مدینه یا مدینةالنبی، (به عربی: المدینة المنورة) نام شهری است در منطقه حجاز واقع در شبه جزیره عربستان. این شهر در غرب ریاض و در میانه نجد قرار گرفته و آب وهوایی خشک و بیابانی با تابستان های داغ و زمستان های سرد دارد. این شهر پیش از هجرت محمد به آن، یثرب نام داشت، که با ورود محمد، آن را مدینة النبی (یعنی: شهر پیامبر) نامیدند.این شهر پس از هجرت محمد، به مدینةالنبی (شهر پیامبر) معروف شد، در اولین شب ربیع الاول سال ۱۴ بعثت، محمد به «یثرب» مهاجرت نمود و سرآغاز تاریخ مسلمانان (تاریخ هجری)، از همان سال می باشد.مسجدالنبی، مسجد قباء و مسجد ذوقبلتین در این شهر قرار دارند. مدینه امروزه از شهرهای مقدس مسلمانان به شمار می آید. مقبره پیامبر اسلام در این شهر و در داخل خانه پیامبر در کنار مسجد النبی قرار دارد و از مهم ترین زیارت گاه های مسلمانان است.
تاریخچه یثرب
یثرب از شهرهای باستانی است که در کتیبه های معینی از آن نام برده شده است. این شهر از جمله محل هایی بود که گروهی از نیروهای معینی در آن اقامت داشتند. پس از آنکه روزگار دولت معینیان سپری گردید، سبائیان حکومت آنجا را در دست گرفتند.معروف است که حکومت های معین و سبا همواره در پی بسط سلطه و نفوذ خود در سرزمین های شمال عربستان بودند. همچنین در جغرافیای بطلمیوس دوبار از این شهر نام برده شده است، یک بار به نام ایاترپه و بار دیگر به نام ایاتریپا. استفان بیزانسی از این شهر به نام ایاتریپاپولیس یاد کرده است.این شهر در نزد راویان اخبار گذشته به نام اثرب و یثرب معروف است. به نوشته آنان یثرب مرکز مدینه است، که از قناه تا جرف و از المال، که بدان برناوی می گویند، تا زباله امتداد میابد.این شهر در نزد راویان اخبار گذشته به نام اثرب و یثرب معروف است. به نوشته آنان یثرب مرکز مدینه است، که از قناه تا جرف و از المال، که بدان برناوی می گویند، تا زباله امتداد میابد. برخی از راویان اخبار گمان برده اند که این شهر به دلیل انتساب به یثرب بن قانیه بن مهلائیل بن ارم بن عبیل بن عوص بن ارم بن سام بن نوح، بدین نام خوانده شده است و او نخستین کسی بود که هنگام پراکنده شدن خاندان نوح در این سرزمین فرود آمد.دیگران گمان کرده اند که نام یثرب ماخوذ از ثرب به معنای فساد یا از تثریب یعنی «مواخذه به علت گناه» است و نوشته اند که پیامبر به دلیل کراهت از تثیرب، از نامیدن این شهر به اسم یثرب نهی کرد و آن را طیبه و طابه نامید.بلاذری می نویسد که یثرب به نام رئیس گروهی از عمالقه نامیده شده است که پس از بیرون راندن بنی عبیل بن عوص بن ارم بن سام، از فرزندام نوح، از آنجا فرود آمدند.نام مدینه که پس از هجرت پیامبر، به یثرب اطلاق شده است ماخوذ از کلمه آرامی مدینتا به معنی قرق و شهر، خلاصه شده مدینه الرسول است.راویان اخبار نوشته اند که یثرب یا مدینه ۲۹ اسم دارد که عبارتند از :طیبه، طابه، مسکینه، عذراء، جابره، محببه، مجبوره، یثرب، ناجیه، موفیه، اکاله البلدان ع محفوفه، مسلمه، مجنه، قدسیه، عاصمه، مرزوقه، شافیه، خیره، محبوبه، مرحومه، جابره، مختاره، محرمه، غلبه، ببره، تندر، حسیبه، دارالبرار، حسنه، دارالخیار، دارالیمان، دارالسنه، دارالهجره، قاصمه، طباطبا
