رابرت گرین (Robert Greene) یک نویسنده آمریکایی است که به خاطر کتابهایش دربارهٔ استراتژی، قدرت و اغواگری شناخته شدهاست. او شش کتاب پرفروش بینالمللی نوشتهاست: 48 قانون قدرت، هنر اغوا کردن ، 33 استراتژی جنگ، قانون 50 (با رپ 50 سنت)، تسلط و قوانین طبیعت انسانی.
جنگ جهانی اول (Word War 1) در سال 1914 به بهانه قتل فرانتس فردیناند ولیعهد و وارث تاج و تخت امپراتوری اتریش– مجارستان در سارایوو آغاز شد. قاتل از صربهای بوسنی و عضو جنبش زیرزمینی بود که برای استقلال این کشور با امپراتوری اتریش - مجارستان مبارزه میکرد. این قتل ممکن بود در حد حادثهای کنترلشده باقی بماند، اما چنین نشد و کشورها را یکی پس از دیگری درگیر کرد. درحالیکه قدرتهای بزرگ اروپا - بریتانیا، فرانسه و روسیه در یک سو و آلمان و اتریش - مجارستان در سوی دیگر - میگفتند تنها خواهان صلح هستند ولی عملاً خود را برای جنگ آماده میکردند. اروپا به کانون زمینلرزهای سیاسی تبدیل شد و موجهای ضربهای آن به سرعت به بیرون گسترش یافت و به تمامی نقاط جهان رسید. این درگیری در تاریخ به جنگ جهانی اول یا جنگ بزرگ مشهور شد و کشورهای اندکی در این جنگ از آسیبهای آن مصون ماندند. مردم بیش از پیش دریافتند که جهان به هم پیوسته است و از رخدادهای جهانی گریزی نیست. «مجموعه تاریخ جهان» سعی دارد چشماندازی گسترده و ژرف از سیر تاریخ عرضه کند. این مجموعه با ارائه زمینههای فرهنگی رخدادهای تاریخی، اندیشههای سیاسی، فرهنگی و فلسفی تاثیرگذار را در گذر مشعل تمدن از بینالنهرین و مصر باستان به یونان، روم، اروپای قرون وسطی و دیگر تمدنهای جهانی تا امروز را شامل میشود. این مجموعه، نه تنها برای آشنایی خوانندگان و مخاطبانش با مبانی تاریخ تدوین شده است، بلکه در پی آگاه ساختن آنها از این واقعیت است که زندگیشان بخشی از سرگذشت کلی انسانهاست. هر جلد از این مجموعه برداشتی جامع و روشن از یک دوره مهم تاریخ را به خواننده ارائه میکند.
مصر برای امپراتوری بریتانیا اهمیت خاصی داشت. کانال سوئز، که دریای مدیترانه را به دریای سرخ متصل می کرد، برای این امپراتوری نقشی حیاتی داشت. کشتیهایی که از بریتانیا به مقصد هندوستان حرکت می کردند، به جای این که راه طولانی دور آفریقا را طی کنند، از این آبراه ساخت بشر عبور می کردند. از این رو، حفظ آن برای بریتانیایی ها به هر قیمتی ضروری بود. آرچیبالد ویول، یکی از فرماندهان بریتانیایی در مصر، نوشت: «هدف اصلی ما از حفظ نیرو در مصر کاملا ساده و روشن بود. نقش این نیرو حفاظت از شاهراهی ارتباطی و حیاتی بود.» ترکها برای نخستین بار در اوایل فوریه 1915 در میانه طوفان شنی گزنده به سوی کانال سوئز پیشروی کرده بودند. آنها در مسیرشان از سوریه، که در آن زمان یکی از ایالتهای عثمانی بود، با مقاومتی روبرو نشدند تا این که از شبه جزیره سینا گذشتند و به کانال رسیدند. اما هنگامی که به آنجا رسیدند با نیرویی بریتانیایی و قدرتمندتر و کشتی های جنگی متفقین روبرو شدند که می توانستند در دریاچه های کانال با توپ های خود مواضع ساحلی را هدف قرار دهند. اندک ترک هایی که توانسته بودند از کانال عبور کنند به سرعت به دست بریتانیایی ها کشته شدند و نیروی عثمانی به صحرای سینا، که از آن آمده بود، عقب نشست. کانال سوئز می توانست برای ترک ها، همانند تسخیر استانبول برای متفقین، هدفی ارزشمند باشد، اما به همان اندازه قماری خطرناک به حساب می آمد و به شکست نیز انجامید. بریتانیایی ها، به سبب در تهدید بودن کانال، نیرویی را از خود انگلستان به مصر فرستادند و در همان حال سربازان شرکت کننده در عملیات گالیپولی نیز به منطقه رسیدند. در نتیجه این بسیج، نیروهای متفقین دیگر با حمله ترکها روبرو نشدند. بنابراین بریتانیایی ها بر آن شدند تا حمله دیگری را به قلمرو در اختیار ترکها آغاز کنند. آنها سربازان حاضر در مصر را در نیرویی اعزامی از مصر سازمان دادند که فرماندهی آن را، در آغاز، ژنرال آرچیبالد ماری بر عهده داشت.
