معرفی فیلم بیتابی بیتا

  پنجشنبه، 07 بهمن 1400   زمان مطالعه 6 دقیقه
معرفی فیلم بیتابی بیتا
فیلم بیتابی بیتا به کارگردانی مهرداد فرید در سال 1390 ساخته شده است. این فیلم محصول کشور ایران و در ژانر خانوادگی و اجتماعی می‌باشد. در این فیلم حامد بهداد، الهه حصاری، فریبا کوثری، مجید مشیری، شیوا خنیاگر، نگار حسن زاده، مانا عمویی و ذبیح افشار به هنرمندی پرداخته‌اند.

خلاصه داستان فیلم بیتابی بیتا

در فیلم بیتابی بیتا ، بیتا دختری است جوان که به تازگی در یک مطب دندانپزشکی به عنوان منشی، مشغول به کار شده است. همه چیز وفق مراد اوست تا این که برخی از بیماران به او تهمت های ناروایی می زنند. امیر که به عنوان دستیار دندانپزشک دل به بیتا بسته نمی تواند این تهمت ها را تحمل کند تا این که…

نکاتی درباره فیلم بیتابی بیتا

بسیاری از پیش بینیهای مخاطب طبق فرمول فرهادی باید غلط از آب درآیند و او در انتها غافلگیر گردد. اهمیت بسیاری از جزییات به ظاهر بی اهمیت باید در نقطه اوج داستان بر مخاطب آشکار گردد و پایان باز فیلم، نتیجه گیری نهایی را برعهده مخاطب می گذارد. اگر چنین چارچوبی را برای ساخت این گونه از فیلم هایی در نظر داشته باشیم، می توان مدعی بود که«بیتابی بیتا»، به اصول و المانهای نام برده متعهد بوده است و چینش وقایع و پیشرفت داستان بر مبنای همین فرمول ها چیده شده است اما مشکل اساسی آنجاست که پس از کشف دزد واقعی (مرحله گره گشایی) در فیلم، به ناگاه فیلم دچار افتی شدید شده و گرچه به لحاظ فرمولی همه چیز از قواعد «فرهادی گونه» پیروی می کند اما به نظر می رسد این پیروی آن چنان عمیق نیست و بیشتر ماکت بیرونی کار است که به این گونه فیلمها شبیه شده است.

در حالی که به نظر می رسد گره افکنی فیلم برای آن است که مخاطب سردرگم شود که دزد واقعی کیست از میانه های این دغدغه، بسیاری از تماشاگران حدس می زنند که امیر(حامد بهداد) دزد است و وقتی این امر در نیمه ابتدایی فیلم آشکار می گردد دیگر دغدغه ای برای دنبال کردن آن وجود ندارد. به عبارتی، داستان قدرت خود را از دست می دهد و به نظر می رسد به لحاظ چینش دراماتیک، با مشکل رو به رو می گردد زیرا باقی وقایع داستان حالتی نامرتبط با واقعه اول و کنش های مربوط به آن دارند. در واقع، در چینش عناصر درام، دو «گره گشایی» و چند «گره افکنی» داریم به شکلی که با حل و فصل یک بحران، بحرانی جدید شروع می شود و دوباره باید گره افکنی و گره گشایی در مورد آن انجام شود و حل و فصل صورت گیرد که چنین امری در روایت یک فیلم سینمایی آن چنان پسندیده نیست.
به نظر می رسد فیلم، وقایع و داستانک های آن مدام از این شاخه به آن شاخه می پرند. هدف اصلی نویسنده فیلمنامه از طرح داستان چه بوده است؟! آیا بحران اصلی داستان پیدا شدن دزد است یا اینکه بیتا (الهه حصاری) از رابطه مادرش (فریبا کوثری) با ناصر خان (مجید مشیری) سردرآورد؟ رابطه بیتا با امیر به کجا خواهد رسید؟! و ... .

برخی از وقایع، به صورت کلیشه واری در داستان قد علم کرده اند و موجب می گردند که مخاطب به همذات پنداری با اصل داستان و هدف مورد نظر کارگردان نپردازد. یکی از آن ها مشاهده وضع زندگی امیر توسط بیتا است، زندگی بسیار محقر، خانه ای کلنگی و مادری بیمار. المانی که قرار است دل مخاطب و همچنین بیتا را به درد آورد. اما با مشاهده ناهنجاری های روانی این شخصیت چنین رویکردی رخ نمی دهد و امیر تنها به مثابه جوانی زیاده طلب و دغلباز به چشم می آید که با اتهامی که به بیتا چسبانده قصد برآورده کردن نیازهای خود را داشته است. رابطه معماگونه ی مادر بیتا با مرد بقال نیز آن قدر حاد و بحرانی جلوه نمی کند واکنش های آنچنان افراطی بیتا را در پی داشته باشد. بنابراین به نظر می رسد بحران های نهاده شده در داستان که قرار است شخصیت اصلی را به آن واکنش ها وادارد و مخاطب را به خود جلب نمایند همگی بیش از حد لوث و ساده انگارانه اند و گرچه معماها در هم تنیده می شوند و داستان را کش می دهند اما چنین اتفاقی نه در جهت بهتر شدن روند پیشرفت فیلم، بلکه به شکلی بازدارنده عمل می نماید. سرنوشت دختری که مورد ظلم اطرافیانش واقع شده و توسط نزدیک ترین شخص زندگی یعنی مادرش هم درک نمی شود بالقوه مصالح لازم را برای درام خانوادگی- اجتماعی دردآوری فراهم می آورد اما تلاش فیلمساز در این رابطه به تبلور کاملی نمی رسد و دلیل آن نقصهای فراوان داستان است. خلأ بسیاری از بخش های داستان ضربه نهایی را به فیلم وارد آورده است و حتی پایان نسبتاً باز داستان که به سکانس ابتدایی آن (وضعیت مشابه بهاره دوست وهمسایه ی آپارتمانی بیتا) شباهت پیدا می کند نیز لحظه ی نفس گیر و تأثیرگذاری را برای تماشاگر پدیدنمی آورد.

