خلاصه انیمیشن فیلشاه
داستان فیلشاه در جنگلی در آفریقا رقم می خورد. رئیس گله فیل ها صاحب فرزندی می شود که همه انتظار دارند جانشین رئیس گله باشد، اما برخلاف تصور همه «فیل شاه» بسیار دست و پا چلفتی است و هیکل گنده اش همیشه سبب تخریب و خرابکاری می شود. این انیمیشن در اصل دربارهٔ اصحاب فیل و حمله ابرهه به خانه کعبه است که در نهایت به تولد محمد ختم می شود.
نقد انیمیشن فیلشاه
فیلشاه یا The Elephant King یک انیمیشن ایرانی است که پس از حضور در بخش رقابتی جشنواره فجر سال گذشته، موفق به قرار گرفتن در فهرست فیلمهای اکران نوروز 97 نیز گردید. در این نوشته به معرفی و بررسی این اثر خواهیم پرداخت.هرچند مدت زمانی طولانی از شروع صنعت انیمیشن در ایران می گذرد، اما به دلیل هزینه بر بودن بسیار بالا و عدم دسترسی به امکانات و تجهیزات فنی برای رندر تصاویر و مشکلات و ممیزی های متعدد با وجود در دسترس بودن داستان ها و قصه های بدیع و حماسی، این بخش از سینمای ایران مهجور مانده و به نمونه هایی مانند ساخته های کوتاه و بلند بهرام عظیمی (سری انیمیشن های تبلیغاتی راهنمایی و رانندگی و تهران 1500) محدود می گردد.
سایر تولیدات انیمیشن ایران نیز به دلایلی مانند سفارشی بودن صرف، کیفیت بسیار پایین طراحی و صداگذاری و داستان های تکراری و غیرجذاب، نتوانستند موفقیتی قابل قبول را تجربه کرده و قافیه رقابت را به آثار آمریکا، اروپا و یا حتی کشورهای اروپای شرقی واگذار نمودند. اما سال پیش سینمای ایران با پدیده ای به نام انیمیشن فیلشاه مواجه شد که با کیفیت بالا و رقابتی خود توانست به حریفی جدی برای نمونه های خارجی تبدیل گردد. گذشته از پشتیبانی مادی و معنوی فارابی و ارکان قدرت و تهیه کننده مطرح و جوان این فیلم، فیلشاه از استانداردهای قابل قبولی در سطح جهانی برخوردار بوده که شایستگی توجه بالاتری را دارد.
فیلشاه با نام های The Elephant King و الفیل الملک یک انیمیشن 93 دقیقه ای محصول مشترک سال 2017 کشور ایران و لبنان به کارگردانی هادی محمدیان و تهیه کنندگی حامد جعفری و گروه هنری پویا است. این انیمیشن دومین محصول این گروه پس از شاهزاده روم (2015) است که با نمره 6.8 از 10 از سوی کاربران وب سایت IMDB بنا به اظهارات سازندگان لقب پرفروش ترین انیمیشن تاریخ سینمای ایران را به خود اختصاص داده است. یکی از نکات جالب در خصوص این انیمیشن نیز این مساله بوده که در وب سایت IMDB این فیلم محصولی از کشور لبنان اعلام شده است.بودجه تولید این فیلم پرهزینه (در حدود 1 میلیون دلار یا 5 میلیارد تومان با احتساب دلار 5.000 تومانی در زمان نگارش) توسط گروه هنری پویا، بنیاد فارابی و موسسه تصویر شهر تامین گردید و فیل شاه توانست به عنوان تنها انیمشن راه یافته به بخش مسابقه سودای سیمرغ سی و ششمین جشنواره فیلم فجر سال 96، به رقابت با 22 اثر دیگر بپردازد. صداگذاری این اثر در ایران و آمریکا صورت گرفته و موسیقی آن نیز به صورت ارکسترال با 60 نوازنده در کشور اکراین اجرا و ضبط شده است. دوبله این فیلم نیز به چهار زبان فارسی، انگلیسی، عربی و فرانسوی بوده که نشان از دورخیز آن برای اکران در کشورهای مختلف جهان دارد.