دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / سلامت خانواده / بیماری ها و راههای درمان /

خطرات و عوارض نگه داشتن ادرا چیست؟ 

دوشنبه، 06 آبان 1398
رفتن به دستشویی و دفع ادرار یک نیاز طبیعی بدن است، اما خیلی از افراد عادت دارند تا آخرین لحظه ادرار خود را نگه دارند، در حالیکه از آسیب ها و خطرات ناشی از این کار بی خبرند. ادرار حاوی میزان زیادی باکتری و سموم است که بدن به طور طبیعی از این طریق به بیرون دفع می کند.

نگه داری ادرار به مدت طولانی

در اطراف مثانه اندام های مختلفی وجود دارد که دستگاه ادراری را شکل می دهند، از جمله دو کلیه، دو میزنای (حالب)، دو عضله تنگ کننده میزراهی و میزراه (پیشابراه). ادرار آهسته از کلیه ها حرکت کرده و به وسط دو مجرای عضلانی که میزنای(حالب) نام دارد، هدایت می شود. حالبها مسئول حمل ادرار به سمت پائین و به سمت مثانه هستند.

نگه داری ادرار به مدت طولانی در یک فرد بدون بیماری زمینه ای موجب بزرگ شدن مثانه، کاهش انقباض مثانه و در نهایت ایجاد اختلال در جریان ادرار می شود. اگر قدرت و میزان تجمع ادرار در مثانه افزایش یابد مثانه در تخلیه دچار مشکل می شود که این امر در عملکرد کلیه نیز تاثیر منفی می گذارد.

ظرفیت مثانه چقدر است

ظرفیت مثانه با توجه به سن، جنس و وزن افراد متفاوت است؛ مثانه نوزاد تازه متولد شده با دفع ادرار غیر ارادی، هر یک ساعت یک بار تخلیه می شود. در این بین استفاده از سرویس بهداشتی به کودک باید پس از ۲ سال آموزش داده شود، زیرا رفته رفته با رشد کودک ظرفیت مثانه نیز افزایش پیدا خواهد کرد، ظرفیت مثانه یک فرد بالغ چهارصد سی سی می باشد.

سرکوب دفع ادرار در افراد باعث ایجاد عوارضی مختلف مانند عفونت های ادراری، برگشت ادرار، سنگ مثانه و سنگ کلیه می شود، به همین دلیل این آموزش به کودکان داده شود تا ادرار خود را نگه ندارد، اگر کودک سرگرم بازی شده و دستشویی رفتن را به تعویق می اندازد. در این هنگام مادر باید هر یک ساعت یک بار به کودک خود یادآوری کند تا کودک دچار عوارض ناشی از نگهداشتن ادرار نشود. نگهداشتن ادرار در مثانه باعث ایجاد فشار بر دیوار ه های مثانه شده و سپس به کلیه ها باز می گردد. بازگشت ادرار به کلیه ها باعث عفونت های ادراری و در دراز مدت به بروز سندروم های مختلف کلیوی منجر خواهد شد. این فشار ناشی از نگه داشتن ادرار که به دیواره مثانه وارد می شود در بزرگسالی نیز باعث ایجاد فیبروز مثانه و ضعف عضلانی مثانه می شود. در این عارضه فرد در دفع ادرار دچار با مشکل مواجه شده و نمی تواند مثانه خود را به طور کامل تخلیه کند.

عوارض نگه داری ادرار به مدت طولانی

عفونت ادراری

نگه داشتن ادرار برای مدت زمان طولانی، بدن را در معرض باکتری های مضر قرار می دهد و احتمال ابتلا به عفونت ادراری یا عفونت مثانه را افزایش می دهد.

نگه داشتن ادرار باعث می شود به مرور زمان به میزان ادرار در مثانه اضافه شود و در نهایت بعد از پر شدن مثانه، ادرار از طریق میزنای یا حالب، به کلیه ها پس زده شود. ادرار ماده ای سمی است و اگر این عمل چندین بار تکرار شود، عفونت ادراری در ناحیه کلیه ایجاد می شود.

نگه داشتن ادرار در کودکان خطر بیشتری نسبت به بالغین دارد و در صورت دفع نکردن این ماده سمی در دراز مدت، نارسایی مزمن کلیه ایجاد خواهد شد.

