ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی فیلم بیدار شو آرزو

  دوشنبه، 08 شهریور 1400   زمان مطالعه 6 دقیقه
معرفی فیلم بیدار شو آرزو
بیدار شو آرزو فیلمی به کارگردانی و نویسندگی کیانوش عیاری محصول سال ۱۳۸۳ است.این فیلم که با موضوع زلزلهٔ بم مقابل دوربین رفت، با وجود گذشت ۱۳ سال از تولید آن فرصت اکران عمومی پیدا نکرده بود. تا اینکه در آذر ماه ۱۳۹۶ با مشارکت بنیاد سینمایی فارابی در گروه «هنر و تجربه» اکران خود را روی پرده سینما آغاز کرد.

خلاصه داستان فیلم بیدار شو آرزو

فیلم «بیدارشو آرزو» داستان آموزگار جوان روستایی در حاشیه شهر بم را روایت می کند که پس از بیرون آمدن از زیر آوار پی می برد همکارش جان سپرده است، او به سوی شهر راه می افتد تا برای اهالی کمک بیاورد، اما با رسیدن به شهر ناباورانه درمی یابد که فاجعه اصلی در آنجا روی داده و از هر گوشه و کناری فریاد شیون و زاری و درخواست کمک بلند است؛ وی در بیمارستان ویران و پر از مجروح و کشته به روحانی برمی خورد و به توصیه و راهنمایی او به گورستان شهر رفته و به کار غسل دادن زن ها و دفن آن ها می پردازد. مردی زندانی که در اثر ویرانی زندان خود را به شهر رسانده، برای غسل دادن زن، مادر و فرزندش «آرزو» از او کمک می خواهد.

نکاتی درباره فیلم بیدار شو آرزو

تنها داخل یک چادر دراز کشیده و نظاره گر سایه هایی ست که با هراس و اضطراب به این سو و آن سو می روند. این سرنوشت مردی ست که فریاد می زد «بیدار شو آرزو!» همین یک نما کافی ست تا بفهمیم زلزله هرچه مردنش ساده و سریع است، زنده ماندنش به یک عذاب می ماند که در هر لحظه تا بی نهایت منبسط می شود. «بیدار شو آرزو» تلخ ترین شاهکار سینمای ایران است که هنوز هم چیزی از گزندگی اش کم نشده، هنوز هم ردپای خود را بر گوشت و پوست مخاطب می گذارد و هنوز هم نمی گذارد «آب خوش از گلوی مسئولان پایین برود».

زندگی بد، خوب زیسته نخواهد شد

کیانوش عیاری مشمول یک اصل بسیار خطرناک تاریخی شده است. روان شناسان و مشاوران به ما می گویند ذهنت را درگیر مسائل تلخ نکن که این کار باعث توقف زندگی ات می شود. سویه دیگر این تجویز «زندگی کردن به هر قیمت و کیفیتی «ست. در این بازار آشفته فروش و تجویز «زندگی به هر قیمت» هستند کسانی که گام بعدی زندگی را مشروط به ثبت و ضبط این لحظات تلخ و تبدیل آن ها به زخم هایی می دانند که فانوس راه خواهند شد و چیزی را برای ما رقم می زنند که به آن «آینده» می گوییم. ما بسیار خوشبختیم که تبار این دسته افراد نه با کیانوش عیاری آغاز شده و نه به کیانوش عیاری ختم می شود. گرچه این انسان ها در روزگار «شادابی» و «بهروزی» و «موفقیت» و «فال» و «طالع بینی» و دیگر صور «متوسط الحالی» تنها در شب ها و در سکوت به چشم می آیند، اما دودمانشان با سقراط آغاز می شود که می گفت «زندگی اگر در ترازوی خرد سنجیده نشود، ارزش زیستن ندارد» و به کیانوش عیاری می رسد که گفت «نساختم که اکران شود، ساختم که آب خوش از گلویتان پایین نرود».می دانیم که بهرحال «آب خوش» از گلوی همه شان پایین رفت و از رودبار و بم تا ورزقان و کرمانشاه، نه تنها آب که «چلو ماهیچه» هم به سفره هایشان اضافه و داستان نخ نمای «کی بود؟ کی بود؟ من نبودم!» تبدیل شد به شاه روایت تاریخ معاصر ایران. اما آیا این ها یعنی کیانوش عیاری شکست خورده است؟ ابدا به این معنا نیست. کیانوش عیاری شکست نخورده بلکه مشمول یک اصل خطرناک تاریخی شده است. اصلی که می گوید «خواهی نشوی رسوا، هم رنگ جماعت شو!» و کیانوش عیاری را تبدیل می کند به یک «خاطره تلخ» که باید حذفش کنیم که خدای نکرده «زندگیمان» دچار نقصان نشود. چنین هم کردند و کیانوش عیاری را کم کم به کناری گذاشتند. اما او هنوز هم فریاد می زند که «زندگی بد را نمی توان خوب زیست» و دقیقا از خلال جای خالی اش در سینمای ایران بدل به معیاری می شود برای تمییز و تشخیص «زندگی به هر قیمت» و «آزاده زیستن».عیاری واقع گراست در همان چارچوب معروف که می گفت «واقع گرا باشید! امر محال را طلب کنید!» امر محالی که عیاری طلب می کند همان پایین نرفتن آب خوش از گلوی «بیخیالان» این دنیاست و دقیقا از همین رهگذر است که درک کردنِ خود عیاری تبدیل به امری محال برای واقعیت جاری می شود. سینمای عیاری –که البته او در این راه تنها نیست- لحظه ای نادر است که در آن واقعیت به دو نیم می شود که نیمی رو به جلو است و می خواهد حرکت کند و نیمی دیگر نگاهش به عقب است و در همان نقطه جا خوش کرده.

