کلیسای ننه‌مریم کجاست؟

  چهارشنبه، 05 بهمن 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
کلیسای ننه‌مریم کجاست؟
کلیسای ننه‌مریم که با نام کلیسای حضرت مریم، سنت ماری و شرق‌ آشور نیز شناخته می‌شود، یکی از جاهای دیدنی ارومیه است. این کلیسا پس از کلیسای بیت لحم در فلسطین، دومین کلیسای قدیمی جهان به حساب می‌آید. ساختمان کلیسا هیچ‌گونه شباهتی به سایر کلیساها ندارد و بسیار ساده است و شاید همین سادگی باعث می‌شود تا معنویت در این کلیسا بیشتر حس شود.

کلیسا ننه مریم ارومیه دومین کلیسای قدیمی جهان است. همین ویژگی بهترین دلیل است تا در اولین سفر به ارومیه نام این محل تاریخی را به فهرست جاهای دیدنی ارومیه اضافه کنید. جاذبه های گردشگری ارومیه کم نیست؛ اما کلیسای حضرت مریم ارومیه برخلاف کلیساهای دیگر معماری ساده ای دارد تا شما را بیشتر با معنویت همراه کند.

پیشینه کلیسا ننه مریم ارومیه

این کلیسا در سده های گذشته محل دفن اموات بوده است.طبق روایت نویسندگان آشوری و مسیحی و مسلمان ، این بنا پیش از آن آتشکده بوده که توسط مغ ها و یکی از معابد معروف زرتشتیان بوده. هنگام تولد مسیح، موبدان زرتشتی ساکن این معبد، ستاره ای درخشان را در حال حرکت به سوی شرق می بینند، آن را نشانه ای از تولد منجی وعده داده شده می یابند و به طرف اورشلیم روانه می شوند.این موبدها پس از بازگشت به ارومیه، آتشکده را مبدل به کلیسا کردند و دین مسیح را در آنجا بشارت می دهند. این کلیسا را نخستین بار شاهزاده ای چینی در سال ۶۴۲ مرمت کرد. در سال ۱۳۴۲ و ۱۳۴۳ نیز مورد مرمت قرار گرفت. نمای کنونی آن به دورهٔ ساسانی تعلق دارد. طی روایتی نیز عنوان میشود که این بنا دایما بین جنگ های مختلف از پیروان یک دین با دین دیگر، به دست پیروان دین غالب در جنگ، میسوخته و یا تخریب و نهایتا با تغییر نوع کاربری دلخواه مرمت میشده و یا تغییر کاربری میداده که همیشه به لحاظ نوع بنا استفاده ی دینی از آن به عمل آمده است. مساحت بنا و شکل دقیق بنا در طول سالیان دراز و جنگ های مختلف و یا حوادث طبیعی دایما کوچک و کوچکتر شده و بین مسلمانان و مسیحیان و زردشتیان در توالی استفاده قرار گرفته است اما آنچه مسلم است این است که قدمت این بنا بیش از 2000سال است .

 کلیسای ننه مریم

معماری و بخش های مختلف کلیسای ننه مریم

در معماری بنای کلیسای ننه مریم می توان سبک معماری دوره ساسانیان را به خوبی مشاهده کرد. قرینه سازی های رایج در بنای آتشکده های ساسانی، در بنای کلیسا نیز وجود دارد. سازندگان کلیسا در داخل بنا معماری ساسانی و پارتی را تلفیق کرده اند. در این کلیسا تزیینات چشمگیر و زیباسازی معماری دیده نمی شود؛ زیرا آشوریان از آراستن و تزیین کلیساها پرهیز می کردند. کلیسای ننه مریم از دو بخش تشکیل شده است. بخش اول شامل ورودی، سالن نیایش، محراب و اتاق های پیرامون آن می شود. بخش دوم نیز سالن دیگری با یک سری اتاقک است که به موازات سالن نخست قرار دارد.

