به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از هنر زندگی،همه انسان ها در دوران کودکی خود بسیار گریه کرده اند؛ اما زمانی که به بزرگسالی می رسند همواره سعی می کنند جلوی اشک های خود را بگیرند؛ چرا که گریه کردن شدید را نشانه ی ضعف و شرمندگی می دانند. اما آیا واقعا اینطور است؟ گریه کردن برای بسیاری از انسان ها روشی برای تخلیه ناراحتی و غم است. گاهی بیرون ریختن هیجانات و گریه کردن به اندازه یک نسخه پزشکی می تواند مؤثر باشد. تا جایی که روانشناسان معتقدند که افراد با جلوگیری از اشک ریختن به خودشان صدمه می زنند. در فرهنگ ها و افراد مختلف واکنش ها به عمل گریه کردن متفاوت است و برداشت های مختلفی از آن می شود. عده ای خیلی راحت گریه می کنند و عده ای آخرین بار که گریه کرده اند را به یاد نمی آورند.
مفهوم گریه کردن شدید
گریه یک نوع واکنش رفتاری، هیجانی و عاطفی نسبت به تحریکاتی مانند درد، غم، شادی، شی بیرونی و یا واکنش طبیعی بدن است. گریه به عنوان یک واکنش احساسی فقط در انسان وجود دارد و بعضی از حیوانات مثل فیل ها یا تمساح ها که گاهی اشک از چشمانشان جاری می شود صرفا واکنش های طبیعی و بیولوژیک نسبت به محیط بیرونی است. گریه کردن و اشک ریختن دو مفهوم جدا از هم هستند. گریه ی شدید عملی است که از حالات و واکنش های درونی تاثیر می پذیرد ولی اشک ریختن اتفاقی وابسته به گریه کردن نیست و ممکن است حتی وقتی گریه نمی کنیم از چشمان ما اشک جاری شود.
گریه کردن شدید در زنان و مردان
قبل از دوران بلوغ معمولا میزان گریه در دختران و پسران برابر است اما بعد از بلوغ با ترشح هورمون پرولاکتین که در تولید اشک تأثیر دارد، باعث گریه بیشتر در زنان می شود. طبق تحقیقات، زنان حدود 5 برابر بیشتر از مردان گریه می کنند، گریه های آن ها معمولا پر سر و صدا و با اشک های فراوان است اما گریه در مردان معمولا آرام و بدون صدا با اندکی اشک گریه می کنند. دلایل گریه کردن در زنان معمولا پس از مشاجره با دیگران و احساس بی کفایتی و بی توجهی است. اما مردان بیشتر پس از احساسات مثبت اشک می ریزند.
یکی دیگر از دلایل گریه بیشتر در زنان، بزرگتر بودن غده های تولید اشک در زنان باشد. همچنین از نظر مسائل فرهنگی در اکثر جوامع گریه زنان پذیرفته شده تر است و این عامل می تواند گریه را برای آنها آسان تر کند.
انواع گریه کردن شدید
محققان همیشه در تلاش بودند که معانی و انواع مختلف گریه کردن را کشف کنند. تقریبا 7 نوع گریه اصلی وجود دارد که می تواند گاهی به بیشتر از این برسد اما این 7 نوع آن هایی هستند که راحت تر به ذهن می رسند و بین اکثر افراد مشترک است.
1. گریه تغییر یا دگرگونی
این نوع گریه به ما کمک می کند تا احساسات شدید را تخلیه کرده و کمک می کند که آن ها را درک کنیم. این نوع گریه زمانی اتفاق می افتد که ما در معرض یک اتفاق بسیار غم انگیز مثل فوت یکی از عزیزان قرار می گیریم. این نوع گریه دارای عمق زیاد و شیب تندی است که نمی توانیم آن را کنترل کنیم. اما به مرور زمان که عمق و شیب آن کم شد ممکن است چند روز ادامه پیدا کند و در نهایت یک درک جدیدی از اتفاقی که باعث گریه شده به ما می دهد. گریه کردن زیاد می تواند از علائم افسردگی باشد.
ارسطو این نوع گریه را عمیق ترین نوع گریه می داند که در نهایت به تخلیه هیجانی و ایجاد بینش جدید فرد نسبت به آن موضوع احساسی می شود. روان شناسان در درمان به دنبال این بینش و درک جدید هستند که اتفاقات تلخ را با خاطرات جدید از آن پیوند بزنیم و نسبت به آن دید مثبتی پیدا کنیم.
