به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، افزایش قیمت بنزین یکی از عوامل افزایش تقاضا برای گازسوز کردن خودروهاست. گاز طبیعی را می توان به عنوان سوخت جایگزین سوخت های حمل ونقل دانست.
دوگانه سوز کردن خودرو مزایا و معایبی دارد. خیلی از مردم نگران ترکیدن مخازن CNG هستند؛ علاوه بر این شاید بعضی مهر خشک کار کردن را بر پیشانی موتور های گاز سوز بزنند چون که دیده شده بعضی از خودروهای دوگانه دچار مشکلات فنی و موتوری می شوند که عدم رضایت مشتریان را به همراه دارد.
به گفته فعالان صنعت خودرو، دوگانه سوز کردن براساس استاندارد های مشخص، انجام می شود و ایمنی و سلامت خودرو ها را تهدید نمی کند. شماری از رانندگان پس از اینکه خودرو خود را دوگانه می کنند از ایرادات فنی شکایاتی دارند. یکی از دلایل ایرادات فنی خودرو را می توان مراجعه به مراکز نامعتبر دانست که از قطعات اصلی استفاده نمی کنند.
مزایای یک خودرو دوگانه سوز
صرفه اقتصادی بیشتر نسبت به خودروهای بنزین سوز
عمده ترین و اصلی ترین دلیلی که سبب می شود مردم به سمت خودروهای دوگانه سوز متمایل شوند پایین بودن قیمت گاز در مقایسه با قیمت بنزین است. به علاوه شما به عنوان یک راننده با یک باک کامل گاز مسافت بیشتری را نسبت به باک کامل بنزین طی خواهید کرد. این موضوع به خصوص برای افرادی که مسافت زیادی با خودرو خود جابجا می شوند مانند راننده تاکسی های شهری و تاکسی های مبنی بر پلت فرم های مجازی نقش پر رنگ تری دارد.
آلودگی زیست محیطی کمتر و کمک به کاهش گازهای گلخانه ای
بر همگان مشخص است که یکی از اصلی ترین دلایل آلودگی هوا به خصوص در کلان شهر ها خودروها هستند. کارشناسان بنزین بی کیفیت را یکی از دلایل اصلی آلودگی هوای تهران می دانند. استفاده از خودرو دوگانه سوز یکی از راه حل هایی است که به کاهش آلودگی و بهبود کیفیت هوا کمک می کند. در مقام مقایسه یک سمند LX EF7 دوگانه سوز زمانی که از سوخت CNG استفاده می کند نسبت به زمانی که از بنزین بهره می برد ۱۱ برابر کمتر گاز گلخانه ای و مضر تولید می کند.
کمک به اقتصاد کشور
خودرو دوگانه سوز از گاز به صورت CNG یا LPG استفاده می کند. این سوخت گازی فرآیند تولیدی ساده تر و به صرفه تری نسبت به بنزین دارد و در نتیجه از نظر اقتصادی برای کشور به صرفه تر است. به علاوه افزایش تمایل مردم به استفاده از خودرو دوگانه سوز سبب کاهش مصرف بنزین شده و این موضوع بهره مندی از بنزین در جایگاه ها و ابعاد دیگر را به همراه دارد. در واقع استفاده از این مدل خودروها برای کشورهایی همانند ایران که مبنای اقتصاد آن ها بر پایه فرآورده های نفتی است به صرفه تر است.
معایب یک خودرو دوگانه سوز
استهلاک بالاتر در بخش موتور و قطعات مصرفی
خودرو دوگانه سوز به دلیل آنکه به طور هم زمان از دو سوخت گاز فشرده و بنزین استفاده می کند با گذشت زمان دچار استهلاک شده و توان آن کاهش می یابد. زمانی که سوخت مصرفی خودرو عوض می شود موتور دچار ریپ زدن بیش از حد شده و به اصطلاح خفگی موتور رخ می دهد. این کار سبب می شود که به سوپاپ ها و سرسیلندرهای خودرو فشار وارد شده و در نتیجه عمر قطعات نیز کاهش می یابد.