بم عشق من

طبق معمول با داستان پیچیده ای روبرو نیستیم. زلزله ای آمده و مرحله به مرحله گره های کوچکی طراحی می شوند و همگی به نتیجه هایی نسبتا ساده می رسند. باز هم با سینمایی روبروییم که در آن تکنیک به حداقل رخ نمایی و جلوه گری می رسد ولی دقت به جزئیات تا حدی ست که گویی اتفاقات در برابر چشم های ما به وقوع می پیوندند. تنها به صدا و لهجه بهناز جعفری وقتی که فریاد می زد «رعنا جان! مینا جان!» دقت کنید، یا زمانی که مهران رجبی به جنازه دخترش خیره مانده بود و می گفت «آرزو! بیدار شو دختر!»هنر عیاری در این جا نهفته است که علیرغم توجه مبسوط به جزئیات، فیلمش اسیر جزئیات نشده و توانایی ساختن کلیتی منسجم را دارد. این کلیت چیست؟ تکمیل رسالت شریف یک معلم و رستگاری یک زندانی. این رستگاری اما چیزی نیست که در انتهای یک غار یا در کنج خلوت یک کلبه چوبی در میان کتاب ها و طبیعت برآورده شود، بلکه فرایندی مرارت بار است که دقیقا در همین جهان و همین شهرها و انسان ها رخ می دهد. این طور نیست که اگر از یک خانه مخروبه بیرون آمدیم و جنازه هایی دیدیم که بر زمین ریخته اند برویم و در گوشه ای در باب «مرگ و زندگی» تعمق کنیم تا شاید به جایی برسیم. عیاری به ما می گوید که راه رستگاری یعنی بیرون کشیدن جنازه از زیر آوار، یعنی دفن کردن مردگان، یعنی کمک به بدحالان؛ عیاری به ما می گوید رستگاری چیزی نیست که در پس ذهن ما اتفاق بیافتد بلکه باید با دست بر روی خاک مسیرش را هموار کنیم. رستگاری این نیست که غم و تلخی از دست دادن همسر و فرزند و مادر را فراموش کنیم و پس از گذشت سال ها باز هم به زندگی «عادت کنیم» بلکه دیدنِ «همسر و فرزند و مادر» درگذشته در بدن های انسان هایی زنده است که هم اکنون نیازمند داشتن انسانی در کنار خود هستند.ژیل دلوز، فیلسوف شهیر فرانسوی، ادعا می کرد که هر فیلم ساز با ساختن یک فیلم نه به جهان درون دوربین، بلکه به جهان خارج از کادر نظم بخشیده و آن را بازآفرینی می کند و من فکر می کنم که عیاری در این کار بسیار موفق بوده است، چون «بیدار شو آرزو» شاید خانه و کاشانه ای ایمن برای مردم بم و کرمانشاه و رودبار و طبس و ورزقان نشد، اما به خوبی به تک تک ما فهماند که در این جهان کجا ایستاده ایم.

کارگردان فیلم بیدار شو آرزو

کیانوش عیاری متولد 23 اردیبهشت 1330 در اهواز، کارگردان، تهیه کننده و فیلمنامه نویس ایرانی است.او مدرک دیپلم دارد. وی فعالیت سینمایی را با ساخت فیلم های کوتاه در سینمای آزاد اهواز آغاز کرد. عیاری سینمای حرفه ای را با نگارش فیلمنامه و کارگردانی فیلم «تنوره دیو» تجربه کرد. او برادر داریوش عیاری (فیلمبردار) است.

کیانوش عیاری

بازیگران فیلم بیدار شو آرزو

بهناز جعفری، مهران رجبی، مهدی جعفری، محمدحسین اکبری، احسان رضوانی، سحر سالاری، زینب زمانی

