حمام و سرویس بهداشتی مانند هر قسمت دیگری از خانه ارزش این را دارند که طراحی و تزئین بشوند و در دنیای مدرن امروز به طراحی این بخش ها توجه زیادی می شود. بخشی از طراحی دکوراسیون این فضاها به کمک گیاهان انجام می شود و با توجه به شرایط ویژه این مکان ها، انتخاب گیاه مناسب حمام و سرویس بهداشتی بسیار مهم است زیرا هر گیاهی نمی تواند در این محیط ها رشد کرده و سالم بماند. نور کم، رطوبت بالا و دمای زیاد باعث می شود که تنها بعضی از گیاهان بتوانند در این محیط دوام بیاورند.همراه ما باشید تا با گیاهان مناسب برای تزئین این قسمت از منزل آشنا شوید. در این مقاله به معرفی و پیشنهاد 15 گیاه مختلف برای حمام و دست شویی می پردازیم :
15 گیاه رطوبت دوست مخصوص حمام
حمام، محیط بسیار مرطوبی دارد و بیشتر حمام ها به خصوص در خانه های آپارتمانی، فاقد نور مناسب هستند. گیاهانی را باید انتخاب کنید که با رطوبت زیاد سازگاری داشته باشند و برای رشد و نمو خود به حداقل نور طبیعی قناعت کنند. اگر حمامتان هیچ نورگیری ندارد، بهتر است برای تأمین نور گیاهان از لامپ ها مخصوص رشد گیاه (Grow light)استفاده کنید.
1- آلوئه ورا
آلوئه ورا ، گیاه آپارتمانی زیبایی است که شرایط سختی برای نگهداری ندارد و با نور کم در محیط خانه رشد می کند . این گیاه می تواند با کمترین مراقبت و توجهی زنده بماند . شیره برگ گیاه خواص زیادی برای پوست و مو دارد که امروزه از هیچ کس پوشیده نیست و می تواند مسکن خوبی برای زخم ها و سوختگی های خفیف باشد. این گیاه به مکانی با نور روشن و غیر مستقیم نیاز دارد زیرا نور زیاد باعث سوختن برگ های آلوئه ورا می شود.
2- مارچوبه زینتی
مارچوبه زینتی در ظاهر گیاهی لطیف و نرم است اما ساقه گیاه دارای تیغ است . این گیاه زینتی به نور متعادل برای پرورش نیاز دارد پس بهتر است آن را جلوی پنجره قرار دهید همچنین این گیاه زیبا و ظریف عاشق رطوبت موجود در حمام است.
3- بگونیا
بسیاری از گونه های بگونیا را می توان در آب و هوای گرم و مرطوب حمام نگهداری کرد . این گیاه در این شرایط خیلی خوب رشد می کند مثلا بگونیای رکس که دارای شاخسار زیبا و رنگارنگی است ، در این شرایط خیلی خوب پرورش می یابد. بگونیا ها به نور کم و غیر مستقیم جهت رشد نیاز دارند.
4-بامبو
گیاه بامبو که جزو محبوب ترین گیاهان آپارتمانی است ، احتیاج به مراقبت کمی دارد بنابراین می توان آن را در خانه به راحتی پرورش اد و نگه داری کرد ، برای پرورش این گیاه نور غیر مستقیم و کم مورد نیاز است و هوای مرطوب حمام برایش عالی است. این گیاه را می توان هم در خاک کاشت و هم داخل گلدانی از آب نگهداری کرد.
5- برومیلیاد
این گیاه با ظاهر عجیب و غیر معمولی به صورت انگلی رشد می کند و برای پرورش در محیط مرطوبی مانند حمام مناسب است . آبیاری این گیاه نباید زیاد باشد زیرا این گیاه ، رطوبت مورد نیاز خود را از هوا به دست می آورد و از اینکه خاکش خیس و مرطوب باشد خوشش نمی آید. برومیلیاد به مکانی با نور زیاد وغیر مستقیم احتیاج دارد.
6- برگ عبایی
گیاه برگ عبایی گیاه مقاوم و سرسختی است که در نور کم یا غیر مستقیم به خوبی رشد می کند و اغلب از آن برای پوشاندن زمین استفاده می شود. از این گیاه می توان در خانه نگهداری کرد زیرا نگهداری آن بسیار آسان است .
