراد باید هر دو ساعت یکبار به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه دراز کشیده و پاهای خود را به دیوار تکیه دهند، زیرا نشستن زیاد در پشت میز موجب ابتلا به ورم پا در آنها خواهد شد.همچنین در این مواقع، می توانید از صندلی هایی که از قابلیت تنظیم شدن برخوردار هستند، استفاده کنید، به طوری که با نشستن های طولانی کمتر اذیت خواهید شد، در صورت عدم امکان استفاده از این صندلی ها، یک بالشتک کوچک در پشت خود قرار دهید، این راهکار تا حدودی می تواند از وارد آمدن فشار به کمر شما جلوگیری کند، ضمن اینکه هر یک یا دو ساعت یکبار، در حدود چند دقیقه پاهایتان را بالا آورید تا مقدار ورم پا کمتر شود.
آشنایی با شیوه های صحیح نشستن در دوران حاملگی
نشستن درست و صحیح در دوران بارداری تاثیر زیادی در کاهش استرس و فشار وارده بر روی ستون فقرات دارد. حال با رعایت موارد زیر می توانید تا حدود زیادی برخی عوارض ناشی از نشستن های زیاد در بارداری را کاهش دهید :
- زمانی که نشسته اید، باید به گونه ای باشد که پشت کاملا صاف بوده و شانه ها به سمت عقب کشیده شوند، به طوری که نشیمنگاه شما پشت صندلی را لمس نماید.
- پا ها باید به یک اندازه و به طور مساوی بر روی زمین قرار گیرند، طوری که زانو ها و پا ها با یکدیگر زاویه ۹۰ درجه ایجاد کرده و لگن را با کمی تکیه دادن به سمت جلو تراز کنید.
- صندلی را که برای نشستن انتخاب کرده اید، باید دارای تکیه گاه و محکم باشد و از یک پالشتک نرم می توانید برای پر کردن پشت کمر خود استفاده کنید.
- از چهار پایه برای قرار دادن در زیر کف پا هایتان استفاده کنید، این کار موجب کاهش فشار به بخش تحتانی کمر می شود.
- در صورت نبودن چهار پایه، حتما بر روی یک صندلی که ارتفاع کمی از زمین داشته باشد، استفاده کنید تا پاهایتان به طور مساوی بر روی زمین قرار داشته باشد.
- در صورتی که به مدت طولانی می نشینید، می توانید با انجام تمرینات ساده ای به افزایش جریان خون بدن کمک کرده و از گرفتگی عضلات جلوگیری کنید.
- مواقعی که می خواهید از حالت نشسته، تغییر حالت داده و بایستید، خود را به سمت لبه صندلی کشانده و پاهایتان را راست کنید، سپس خود را بلند کنید تا فشار کمتری به کمرتان وارد شود.
- اگز از جمله افراد شاغلی هستید که در دوران بارداری مجبور به نشستن در محل کارتان برای ساعت های طولانی می باشید، لازم است برای چند دقیقه و در فواصل زمانی معین از جای خود بلند شده و راه بروید تا از عوارض نشستن زیاد در بارداری جلوگیری شود.
- استفاده از توپ پیلاتس مخصوصا در سه ماه آخر بارداری به نشستن صحیح در بارداری کمک می کند، همچنین استفاده از این توپ برای آماده سازی لگن برای زایمان مؤثر است. توجه داشته باشید که توپ پیلاتسی که خریداری کرده اید، حتما مناسب قد شما باشد.
- در محل کار، لازم است که ارتفاع صندلی نشسشتن خود را به گونه ای تنظیم کنید که با میز کارتان هم تراز شود. همچنین نزدیک میز نشسته تا بتوانید بازو ها و آرنج هایتان را بر روی میز و یا صندلی تکیه و استراحت دهید، ضمن اینکه انجام این کار موجب آرامش شانه هایتان خواهد شد.
- در هنگام نشستن بر روی زمین، بهترین حالت این است که زانو هایتان را خم کرده و پاشنه پاهای خود را به هم بچسبانید.
روش های نادرست و بد نشستن در دوران حاملگی
هنگامی که نشسته اید، نباید پاهایتان را تا کنید، زیرا انجام این کار موجب می شود تا عمل گردش خون به خوبی انجام نشود و در نتیجه پا ها ورم کرده و یا مبتلا به واریس شوید.در هنگام تغییر زاویه، به هیچ وجه کمر را نچرخانید، بلکه باید تمام بدن خود را چرخانده تا آسیبی به کمرتان وارد نشود. ضمن اینکه خم شدن به جلو نیز برای خانم باردار خطرناک است، زیرا باعث وارد آمدن فشار غیر طبیعی به شکم مادر خواهد شد.