بی اختیاری ادرار

نگه داشتن ادرار در طولانی مدت باعث بی اختیاری ادرار می شود. ادرار در مثانه نگه داشته می شود و هنگامی که مثانه پر می شود، دریچه ی انتهایی مثانه که همیشه بسته است و فقط موقع دفع ادرار باز می شود، پیام هایی را به مغز ارسال می کند و خبر پر شدن مثانه را می دهد. این پیام ها حس ادرار کردن را در فرد به وجود می آورد.

نگه داشتن ادرار به اندازه مصرف الکل یا بی خوابی شدید ذهن را آشفته می کند و قدرت تمرکز فرد را مختل می کند

زمانی که این پیام نادیده گرفته شود، بعد از مدتی عملکرد این اسفنگتر (دریچه) دچار اختلال می شود و زمان هایی که نباید باز شود، باز می شود و دفع بی اختیاری ادرار صورت می گیرد.

درد در قسمت تحتانی شکم

نگه داشتن طولانی مدت ادرار، در قسمت تحتانی شکم درد ایجاد می کند.

عفونت معده

نگه داشتن ادرار نه تنها باعث درد در قسمت تحتانی شکم می شود، بلکه خطر ابتلا به عفونت معده را هم افزایش می دهد. زمانی که میکروب های موجود در ادرار از بدن خارج نمی شوند، فرد دچار عفونت معده هم می شود.

پریشانی ذهن

نگه داشتن ادرار در پریشانی ذهن موثر است. نگه داشتن ادرار به اندازه مصرف الکل یا بی خوابی شدید ذهن را آشفته می کند و قدرت تمرکز فرد را مختل می کند. توان ذهنی انسان تا وقتی که مثانه پر نشود در حالت عادی و طبیعی است، اما موقع نگه داشتن ادرار، ذهن شخص به اندازه ی ذهن یک فرد الکلی یا فردی که یک شبانه روز نخوابیده است آشفته و پریشان می شود. نگه داشتن ادرار حین رانندگی، خطر تصادف را افزایش می دهد.

درد هنگام دفع

نگه داشتن ادرار اگر به طور مداوم تکرار شود، باعث درد شدید هنگام دفع ادرار می شود.

تب

نگه داشتن ادرار برای مدت طولانی، مانع دفع باکتری های موجود در بدن می شود و این به نوبه خود باعث بروز تب خواهد شد.

ورم مثانه

هنگام مصرف مایعات، مثانه به آرامی پر می شود و در صورت دفع نشدن، مثانه متورم می شود. پیشگیری نکردن از ورم و التهاب مثانه به سرطان مثانه منجر می شود.

سنگ کلیه

شما نباید با کوچکترین احساس ادرار به دستشویی بروید، اما نباید هم ادرارتان را طوری نگه دارید که مشکل ساز شود، بلکه باید عادات سالم دفع ادرار را یاد بگیرید

آب به پاک سازی کلیه ها کمک می کند. اما زمانی که ادرار برای مدت طولانی نگه داشته شود، به طور جدی روی کلیه تاثیر می گذارد و به سنگ کلیه و درد منجر می شود.

کیست کلیه

کیست کلیه نوعی التهاب کلیه است. این مشکل عمده ای است که بیشتر در زنان رخ می دهد.

سخن پایانی

شما نباید با کوچک ترین احساس ادرار کردن روانه دستشویی شوید، اما از طرفی هم نباید ادرارتان را تا حدی نگه دارید که مشکل ساز شود، بلکه باید عادات سالم دفع ادرار را یاد بگیرید.پس باید حد وسطی را پیدا کنید که مجبور نباشید با نوشیدن یک جرعه آب به دستشویی بروید و یا آنکه آنقدر ادرارتان را نگه دارید که نتوانید صاف بایستید و خودتان را کنترل کنید.


1 پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز جمعه 14 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
اکسپت فوری مقاله علمی پژوهشی
گام به گام مراحل چاپ کتاب
چاپ مقاله در مجله (ISI, SCOPUS, ISC, PUBMED و علمی پژوهشی) معتبر+ صفر تا صد+ ویدئو آموزشی
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب
مراحل چاپ کتاب با بهترین کیفیت
هزینه تبدیل پایان نامه به کتاب
ترجمه رسمی انگلیسی اسناد و مدارک
آموزش گام به گام نحوه سابمیت مقاله در مجلات ISI (آی اس آی)
مراحل سابمیت مقاله
سابمیت مقاله چیست؟