عیار نقره
عیار، معیاری برای تعیین درصد خلوص فلزات گرانبها نظیر طلا، نقره، پلاتین و ... است. معمولا روی ظروف و جواهرات ساخته شده از طلا و نقره عددی حک میشود که بیانگر عیار فلز به کار رفته در آن است. معمولا عیار طلا عددی بین 9 تا 24 است. عیار 24 همان طلای 99.9 درصد خالص است ولی به علت نرمی برای استفاده در جواهرات مناسب نیست. عیار فلز نقره را نیز عددی سه رقمی تشکیل میدهد که با تقسیم کردن این عدد بر10، درصد خلوص نقره به دست میآید. نقره خالص (عیار 999) که 99.9 درصد نقره و 0.1 درصد ناخالصی است بسیار نرم بوده و مانند طلای خالص برای استفاده در زیورآلات مناسب نمیباشد به همین دلیل برای بهبود نرمی آن، فلزات دیگری را مانند مس، به آن اضافه میکنند!عیارمورد استفاده دراکثر لوازم تزئینی و جواهرات 925 (92.5 درصد نقره ) است ولی در ادامه، لیست نقره برخی کشورها و عیارهای مختلف آنها را مشاهده میکنید.
بریتانیا (انگلیس): 958 – فرانسه: 950 – نقره روسی: 947 / 875 – نقره استرلینگ: 925 – اسکاندیناوی: 830 – آلمان: 800 / 835
همانطور که گفته شد، در زمانهای قدیم از نقره در سیستم پولی کشورها نیز استفاده میشد.نقره به کار رفته در سکهها معمولا عیار 900 است یعنی 90 درصد آنرا نقره خالص تشکیل میدهد و مابقی جز فلزات دیگری هستند که برای سختتر کردن نقره به آن اضافه شدهاند.البته شایان ذکر است که علاوه بر زیبایی زیورآلات ساخته شده از نقره، عیار آن نیز روی قیمت و کیفیت کار تاثیر میگذارد و باید نسبت به عیار نقره توجه لازم را داشت.
وجود برچسب یا حکاکی
نقره استرلینگ با همان نقره به کار رفته در زیورآلات، عیار 925 دارد و جواهرسازان با حکاکی عیار روی قسمتهای دور از دید محصول و یا برچسبهای کوچک، خریدار را از عیار محصول آگاه میکنند. برای دیدن حکاکی، به بخش داخلی و زیرین دستبند و یا انگشتر و حلقه خود نگاه کنید. البته ممکن است این حکاکی روی همه محصولات وجود نداشته باشد و یا شخصی روی جنس تقلبی حکاکی کند؛ بدین منظور، بهتر است از روشهای دیگر نیز برای تشخیص اصل بودن نقره استفاده کرده و از درستی آن اطمینان حاصل کنیم.
تیرگی
یکی از خصوصیات نقره تیره شدن آن پس از گذشت زمان است. نقره اصل تیره میشود و جلای خود را از دست میدهد. البته نقرههای آبکاری شده با عنصر رادیم برای مدت زیادی جلای خود را حفظ کرده و تیره نمیشوند. نقطه قابل توجه اینجاست که نقره پس از تیرگی، با روشهایی دوباره جلای خود را به دست میآورد ولی نقره تقلبی پس از تیرگی دیگر به حالت قبلی باز نمیگردد! در جنس بدل و تقلبی، با گذشت زمان درخشش جنس از دست میرود و سطح آن زشت و نامطبوع میشود و روی پوست رنگ سبز بر جای میگذارد. در مقابل، نقره اصل پس از تیرگی میتواند دوباره جلا بپذیرد و زیبایی خود را دوباره به دست بیاورد. این قاعده به سن نقره ربطی ندارد و نقره هرچقدر هم که قدیمی باشد خاصیت جلاپذیری خود را حفظ میکند.
شکل ظاهری و بوی نقره
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که به اصل بودن نقره خود شک داشته باشید اما امکان مراجعه به فرد متخصص را نداشته باشید! دراین مواقع، میتوان با روشهای خانگی نقره مورد نظر را تست کرد اما بهتر است برای اطمینان، به فرد متخصص نیز مراجعه بشود.
نقره اصل، نرم و صاف و یکدست است اما نقره تقلبی پوسته پوسته شده و با لایه لایه شدن پس از مدتی، از یکدستی خارج میشود. نقره تقلبی بوی نامطبوع هم دارد. هر نوع بوی غیرمعمول و نامطبوع و گوگردی که از نقره شما منتشر شود، بیانگر تقلبی بودن آن است. نقره اصلی هیچ بوی عجیبی منتشر نمیکند و شما میتوانید با بو کردن محصول مورد نظر تا حدودی از مرغوبیت و کیفیت جنس مطمئن شوید. البته همانطور که گفته شد روشهای خانگی همیشه جواب نمیدهند و بهتر است به متخصص مراجعه شود
نقره بریتانیا :
نقره با عیار ۹۵۰ و بیشتر را بریتانیا می نامند. در ترکیب آن ۹۵% نقره و تنها ۵% درصد مس استفاده شده است.در جواهرات سفارشی دستساز ، سازندگان جواهرات معمولاً از نقره با عیار ۹۵۰ استفاده می کنند زیرا از مقاومت بالایی در برابر کدر شدن برخوردار است و درخشندگی و براقیت بیشتری دارد.کد گذاری( انگ ) ۹۵۰P می باشد.جالب است بدانید استفاده از نقره موجب جذب انرژی های مثبت می شود و فلزی بسیار آرامبخش بوده و استفاده از انگشتر نقره بسیار توصیه شده است.به علت نرمی نقره استفاده از آن در ساخت کارهای فلزی و کنده کاری و ایجاد طراحی های جدید در ساخت وسایل زینتی و زیور آلات بسیار متداول است.
معادن نقره :
نقره از ۱۵۰۰ ق.م تاکنون از معادن مکزیک استخراج می شده و به این خاطر مکزیک بزرگترین تولید کننده نقره جهان است. از کنگزبرگ نروژ زیباترین نقره های طبیعی به شکل مفتول های تابیده شده استخراج می شود. بیشترین معادن نقره در آمریکای جنوبی ، آمریکا ، استرالیا و روسیه سابق قرار دارد. در اکثر مواقع از معادن سرب می توان نقره را استخراج کرد
انواع نگینها و سنگها با توجه به رنگ
انواع نگینها و سنگها با توجه به رنگ آنها عبارتند از:
- مروارید: صدفی
- زمرد: سبز
- یاقوت: سرخ، زرد، سبز، سفید و کبود
- زبرجد
- لاجورد: لاجوردی
- یشم
- کهربا
- لعل
- عقیق
- فیروزه: سبز
- الماس
- حدیده: مشکی نوک مدادی
- ستار: آبی یا بنفش
- اپال: صدفی