ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی فیلم تنگه ابوقریب

  شنبه، 08 مرداد 1401   زمان مطالعه 7 دقیقه
معرفی فیلم تنگه ابوقریب
در این مطلب از ساعد نیوز به معرفی و بررسی فیلم تنگه ابوقریب خواهیم پرداخت.باما همراه باشید.

خلاصه فیلم تنگه ابوقریب

این فیلم که بر اساس واقعیت است، روایتی است از دفاع گردان عمار یاسر لشکر ۲۷ محمد رسول الله در برابر لشکرکشی رژیم بعث در موقعیت تنگهٔ استراتژیک ابوقُرَیب دهلران و حمله به فَکّه و شرهانی،در روزهای پایانی جنگ. عراقی ها باید از سد یک پایگاه که شکل تنگه است عبور کنند که با مقاومت شدید نیروهای ایرانی روبه رو می شوند.

نقد فیلم تنگه ابوقریب

فیلم تنگه ابوقریب به همان میزان که به کارهای پیشین بهرام توکلی شباهت دارد، اثری متفاوت در کارنامه او تلقی می شود. توکلی که پیش از این با فیلم هایی مثل پابرهنه در بهشت، پرسه در مه، اینجا بدون من، آسمان زرد کم عمق، من دیه گو مارادونا هستم و بیگانه در سینمای ایران خط و ربط مشخص خودش را پیدا کرده بود، با سراغ گرفتن از تنگه ابوقریب توجهات بسیاری را متوجه خودش کرد.مولفه اصلی سینمای بهرام توکلی را باید توجه و توانایی بالایش به خلق جهان عمیق و چندلایه شخصیت ها و ترسیم دنیای درونی آنها دانست. این ویژگی به آن معناست که محور اصلی شکل گیری فیلمنامه و فیلم های بهرام توکلی، کشمکش و تعارضات درونی شخصیت ها با خود و درادامه جهان بیرونی شان است.غالب شخصیت های اصلی فیلم های توکلی شخصیت هایی درون گرایی هستند که با ماهیت وجودی و تفکرات و برداشت هایشان از زندگی و روابط انسانی و حتی رابطه انسان با جهان پیرامونی مسئله جدی دارند و غالبا در مرحله ای حیاتی از پوست اندازی و تحول عمیق درونی به سر می برند. باید اعتراف کرد که توکلی تا اینجا توان بالایی در تصویری کردن جهان درونی شخصیت هایش داشته است؛ جهانی که به فیلمنامه و بعد به فیلم بدل کردنش امری پرخطر است، چرا که اندک نقیصه ای در تصویر کردن آنچه در ذهن شخصیت ها می گذرد، می تواند رشته همراهی مخاطب با اثر را پاره کند و فیلم از دست رفته تلقی شود.برخلاف آنچه شاید در نگاه نخست به فیلم تنگه ابوقریب، در ذهن متبادر شود، توکلی در تجربه سراغ گرفتنش از یک فیلم به دشت پر ضدوخورد و به ظاهر برون گرایانه اطراف موضوع جنگ ایران و عراق، این بار هم محور کارش را روی شخصیت ها و نه لزوما رخدادهای بیرونی قرار داده است.

