ایلام یکی از استانهای آباد و خوشآبوهوای غرب ایران است. اکثر گردشگران، از جاذبههای دیدنی، تاریخی و طبیعی در این استان لذت میبرند. تنگه رازیانه ایلام از آن دست جاذبههایی است که طبیعت هزاران سال برای شکل دادن آن زمان گذاشته و به بینظیرترین شکل ممکن هنرنمایی کرده است. این تنگه در 50 کیلومتری جاده ایلام به دره شهر است. این دره در دامنه کبیرکوه قرار گرفته، اما هنگام تماشای افق، دامنه زیبای کوه سیوان هم بخشی از چشمانداز شما خواهد بود. این تنگه، سه کیلومتر طول دارد؛ فاصله دیوارهها از یکدیگر در بهترین حالت 6 متر و به اندازه یک راهروی نسبتا باریک است، اما در بعضی نقاط، عرض تنگه به 1 متر هم میرسد و عبور از آن سختتر میشود. ارتفاع دیوارههای تنگه هم بین 15 تا 30 متر متغیر است؛ یعنی ارتفاعات کم دیوارها به اندازه یک ساختمان 4 طبقه است و دیوارهای 30 متری هم به اندازه یک ساختمان 6 تا 7 طبقه ساخته میشوند. از میان تنگه رودخانهای عبور میکند که در فصلهای بهار و تابستان پرآب و خروشان است، به همین دلیل ورود به تنگه را سختتر از قبل میکند.
درباره نحوه شکلگیری تنگه رازیانه باید گفت که با وقوع زمینلرزه و شکستن لایههای ضخیم آهک، این شکاف عمیق در دل زمین به وجود آمد و فرآیندهای گوناگون انحلال و فرسایش و فشرهشدن صخرهها و سنگهای آهکی در طول چندین میلیون سال، چنین شاهکار زیبایی را در دل طبیعت خلق کرده است. با این حال، عوامل جغرافیایی و علمی متعدد دیگری نیز در پیدایش تنگه تأثیرگذار بودهاند. تنگه رازیانه با طبیعت بینظیرش یکی از زیستگاههای مناسب برای پرندگان مهاجر و بومی و حیواناتی همچون راسو، سمور، کل، بز، شغال، کاراکال و گربه وحشی است. جالب اینکه در سال 1388، 75 هکتار از اراضی تنگه رازیانه بهعنوان اثر طبیعی ملی به ثبت رسیده است. عشایر ایلام سالهای سال است که در اطراف این تنگه و دامان سرسبز کبیرکوه اتراق میکنند و ترکیب چادرهایشان با طبیعت کبیرکوه میتواند برای هر گردشگری جذاب باشد. علت نامگذاری این تنگه، رویش گیاه دارویی رازیانه در این منطقه است که با گلهای زرد رنگ خود، زیبایی دوچندانی به آن بخشیدهاند. چندین هزارسال است که این گلها در دامان کبیرکوه از دل زمین میرویند.
جاده ایلام به بدره را در پیش بگیرید و حدود 50 کیلومتر آنطرفتر و نرسیده به شهر بدره، مسیری فرعی در کنار جاده قرار دارد که با وارد شدن به آن، ابتدا به روستای پاکل و بعد به چنارباشی میرسید. در طول راه شاهد جنگلهای بلوط خواهید بود که فصل مشترک ارتفاعات ایلام هستند. پنج کیلومتر پس از روستای چنارباشی، بهتدریج به دهانه تنگه نزدیک خواهید شد. روی تنگه، پلهایی فلزی نصب شده است تا بتوانید بهراحتی به آنسوی تنگه بروید که سادهترین راه بازدید از تنگه رازیانه محسوب میشود.
برای اینکه بیشترین لذت را از تنگه زیبای رازیانه ایلام داشته باشید، فصل بهار یا پاییز را برای سفر خود انتخاب کنید که آبوهوای مطبوع و معتدلی بر منطقه حاکم میشود و رودخانه آن نیز پرآب است.