عقوبت ترک نماز چیست؟
نماز از مهمترین فرائض در دین اسلام است که بسیار بر آن تاکید شده و به ترک کنندگان آن وعده عذاب داده شده است.نماز از واجبات و ضروریات دین است و ترک آن گناه کبیره شمرده می شود. اهمیت آن در حدی است که پذیرفته شدن همه اعمال انسان به پذیرفته شدن نماز بستگی دارد. حضرت رسول اکرم (ص) می فرماید: «أوّلُ مَا ینظُرُ فِی عَمَلِ العَبد فِی یومِ القیامَة فِی صَلاتِه، فَان قُبِلَت نَظرَ فِی غَیرها، وَ إن لَم تقبل لَم ینظر فِی عَمَلِه بِشَی ء» «اول چیزی که از عمل بنده در روز قیامت به آن توجه می شود، نماز او است، اگر قبول شد به دیگر اعمالش نظر می شود، و اگر پذیرفته نشد، به عملش نگاه نخواهد شد.»
اهمیت نماز
در قرآن مجید كه مجموعه راهنمايي ها و دستور العملهای زندگی سعادتمندانه بشریت آمده است، در مورد خمس 1 آیه، در رابطه با روزه 13 آیه، در رابطه با حج 18 آیه، درباره زكات 23 آیه آمده است ولی در مورد نماز بیش از 122 آیه، نازل شده كه طی آن اهمیت، احكام و مسایل مهم نماز مطرح گردیده است.
علل ترک نماز
- ناآشنایی به فلسفه نماز و آثار و فواید آن در زندگی
- احساس خودنمایی و ریاکاری
- مسامحه کاری و سهل انگاری (علی رغم داشتن وضعیت روحی و جسمی مناسب)
- محیط و اجتماع فاسد
- تنبلی و تن پروری؛
- احساس تحجر و عقب ماندگی
ترک نماز چه اثری دارد؟
سهل انگاری در ادای نماز یا در اعمال شرایط آن یا ترک آن به طور کلی علاوه بر اینکه آثار شومی در زندگی دنیوی دارد، بدون شک عواقب وخیمی در سرای آخرت نیز خواهد داشت.
دوزخ سزای تارکان نماز
«فیِ جَنَّاتٍ یتَسَاءَلُونَ• عَنِ الْمُجْرِمِینَ• مَا سَلَککمُ ْ فیِ سَقَرَ• قَالُواْ لَمْ نَک مِنَ الْمُصَلِّینَ»«آنها در باغهای بهشتند و سؤال می کنند از مجرمان. چه چیز شما را به دوزخ وارد ساخت؟! می گویند: ما از نمازگزاران نبودیم».
این آیات گوشه ای از شرح حال اصحاب یمین و گروه مقابل آنهاست. آنها به چند گناه بزرگ خویش در این رابطه اعتراف می کنند: یکی از این گناهان ترک نماز است؛ البته نماز از آنجا که عبادت خدا است، بدون ایمان به او میسر نیست، بنا بر این ذکر آن رمزی است برای ایمان و اعتقاد به خداوند، و تسلیم در برابر فرمان او.
از رسول خدا (ص) روایت شده است که «نماز خود را ضایع نسازید، زیرا هر کس نمازش را ضایع گزارد (بدان اهمّیت ندهد)، با قارون و هامان محشور گردد، و خداوند را حقّ و سزاوار است که او را با منافقین به دوزخ فرستد، پس وای بر آن کس که محافظت نکند بر نماز»
ترک نماز گناهی کبیره است
امام صادق(ع) فرمود:گناهان کبیره در نوشتار علی بن ابی طالب (ع)، هفت چیز است:کفر به خداوند، کشتن انسان، عاق پدر و مادر شدن، ربا گرفتن، خوردن مال یتیم به ناحق، فرار از جهاد و تعرب بعد از هجرت.عبید می گوید:از امام پرسیدم:یک درهم از مال یتیم خوردن، بزرگ تر است یا ترک نماز؟ حضرت فرمود:ترک نماز. عرض کردم:شما ترک نماز را از گناهان کبیره به حساب نیاوردید. حضرت فرمود:اولین چیزی که از گناهان کبیره برایت گفتم چه بود؟ عرض کردم:کفر به خداوند. فرمود:همانا تارک نماز کافر است. (الکافی ج :2 ص :278)
محروم شدن از شفاعت
حضرت صادق (ع) فرمود: «شَفَاعَتنَا لاتَنالُ مُستَخِفا بِصَلاتِه» «و شفاعت ما نمیرسد به آنکه نماز را سبک می شمارد.»
بی نصیب ماندن از اسلام
امام صادق(ع) فرمود:« َ لَا حَظَّ فِی الْإِسْلَامِ لِمَنْ تَرَکَ الصَّلَاة»؛ تارک نماز، حظ و بهره ای از اسلام ندارد.
دوری از امان خدا و پیامبرش
رسول خدا صلی الله علیه وآله:« من ترك الصلوة متعمدا من غیر علة فقد برء من ذمة الله و ذمة رسوله؛ كسی كه نماز را عمدا و بدون دلیل ترک كند از امان خدا و رسولش دور خواهد بود.» ( عیونأخبارالرضا( علیه السلام ) ج:1 ص:285)
مرگ به دینی غیر از اسلام
رسول خدا (ص) فرمود:« مَنْ أَعَانَ عَلَی تَارِکِ الصَّلَاةِ بِلُقْمَةٍ أَوْ کِسْوَةٍ فَکَأَنَّمَا قَتَلَ سَبْعِینَ نَبِیاً أَوَّلُهُمْ آدَمُ وَ آخِرُهُمْ مُحَمَّد »؛ کسی که نماز را ترک کند، در حالی که امید به پاداش نماز نداشته و از عذاب آن نیز نمی ترسیده ، پس باکی نیست که یهودی بمیرد، یا نصرانی ، یا مجوسی. (بحارالأنوار، ج79، ص202)
تارک نماز برابر کافر است
رسول خدا (ص) فرمود:« مَنْ تَرَکَ صَلَاتَهُ مُتَعَمِّداً فقد کفر»؛ هرکس عمدا نمازش را ترک کند، کفر ورزیده است. (عوالی اللآلی، ج2، ص224)
چه مصائبى گریبان تارکان نماز را میگیرد؟
با حالت خوارى و زبونى جان مى دهد.
گرسنه مى میرد.
تشنه جان مى سپارد، به گونه اى كه اگر آب تمام رودخانه هاى دنیا را به او بدهند، سیراب نگشته و تشنگى اش برطرف نخواهد شد.