7- آگلونما
آگلونما گیاهی بخشنده و تطابق پذیر است که عاشق رطوبت است وقادر به تحمل سرما و باد های سرد نیست . این گیاه برای رشد و پرورش به نور کم و غیر مستقیم نیاز دارد. اگر آبیاری و کود دهی این گیاه را فراموش کنید ، این گیاه باز هم رشد خواهد کرد.
8.کروتون
گیاه کروتون که رشد آرامی دارد ، می تواند در محیط مرطوب بسیار بلند و عریض شود. این گیاه با رنگ دلربای برگ هایش چشم های بیننده را به خود جذب می کند و زیبایی خاصی را به محیط می بخشد . گیاه کروتون به مکانی با نور زیاد و غیر مستقیم نیاز دارد و در حالی که در محیط مرطوب به خوبی رشد می کند اما دوست ندارد خاکش خیس بماند.
9- سیکلامن
این گیاه گلدار و شاداب شرزایط سخت تری نسبت به گیاهان قبل برای نگهداری در خانه دارد و ممکن است با گذشت زمان گیاه از بین برود. کمی مراقبت از گیاه سیکلامن آن را مانند روز اولش شاداب می کند. سیکلامن، در فصل زمستان به مکانی با نور روشن نیاز دارد. بر روی برگ های سیکلامین آب نریزید و بهتر است گیاه را از کف آبیاری کنید.
10- دیفن باخیا
دیفن باخیا گیاهی است که با مراقبتی اندک هم می تواند سالم و سرحال باقی بماند. این گیاه زمانی به آبیاری نیاز دارد که چند سانتی متر خاکش خشک باشد. دیفن باخیا در زمستان به نور بیشتر، و در تابستان به نور لکه دار نیاز دارد. برای رشد صاف و قائم گیاه چند ماه یک بار گیاه را بچرخانید.
11-اسپاتی فیلوم
اسپاتی فیلوم گیاهی گرمادوست است و نمی تواند دمای زیر 13 درجه را تحمل کند . این گیاه به رطوبت هوای بالا احتیاج دارد و باید روزی یک بار غبارپاشی شود. نباید داخل گلدان این گیاه آب بریزیم و بهتر است همیشه زیر گلدانش پر از آب باشد. پس جزو افرادی هستید که آبیاری به گل ها را فراموش می کنید ، اسپاتی فیلوم می تواند انتخاب مناسبی باشد.
12-کالاتیا
گیاه کالاتیا اسم های مختلفی مانند راه راه صورتی، گیاه عابد و ...، دارد . این گیاه بومی آمریکای مرکزی و جنوبی و به عنوان گل زینتی کاربرد دارد . این گیاه به نور متوسط، گرمای زیاد، آبیاری معمولی، رطوبت هوای 50 تا 90 درصد و خاک کمی اسیدی نیاز دارد.هر چند روز یک بار سطح برگ ها را با اسپری آب مرطوب کنید. حداقل دمای قابل تحمل برای این گیاه در زمستان 16 درجه سانتی گراد است .این نوع گیاه سایه دوست است یعنی از نورمستقیم آفتاب فراری است به طوری که با تابش مستقیم راه راه برگ هایش را از دست می دهد.
13-دیفن باخیا
گیاه دیفن باخیا که سمبرگ نام دارد با برگ های سمی خود شیره ای ترشح می کند که موجب تحریک شدید اعضای حساس بدن می شود.این گیاه در نور غیر مستقیم به خوبی رشد می کند و ماندگاری بالایی در سایه دارد. هر سال باید گلدان بزرگتری برای این گیاه در نظر گرفت و آن را تعویض کرد . این گیاه در سایه رشد علفی می کند و هر ماه به تمیز کردن برگ هایش با اسفنج نیاز دارد همچنین هفته ای چند بار این گیاه باید غبارپاشی شود.
14-گل گندمی
گل پر برگ آفریقایی با ظاهر ابلقش نیاز کمی به نور دارد و می تواند میزان کمی از نور محیط را تحمل کند. این گیاه تابش مستقیم نور خورشید را دوست نداردو تابش نور خورشید سبب سوختن نوک برگ هایش می شود.این گیاه در تابستان به هفته ای دو تا سه بار آبیاری نیاز دارد (اما اگر هوا گرم باشد به غبارپاشی هم نیاز دارد ) در زمستان ها یک بار آبیاری برای این گیاه کفایت می کند. این گیاه نباید زیاد سرما ببیند زیرا خیلی زود برگ هایش سفید و بی حال می شود. نهایت سرمایی که این گیاه می تواند تحمل می کند 2 درجه سانتی گراد است.