نامیدن به نام پیشین
در قرآن آمده است که منافقین مدینه، شهر را به نام قدیمش (یعنی یثرب) می نامیدند، و نام جدید آن را پذیرا نبودند.آیات ۱۲ و ۱۳ سوره احزاب بیان می دارد که در جنگ احزاب، وقتی منافقان و افراد ضعیف الایمان، احزاب و گروه های مختلف کفار و جمعیت فراوان آن ها را دیدند، گفتند: خدا و رسولش جز وعده های فریبنده دروغین به ما نداده اند؛و برخی از آن ها می گفتند: ای مردم یثرب این میدان جای ماندن شما نیست، پس به خانه های خود بازگردید (و گر نه همگی کشته می شوید) این در حالی بود که -طبق آیه ۲۲ سوره احزاب- وقتی مؤمنان احزاب و سپاهیان دشمن را دیدند، گفتند: این همان است که خدا و رسولش به ما وعده دادند و خدا و رسولش راست گفتند؛ و (دیدن آنها) جز بر ایمان و تسلیم آنان نیفزود.
جاذبه های گردشگری شهر مدینه
مدینه یا مدینه النبی شهری در کشور عربستان سعودی است این منطقه دارای آب و هوای نسبتا خشکی است تابستان های این منطقه بسیار داغ است و در زمستان نیز هوای سردی در این مناطق حاکم می باشد این شهر از دوران هجرت حضرت محمد به شهرت زیادی دست یافته است و بخش های مهمی از رویدادهای تاریخ اسلام را در خود جای داده است. این شهر دارای بناهای تاریخی و مذهبی متعددی است که در ادامه این بخش می توانید با آن ها آشنا شوید و برای اینکه مکان های دیدنی عربستان را بهتر بشناسید بهتر است تا سفری به این شهر نیز داشته باشید.
مداین صالح (Madain Saleh)
مداین صالح (Madain Saleh) که با نام حجر نیز شناخته می شود، محوطه ای باستانی است که در منطقه مدینه قرار گرفته است. بخش اعظم آثار باقی مانده در این محوطه به دوره نبطی ها تعلق دارد. همچنین نشانه هایی از سکونت در دوره های قبل و بعد از نبطی ها در این ناحیه پیدا شده است. خانه های این شهر باستانی در کوه هایی جای گرفته اند که آن ها را اثالث می نامند. در آیات ۸۰ تا ۸۴ سوره حجر نیز به این مکان اشاره شده است. این منطقه به دلیل وجود ویرانه های به جای مانده از دوران باستان متاخر، به خصوص ۱۳۱ گور از دوران نبطی ها، در سال ۲۰۰۸ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
مسجد النبی
مسجد النبی یا مسجد نَبوی یا مسجد پیغمبر، یکی از سه مسجد مهم مسلمانان است. همچنین چون آرامگاه پیامبر اسلام (ص) در آن واقع شده است به حرم محمد(ص) یا حرم نبوی نیز مشهور است و زیارتگاه های مهم مسلمانان به شمار می رود.مسجد نبوی مسجدی تاریخی در مدینه است که در خاور شهر مدینه بنا شده است. مسجد را پیامبر اسلام (ص) در سال نخست هجری و در نخستین روزهای ورود به مدینه به دست خود و به همراهی مهاجرین و انصار ساخت. آرامگاه پیامبر اسلام (ص) که در منزل او واقع بود، پس از توسعه مسجد در آن قرار گرفت. این مسجد از معروف ترین مسجدهای مسلمانان و از مهم ترین زیارتگاه هایشان به شمار می آید.