در انیمیشن فیل شاه نزدیک به 115 شخصیت حضور داشته که تنها 60 نمونه از آنها دیالوگ داشته و 15 نمونه نیز از کاراکترهای اصلی بخش داستانی به حساب می آیند. تیمی 220 نفره دست اندر کار تولید این اثر بوده و بیش از 50 انیماتور، وظیفه سنگین ساخت و تولید بخش متحرک سازی آن را با استفاده از 20 نرم افزار گرافیکی بر عهده داشته و توانسته اند به خوبی از پس یکی از بزرگترین چالش های فیلم های انیمیشن، متحرک سازی حیوانات، برآیند.هنر دوبله ایران سالیان سال است که به عنوان یکی از قدرتمندترین بخش های هنر هفتم به شمار می آید. فیلشاه نیز از این قاعده مستثنی نبوده و صداسازی و صداگذاری این اثر با تکیه بر اسامی مطرح، پرقدرت و ماندگار بر اساس تن صدای هنرمندان و بهره گیری از شخصیت گوینده ساخته شده است.استفاده از این گروه موجب شده که شخصیت کاراکترها باورپذیرتر از گذشته شود و هر کدام از این اساتید با تکیه بر توانایی های خود، هویت دوست داشتنی و جذاب به خصوص برای کودکان را رقم زنند. استفاده از صدای حامد عزیزی که پیش از این نیز دوبله بسیاری از شخصیت های محبوب کودکان مانند پو در پاندای کونگ فو کار، گرو در سری من نفرت انگیز، باک در عصر یخبندان و پلانکتون در باب اسفنجی و باز در داستان اسباب بازی نیز بر جذابیت فیل شاه افزوده است.بر اساس آمار منتشر شده توسط وب شایت سینما تیکت، میزان فروش فیلشاه در اکران نوروزی تا روز 31 فروردین 97 در حدود 3 میلیارد و 100 میلیون تومان بوده که آن را در مکانی بالاتر از فراری و خرگیوش و در رتبه 6 جدول فروش قرار می دهد که با وجود فاصله داشتن با هزینه تولید، رقمی قابل قبول برای یک انیمیشن با نزدیک به 1 ماه اکران و نمایش عمومی به حساب می آید.این انیمیشن در مقایسه با سایر آثار سینمایی ایران از سطحی بسیار بالاتر در بخش های فنی برخوردار بوده و گرافیک آن فاصله بسیار زیادی با دیگر تولیدات کارتونی ایران دارد.
افکت های مختلف در کنار رندر (Render) نرم و روان و در حد استانداردهای جهانی نیز یکی از عواملی است که این فیلم را به یک نمونه رقابتی برای سینمای جهان تبدیل می کند و بخش های بسیاری از آن در کشورهایی مانند اوکراین صورت گرفته است. استفاده از صداهای آشنا، قدرتمند و جذاب برای مخاطب برای دوبله نیز موجب شده فیلشاه تجربه ای بسیار زیبا و دلپذیر برای مخاطبان باشد.خط داستانی نیز علیرغم اینکه برگرفته از یک روایت مذهبی است، اما تاکید شدید و گل درشتی نداشته و توانسته بدون استفاده از شعار و با هماهنگی و همزیستی دو آیین مسیحیت و اسلام، پیام خود را در عین ظرافت و با جذابیت کودکانه به مخاطب انتقال دهد.اما در کنار این نقاط مثبت، انیمیشن فیلشاه ضعف هایی نیز داشته که بیشتر بر جنبه هنری آن وارد است. طراحی شخصیت ها با وجود دقت و ظرافت، نیم نگاهی به انیمیشن های پرفروش و موفق دنیا داشته که از نمونه های آن می توان به مواردی چون شخصیت فراموش (انیمیشن رتتویی)، حیوانات وحشی آفریقا مانند شیر، زرافه، ببر (انیمیشن ماداگاسکار) یا فیل هورتون اشاره نمود.موسیقی نیز اگرچه ساخته هنرمندی مانند ستار اورکی (آهنگساز فیلم اسکار گرفته اصغر فرهادی) است، اما انسجام کارهای قبلی وی را نداشته و با بخش هایی از تصویر هماهنگی ندارد. داستان نیز علیرغم قدرت، به درستی مورد پرداخت قرار نگرفته و مانند بسیاری از آثار ایرانی شاهد تغییر ریتم بی دلیل در نیمه اول و دوم آن هستیم. از لحاظ بخش سرگرمی نیز این انیمیشن کمبودهایی داشته و در سالن کمتر صدای خنده کودکان به گوش می رسد.