باتوجه به گفته های کارشناسان یک خودرو دوگانه سوز نسبت به یک خودرو بنزین سوز تا ۲۰ درصد افت فشار دارد و این اتفاق مشکلاتی همچون جان نداشتن خودرو، خاموش شدن موتور، گاز دادن بیشتر راننده و استهلاک بیشتر قطعات خودرو را به دنبال دارد.
یکی دیگر از شکایت هایی که از مالکان خودروهای دوگانه سوز به وفور شنیده می شود مربوط به عدم توانایی این خودروها در تامین انرژی موردنیاز کولر آنهاست. به عبارت دیگر زمانی که شما از سوخت گاز استفاده می کنید نمی توانید از کولر خودرو به خوبی استفاده کنید و تهویه مطبوعی نیز در اتومبیل خود داشته باشید چراکه توان خودرو کم است.
رانندگانی که به دنبال خرید خودروهای دوگانه سوز هستند باید این نکته را نیز در نظر داشته باشند که هزینه های نگه داری و تعویض قطعات در این خودروها نسبت به خودروهای بنزین سوز به مراتب بیشتر است.
حجم کم فضای صندوق عقب
در یک خودرو گاز سوز مخزن نگه داری گاز در صندوق عقب قرار می گیرد و این موضوع سبب می شود که فضای صندوق عقب این خودرو کاهش قابل توجه ای داشته باشد. به همین دلیل است که عموما مالکان خودروهای دوگانه سوز همواره از حجم کم فضای صندوق عقب خود گلایه می کنند.
آسیب پذیری بالا در هنگام تصادفات رانندگی
بسیاری از کارشناسان خودروهای دوگانه سوز را به بمب های ساعتی تشبیه می کنند که در جاده های کشور در حال تردد هستند. پلیس راهور و سازمان استاندارد ایران نیز کیفیت تولیدات دوگانه سوز کشورمان را چندان بالا ندانسته و آن ها را خطرناک توصیف می کنند.
فارغ از آن که خودروهای دوگانه سوز به ذات نسبت به خودروهای بنزین سوز خطرناک تر بوده و ایمنی آن ها کمتر است در کشور ما تعداد کارگاه هایی که به صورت دستی و بی کیفیت و حتی گاها غیر قانونی اقدام به دوگانه سوز کردن خودروها می کنند کم نیست. این خودرو ها اغلب در شماره گذاری نیز مورد تایید واقع نمی شوند. همچنین آمار تصادفات خطرناک آن ها نیز به طور قابل توجه ای بیشتر است.
هزینه بالا احداث ایستگاه های سوخت گیری CNG
هرچند در تمامی نقاط کشور جایگاه های عرضه گاز به وفور یافت می شود اما این نکته غیرقابل انکار است که به هرحال تعداد این جایگاه ها از جایگاه های عرضه بنزین کمتر بوده و افرادی که خودرو دوگانه سوز دارند ناچار هستند مسافت زیادی را برای یافتن جایگاه سوخت طی کرده و یا مدت زمان بیشتری در صف های این جایگاه ها منتظر بمانند.
نکته حائز اهمیتی که در خصوص خودروهای دوگانه سوز وجود دارد توجه به ایمنی آن هاست. خودروهایی که به صورت غیرکارخانه ای و در محیط کارگاهی دوگانه سوز شده اند عموما استانداردهای ایمنی لازم را نداشته و در بخش موتور و قوای محرکه آسیب پذیرتر هستند از این رو باید نحوه دوگانه سوز کردن خودرو و مراکز معتبر معرفی شده از سوی مراجع ذیصلاح را مورد توجه قرار دهید.
بسیاری از حوادث و انفجارهای جبران ناپذیری که در هنگام سوخت گیری خودروهای دوگانه سوز رخ می هد برای خودروهایی است که در محیط های غیراستاندارد دوگانه سوز شده و کنترل کیفی نهایی بر روی آن ها صورت نپذیرفته است.
توصیه پایانی که در خصوص خرید خودرو دوگانه سوز مطرح می شود آن است که اگر تمایل به این دسته از وسایل نقلیه دارید حتما به سراغ خودروهای استانداردی بروید که از موتور پایه گازسوز برخوردار بوده و کارخانه ای دوگانه سوز شده اند تا ضمن بهره مندی از ایمنی بیشتر هزینه کمتری نیز برای نگه داری و تعمیر خودرو صرف کنید.
