لاوان سومین جزیره بزرگ استان هرمزگان، پس از قشم و کیش محسوب میشود. لاوان بین بندر مقام، جزیره شیدور و ساحل نخیلوه در آبهای خلیج فارس قرار دارد. فاصله لاوان از بندر عسلویه 117 کیلومتر و از بندرلنگه 147 کیلومتر است. از روستاهای مسکونی لاوان میتوان لاز، لازه و کفیله را نام برد. در گذشته جزیره لاوان با نام شیخ شعیب شناخته میشد؛ اما در سال 1337 و با پیشنهاد شرکت ملی نفت ایران و موافقت وزارت کشور به لاوان تغییر نام داد. لاوان به معنی مامور تقسیم آب قنات است؛ اما ریشه کلمه عربی است و از دو قسمت لاو (سفید) و وان (نگهبان و محافظ) تشکیل شده است.
استان هرمزگان از پرطرفدارترین مقاصد گردشگری در جنوب کشور است که 15 جزیره دارد. جزیره مارو هرمزگان، منطقهای بکر و دستنخورده در نزدیکی ابوموسی و در دل خلیج فیروزهای همیشه فارس است؛ جزیرهای مرجانی و خالی از سکنه که به دلیل وجود شنهای سفید، به مالدیو ایران شهرت دارد. این جزیره که از جاهای دیدنی استان هرمزگان است، با نام جزیره شیدور نیز شناخته میشود. جزیره مارو در استان هرمزگان قرار دارد و از توابع بخش شیبکوه شهرستان بندر لنگه است. این جزیره در 1٫5 کیلومتری جزیره لاوان واقع شده و بهترین مسیر دسترسی به آن از طریق بندر مقام است. بندر مقام در 358 کیلومتری غرب بندر عباس قرار دارد و فاصله آن تا بندر لنگه نیز 173 کیلومتر است.
بندرمقام یکی از شهرهای بندری استان هرمزگان در فاصله تقریبی 170 کیلومتری غرب بندر لنگه است. این بندر از توابع شهرستان شیبکوه بندرلنگه به شمار میرود و بهدلیل نزدیکی به بکرترین سواحل صخرهای خلیج فارس شهرت دارد. تا چند سال پیش پای کمتر گردشگری به این بندر و سواحل صخرهای اطراف آن باز شده بود. در طول سالهای گذشته طبیعتگردی جای خود را میان علاقهمندان به سیر و سفر باز کرده است و توجه گردشگران به نقاط بکر و دست نخورده جلب شده است. بندر مقام از زیباترین شهرهای غربی هرمزگان است که اطراف آن را جاذبههای طبیعی زیبایی پوشاندهاند. تلاقی کوهستانهای بلند با خلیج فارس در نزدیکی این بندر زیباترین سواحل صخرهای جنوب ایران را به وجود آوردهاند. سواحل بندر مقام از زیباترین جاهای دیدنی هرمزگان هستند.
منطقه بیابانی سایهخوش در غرب روستایی با همین نام واقع شده است. روستای سایهخوش از توابع بخش مرکزی شهرستان بندرلنگه محسوب میشود و در 40 کیلومتری جنوب خمیر و 55 کیلومتری بندرلنگه قرار دارد. دسترسی به این منطقه از طریق جاده ارتباطی بندر لنگه به بندر عباس میسر است. منطقه سایه خوش به دلیل مجاورت با خلیج فارس و وجود نخلستانهای فراوان در منطقه، از جاذبههای گردشگری بندرلنگه به شمار میآید و از سواحل زیبای جنوب محسوب میشود.
تنگه بنو از جاهای دیدنی بندرلنگه است که در پنج کیلومتری لمزان و در میان منطقهای کوهستانی جای گرفته است. برای رسیدن به این تنگه باید مسیری پرهیجان و سخت را طی کنید و راه رسیدن به آن نیز پر و پیچوخم است. تنگه بنو حدود 10 آبشار و 12 حوضچه برای شنا دارد که عمقی بین سه تا پنج متر دارند.
آبگرم خست در فاصله دو کیلومتری از روستای اسلام آباد، از توابع شهرستان بندرلنگه قرار گرفته است و از جمله جاذبههای گردشگری بندرلنگه به شمار میآید. آب این چشمه خاصیت درمانی برای بیماریهای پوستی و روماتیسم دارد و بههمین دلیل سالانه گردشگران زیادی به این مکان جذب میشوند. در نزدیکی چشمه تعدادی خانه خالی از سکنه، یک مسجد، چند کاروانسرا، یک آسیاب قدیمی و یک آبانبار جای گرفتهاند.
یکی از آثار تاریخی شهر بندرلنگه که نشان از تاریخچه آن دارد، قلعه لشتان است. این قلعه که در میان مردم محلی به «قَلعُو» شهرت دارد، در ارتفاعات کوهی صخرهای به نام «شاهین کوه» قرار دارد. قلعه لشتان در واقع شهری تاریخی به وسعت 15 هکتار است. وقتی به پشت دیوارهای بلند این قلعه تاریخی قدم بگذارید، خانههای مسکونی متعدد، برکهها و چندین قبرستان خواهید دید. حدود 78 برکه کوچک و بزرگ و 85 بنای مسکونی در درون این قلعه کشف و به ثبت رسیده است. این بنا در سال 1385 به عنوان میراث تاریخی شهر بندر لنگه به ثبت رسیده است. قلعه لشتان در فاصله 6 کیلومتری شمال شهر بندر لنگه و در ارتفاع 182 متری از سطح دریا قرار دارد. برای رسیدن به قلعه لشتان از شهر بندر لنگه حدود 18 دقیقه در سفر خواهید بود. با وجود صخرهای بودن کوهی که بر فراز آن قرار گرفته است، میتوان از سه جهت شرقی، غربی و جنوبی به آن دسترسی پیدا کرد. قلعه لشتان در ارتفاع 100 متری از زمینهای اطراف خود قرار دارد.
قله مغویه که با نام قلعه شیخ سلطان المرزوقی نیز شناخته میشود، بنایی تاریخی به جای مانده از دوره قاجار است. ساخت این بنا به سال 1282 در دوره حکمرانی مزروقیها از قبیله العجمان روی بندر مغویه در دوره قاجار برمیگردد. مزوقیان یکی از قبایل بزرگ بادیهنشین اعراب بودند. این بنای تاریخی در سال 1377 در فهرست آثار ملی ثبت و مرمت شد. ساخت این بنا در سال 1321 به پایان رسیده است.
روستای باغویه در بخش شبیکوه و در شهرستان بندرلنگه قرار دارد. شبیکوه نوار ساحلی زیبایی به طول 280 کیلومتر دارد که از یک سمت به کوههای زاگرس و از سمت دیگر به سواحل خلیج فارس محدود میشود. تنگه باغویه یکی از زیباترین جاذبههای طبیعی شبیکوه محسوب میشود که صدها سال پیش با جوشیدن چشمههایی از دل سنگها پدید آمده است. با فرسایش کوهستان صخرههای عظیم با اشکال عجیب و غریب شکل گرفت. وجود همین چشمههای کوچک و بزرگ منجر به فرسایش سنگها و پدید آمدن مناظر شگفتانگیزی شده است.