کلیسای ننه مریم ارومیه برخلاف اکثر کلیساهای معروف که سقف بلندی دارند، دارای سقفی کوتاه است و برای ورود به آن باید سر را خم کنید. این کلیسا به جز نیمکتی کوچک برای سالمندان که در انتهای سالن اصلی قرار دارد، هیچ صندلی دیگری ندارد. همچنین در کلیسا جایگاه اعتراف یا وعظ کشیش به چشم نمی خورد. هیچ گونه نقاشی روی دیوارهای کلیسا وجود ندارد. محراب کلیسا که تنها کشیشان اجازه ورود به آن را دارند، اتاقکی گنبدی شکل و تودرتو است. این اتاقک یک طاقچه کوچک دارد که روی آن چند تصویر از مسیح به صورت نقاشی، کوبلن دوزی، منبت کاری و... قرار گرفته است. راهرویی در سمت راست محراب وجود دارد که زائران از طریق آن به محل غسل تعمید و محل روشن کردن شمع می رسند. پشت کلیسا نیز تا چند سال قبل مملو از سنگ قبر بود که هنوز هم تعدادی از آن ها در پشت کلیسا باقی مانده اند.

در دو قسمت چپ و راست دالان ورودی کلیسا، دو دهلیز با سنگ قبرهایی مشاهده می شود که به نظر می رسد در گذشته محل دفن روحانی های مسیحی بوده است؛ در حالی که سنگ قبری که اکنون در این محل وجود دارد، مدفن سه نفر از رهبران کلیسا و نیز مبلغان کلیسای ارتدوکس روسیه است. سازندگان این بنا، در بخش راست محراب، دالانی تنگ و کوتاه ایجاد کردند که در دیوار سمت راست آن، اجاق دیواری قرار داشت و از آن در طبخ نان مقدس استفاده می شد. صحن کلیسا تقریبا وسیع و بزرگ ساخته شده است و حیاط آن نیز از طریق دو در ورودی به خیابان قدس و کوچه ضلع غربی منتهی می شود. وجود قالی های دست بافت در داخل کلیسا، خود از دیگر جاذبه های این اثر تاریخی هستند. یکی دیگر از بخش های جالب این کلیسا، تابلویی است که جمله زیر روی آن دیده می شود:

نعلینت را از پاهایت بیرون کن؛ زیرا مکانی که در آن ایستاده ای، زمین مقدس است.

بازسازی کلیسای ننه مریم

کلیسای ننه مریم در طول تاریخ بارها مورد تعمیر و بازسازی قرار گرفته است. نخستین تعمیر در قرن ششم پس از میلاد در سال ۶۴۲ میلادی انجام شد که به اعتقاد مورخان به دستور یکی از شاهزاده های چین صورت گرفت. این شاهزاده خانم برای ملاقات با اسقف اعظم نینوا به بین النهرین رفته بود که در راه بازگشت به ارومیه می رود و پس از بازدید از کلیسای ننه مریم ارومیه و اقامت در آن تصمیم به مرمت آن می گیرد.

همچنین در سال ۱۳۴۲ و ۱۳۴۳ هجری شمسی علاوه بر مرمت بنای کلیسا، برجی جدید به آن افزوده شد. جالب اینکه تا اواخر قرن ۱۹ میلادی نمای ظاهری کلیسا بسیار ساده بود؛ ولی پس از ورود زرتشتیان روسیه، تغییراتی اساسی در آن انجام شد و ساختمان پس از تعمیر و بازسازی، به سبک گنبدهای روسی ساخته شد. بیشتر ساختمان های کلیسای ننه مریم و همچنین قسمت قدیمی این بنای مذهبی، در بخش شمالی صحن قرار گرفته اند.پشت بام کلیسا نیز دستخوش تغییراتی شده و امروزه به صورت شیروانی است که قطعا با معماری اصلی ساختمان تناسب ندارد.

گشتی در بخش های مختلف کلیسای ننه مریم

وقتی وارد این بنا شوید صحن بزرگی جلوی چشمتان قرار می گیرد. حیاط این بنا با دو در ورودی به کوچه ضلع غربی و خیابان قدس دسترسی دارد.کلیسا ننه مریم دو بخش کلی دارد؛ بخش اول شامل ورودی، محراب اتاق های پیرامون و سال نیایش است. در بخش دوم هم قسمت هایی مانند اتاقک های پشت محراب و سالن قرار گرفته اند.