15-بن سای دراگون
بن سای دراگون از خانواده بن سای و از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی است که تنه ای بلند و برگ هایی باریک بدون دمبرگ دارد که به ساقه متصل است. این برگ ها دارای راه راه های سبز و قرمز هستند و به همین دلیل به آن گل اژدها می گویند.این گیاه در در نور پایین نیز رشد می کند به همین دلیل از آن در اداره ها زیاد استفاده می کنند. اگر می خواهی به گیا آب دهید اجازه دهید که خاک آبیاری قبل کاملا خشک باشد. این گل عاشق رطوبت و غبارپاشی است و در هر ماه به کود گیاهی نیاز دارد.
شرایط حمام و سرویس بهداشتی برای انتخاب گیاه
استفاده از گل و گیاه در دکوراسیون بخش های مختلف آپارتمان از جمله سرویس بهداشتی ایده بسیار عالی می باشد که علاوه بر ایجاد فضای سبز به تصفیه و پاکسازی هوا نیز کمک خواهد کرد.از یک سو با توجه به فراهم بودن آب و رطوبت کافی در محیط هایی همچون حمام و دستشویی به نظر می رسد این مکان ها برای نگهداری گیاهان مختلف مناسب باشند و از سوی دیگر نوسانات دما در سرویس بهداشتی معمولا زیاد بوده و در صورت نبود پنجره، نور کافی برای رشد گیاهان وجود ندارد بنابراین لازم است هنگام انتخاب گل و گیاه برای این بخش ها دقت کرده و به سه عامل نور کم، رطوبت بالا و نوسانات دما توجه بیشتری داشته باشیم.
نور
بسیاری از سرویس های بهداشتی فاقد پنجره اند و یا پنجره های کوچکی دارند که در انتخاب گیاه می تواند چالش برانگیز باشد. باید این موضوع را بدانید که حتی گیاهان مقاوم به سایه نیز برای ادمه رشد به نور کمی نیاز دارند و برای حل کردن مشکل نور گیاهان می توانید در سرویس بهداشتی و حمام از لامپ های فلوئور سنت استفاده کنید.
رطوبت و دما
آب داغ در حمام موجب ایجاد رطوبت و بالا رفتن دما با سرعت زیاد می شود، این شرایط برای بسیاری از گیاهان مناسب نیست تنها برای برخی از گونه های استوایی بسیار مناسب است.
فضا و محل قرار گیری
حمام و سرویس بهداشتی معمولا فضای کمی دارند و قرارگیری گیاهان نیز با محدودیت مواجه می شود. این شرایط موجب می شود که معمولا گیاهان بزرگ و بلند قامت مناسب این فضا نباشند. گزینه مناسب تر انتخاب گیاهانی است که می توانند از سقف آویزان شوند یا در طبقه ای بلند به حالت آویز قرار داده شوند. تاقچه ی پنجره نیز می تواند گزینه مناسبی برای گذاشتن گیاهان باشد به خصوص که گیاهان در این محل می توانند نور مناسب نیز دریافت کنند.
تاثیر ابعاد حمام در انتخاب نوع گیاهان
قبل از خرید گیاهان آپارتمانی برای حمام یا سرویس بهداشتی، بهتر است نیم نگاهی به ابعادشان بیندازید. گیاهان برای رشد نیاز به فضا دارند و شما نمی توانید گیاهان را بیش از اندازه هرس کنید. اگر حمام کوچک دارید، بهتر است از گیاهان آپارتمانی کوچک تر استفاده کنید و اگر حمام مستطیل و باریک دارید، بهتر است، گیاهانی را انتخاب نمایید که رشد عرضی شان نسبت به رشد طولی شان کمتر باشد.
گیاهان را در حمام کجا بگذاریم؟
بهتر است گیاهان را روی زمین نگذارید. اگر پنجره کوچکی در حمام دارید، بهتر است زیر آن یک شلف پلاستیکی یا ضد رطوبت نصب کنید و گیاهان را برای استفاده مطلوب تر از نور طبیعی خورشید روی آن قرار دهید. اگر تمایل به استفاده گیاهان در سرویس بهداشتی دارید، گذاشتن گلدان ها کنار روشویی هم گزینه مناسبی است. هم چنین می توانید از گلدان های سقفی و آویز هم استفاده کنید.