همانطور که میدانید اکثر ابزار و وسایل و داروها و حتی غذاهایی که ما مصرف میکنیم علاوه بر فواید بیشمارشان دارای معایبی هستند که باید آنها را بشناسیم تا ازاستفاده بیش از حد خود داری کنیم. یکی از این آنها لنز چشمی یا تماسی است که در عین فواید بسیار زیادی که دارند و در عین اینکه بسیاری از مشکلات چشمی را حل کرده اند دارای معایب و در واقع عوارضی هستند که باید آنها بدانید. زیرا در صورت استفاده بیش از حد از لنزهای چشمی قطعا با یک یا چند مورد از این عوارض بر میخورید. به زبان ساده، سعی کردیم در این مقاله شما را با عوارض لنز آشنا کنیم.همانطور که میدانید چشم ما از مهمترین اعضای بدنمان است که بدون آنها و یا با وجود ناراحتی شان زندگی و کارهای روزمره مان مختل میشود که میتواند تاثیر به سزا و مهمی بر روی زندگی اجتماعی مان بگذارد.
عوارض چشمی که در نتیجه استفاده از لنز بوجود می آیند میتواند مستقیم باشد مثلا اینکه کاملا واضح متوجه شویم که چشمانمان دچار تغییرات یا مشکلاتی شده، همچنین اینکه میتواند عوارضی غیر مستقیم داشته باشد مثلا دچار سردرد شویم که منشا آن استفاده طولانی مدت از لنز چشم باشد.
ریسک و مضرات استفاده از لنزهای تماسی طبی برای چشم
مسدود شدن تامین اکسیژن در چشم ها
از آنجا که لنزهای تماسی مستقیم روی چشم قرار می گیرند و کل قرنیه را پوشش می دهند، مقدار اکسیژنی که به چشم های شما می رسد، کاهش پیدا خواهد کرد. تامین اکسیژن خوب برای سالم نگه داشتن چشم ها حیاتی است.لنزهای نرم یا سیلیکونی را انتخاب کنید، چون اکسیژن بیشتری را ارسال می کنند.
خشکی چشم ها:
لنز تماسی مقدار اشک در قرنیه را کاهش می دهد و برای نرم نگه داشتن خود ،بیشتر اشک ما را جذب می کند. این کمبود اشک باعث ایجاد سندروم خشکی چشم می شود، که منجر به احساس سوزش، تحریک پذیری و قرمزی چشم ها می شود.اگر چشم ها بیش از حد خشک شوند، قرنیه زخم می شود که می تواند بسیار دردناک باشد.
استفاده همزمان از قرص پیش گیری از حاملگی و لنز تماسی با هم منجر به تحریک پذیری چشم ها و سوزش مزمن خواهد شد. همانطور که در بخش سلامت نمناک می گوییم شما تغییراتی را در اشکی که عمدتاً شامل سه لایه اصلی است که برای حفاظت، شستن و تغذیه سطح چشم تشکیل می شوند، تجربه خواهید کرد.از استفاده لنزها تا زمانی که قرص می خورید، خودداری کنید.
تغییر ماهیت در عکس العمل قرنیه :
یکی از سوالات شما کاربران ، عوارض استفاده از لنز برای قرنیه چشم بود که این چند مورد پاسخ به سوالات شماست ،پس با دقت مطالعه فرمایید.استفاده از لنزهای تماسی ممکن است باعث کاهش بازتاب در چشم شود.واکنش قرنیه یک مکانیزم محافظت از چشم است که در آن مغز برای حفاظت از چشمان ما در هر زمانی که کم ترین فشار وارد قرنیه می شود، با پلک زدن از چشم هایمان محافظت می کند.مثلا یک شی در حال پرواز به سوی چشم ها و یا آسیب رساندن توسط فرد دیگرزمانی که از لنزهای تماسی استفاده می کنید، به بدن خود یاد می دهید که واکنش قرنیه طبیعی را نادیده بگیرید. در این شرایط واکنش قرنیه به مرور ضعیف می شود ، در نتیجه شما نمی توانید چشم های خود را به اندازه کافی سریع ببندید و پلک بزنید که می تواند منجر به آسیب چشم شود. بنابراین استفاده از لنزها را به حداقل برسانید. وقتی در خانه هستید از عینک استفاده کنید.