ساير عوامل فیلم بیدار شو آرزو

کیانوش عیاری، امید رییس دانا، منصور آذرگل، کیانوش عیاری

مشخصات فیلم بیدار شو آرزو

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (168 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (90 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (86 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (68 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (49 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (44 نظر) فریبا نادری خطاب به صدف طاهریان: اگر نخواهند به تو پیشنهاد بی‌شرمانه بدهند پس باید به کی بدهند؟ والا من روم نمیشه حتما نباید اسم بدکاره روت باشه که+فیلم (43 نظر) سوگل طهماسبی بازیگر سریال کیمیا: بازیگران زنی که حیا و حجاب دارند در سینما جایی ندارند (42 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (40 نظر) عاشقانه های مازیار لرستانی با مهری خانم: دختر بابا صفورا عضو جدید به خانواده من اضافه شد، آن کس که می خندد هنوز آن خبر مخوف را نشنیده است!+فیلم (39 نظر) پزشکیان: اکثر یارانه‌ها به کسانی می‌رسد که احتیاجی به آن ندارند (38 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم، میتوانستم همه جای دنیا زندگی کنم اما همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم...+عکس (38 نظر) نعیمه نظام دوست: با رنو افتادیم دنبال آقای عابدزاده سر یه چهارراه پیچیدیم جلوش محل نذاشت رفتم گفتم وایسا من هنرمند مملکتم گفت نه و رفت برگشتم خونه عکساشو جِر و واجِر کردم +ویدئو (36 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (35 نظر) جورجینا: رونالدو یک پدر فوق‌العاده و بهترین همسر است اما آشپزی نمیکند ما یک آشپز داریم اما بعضی اوقات خودم غذا درست میکنم در عربستان سقف خانه ها...+عکس (33 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
عکس سفیر طالبان با یک زن بی‌حجاب خبرساز شد / وقتی دختران رو از تحصیل منع می‌کنی و خودت کنار زن بی‌حجاب عکس می‌گیری!
این کشور کودکان قاتل را استخدام می کند
واژگونی مرگبار اتوبوس کارگران در جاده سیرجان به شیراز با 1 کشته و 7 مصدوم
شهربانو منصوریان: بعد از به دنیا آمدن پسرم فقط 20 روز کنارش بودم، فقط باید مادر باشید تا بدانید من چه حسی داشتم+عکس
مقایسه خودرو / مقایسه کامل پژو 206 SD و پژو 207 SD
ختم قرآن / تلاوت قرآن کریم؛ حزب 4 – آیات 106 تا 141 سوره بقره + معنی و تفسیر آیات
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز جمعه 9 آذر 1403
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی، امروز جمعه 9 آذر 1403
از بازار چه خبر؟ | قیمت سکه و طلا امروز جمعه 9 آذر 1403 + جدول
از بازار چه خبر؟ | قیمت دلار و یورو امروز جمعه 9 آذر 1403 + جدول
طبق آئین نامۀ جذب نخبگان باید 20% از معرفی‌شدگان بنیاد نخبگان در دانشگاه جذب شوند
وزیر علوم: در تلاشیم همۀ زیر نظام‌های آموزش عالی را زیر چتر نظارت و ارزیابی قرار دهیم
ویدیو/ پشت‌صحنۀ واقعی از انیمیشن «قلعه‌ی متحرک هاول»/ نمایشی از خلاقیت و هنر در معماری و جذب توریست کشور ژاپن/ فقط اون آتیشه😍
دوج کوین به پرواز درمی‌آید؟!
ویدیوی دیده نشده از شعرخوانی فوق العاده احساسی رامبد جوان و خسرو شکیبایی به زبان ترکی / کوچه لره، سو سپمیشم، یار گلنده توز اولماسین
منتخب روز   
تهران گردی؛ معرفی 15 مکان دیدنی تهران برای طبیعت‌گردی / همیشه که نباید شمال رفت، مکان های طبیعی پایتخت را بشناسید (ویدئو) بهنوش بختیاری: از بی‌پولی رفتم واسه تبلیغ عطر/ حدیث میرامینی: عطرش لیز بود؟ ربات‌های بامزه و کیوت به زودی جایگزین حیوانات خانگی می‌شوند؟ (ویدئو) نوستالژی شب‌های برره با بهنوش بختیاری و مهران مدیری/ تو هم خوب بلدی از خودت حرفهای عشقولانه در وکنیا😃 سرشناسترین دختر شاه قاجار در روز عروسی با لباس و تاج مدرن و بسیار شیک/ باورتون میشه 150 سال پیش واسه عروسی ساقدوش داشتن اونم با لباس‌های مخصوص؟ احسان علیخانی خطاب به جومونگ: به سوسانو حسادت نکن! من اصلا این سریال را ندیدم/ ایرانی ها جرعت ندارند مثل جومونگ دوتا زن بگیرند+فیلم (ویدئو) با خنده‌دارترین سکانس «در حاشیه»، امروزت رو شاد کن😁/ جواد رضویان: بالقوه شی شی هست؟/ سیامک انصاری: مال چراغ قوه هستش آتش سوزی یک انبار در محله خاوران مهار شد + ویدئو مفاخر ورزشی ایران/ حسین رضازاده از تولد و ورزش تا سیاست و رد پیشنهاد تغییر تابعیت گشت و گذاری در تنها کوچه‌ی دو طبقه‌ی جهان در کاشان/ خاص‌ترین کوچه‌ای که نظیرش در هیچ جای جهان وجود ندارد تهران گردی / معرفی 21 مرکز تفریحی و مهیج تهران پایتخت سلامی: آتش‌بس، شکستی خفت‌بار برای رژیم صهیونی است