  • ورودی کلیسا : دو بخش راست و چپ در دالان ورودی کلیسا وجود دارد. این دو دهلیز محله دفن روحانیون مسیحی در زمان های گذشته بود که روی سنگ قبرهای آن ها متن هایی هک شده است.اگر کمی روی اطلاعات این سنگ ها دقت کنید، متوجه می شوید تعدادی از مبلغان کلیسای ارتدوکس کشور روسیه و سه نفر از از رهبران این کشور در این بخش دفن شده اند.
  • نمازخانه کلیسا ننه مریم : موضوع جالبی که در این کلیسا به چشم می خورد نداشتن نیمکت برای نشستن و عبادت است. البته چیز دیگری که توجه را به خود جلب می کند، نبود تصاویر قدیسین مسیحی در آن است.کف این بنا با فرش های دستباف ایرانی پوشیده شده است. البته اگر به خاطر پا درد نمی توانید روی این فرش ها بنشینید، قسمت انتهای سالن چند صندلی برای نشستن و عبادت وجود دارد.
  • محراب عبادت : بعد از ورود به محراب قسمت سمت راست دالان کوتاه و تنگی وجود دارد. اگر کمی جلوتر بروید روی دیوار سمت راست اجاق دیواری را می بینید.این اجاق همان محلی است که روی آن نان مقدس پخته می شد. دقیقا کنار این اجاق حوض کوچک سنگی در دیوار قرار دارد که برای غسل تعمید، کودکان را در آن قرار می دادند.

کلیسا ننه مریم کجاست؟

استان آذربایجان غربی، شهر ارومیه، خیابان امام خمینی، خیابان خیام جنوبی، پشت کلیسای آنجلیک

مهم نیست دقیقا کجای شهر ارومیه هستید! تاکسی و ماشین های شخصی در این شهر شما را به خیابان امام خمینی می رسانند تا بعد از عبور از خیابان خیام جنوبی پشت کلیسای آنجلیک این بنای قدیمی را ببینید.

البته اگر سفر با ماشین شخصی را به دیگر روش ها ترجیح داده اید، با من همراه شوید تا راهنماییتان کنم. اگر در قسمت غرب یا شمال ارومیه هستید، لازم است به قسمت مرکزی حرکت کنید. در این مسیر اتوبان باهنر را انتخاب کنید تا به مرکز شهر برسید.

وقتی به مرکز شهر رسیدید، از خروجی خیابان مدرس به سمت میدان ایالت حرکت کنید. بعد از رسیدن به این میدان سومین خروجی را پیچیده و وارد خیابان امام خمینی شوید. باقی مسیر دومین خیابان از سمت راست شما را به کلیسا می رساند.اگر در قسمت شرق ارومیه هستید، مسیر دیگری برای کلیسا ننه مریم منتظرتان است تا ابتدا وارد اتوبان خاتم الانبیا شوید. بعد از کمی حرکت در مسیر اتوبان خاتم الانبیا در انتظارتان است تا بعد از پیچیدن به آن از خروجی شیخ شلتوت خارج شوید.

انتهای مسیر به میدان مهاباد می رسید. کافی است از دومین خروجی مسیرتان را ادامه دهید تا به خیابان شهید منتظری برسید. بعد از کمی حرکت در این مسیر خیابان امام خمینی را می بینید که کلیسای شرق آشوری در آن قرار دارد.