قبرستان بقیع
قبرستان بقیع یا بهشت بقیع، آرامگاهی در شهر مدینه، عربستان است. عده بسیاری از اهل بیت و صحابه پیامبر اسلام از جمله چهار تن از امامان شیعه در این مکان مدفون هستند. قبرستان بقیع دارای دو درب ورودی بوده که یک درب همیشه بسته و درب دیگر، در ساعاتی از روز بر روی زائران باز بوده است. حرم بقیع حالت هشت ضلعی داشته است.
مرقد پیامبر اکرم (ص)
مرقد پیامبر اکرم (ص) چسبیده به مسجد النبی و جزو آن مسجد است. براساس اخبار وارده، پیامبر اسلام (ص) فرموده بودند: هر پیامبری که از دنیا می رود در همان مکانی که قبض روح شده مدفون می شود. بنابراین، آن حضرت در یکی از اطاق های منزلش، در شهر مدینه که در همان مکان از دنیا رفتند، به خاک سپرده شدند.پس از به حکومت رسیدن وهابیون و آل سعود در عربستان اجازه زیارت از مرقد مطهر حضرت محمد(ص) به زائران و مسلمانان داده نمی شود و تاکنون تصاویر بسیار معدودی از محل دفن ایشان منتشر شده است.
خانه حضرت فاطمه (س)
خانه حضرت فاطمه (س)، در طرف شرق مسجدالنبی (ص)، هم رديف ديگر حجره های رسول الله (ص) و در وسط آن ها قرار دارد. این خانه دو در داشت که یکی به مسجد باز می شد و حضرت علی (ع) هنگام نماز از آن وارد مسجد می شدند و در دیگری هم به بیرون مسجد باز می شد که رفت آمد روزمره از آن صورت می گرفت. در دوره های بعدی و در توسعه مسجد النبی این خانه خراب شده است و امروزه در محدوده ضریح پیامبر(ص) قرار دارد.
مسجد قُبا
مسجد قُبا نخستین مسجد جهان اسلام است که در بیرون شهر مدینه قرار دارد. نخستین سنگ های بنای این مسجد توسط حضرت محمد (ص) پس از مهاجرت ایشان از مکه به مدینه گذاشته شد. قبا نام قریه ای در نزدیکی مدینه بوده است. مسجد در سال اول هجری، توسط پیامبر اسلام (ص) به پیشنهاد عمار یاسر یا به تقاضای ساکنان محل در قبا بنا شد.این مسجد بارها بازسازی شده است. نخستین مرتبه در زمان عثمان و آخرین بار در سال ۱۴۰۵ هجری قمری. در آخرین بازسازی، رواق ها گسترش یافتند، چهار گلدسته به ارتفاع ۴۷ ساخته شد، شش گنبد بزرگ به قطر ۱۲ ساخته شد و در نهایت، مساحت شبستان به ۵۰۳۵ افزایش یافت.
مسجد اجابه
مسجد اجابه، یکی از مساجد کهن و تاریخی در مدینه منوره، که مورد توجه حجاج و زائران است، در سال های اخیر، در محاورات مردم به اشتباه و بدون توجه به پیشینه تاریخی اش، به عنوان «مسجد مباهله» معرفی گردیده است. نامگذاری آن به الاجابه، از این جهت است که طبق نقل محدثان اهل سنت و مضمون بعضی از روایات شیعه، رسول خدا پس از اینکه در این مسجد نماز خواند، سه مطلب را از خداوند خواست و خداوند دعای او را در دو مورد اجابت کرد و در یک مورد رد نمود.مسجد الاجابه، به فاصله ۳۸۵ متر و در سمت شمال بقیع، در خیابان ستین قرار گرفته است و فاصله آن با مسجدالنبی صلی الله علیه و آله پس از توسعه آن، ۵۸۰ متر است.