گاز بهتر است یا بنزین؟
شاید هرگز نتوان به سوال «گاز بهتر است یا بنزین» پاسخ مشخصی داد چراکه هرکدام از این سوخت ها مزایا و معایبی دارند. تمایل به گاز سوز کردن خودروها در ایران پس از گران شدن بنزین بیشتر شده است چراکه این سوخت قیمت پایین تری نسبت به بنزین دارد. برخی معتقدند بنزین بهترین سوخت برای خودرو است و گاز CNG برای موتور خودرو تاثیرات مخربی دارد که در ادامه به بررسی آن می پردازیم.
بر اساس اخبارو اطلاعات منتشر شده، گاز سوز کردن خودروها پس از سهمیه بندی بنزین در آبان ماه سال ۹۸ رواج بیشتری داشته است، چرا که این نوع سوخت هزینه کمتری نسبت به بنزین دارد و همین موضوع بسیاری را مجاب به استفاده از آن می کند. افرادی که خودروهای دوگانه سوز دارند همیشه با مسائلی از قبیل تاثیر هر سوخت روی موتور، راندمان خودرو و… درگیر هستند و نظرات گوناگونی درباره این دو نوع سوخت وجود دارد.
گاز CNG برای محیط زیست بهتر است و قیمت کمتری دارد
آلودگی هوا سالانه جان بسیاری از افراد را در سراسر جهان می گیرد. خودروها به دلایل گوناگون نقش مهمی در آلودگی هوا دارند به همین دلیل خودروسازان باید برخی از استانداردها را رعایت کنند اما سوخت های مصرفی در خودرو بسیار مهم است به عبارتی این سوخت ها هستند که به همراه خود دود و آلاینده دارند.
ترکیبات شیمیایی موجود در گاز CNG سبب شده که این سوخت نسبت به بنزین آلایندگی کمتری تولید کند. میزان آلایندگی بنزین معمولی با بنزین سوپر نیز متفاوت است اما به دلیل بالاتر بودن قیمت بنزین سوپر، استفاده از این سوخت در ایران چندان رایج نیست. از لحاظ اقتصادی استفاده از گاز هزینه پایین تری برای افراد دارد اما ایجاد جایگاه سوختگیری CNG هزینه بسیار گزافی دارد. تولید آلاینده کمتر و هزینه پایین سوخت CNG می تواند دو دلیل بسیار محکمی برای افرادی باشد که از این نوع سوخت استفاده می کنند.
مزایای خودروهای گاز سوز
- بالاتر رفتن عمر شمع خودرو
- افزایش عمر خودرو
- آلودگی کمتر محیط زیست
- ارزانتر بودن سوخت CNG
معایب خودروهای گاز سوز
- کاهش قدرت موتور
- زودتر تمام شدن گاز نسبت به بنزین
- گران بودن تجهیزات
- افزایش وزن خودرو
مقایسه فنی موتور خودروهای گاز سوز و بنزینی
بنزین رسوبات بسیاری درون خود دارد که فیلتر سوخت مانع از ورود آن به موتور می شود اما گاز رسوبات کربنی با خود ندارد به همین دلیل سوپاپ، سرپیستون و شیار رینگ ها عمر بالاتر خواهند داشت و امکان گیرپاژ کردن آنها کم می شود. از سویی دیگر نبود این رسوبات زمان تعویض روغن موتور و فیلتر آن افزایش پیدا می کند و در نتیجه هزینه آن کمتر است.
ترکیبات گاز نسبت به بنزین خشک تر است و همین عامل کار کردن موتور خودرو را سخت می کند. همچنین خودروهای گاز سوز قطعات بیشتری در موتور دارند و هزینه نگهداری آن نیز بالاتر است.
گفتنی است که مسئله آلودگی بسیاری از خودروسازان را به سمت تولید خودروهای برقی کشانده اما هنوز استفاده از این خودروها همه گیر و جهانی نشده است.