کارگردان انیمیشن فیلشاه
- هادی محمدیان : هادی محمدیان، کارگردان و نویسنده ی انیمیشن است.اولین کار محمدیان، یک کار فانتزی تبلیغاتی (۱۳۸۳) و سرآغاز ورود جدی اش به عرصه ی انیمیشن کار «پرواز تا بی نهایت» است.محمدیان، مقام اول دومین دوره ی جشنواره ی عمار و مقام دوم در جشنواره ی ایران هزار و چهارصد و چهار برای انیمیشن «پرواز تا بینهایت»، مقام چهارم جشنواره ی مردمی عمار برای انیمیشن «آی کیو پانصد و هفتاد» و لوح تقدیر ویژه از سی و سومین دوره ی جشنواره ی فیلم فجر، تقدیر ویژه ی نهمین دوره ی جشنواره ی رویش و تقدیر ویژه ی چهارمین دوره ی جایزه ی سینمایی گفتمان انقلاب اسلامی برای انیمیشن «شاهزاده ی روم»، را در کارنامه دارد.
صداپیشگان انیمیشن فیلشاه
- حامد عزیزی در نقش شادفیل - زهره شکوفنده در نقش مافیل - حسین عرفانی در نقش اسفل - اردشیر منظم در نقش فراموش - شایان شامبیاتی در نقش شاه صبا - میرطاهر مظلومی در نقش غافیل - امیر حکیمی در نقش ببر - ناصر طهماسب در نقش عبدالمطلب - ژرژ پطرسی در نقش عبدالله - بهرام زند در نقش پافیل - اکبر منانی در نقش بابا برنابا - جواد پزشکیان در نقش آشپز - شوکت حجت در نقش مریم - بهمن هاشمی در نقش سار - حسن کاخی در نقش شکارچی ۱ - علیرضا دیباج در نقش شکارچی ۲ - پویا فهیمی در نقش شکارچی ۳
عوامل انیمیشن فیلشاه
- تهیه کننده: حامد جعفری
- فیلمنامه نویس: محمدباقر مفیدی کیا، هادی محمدیان، محمدعلی رمضان پور
- جانشین تهیه کننده: محمدجواد جنتی
- مدیر تولید: مهدی پاکدل
- سرپرست جلوه های ویژه: امیرعباس فیض
- آهنگساز: ستار اورکی
- تدوین: حسن ایوبی
- صداگذاری: حسین مهدوی
- مدیر دوبلاژ: سعید شیخ زاده
- نورپردازی: حسین محمدیان، مهرداد فرضی
- چیدمان جمعیت، داینامیک، اسکریپت نویسی: سید جلال زائری
- مدیر ارشد بازاریابی و تبلیغات: هادی اسماعیلی
- مدیر روابط عمومی و مشاور رسانه ای: هادی فیروزمندی
- مدیر رسانه های مجازی: وحید محرابیان
- مشاور مدیر تبلیغات: سیدعلی طباطبایی نژاد
تیزر انیمیشن فیلشاه
مشخصات انیمیشن فیلشاه
- کشور:ایران
- زبان:فارسی،عربی،انگلیسی
- سال تولید: ۱۳۹۶
- ژانر: کمدی و فانتزی
- امتیاز:10/4.7 imdb