کوه احد
مسجد جمعه مدینه
مسجد جمعه یکی از مساجد متبرک و تاریخی مدینه است. نامگذاری به مسجد جمعه به این مناسبت است که حضرت رسول(صلی الله علیه وآله) پس از اقامت چند روزه در قبا، زمانی که عازم بخش اصلی یثرب شدند، در اینجا نماز جمعه اقامه کردند. این نخستین نماز جمعه ای است که به امامت رسول خدا(صلی الله علیه وآله) برگزار شد. مسجد جمعه در شمال مسجد قبا، با فاصله ای حدود ششصد تا هشتصد متر قرار دارد و بر خلاف مسجد قبا، تنها در اوقات نماز باز است.
رستوران عربیکه | Arabesque Restaurant
یکی از لوکس ترین و گران ترین رستوران های شهر مدینه، رستوران عربیکه می باشد. شما در این رستوران می توانید انواع غذاهای مدیترانه ای، آسیایی و یا آسیای شرقی را نوش جان کنید. این رستوران با دکوراسیون بسیار زیبا، برای دور همی های دوستانه و خانوادگی بسیار مناسب است.
رستوران البیک | Al Baik Restaurant
یکی از ارزان ترین رستوران های شهر، رستوران البیک می باشد. غذاهای این رستوران، به صورت بیرون بر بوده و شما می توانید انواع سوخاری های خوشمزه و فست فودها را در کمترین زمان بعد از سفارش تحویل بگیرید. هم چنین این رستوران به دلیل کیفیت بالا و سرویس دهی خوب، در بین افراد بومی و گردشگران معروف می باشد.
رستوران مسیر 66 | Route 66
تجربه متفاوت از غذا خوردن را در رستوران مسیر 66، امتحان کنید. دکوراسیون این رستوران بسیار جالب می باشد و در فضای رستوران از اتومبیل و پلاک و تم مسابقه های ماشین سواری استفاده شده است. در این رستوران جذاب، انواع غذاهای ایتالیایی، آمریکایی و مدیترانه ای برای مشتریان سرو میشود و بسته به نوع سلیقه خود میتوانید غذای مورد علاقه را سفارش دهید.
رستوران شهر مدینه | Town Pour
رستوران شهر مدینه، غذاهای خوشمزه ایی را برای مشتریان آماده می کند. این رستوران، در نزدیکی مرکز شهر مدینه واقع شده است. هم چنین این رستوران به دلیل غذاهای ایتالیایی خوشمزه اش بسیار معروف می باشد. شما در این رستوران می توانید انواع پیتزاها و غذاهای اروپایی را سفارش بدهید و از خوردن آنها لذت ببرید. به علاوه غذاهای این رستوران، از قیمت خوبی نیز برخوردار هستند.
کافه استار باکس مدینه | STARBUCKS COFFEE Medina
یکی از کافه های معروف این شهر، کافه استار باکس است که به دلیل سرو انواع کیک ها و شیرینی های داغ، به همراه یک قهوه خوش طعم، مشتریان زیادی را به سمت خود جذب کرده است. این کافه، مکان مناسبی است که خستگی سفر خود را رفع کنید.
کافی شاپ طعم قهوه | Coffee Taste
اگر به دنبال مکانی آرام و دنج می گردید، کافی شاپ طعم قهوه انتخاب خوبی می باشد. شما در این کافه، می توانید انواع نوشیدنی های خوشمزه و همچنین میان وعده های ایتالیایی، آمریکایی و فرانسوی را در محیطی لوکس و تمیز میل کنید.
و در پایان...
دیدنی های شهر مدینه شامل مکان های تاریخی و مذهبی با اهمیتی است هر یک از این بناها در طول تاریخ از اهمیت زیادی برخوردار هستند و یکی از مهم ترین مکان های مذهبی در دنیا و در طول اسلام به شمار می آید. از مهم ترین مکان های دیدنی این شهر می توان به مسجد النبی اشاره کرد که یکی از مساجد تاریخی و مهم دنیا است.امیدواریم از خواندن این مطالب لذت ببرید با ساعد نیوز همراه باشید.