معرفی کلیسا ننه مریم به پایان رسید. در پایین صفحه نظرات و سؤالات خود را برای ساعد نیوز بنویسید، ما پاسخگو هستیم.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
پربازدید شدن نمای بیرونیِ منزل شخصی رهبر معظم انقلاب+عکس/ نمایی سیمانی با آیفونی قدیمی و درب خانه ای ساده و بدون زرق و برق (551 نظر) همسر رهبر معظم انقلاب: ما در خانه‌مان دکوراسیون به معنای متداول آن،فرش و پرده‌های قیمتی و مبلمان نداریم (235 نظر) رهبر معظم انقلاب خطاب به پدر عروسشان: تمام زندگی ما غیر از کتابهایم، یک وانت لوازم کهنه است پولی برای خرید خانه پسرم ندارم /صداقت و ساده زیستی رهبری ... (214 نظر) سه پرس کباب سفارش پسر کوچک رهبر معظم انقلاب برای خانواده شش نفره‌شان+عکس/ فرزندانی که در ساده زیستی راه پدر را ادامه میدهند (163 نظر) تدارکات ساده رهبر معظم انقلاب برای پذیرایی کردن از مهمانانش+عکس/از قند و چای گرفته تا بشقاب کوچک از شیرینی نارگیلی برای کسانی که قند دوست ندارند (100 نظر) نگاهی به نمای بیرونی و داخلی خانه آیت الله هاشمی رفسنجانی/ از درب و آیفون ساده تا مبلمان زیبا ولی معمولی پذیرایی+عکس (39 نظر) نوزاد بانمک و خوشگل المیرا شریفی مقدم مجری خوش اخلاق صداوسیما سر سفره ساده عید/ پروفیل یک مادر مهربون+عکس (34 نظر) خلاقیت بی نظیر راننده یزدی، با نوشته جالب پشت کامیون حماسه ساز شد/ آدم حَظ میکنه از این درک و فهم بالا... (19 نظر) شیلا خداداد: من یک پکیج نیستم همیشه آماده باشم با موهای رنگ شده و ناخن لاک زده+ویدئو/نچرال پسند بودن خانوم بازیگر... (18 نظر) تصویری از خانه ابدی همسر جوان نسرین مرادی، فریده سریال نون خ/ روحش شاد و یادش گرامی (18 نظر) خلاقیت پدر ایرانی در ثبت اولین عکس متفاوت از پسرش حماسه ساز+عکس/کل آتلیه های شهر زیر سوال رفت...🤣 (18 نظر) مهمونی رفتن "جان" پسر کوچولوی مینا مختاری و بهرام رادان با سرهمی شیک و جذاب به سلیقه مامانش/ چقدر گوگولی و نازه+عکس (14 نظر) نگاهی به میز عزایِ ساده برادر جوان و مجرد مهدی یغمایی در خانه پدری اش که لحظاتی پیش خواننده داغدار منتشر کرد+عکس (11 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی برای اعلام موجودی کارت بانکی حماسه آفرید+ویدئو/هیتلر هم مغز اینو نداشت... (11 نظر) چهره غمزده علیرضا کمالی، احسان سریال لحظه گرگ و میش در مراسم تشییع حسام محمودی/ برای مُردن خیلی جوون بود+عکس (11 نظر)
منتخب روز   
تئوری رنگ قرمز ناگهانی در دکوراسیون منزل ؛ به دیزاین خونتون یه چیز قرمز اضافه کنین تا تاثیرشو ببینین (عکس) استایل کُت و شلواری محمود احمدی نژاد در خیابان/ ذکر گفتن آقای سیاست مدار در حال پیاده روی بازی های مادرانه مینا مختاری همسر بهرام رادان با پسر تُپُل و مُپلش/ چه شیطون شده جان کوچولو ویدئویی از خانه ابدی آیت الله آل هاشم و گریه های جگر سوز پدر روحانی شهید/ روحش شاد و یادش گرامی مجید واشقانی پرسپولیس را با خاک یکسان کرد/ افشاگری آقای بازیگر از تاکتیک پرسپولیس برای قهرمانی در حضور پورعلی گنجی افشاگری عادل فردوسی پور از گول مالیدن سر خواهر برادر کوچکترش/ از شما خیلی خیلی بعید بود!! شعری که استاد شهریار با خواندن آن اشک ریخت و تا آخر به صورت گریان ادامه داد/ طفل بودم دزدکی پیر و علیلم ساختند سکانس غَش آور از سریال 3 در 4 با هنرنمایی علی صادقی/ ایشون اول نمک بودن بعدا دست و پا در آوردن! زنی که قهرمان زلزله کاشمر شد! / این است زن شجاع ایرانی ... حضور حمید نوری در منزل حسین امیرعبداللهیان برای عرض تسلیت به خانواده ایشان و قدردانی از تلاشهای وزیر شهید برای آزادی وی+عکس