استان خوزستان در جنوب غربی ایران، یکی از قدیمیترین مناطق مسکونی فلات ایران محسوب میشود. این پیشینه تاریخی و همجواری با خلیج فارس، کارون، کرخه و اروند رود سبب شکلگیری جاذبههای تاریخی، طبیعی و زمینشناسی متعدد در این استان شده است و یکی از مقاصد محبوب گردشگری طبیعی و تاریخی به شمار میرود. تنگه قاسمی عارضهای طبیعی است که در طول سالهای بسیار و با گذشت دورههای زمینشناسی مختلف با گذر رودخانهای از ارتفاعات منگشت، به مرور و در اثر فرسایش آبی، شکل گرفته است. تنگه قاسمی جاذبهای طبیعی در شرق استان خوستان و میان کوههای «منگشت» است. منگشت یکی از کوهستانهای شهرستانهای ایذه، باغملک و لردگان محسوب میشود که از شمال غرب دریاچه سد کارون سه و شرق «تالاب بندون» آغاز و تا حومه روستای «رودریش» در استان کهگیلویه و بویر احمد کشیده شده است. تنگه قاسمی که به نامهای تنگه قاسمی ایذه و تنگه قاسمی شیوند نیز شناخته میشود، بهجهت ساختار درهای، صخرهای و باریک، در دل کوه منگشت و دریاچه سد کارون سه ایجاد شده است. تنگه قاسمی شیوند با بافت سخت و سنگی، فاقد پوشش گیاهی است. سنگهای بزرگ صیقل خورده و آب روان از زیباییهای بصری تنگه قاسمی هستند. ابتدای تنگه باریک است و سهم زیادی از دریافت نور خورشید ندارد؛ همین موضوع فضای وهمنگیز و جذابی را پدید میآورد. با فاصله گرفتن از ورودی به میزان نورگیری تنگه افزوده میشود.
تنگه قاسمی ایذه با اهواز حدود 240 کیلومتر و با ایذه حدود 60 کیلومتر فاصله دارد. برای دسترسی به تنگه قاسمی باید در جاده دهذر به ایذه وارد خروجی روستای رکعت شوید و تا اسکله رکعت با خودرو پیش بروید. در این اسکله سوار قایقهای موتوری تندرو شوید. مقصد نهایی این قایقها در حالت عادی «اسکله بارج شیوند رکعت» در جنوب غربی دریاچه سد کارون سه است و شما برای بازدید از تنگه قاسمی باید با قایقران هماهنگ کنید. از اسکله رکعت تا تنگه قاسمی حدود 20 دقیقه قایقسواری پیش رو دارید. «اسکله زراس» در جنوب شرقی دریاچه سد کارون نیز مسیر دیگری برای اجاره قایق و رفتن به تنگه قاسمی است. جاده سادات حسینی در جنوب دهذر و سپس جاده زراس به این اسکله ختم میشوند.
آبشار شیوند: آبشار شیوند جاذبهای طبیعی در جنوب غربی روستای شیوند است که روزانه از گردشگران بسیاری میزبانی میکند. این آبشار از کوههای منگشت جاری میشود، از میان باغات روستا عبور میکند و در نهایت به کارون میریزد. آبشار شیوند حدود 45 متر ارتفاع دارد.
دهکده گردشگری زراس: زراس منطقهای بکر و دیدنی در خوزستان و حاشیه دریاچه کارون است. ترکیب کوه و تپههای سرسبز در کنار بستر آبی، زیبایی زراس را دو چندان کردهاند. بهترین زمان بازدید از این منطقه نوروز و فصل بهار است. کمپ در طبیعت، ماهیگیری، قایقسواری، اسبسواری، دوچرخهسواری، کوهنوردی و پیادهروی از تفریحات زراس هستند.
تالاب بندون ایذه: تالاب بندون دریاچهای فصلی و یکی از بسترهای آبی زیبا و چشمنواز استان خوزستان و شهر ایذه است. فصل بهار زیبایی این منطقه دوچندان میشود. امکان پیمایش دور تالاب با خودرو وجود دارد. این تالاب زیستگاه گونههای مختلف گیاهی و جانوری است. پرندهنگری، پیادهروی و طبیعتگردی از تفریحات تالاب بندون هستند. برخی قسمتهای اطراف تالاب حالت باتلاقی دارند و نزدیک شدن به آنها خطرناک است.
کاروانسرای دهذر: کاروانسرای دهذر از یکی بناهای تاریخی به جامانده از دوره هخامنشیان است که در بخش جنوبی این شهر قرار دارد. این کاروانسرا در زمینی به وسعت 1,800 متر مربع و با مصالحی چون سنگ، آجر و گچ ساخته شده است. معماری و نمای زیبا و فضای آرام و دلنشین این کاروانسرا، گردشگران و علاقهمندان به آثار تاریخی را جذب خود میکند.
فصل بهار بهترین زمان برای بازدید از تنگه قاسمی است. فصل تابستان هوای خوزستان گرم و شرجی است و اغلب گردشگران این زمان را برای سفر به جنوب انتخاب نمیکنند. بیشتر سالها در فصول پاییز و زمستان سطح آب دریاچه سد کارون پایین میآید، زمین تنگه قاسمی خشک میشود و بازدید از آن جذابیت فصل بهار را ندارد. ساعات اولیه روز بهترین زمان برای حضور در این تنگه است.