نشستن در یک موقعیت به مدت زمان طولانی هیچگاه توصیه نمی شود، بیشترین زمانی که مادر باردار می تواند در یک مکان بنشیند، ۱۰ تا ۱۵ دقیقه می باشد، بنابراین باید به طور مرتب موقعیتش را تغییر دهد.مادران باردار در طی دوران بارداری باید از انجام حرکات ورزشی خودداری کنند، حتی اگر انجام این حرکات برای آنها راحت باشد.نشستن بدون استفاده از بالشتک و یا کوسن، موجب وارد آمدن فشار غیر طبیعی به کمر شده و در نتیجه عوارض زیادی به دنبال خواهد داشت.
روش صحیح نشستن روی زمین در دوران حاملگی
خانم های باردار در هنگام نشستن بر روی زمین لازم است به رعایت نکاتی مهم توجه نمایند، تا از بروز برخی مشکلات و بیماری ها در دوران بارداری در امان باشند، در زیر به ارائه روش های درست نشستن بر روی زمین می پردازیم.
- در هنگام نشستن، ابتدا زانو های خود را خم کرده و سپس یک دست خود را بر روی ران و دست دیگر را بر روی زمین بگذارید.
- در مرحله دوم، باسن خود را به آهستگی روی زمین بگذارید، در صورتی که می خواهید تکیه دهید، می توانید از بالشتک کوچک و یا کوسن برای پر کردن گودی کمرتان استفاده کنید.
- هیچگاه برای مدت زمان طولانی در یک موقعیت ننشینید، زیرا نشستن زیاد در بارداری با مشکلات زیادی برای مادران باردار همراه است، بنابراین هر یک یا دو ساعت یکبار حالت نشستن خود را تغییر دهید.
ذکر چند نکته مهم برای خانم های باردار
در زیر به ذکر چند نکته مهم پرداخته ایم که توجه به آنها و رعایت این موارد برای در امان ماندن خانم باردار از عوارض نشستن زیاد در بارداری لازم و ضروری است.
- هنگامی که می خواهید روی صندلی چرخ دار بنشینید، در هنگام تغییر زاویه دادن نباید فقط ناحیه کمر را چرخانده بلکه باید کل بدنتان را بچرخانید و زمانی که قصد بلند شدن از صندلی را دارید، باید در ابتدا به جلوی صندلی آمده و سپس با کمک زانو هایتان بلند شوید و از وارد کردن فشار به کمرتان خودداری کنید.
- اگر چه حالت چهار زانو نشستن در دوران بارداری به مدت کوتاه ممکن است، ضرری نداشته باشد و اما با توجه به این نکته که قرار دادن پا ها بر روی یکدیگر در دوران بارداری با مشکلاتی همراه است، بنابراین به جای حالت چهار زانو، بهتر می باشد که پا های خود را دراز کرده و از یک بالشتک برای زیر زانو هایتان استفاده کنید.
- در هنگامی که می خواهید چیزی را از روی زمین بردارید، لازم است در ابتدا روی زانو هایتان قرار گرفته و سپس پشتتان را صاف کنید، به منظور حداقل کردن خمیدگی عضلات پشت، بهتر است از عضلات پا کمک گرفته و به این ترتیب شیء را با استفاده از هر دو دستتان بلند کنید.
جمع بندی
نشستن زیاد در دوران حاملگی با چاقی زیاد، افسردگی و بیماری های قلبی و عروقی برای خانم های باردار همراه است، این قبیل افراد به دلیل نشستن های زیاد و طولانی، مقدار گلوکز خون در آنها بالا رفته و در نتیجه احتمال ابتلا به دیابت در طول دوران حامگی نیز افزایش می یابد.بر اساس نتایج به دست آمده از تحقیقات علمی، در طی دوران بارداری نشستن زیاد برای جنین ضرر دارد، اما با به کار بستن برخی نکات ساده و کاربردی همچون حفظ موقعیت صحیح بدنی و اصلاح سبک زندگی، می توان امیدوار بود که این عوارض به حداقل برسند.