تصویر فیلم تنگه ابوقریب

فیلم تنگه ابوقریب به دلیل زاویه نگاه عریان و کم زائده اش به جنگ و زمینی و قابل لمس ترسیم کردن شخصیت ها و رخدادها و تحول ها، بعد از سال ها به یکی از بهترین درام های جنگی ایران بدل شده است که به راحتی با نمونه های جهانی اش قابل مقایسه است. اما سوال اینجاست که آیا کیفیت قابل اعتنای فیلم تنگه ابوقریب مرهون کیفیت فیلمبرداری، طراحی صحنه و لباس، چهره آرایی و کارگردانی صحنه عظیم و پر چالش است؟ پاسخ هم بله است و هم خیر.بخش بزرگی از داشته های فیلم، به ویژه با فرض اینکه روی پرده عریض و با کیفیت صدای خوب تماشا شود، مدیون همین ویژگی های فنی فیلم است که البته دستاورد کمی نیست و قدمی بزرگ در به رخ کشیدن توان کارگردانی بهرام توکلی است.اما وجه مهم تر ماجرا به واسطه زاویه دید درست فیلمنامه رقم خورده است. سال های سال فیلم هایی با موضوع دفاع مقدس، سرشار بود از صحنه و موقعیت ها و شخصیت هایی که همگی ماهیت بیرونی داشتند و بیشتر نگاه شکلی به مقوله ساخت فیلم های جنگی را تداعی می کردند. شخصیت ها همگی تخت و اهورایی و موقعیت ها پر ضد و خورد و هیجان انگیز بود تا جایی که به هیجان آمدن مخاطب امری مهم تر تلقی شده بود تا زمینی و قابل درک و همراهی بودن برای تمام مخاطبان، حتی کسانی که در دروان جنگ به دنیا نیامده بودند.همواره از سوی متولدین سال های بعد از جنگ در مورد فیلم های حوزه جنگ این نظر مطرح می شد که چرا ما نمی توانیم این موقعیت ها و شخصیت ها را کاملا درک و خودی کنیم؛ پاسخ مشخص بود، استمرار نگاه تبلیغاتی (که در دوران جنگ ضروری هم بود) در دهه های بعد از جنگ تنها در حالتی قابل درک بود که مخاطب تجربیات شخصی اش از جنگ را به فیلم ضمیمه کند و در ادامه به درک عمیق تر موقعیت های فیلم برسد.

تصویر فیلم تنگه ابوقریب

فیلم تنگه ابوقریب اما با رو کردن برگ برنده شخصیت پردازی حقیقی و قابل لمس این نقیصه را برطرف کرد. همه چیز از یک، هویج بستنی، آغاز می شود و درنهایت به قهرمانی و رشادت ختم می شود. همه چیز ظرف ۲۴ ساعت رقم می خورد. شخصیت هایی قابل لمس که دغدغه هایی قابل لمس دارند در موقعیتی قابل لمس معرفی می شوند. شخصیت هایی که هر یک چنان شیرین، واقعی تصویر می شوند که گویی هر یک از ما مشابه آنها را در میان خانواده و دوستان می توانیم پیدا کنیم. شخصیت هایی که حرف های بزرگ و شعاری نمی زنند، زندگی های عادی دارند، مشکلاتی دارند از جنس تمام مشکلاتی که همه مردم ایران دارند، نقص هایی دارند از جنس نقص هایی که همه ما داریم، نتیجه اینکه بسیار واقعی هستند.از سوی دیگر همین شخصیت ها با تکیه بر مولفه های ظریف شخصیت پردازی و نه لزوما سخنان نخراشیده و شعاری، ماهیتی انسانی و اخلاقی پیدا می کنند و در همان سکانس ابتدایی «آبمیوه خوری» دل مخاطب را به دست می آورند. حال همین شخصیت ها بنا به ضرورت در کمتر از چند ساعت بعد از این همکاری راهی خط مقدم می شوند تا از تنگه ای دفاع کنند که عبور دشمن از آن به معنی سرافکندگی برای کشور خواهد شد. پس آدم های عادی و دوست داشتنی در موقعیت قهرمانی قرار می گیرند.این همان ویژگی ای است که سال ها دنبالش بوده ایم، یعنی تصویر دقیق و درستی از قهرمان ایرانی که از جنس مردم است و همزمان بزرگی کردن و فداکاری را بلد است. مگر فرماندهان و قهرمانان جنگ ایران با عراق کسانی جز این شخصیت ها بودند. پس شیوه نگاه، اندازه اطلاعات در مورد شخصیت ها، سرعت ارائه اطلاعات و زمان بندی برای رسیدن از واقعیت عادی به موقعیت قهرمانی بدون دیالوگ ها و رفتارهای غلو شده می شود برگ برنده توکلی در نگارش و ساخت یک فیلمنامه در حوزه سینمای جنگ در ایران. شاید بهترین مثال برای این مدعا که شخصیت پردازی برگ برنده فیلم تنگه ابوقریب بوده، همین دیالوگ امیر جدیدی در لحظات پایانی فیلم و در میانه هجوم وسیع ارتش عراق باشد که می گوید: «حیف شد کاش هویج بستنیم رو تا تهش می خوردم، هولم کردین نتونستم راحت هویج بستنیم رو بخورم».در واقع توکلی تا آخرین لحظه حیات شخصیت هایش، از عمیق، اما همزمان زمینی تصویر کردن شخصیت هایش دست بر نمی دارد و همین مسئله شخصیت ها را برای مخاطب همدلی برانگیز و دوست داشتنی می کند. این دقیقا همان ویژگی است که وجودش اقبال مخاطب به هر اثر سینمایی ای را تضمین می کند.

