تنگ تامرادی و روستای آن را میتوان یکی از بکرترین نقاط استان کهگیلویه و بویراحمد دانست. علت نامگذاری این تنگه به این اسم تامرادی، به این دلیل است که یکی از طوایف بزرگ ایل بویراحمد به نام تامرادی در این ناحیه قرار گرفته است. شاید بتوان آبشار زیبای تنگ تامرادی را مهمترین جاذبه این منطقه معرفی کرد. این آبشار 15 متری بههمراه چهار آبشار دیگر با ارتفاع 8 تا 10 متر بهعلاوهی حوضچههای در کنار غارهایی که به گذرگاه آب تبدیل شدهاند، طبیعت زیبایی را خلق کردهاند که هر ببیندهای را به تحسین وادار میکند. برخی از این غارها محل آشیانه کردن پرندگانی همچون پرستو هستند که به واقع جذاب به نظر میرسند.
ارتفاع یکی از آبشارهای این ناحیه به بیش از 50 متر میرسد که البته دسترسی به آن کمی مشکل است اما میتوان آن را از کنار جاده تماشا کرد. در نزدیکیهای این آبشار، جنگل بلوط وجود دارد که یکی از جاذبههای بسیار زیبای این منطقه بوده و وجود گیاهی به نام جاشیر در سراسر مسیر این آبشار، جلوه بسیار خاصی به طبیعت آن داده است. از دیگر جاذبههای این ناحیه میتوان به چشمه بلوط عسلی اشاره کرد که باعث پدید آمدن حوضچههای آب طبیعی و زیبایی شده است و یکی از مهمترین مناطق ییلاقی به شمار میرود. عبور و مرور مردم بومی منطقه بههمراه گلههایشان حال و هوای خاصی به این منطقه میبخشد. اطراف تنگ تامرادی را کوههای زرآور و ساورز فرا گرفتهاند. این کوهها زیستگاه جانوران ارزشمندی همچون کبک و سنجاب ایرانی بههمراه خرس است که متاسفانه بهدلیل شکار غیر قانونی برخی شکارچیان و همچنین بی توجهی مسئولان امر در خطر شدید انقراض قرار دارند.
برای دسترسی به این تنگه بهتر است ابتدا به شهر یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد سفر کنید. از این شهر وارد جاده یاسوج - بابا میدان شوید و بعد از طی کردن مسیری حدود 25 کیلومتر وارد جاده سپیدار شوید. تابلو سپیدار را میتوانید در سمت راست جاده مشاهده کنید. از اینجا پس از پیمودن حدود 10 کیلومتر در سمت چپ وارد جاده تنگ تامرادی شوید. از اینجا به بعد با جادهای کوهستانی، پرپیچوخم بههمراه مناظری بسیار زیبا روبهرو هستیم. در گذشته دسترسی به این مکان مشکل بود اما امروزه تا حدی از این مشکلات کاسته شده است و میتوان از جاده آسفالته استفاده کرد. در طول کل این مسیر درختان بلوط و گیاهانی کوهستانی زیادی به چشم میخورند. پس از طی کردن پیچوخم جاده، در نزدیکی آبشار اول توقف کنید و آمادهی یک پیادهروی نسبتا طولانی شوید. در اینجا میتوان کمپهای کوچکی را با امکاناتی محدود مشاهده کرد. در این تنگه چندین آبشار و حوضچه وجود دارد که با فاصلههای دور و نزدیکی از هم قرار دارند و برای تماشای آنها باید پیادهروی کرد.
باید بگوییم قدمت این مکان به چند صد سال اخیر محدود نیست بلکه میتوان در ورودی تنگه و در مجاورت روستای حسین آباد، مقبره و آثاری به جا مانده از دوران پر شکوه هخامنشی را مشاهده کرد که گفته میشود این مقبره مربوط به یکی از سرداران خوشنام هخامنشی است. ارتفاعات بلند با پوشش گیاهی منحصربهفرد و سرسبز، آبشاری زیبا و آبوهوای خنک و مطبوع از مهمترین ویژگیهای این تنگه محسوب میشوند. روستای تنگ تامراد در نزدیکی استان یاسوج واقع شده و همانطور که همه میدانند جنگجویان استان گهکیلویه و بویراحمد از شجاعت و قدرت چیزی کم نداشتند و همیشه در مقابل ظلم و ستم ایستادگی میکردند. در زمان شاهنشاهی ظلم حکمای دولتی و نظامی بر مردم بویراحمد زیاد و زیادتر شده بود؛ به طوری که طاقت اهالی این منطقه از آن همه ظلم طاق شده بود. در آن زمان اشخاصی همچون کی لهراسب بویراحمدی نمیتوانستند این ظلمها را تحمل کنند؛ به همین دلیل در مقابل نیروهای شاهنشاهی که به فرماندهی امیر لشکر حبیب الله شیبانی بود مقابله نمودند. کی لهراسب بویراحمدی فرماندهی طوایف ایل بویر احمد را بر عهده داشت.