جنگ جهانی اول تحت عنوان «جنگ بزرگ» و یا «جنگی برای پایان دیگر جنگها» به مدت چهار سال و از ماه اوت 1914 تا نوامبر سال 1918 به طول انجامید. به دنبال این رخداد بزرگ، بسیاری از کشورهای جهان درگیر جنگ شده و بسیاری از سربازان در سرتاسر جهان جان خود را از دست دادند، به طوری که تلفات این جنگ در تاریخ جهان بیسابقه بوده است. بر اثر جنگ جهانی اول، برای نخستین بار از سلاحهای شیمیایی استفاده شد و همچنین برای نخستین بار مناطق غیرنظامی زیادی براثر بمبارانهای هوایی نابود شد و خون و خونریزی غیرنظامیان در ابعادی وسیع صورت گرفت. ازجمله دلایل تمایز این جنگ با جنگهای قبلی در استفاده از شیوه جنگ خاکریزی است. دلیل اصلی و اولیه شروع جنگ جهانی اول را میتوان در ترور آرشیدوک فرانتس فردیناند؛ ولیعهد امپراتوری اتریش در تاریخ 28 ژوئن 1914 و به دست گاوریلو پرنیسپ؛ ملیگرای هجدهساله صربی جستوجو نمود. به دنبال کشته شدن فرانتس فریناند، اتریش به صربستان التیماتوم داد. از طرف مقابل امپراتوری روسیه که در آن زمان با امپراتوری صربستان متحد بود به نیروهای صربی پیوست و از همین جهت موجبات نگرانی متحد امپراتوری اتریش؛ یعنی امپراتوری آلمان را به وجود آورد. در این زمان آلمان برای جلوگیری از جنگ دو جبههای به فرانسه که در آن زمان متحد روسیه بود، حمله کرد. ارتش آلمان در روند حمله به فرانسه از خاک بلژیک بهره برد و همین امر موجب حمله امپراتوری بریتانیا که متحد امپراتوری بلژیک بود به آلمان شد. به جرئت می توان ادعا نمود که جنگ جهانی اول از برجستهترین رخدادهای تاریخ بشر به شمار می رود، به طوری که نمی توان از آثار مستقیم و غیرمستقیم آن در تعیین تاریخ سده بیستم چشم پوشی نمود. جنگ جهانی اول زمینهساز انقلاب روسیه شد، امری که بر آینده جهان تاثیر گذاشت و از چین تا کوبا به انقلابهای سوسیالیستی دامن زد و از سویی زمینه ساز تبدیل شوروی به یک ابرقدرت جهانی شد. همچنین قابل ذکر است که به دنبال جنگ جهانی اول و از طرفی نابودی امپراتوری عثمانی، کشور جدیدی تحت عنوان ترکیه شکل گرفت. بخشهایی از خاک امپراتوریهای آلمان، روسیه و اتریش-مجارستان استقلال خود را پس از دو قرن بازیافت.
تسلیحات فراوان بناگزیر به جنگ می انجامد. اگر در یک طرف تسلیحات وجود داشته باشد، در طرف های دیگر نیز باید تسلیحات باشد. افزایش تسلیحات باعث آگاهی از قدرت کشورهای دیگر و احساس ترس میشود. ترس سبب بدگمانی و بیاعتمادی و هر نوع پندار پلیدی میشود، تا آنجا که… هر حکومتی هر اقدام احتیاطی هر حکومت دیگری را نشانه نیت خصمانه تلقی میکند…. رشد غولآسای تسلیحات در اروپا، احساس ناامنی و ترس ناشی از آن ــ اینها بودند که آغاز جنگ جهانی اول را ناگزیر ساختند. دانش پژوهان آلمانی، که به مطالعه جاهطلبیهای آلمان در آستانه جنگ پرداختهاند، در اجتناب ناپذیری جنگ در سال 1914 تردید کردهاند. این دانشپژوهان نسبت به نوع بشر دیدگاهی به مراتب نومیدانهتر دارند. آنها مقصر اصلی آغاز جنگ را آلمان میدانند. یکی از آنها مینویسد: «کشورها از سر ترس جنگ به راه نمیاندازند، بلکه بدین سبب چنین میکنند که مطمئنند با توسل به زور نفع بیشتری به دست میآورند تا با پرهیز از آن. این نکته در سال 1914 به همان اندازه صادق بود که در موارد دیگر.
نویسنده: رابرت گرین
مترجم: مهدی حقیقت خواه
زبان: فارسی
ناشر چاپی: نشر ققنوس
تعداد صفحات: 124
موضوع کتاب: کتابهای تاریخی، فلسفی و اجتماعی، کتابهای تاریخ جهان
نسخه الکترونیکی: دارد
نسخه صوتی دارد
بنابراین زمان جنگ جهانی اول آنقدر به ما نزدیک هست که بتوانیم به بسیاری از پرسشهای چی، کی، و کجا، که برای درک هر رخداد تاریخی ضروری است، پاسخ دهیم. انبوهی از اسناد رسمی در دسترس ماست. گزارشهای سربازانِ همه ارتشهای درگیر، نه تنها از صحنههای نبرد بلکه همچنین از تجربیات شخصیشان در جریان نبرد، برجا مانده است. پژوهشگران مجلدهای فراوانی در شرح و توضیح عملکردهای این جنگ گرد آوردهاند. در نتیجه، گزارش تقریبا هر روزه درگیریها به نحوی ثبت شده است. و عکاسی، که در قرن نوزدهم اختراع شد، آنقدر پیشرفته و دوربین آنقدر در دسترس بوده است که بتوانیم حتی قیافه سربازان و چگونگی صحنههای نبرد را ببینیم. پرسش آزاردهندهای که برجا میماند این است که چرا جنگ آغاز شد. امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب مرتبط دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.