منطقه پلنگ دره با وسعتی معادل 31 هزار و 735 هکتار در جنوب غربی و پنجاه کیلومتری شهرستان قم واقع شده است . این عرصه کوهستانی در شمال منطقه حفاظت شده 70 قله استان مرکزی واقع شده و چندین کیلومتر مرز مشترک با این منطقه دارد. در ناحیه شمالی پلنگ دره، منطقه سلفچگان ، در ناحیه شرقی آن رودخانه قمرود و در ناحیه غربی آن چند روستای کوچک قرار گرفته است. با توجه به میانگین ارتفاع یک هزار و 950 متری از سطح دریا میزان بارندگی در این منطقه نسبت به سایر نقاط استان قم بیشتر است. این منطقه به علت وجود پلنگ و داشتن زیستگاههای جانوری و گیاهی در آن از دیر باز به این نام شهرت یافته است. طبیعت پلنگ دره صخرهای و تپه ماهوری است و قسمت کمی را نیز دشت تشکیل میدهد. منطقه دارای پرتگاهها و مکانهای مناسبی برای حیات وحش از جمله کل و بز است و بخش اصلی منطقه که حدود 5 کیلومتر طول دارد به علت ویژگیهای طبیعی و وجود پوشش گیاهی و چشمههای فراوان محل زندگی پرندگان و سایر جانوارن است. درجه حرارت منطقه بین 15- تا 35+ درجه در سال متغیر بوده و میزان بارندگی سالیانه آن بین 250 تا 150 میلیمتر است. اقلیم این منطقه نیمه سرد و در زمستانها اکثراً پوشیده از برف است. وضعیت عمومی آب در پلنگ دره نسبتاً خوب است و پراکندگی چشمهها به نحوی است که در تمام طول سال آب کافی برای حیات وحش فراهم است.
این منطقه با تدابیر حفاظتی که طی سالهای اخیر صورت گرفته از جمعیت جانوری نسبتاً خوبی برخوردار شده است ، در دهه 50 زیستگاه آهو بوده و هم اکنون دربردارنده انواع پستانداران از جمله کل و بز، قوچ و میش، گرگ، روباه، شغال، تشی، خرگوش، گربه وحشی و… میباشد. پرندگان منطقه شامل کبک به تعداد فراوان، تیهو، انواع کبوتر، انواع گونههای پرندگان شکاری و گونههای مختلف خزندگان شامل مار، انواع مارمولک، سوسمار، بزمجه، لاک پشت است.
موقعیت خاص جغرافیایی و شرایط مناسب اقلیمی، موجب شده تا از منطقه پلنگ دره به عنوان یکی از کانونها و ذخیرهگاههای گونههای مختلف گیاهی یاد شود. بر اساس مطالعات انجام شده، تاکنون 420 گونه گیاهی در قالب 80 تیره در این منطقه شناسایی شده که در این میان، تیرههای شب بو و نعناعیان از اهمیت و فراوانی بیشتری برخوردارند. پلنگ دره از لحاظ پوشش گیاهی دارای مراتع درجه 2 و 3 است و عمدتاً ییلاق و میانبند است. گونههای گیاهان مرتعی منطقه شامل انواع گرامینه، درمنه، کلاه میرحسن، کنگر، ریواس، گون، شیرین بیان و انواع درختچه از جمله بادام کوهی، نسترن وحشی، گز، تاغ، پسته وحشی و … بوده تراکم درختچههای بادام به نحوی است که از کیلومترها در ارتفاعات خودنمایی میکند. این منطقه غنیترین پوشش گیاهی استان قم را به خود اختصاص داده است و حدود 20 درصد گونه گیاهی آن دارای ارزش دارویی است.
قمرود بزرگترین و پرآبترین و یکی از دو رود دائمی استان قم از حاشیه این منطقه عبور میکند و جلوهای خاص به طبیعت آن بخشیده است. وجود انواع ماهیها از جمله کپور، شور در این رودخانه سالیانه تعداد زیادی از علاقمندان به ماهیگیری را به این منطقه میکشاند و از طرفی به دلیل ریزش نزولات جوی مناسب در طول سال و دارا بودن اقلیم نیمهسرد، در فصل زمستان اکثراً پوشیده از برف میباشد. وجود ارتفاعات و قلههای متعدد، چشماندازی زیبا به این بخش از استان بخشیده است که در طول سال شاهد حضور هموطنان و ورزشکاران جهت صعود به قلههای مرتفع آن و استفاده از طبیعت زیبای کوهستانی منطقه است. وجود پوشش گیاهی متنوع و ارزشمند و همچنین حیات وحش در خور توجه محل مناسبی را جهت انجام پژوهشهای علمی و آموزشی و مطالعات و تحقیقات زیست محیطی فراهم کرده است. وجود 23 چشمه کوچک و بزرگ از جمله چشمه آهو، شمشک، شانیه، پیرسلطان و پلنگ دره به طبیعت این منطقه لطافت و طراوت بخشیده و آب مورد نیاز طبیعت سبز و باغهای این منطقه را تامین میکند. علاوه بر این چشمهها وجود دو رشته قنات، روستاهای اطراف، مزارع، باغات و حیات وحش منطقه را سیراب میکند. از مهمترین گیاهان منطقه میتوان به لاله زرد، انواع زنبقها، باریجه، گل حسرت، ریواس، کاسنی، آویشن، خاک شیر و بادام کوهی اشاره کرد.