2. گریه شادی یا اشک شوق
این نوع گریه به دو دلیل اتفاق می افتد. دلیل اول زمانی است که پس از مدت ها احساس شادی و خوشحالی رخ می دهد. به این منظور که یک اتفاق خوشحال کننده به طوری که انتظار نداشتید در زندگی شما رخ می دهد. مثل بردن یک جایزه بزرگ یا شعله ور شدن یک آتش کهنه وقتی که اصلا فکرش را نمی کردید. دوم زمانی است که نوعی خوشبختی و آرامش را که قبلا فاقد آن بودیم تجربه می کنیم. این گریه خوشحالی ترکیبی از غم و شادی است. شادی نسبت به از بین رفتن غمی است که در گذشته می خوردیم.
3. گریه ناشی از خشم و عصبانیت
وقتی صدای گریه کودک برای رفع نیازش بلند می شود شما می دانید که باید سریع به آن رسیدگی کنید وگرنه بسیار خشمگینانه تر و بلند تر می شود. هیچکس مثل یک نوزاد نمی تواند از عصبانیت گریه کند. عصبانیتی که در جهت توجه نشدن به اون و رفع نشدن نیاز هایش است. در بزرگسالان هم مشابه همین است. گاهی با گریه کردن می خواهند نشان بدهند که جهانشان از هم پاشیده است و نیاز دارند که دیده شوند.
4. گریه ناشی از درد
این نوع گریه یک واکنش کاملا طبیعی نسبت به وقتی است که فرد ضربه محکمی می خورد یا آسیب می بیند. حتی قوی ترین و تنومند ترین ورزشکاران هم هنگام آسیب دیدگی و ضربه شدید اشک از چشمانشان جاری می شود. گاهی گریه ممکن است با آرزوی همدردی باشد اما در موارد دیگر واکنش کاملا طبیعی بدن نسبت به درد شدید است.
5. اشک تمساح
به این نوع گریه «اشک تمساح» هم می گویند. این نوع گریه برای برانگیختن طرف مقابل یا ایجاد حس همدردی و احساس گناه در دیگران انجام می شود. گاهی این گریه برای متوقف کردن کسی از تنبیه کردن و یا مبارزه با شما نیز انجام می شود. فرد ممکن است با گریه کردن کنترل شما را در دست بگیرد و کاری کند تا به خواسته اش عمل کنید.
6. گریه رهایی
این مورد بیشتر برای زنان کاربرد دارد. به این صورت که چیزی یا اتفاقی آن ها را تحت تاثیر و فشار قرار می دهد که خودشان از آن آگاهی ندارند. این استرس و فشار ممکن است چند روز ادامه داشته باشد و ناگهان با یک اشاره کوچک این فشار نهفته منفجر شده و به صورت گریه شدید بروز پیدا کند. در این نوع گریه هیچ انگیزه ای وجود ندارد و کاملا یک تخلیه هیجانی و رهایی از استرس است.
7. گریه بخاطر خشم از خود
این گریه برای وقتی است که فرد احساس شکست کرده و برای خودش تاسف می خورد. مثل زمانی که فردی از موفقیت و پیروزی دوستش خوشحال است اما همزمان شروع به گریه کردن می کند و برای خودش احساس تاسف می کند. این نوع گریه کردن هم حس رهایی برای کسی است که گریه می کند هم برای برانگیختن حس همدردی دیگران است. با این حال اغلب این نوع گریه باعث ترحم دیگران نمی شود و احساس همدردی آنها را نیز خاموشی می کند.
تأثیرات گریه کردن شدید
گریه کردن اتفاقی است که تحت تاثیر عوامل بسیار زیادی قرار دارد. هر واکنشی که در بدن ما اتفاق می افتد هم اثرات مثبت هم اثرات منفی خواهد داشت که در ادامه برخی از آنها را ذکر می کنیم.
فواید گریه کردن
گریه کردن آرام بخش است. مخصوصا اشک های عاطفی که با تخلیه کردن برخی از هورمون ها باعث تسکین ناراحتی ها و تنظیم احساسات می شود.