کارگردان فیلم تنگه ابوقریب

  • بهرام توکلی : بهرام توکلی (زادهٔ ۴ آذر ۱۳۵۵) فیلمنامه نویس و کارگردان ایرانی ا ست. او دارای مدرک کارشناسی تاتر از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و مدرک کارشناسی ارشد ادبیات نمایشی از دانشگاه تربیت مدرس است. وی فعالیت سینمایی را با کارگردانی فیلم های کوتاه شروع کرد.
تصویربهرام توکلی

بازیگران فیلم تنگه ابوقریب

تصویر بازیگران فیلم تنگه ابوقریب

دیگر عوامل فیلم تنگه ابوقریب

  • تهیه کننده : سعید ملکان ، مدیر فیلمبرداری : حمید خضوعی ابیانه ، طراح صحنه و لباس : محمدرضا شجاعی ، صدابردار : رشید دانشمند ، طراحی و ترکیب صدا : امیرحسین قاسمی ، مدیر تولید : محمدرضا منصوری ، برنامه ریز : علی مردانه ، دستیار اول کارگردان : محمد عسگری ، آهنگساز : حامد ثابت ، جانشین تولید : کیومرث عباسی ، عکاس : محمد بدرلو ، محصول مرکز فیلم و سریال سازمان هنری رسانه ای اوج