ساییدگی قرنیه :
این امکان وجود دارد که لنزهای تماسی قرنیه شما را خراش دهند؛ در صورتی که لنزها به درستی روی چشم قرار نگیرند و یا زمانی که چشم های شما بیش از حد خشک است،خراش قرنیه ایجاد شود.هرگز با لنزهای تماسی نخوابید. این لنزها با جذب ذراتی مانند گرد و غبار و سپس مالیدن چشم ، موجب سائیدگی در قرنیه می شوند .این خراش ها با ایجاد حفره های کوچک باعث نفوذ باکتری و ویروس و در نتیجه عفونت چشم می شوند که ممکن است منجر به از دست رفتن بینایی شوند.
تحریک پاسخ های عفونی
عوامل عفونت زا میکروارگانیسم ها هستند. این میکروارگانیسم ها شامل باکتری، ویروس و قارچ میشوند. چشم ما یک محیط کاملا استریل است. این فضای استریل را اشک چشم و آنزیم هایی که در آن وجود دارد فراهم میکند. همانطور که میدانید محیط استریل با ورود ذره ای جسم خارجی و میکروب میتواند آلوده شود و دیگر محیط استریل تلقی نشود.
با اینکه برای نگهداری لنز طبی خیلی از جوانب رعایت میشود از جمله نگهداری در مایع لنز و استفاده از لنز با دستان کاملا تمیز اما بازهم در این پروسه درصد خطا وجود دارد و احتمال آن بسیار زیاد است که میکروارگانیسم ها وارد چشم ما شوند و آسیب های بعدی را به بار آورند. حضور باکتری یا قارچ در چشم و عدم رسیدگی و متوجه شدن حضورشان در چشم باعث پیشرفت در عرض چند ساعت تا چند روز شده و عفونت هایی را به دنبال دارد که هر کدام با علائم خاص خود بروز میکند.
بر هم زدن محیط استریل
همانطور که در موارد قبلی گفته شد استریل بودن چشم یک واکنش ایمونولوژیک را نشان می دهند و بزرگترین معضل تشخیصی برای ابتلا به کراتیت اولیه هستند. این عارضه ممکن است ناشی از استفاده از لنزهای چشمی باشد یا از اندوتوکسینهای ایجاد شده توسط باکتریها یا از ترکیبی از هر دو. درمان این عارضه معمولاً شامل استفاده از قطره های چشمی موضعی استروئیدی همراه با استفاده از آنتی بیوتیک به منظور پیشگیری است. برای جلوگیری از درمان نامناسب یک کراتیت میکروبی زودرس و نظارت بر بهبود آن، باید مراقبت های دقیقی از نظر پیگیری انجام شود..
زمانی كه آرایش می كنید
كیف آرایش شما و محتویات آن، پر از وسایلی است كه می توانند باعث حساسیت و تحریك چشم شوند. یادتان باشد كه هرگز وسایل آرایشی خودتان را به كسی امانت ندهید و از لوازم آرایشی فرد دیگری هم استفاده نكنید. درضمن هرگز به چشم متورم، حساس و دچار اشك ریزش یا دردناك، ریمل و سرمه نزنید و از مداد ابرو و خط چشم استفاده نكنید.درصورت استفاده از لنز از ریمل واترپروف استفاده كنید. اگر هم از محصولات دورچشم استفاده می كنید حتما از مرطوب كننده های با پایه آب كه از نوع «كم حساسیت» باشند استفاده كنید. یادتان باشد كهمرطوب كننده ها، كرم ها و فونداسیون ها با پایه روغنی و كرمی می تواند حسابی چشم دارای لنز را تحریك كند و موجب آزار شود.
یك نكته مهم در مورد لنزها و آرایش چشم: اگر از لنزهای نرم (soft) استفاده می كنید قبل از آرایش چشم ها لنز را در چشم تان بگذارید اما اگر از لنزهای منعطف با قابلیت عبور گازها استفاده می كنید، اول چشم هایتان را آرایش كنید و بعد لنز بگذارید. اما در مورد هر دو نوع لنز، اول آنها را خارج كرده و بعد اقدام به پاك كردن آرایش از چشم و دورچشم خود بكنید.