باعث آرامش و تسکین دردهای دیگران می شود. به نوعی حمایت از دیگران محسوب شده و باعث ایجاد دلبستگی ها و احساسات عاطفی می گردد.
با ترشح هورمون های اندورفین و اکسی توسین باعث کاهش درد های بدنی و روحی می شود.
باعث افزایش خلق و خو و احساس بهتر فرد نسبت به خودش و دیگران می شود.
باعث کاهش استرس و فشار روانی می شود. با گریه مواد شیمیایی، سموم و هورمون هایی از بدن خارج می شوند که باعث ایجاد استرس می شدند. برای درمان استرس بیمارگونه می توانید مقاله کاهش استرس را بخوانید.
گریه در نوزادان باعث بهبود خواب آن ها می شود. در بزرگسالان این مورد هنوز تایید نشده اما بخاطر کمک گریه به آرامش و تسکین دردها، احتمالا به بهبود خواب آن ها نیز کمک می کند.
اشک باعث افزایش رطوبت شده و در حرکت بهتر چشم و قرنیه کمک می کند.
اشک های هسته ای باعث برطرف شدن خشکی چشم شده و باعث جلوگیری تاری دید و آسیب به قرنیه می شود.
اشک حاوی ماده لیزوزوم است که در شستشو و دفع باکتری های سطح چشم بسیار مفید است.
مضرات گریه کردن شدید
سرکوب کردن گریه باعث تخلیه نشدن هیجانات است و ممکن است اثرات مخرب شخصیتی مانند پرخاشگری را به همراه داشته باشد. بنابراین همیشه تلاش کنید نسبت به گریه کردن آسان گیر باشید و تحت تاثیر شرایط و هنجار ها سعی در سرکوب آن نداشته باشید. اما توجه داشته باشید که برخی مواقع گریه کردن باعث بدتر شدن حال شما می شود. در شرایطی که افراد واکنش خوبی نسبت به اشک های شما ندارند، قطعا گریه کردن حالتان را بدتر می کند و باعث تضعیف اعتماد به نفس می شود. برای مثال گریه کردن در محیط کار نمی تواند برایتان مفید باشد. علاوه بر این گریه زیاد و بیش از اندازه به چشم ها و عملکرد آن ها آسیب می زند.
گریه کردن شدید ، نشانه ای از افسردگی
اما اصلی ترین دلیل گریه زیاد افسردگی فرد است. در صورتی که گریه شدید با علائم دیگری همچون موارد زیر همراه باشد، احتمال وجود اختلالات روانی مانند افسردگی در فرد وجود دارد و برای درمان آن مراجعه به مشاوره افسردگی و بهره مندی از تکنیک های روان درمانی ضروری است. عدم دریافت کمک های تخصصی احتمال بازگشت و عود افسردگی را به شدت افزایش می دهد.
_ ناامیدی و احساس گناه شدید
_ داشتن افکار مرتبط با خودکشی و آسیب به خود
_ کاهش تمرکز، حافظه و شک و تردید بسیار در تصمیم گیری
_ از دست دادن انرژی و احساس خستگی روزانه
_ کمبود خواب و یا پرخوابی
_ افزایش یا کاهش اشتها
_ تحریک پذیری و زودرنجی
_ بروز دردهای جسمانی بدون توضیح پزشکی
علائم گریه ی ناشی از افسردگی
علائم گریه ناشی از افسردگی شامل موارد زیر می شود.
_ گریه افسردگی به مقدار و دفعات زیاد اتفاق می افتد.
_ بدون علت مشخصی شروع می شود.
_ در عملکرد روزانه فرد اختلال ایجاد می کند.
_ و غیر قابل کنترل است.
گریه کردن شدید | سؤالات متداول
علت گریه کردن بی دلیل زنان چیست؟
گریه کردن بدون دلیل می تواند ناشی از کمبود خواب، یائسگی، سندروم پیش از قاعدگی، کمبود ویتامین بدن، تجربه استرس و خستگی زیاد، افسردگی مزمن و یا مشکلات جسمانی باشد.
درمان زود به گریه افتادن و زودرنجی چیست؟
مهم ترین چیز افزایش اعتماد به نفس است. برای درمان زودرنجی بهتر است ابتدا علت آن را بیابید و بعد سعی کنید افکار منفی را در خود شناسایی و رفع کنید. با خودتان مهربان باشید و گستره ی دیدتان را افزایش دهید.