به گزارش سایت خبری ساعد نیوز ، به طور ساده می توان سیستم کروز را ابزاری برای ثابت نگاه داشتن سرعت خودرو در میزان مورد درخواست راننده عنوان نمود.
مثلا اگر سرعت را روی 120 کیلومتر بر ساعت تثبیت نمایید خودرو به صورت اتوماتیک تحت هر شرایطی این سرعت را برای شما ثابت نگه می دارد، حتی در سربالایی ها، سراشیبی ها و یا هنگام وزش باد مخالف سرعت شما تغییر نخواهد کرد، کروز کنترل علاوه بر این به شما این امکان را می دهد تا بدون نیاز به فشردن پدال های ترمز و گاز و تنها با فشردن دکمه های دستی، سرعت خود را با هر بار فشردن دکمه 1 کیلومتر بر ساعت افزایش یا کاهش دهید.
کروز کنترل در هنگام فشردن پدال ترمز و همچنین در مورد خودروهای دنده معمولی فشردن پدال کلاچ از مدار خارج می شود، که البته به وسیله فشردن دکمه دیگری دوباره سرعت قبلی که توسط راننده تثبیت شده بود از حافظه سیستم قابل بازیابی است.
کروز کنترل چگونه کار می کند؟
کروز کنترل در اکثر خودروها با کنترل میزان هوای که به محفظه احتراق وارد می شود، کار خود را انجام می دهد. به جای فشار دادن پدال، دریچه گاز را به کمک یک کابل متصل به محرک کنترل می کند و از این طریق سرعت خودرو را تثبیت می کند. راننده می تواند سرعت خودرو را بر اساس دکمه هایی که بر روی فرمان یا اهرم های کناری در اختیار دارد، معین کند. اگر قصد دارید خودرو از این حالت خارج شود، می توان با فشردن پدال ترمز یا کلاچ خودرو را به حالت عادی برگرداند.
انواع کروز کنترل
کروز کنترل انواع مختلفی دارد که هر کدام بر اساس یک عملگر خاص کار می کنند. عملگرهایی که در این سیستم ها وجود دارند شامل موارد زیر هستند.
عملگرهای خلأ
سیستم های کروز کنترل بدون عملگر
عملگرهای الکتریکی
علاوه بر تفاوتی که در عملگر انواع کروز کنترل وجود دارد، برخی از این سیستم ها به صورت تطبیق پذیر هستند که با نام کروز کنترل تطبیق پذیر از آن ها یاد می شود. این سیستم نه تنها قابلیت تثبیت سرعت را دارد بلکه می تواند بر اساس شرایط، سرعت را کم یا زیاد کند. به عنوان مثال هنگامی که خودروی جلویی سرعت کمتری داشته باشد، برای عدم برخورد با آن، سیستم به صورت اتوماتیک، سرعت را کم می کند و از برخورد با مانع یا خودروی جلویی جلوگیری می کند.
به طور کلی کروز کنترل هوشمند یا تطبیق پذیر، سرعت خودرو را با جریان ترافیک هماهنگ می کند. این کار توسط مجموعه از رادارها و سنسورهای موجود در دوربین های اسکن مسیر انجام می گیرد. این نوع کروز نشان می دهد که کم کم باید منتظر خودروهایی با عملکردهای کاملا اتوماتیک در آینده ای نزدیک باشیم.
برای سوار کردن کروز کنترل پراید یا خودروهایی که دارای این سیستم نیستند باید سعی کنید بهترین نوع را با توجه به شرایط خودرو انتخاب کنید تا تناسب کافی با سایر بخش ها را داشته باشد.
مزایای استفاده از کروز کنترل
همین که می دانید قابلیت کروز کنترل چیست، خود نشان دهنده مزیت آن است. مهم ترین مزیتی که این سیستم دارد، رانندگی راحت به خصوص برای مسیرهای طولانی است. علاوه بر این برای کسانی که در سنین بالا هستند و حرکت زیاد و فشار به پا باعث خستگی زیاد و درد در این ناحیه می شود، این قابلیت بسیار مفید است.
به خصوص در جاده هایی که صاف هستند و ترافیک کمی دارند استفاده از کروز می تواند تجربه رانندگی آرامش بخش را برایتان به ارمغان آورد.
خطرات کروز کنترل
البته نه تنها باید به قابلیت هایی که این سیستم دارد توجه کنید بلکه خطرات این آپشن را هم باید در نظر داشته باشید. هر تکنولوژی جدیدی هر چند بسیار هوشمندانه طراحی شده باشد ولی باز هم ممکن است گاهی اوقات به درستی کار نکند یا ایراداتی در عملکرد آن به چشم بخورد. سیستم کروز نیز از این قاعده مستثنا نیست. به خصوص در شرایط بارانی و برفی و مواقعی که جاده لیز است استفاده از آن می تواند بسیار خطرآفرین باشد؛ اما دلیل این امر چیست؟ همان طور که می دانید، کروز سرعت را ثابت نگه می دارد و در زمان هایی که خودرو لیز می خورد، باز هم از این عملکرد دست برنمی دارد.
تثبیت سرعت در این مواقع باعث می شود تا چرخ های خودرو بیش از حد بچرخند و کنترل خودرو سخت شود. در فصل زمستان، سردی هوا باعث می شود تا اصطکاک چرخ ها کم شود و این شرایط رانندگی محتاطانه ای را می طلبد. از این رو در فصل زمستان استفاده از این آپشن حتی در مواقعی که جاده خشک است، توصیه نمی شود.
به خصوص کروز کنترل پراید به علت سبکی این خودرو می تواند خطرات زیادی را به دنبال داشته باشد و باعث سرنگونی خودرو شود.
علاوه بر این هنگامی که راننده فعالیت بیشتری دارد امکان خواب آلودگی به مراتب کمتر است. از این رو زمانی که از کروز کنترل استفاده می شود این احتمال وجود دارد که خیال راننده از کنترل خودرو راحت شود و به مرور خواب آلوده شود.