تیزر فیلم تنگه ابوقریب

مشخصات فیلم تنگه ابوقریب


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
ذکر امروز با ناصر رفیعی برای "افزایش روزی" / توصیه پیامبر به دخترش فاطمه (س)؛ بگو یا رب العالمین... (2 نظر) نگاهی به عکس شناسنامه بازیگران و سلبریتی های مشهور سینمای ایران+عکس/ از شیلا خداداد و شهاب حسینی تا بهرام رادان و مرتضی پاشایی (1 نظر) خانه ابدی مشترک آزاده نامدای و هنرمندی که سنگ قبرشان یکی است/روحش شاد و یادش گرامی (1 نظر) جدیدترین ادعا از اولین خوش خدمتی جولانی به اسرائیل؛ تبدیل ساختمان سفارت ایران در سوریه به سفارت اسرائیل+ویدیو (1 نظر) رئیس دفتر آیت الله خامنه ای: اگر قدرت نظامی نداشتیم تا الان ما را خورده بودند (1 نظر) قاب ایران قدیم/ 3 تصویر خاطره‌انگیز از دختران شیک پوش بالاشهری در دهه 70 (1 نظر) (تصاویر) عاقبت شوم بشار اسد بعد از فرار به روسیه: لنگه کفش در دهان رهبر سابق شام (1 نظر) حسن خمینی: خدا نکند پرچم بیفتد! آنگاه رفقای دیروز هم سنگ می‌زنند (1 نظر) کشف 15 سطل اعضا بدن انسان در یک باغ پسته انار شوک بزرگی وارد کرد / ماجرا چه بود؟ (1 نظر) (ویدئو) نگاهی به چیدمان ساده و دور از تجملات منزل زهرا داوودنژاد در برنامه شام ایرانی/ ما هنرمندها تافته جدا بافته نیستیم! (1 نظر) روزی که حسن روحانی به دلیل مخالفت با فیلترینگ تهدید به دستگیری شد! (1 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات /مار، موش، قورباغه آسیایی جشن تولد ساده و شیک خواهر بوشهری مهدی قایدی، ستاره تیم ملی با لباس اصیل بندری/ تم جنوبی و ایرانی پسند+عکس نگاهی به سبک و سلیقه کشورهای مختلف برای تزئینات جشن کریسمسی خاص و جذاب/ چین، ایران، ترکیه و...+عکس مایلی کهن: من عادل را دوست دارم اما اسمش را گذاشتم کی روشی پور/ میخواهید خیابانی هم ما را ببرد زندان؟
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال قهوه با نشان روز دوشنبه 10 دی ماه 1403
فال شمع روزانه امروز دوشنبه 10 دی ماه 1403
فال روزانه امروز دوشنبه 10 دی ماه 1403
فال ابجد روزانه دوشنبه 10 دی 1403 / طالعت خوب است به شرطی که این کارها را انجام بدی
فال انبیاء روزانه دوشنبه 10 دی 1403 / مژده که وصال نزدیک است صبر پیشه کن
کسب مدال برنز مسابقات قهرمانی کشور توسط شمشیرباز تبریزی
شهردار تبریز: همکاری در بازسازی عتبات عالیات افتخار بزرگی است
خبر خوش برای دارندگان سهام عدالت؛ قیمت سهام 46 برابر افزایش یافت+ جدول
برگزاری اردوی آماده سازی  مشترک تیم گراپلینگ  و mma آذربایجان شرقی
فال حافظ با تفسیر روز دوشنبه 10 دی 1403 + فیلم / طالعت خوب نیست از دشمن دوری کن
پیام فرمانده انتظامی شوشتر به مناسبت یوم‌الله 9 دی، روز بصیرت
عصبانیت سمر دادگر همسر ایرانی خواننده مشهور ترکیه ای اوزجان دنیز از دخالت های خواهر شوهر حسودش/ تو درحد من نیستی بدبخت!
چهارمین جشنواره ملی نقاله‌خوانی و شاهنامه در شوشتر برگزار می‌شود
سقاخانه اهواز؛ میراثی قدیمی در فهرست آثار ملی ایران
ضرورت مناسب‌سازی محیط زندگی معلولان در شوشتر؛ تأکید بر مسئولیت اجتماعی نهادها
منتخب روز   
استایل زمستانی خاص متولدین هر ماه/ منحصربفردترین استایلی که گویای شخصیت درونی شماست خبر خوش برای دارندگان سهام عدالت؛ قیمت سهام 46 برابر افزایش یافت+ جدول (ویدئو) تقلید صدای بی‌نظیر و فوق‌العاده حدیث میرامینی از عصبانیت شدید نرگس محمدی/ یعنی از خود نرگس، نرگس‌تره😂 تغییر زمین تا آسمان زهرا جهرمی، طلای سریال «سوجان» با گریم قاجاری+ عکس 14 مورد از برترین فیلمهای تاریخی ایران و جهان که قطعا بیش از یکبار خواهید دید پیش بینی جالب هوش مصنوعی از قیمت بیت‌کوین در سال 2025؛ صعود یا سقوط؟ (ویدئو) مستند حیات وحش/ اگه عاشق پرنده‌هایی این ویدئورو حتما ببین/ فتبارک الله احسنُ الخالقین😍 (ویدئو) / پای مشهورترین بازیگر ترکیه به سینمای ایران بازشد/ بی‍صبرانه منتظرم بیام ایران و هوادارامو ببینم عکس روز/ تغییر چهره چشم‌‎گیر وبُهت‌آور علی صادقی و سهیل تاکی بازیگران سریال «دردسر والدین» بعد از23 سال در44 سالگی و 39 سالگی از کشف گوشت انسان در قصابی تهران تا پیدا شدن 4 جمجمه؛ ماجرا چیست؟! نوستالژی روز/کارتون خاطره‌انگیز بچه‌های دهه60 «جیمبو»/ یه جوری پای تلوزیون میخکوب میشدیم که نمیفهمیدیم زمان چطور گذشت، کاش میشد بازم برگردیم به اون دوران😔 قاب تاریخ امروز/ ژست استریت بلاگری دختران ناصرالدین شاه تا حضور شاه ایران در میدان اسب دوانی پاریس