بازی های فیلم همگی متوسط اند. بازیگر جوان فیلم، الهه حصاری، بازی چشمگیری از خود ارائه نمی دهد. بازی حامد بهداد ما را به یاد بسیاری از نقش های پیشین او می اندازد به جز بخش هایی که تلاش می کند خود را دوست وهمراه بیتا جلوه دهد و در راه یافتن منزل زن شاکی به او کمک می رساند. بازیگران نسل دوم بازی بهتری دارند. فریبا کوثری در قالب نقش مادری رنج کشیده که مسئله مهمی را از دخترش پنهان کرده است بازی قابل قبولی ارائه می دهد. نگرانی ها، اضطراب و دوگانگی رفتاری او در بازی خوب کوثری بسیار باورپذیر از آب درآمده است. همچنین شیوا خنیاگر نقش زن شاکی را به قدری خوب از آب درآورده است که گاه مخاطب به تردید می افتد که آیا ممکن است زن کاسه ای زیر نیم کاسه داشته باشد و نکند دارد نقش بازی می کند. گرچه نباید از یاد برد که این گونه نقش ها در کارنامه بازیگری این بازیگر به وفور یافت می گردند.

اکنون بسیاری از فیلمسازان ملهم از موفقیت اصغر فرهادی دست به ساخت فیلم هایی این گونه با محوریت قرار دادن مسئله دروغ، خیانت و پنهانکاری زده اند. مهرداد فرید، البته چنین روند رئالیستی را در فیلم های پیشین خود نیز داشته است اما تمرکز او به زندگی طبقه متوسط و دغدغه های آن ها و تنگاتگی روابط خانوادگی امری است که به بسیاری از درام های این روزها شباهت دارد. با این حال اگر فیلم روایتش را بدون دست انداز و با توجه دقیق به جزییات و محوریت قرار دادن یک موضوع اصلی به عنوان خط اصلی روایت پیش می گرفت نتیجه بهتری حاصل می گردید.

کارگردان فیلم بیتابی بیتا

مهرداد فرید متولد 1345 تهران، دارای مدرک کارشناسی روانشناسی از دانشگاه شهید بهشتی و کارشناسی ارشد علوم ارتباطات اجتماعی از دانشگاه علامه طباطبایی است. وی فعالیت هنری را با دبیری سرویس بخش هنری روزنامه «سلام» آغاز کرد. او سینما را با ساخت فیلم های کوتاه تجربه کرد. از دیگر فعالیت های فرید میتوان به سردبیری فصلنامه نقد سینما، مؤسس و سردبیر اسبق مجله «فیلم نگار»، مدیر دفتر پژوهش های کاربردی سینما (حوزه هنری)، عضویت در انجمن منتقدان سینمای ایران، مدیر پژوهش مرکز مطالعات سینمایی وزارت ارشاد و نگارش مقالات در نشریات گوناگون اشاره کرد.

مهرداد فرید

بازیگران فیلم بیتابی بیتا

حامد بهداد، الهه حصاری ،فریبا کوثری ،مجید مشیری ،شیوا خنیاگر،نگار حسن زاده ،مانا عمویی ،ذبیح افشار

ساير عوامل فیلم بیتابی بیتا

  • کارگردان:مهرداد فرید
  • تهیه کننده:مهرداد فرید
  • مدیرفیلمبرداری: مرتضی غفوری
  • فیلمنامه نویس: مهرداد فرید،مرجان علیزاده
  • آهنگساز:آلبرت آراکلیان

مشخصات فیلم بیتابی بیتا


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
تصویری از چهره درس خوان رهبر معظم انقلاب در کلاس ششم ابتدایی+عکس/ 12 سالگی رهبری در مدرسه (435 نظر) نگاهی به انواع لباس مدرسه دانش آموزان کشور های مختلف/ آمریکا، ژاپن، چین و... (231 نظر) الهام چرخنده امروز صبح به دیدار رهبر معظم انقلاب رفت+عکس/ چهره آرام خانم بازیگر در بیت رهبری (173 نظر) سحر زکریا: 6 سال همسر مهران مدیری بودم / او جوانی ام را گرفت !+فیلم (154 نظر) رهبر معظم انقلاب: ترویج موسیقی بر خلاف مذاق اسلام است/ اردوی مختلط دختر و پسر یعنی چه؟! دانشجو بره خارج از کشور که چه کنه؟+فیلم (148 نظر) پری غفاری معشوقه شاه پهلوی: شاه آرام آرام مشروب می‌خورد و گاهی گیلاس مرا هم پر می‌کرد/ ازدواجی در کار نبود من دستمزدم را می گرفتم! (142 نظر) مروری بر بازیگران مرد ایرانی که از گوشواره استفاده می‌کنند؛ امیر جعفری، ارسلان قاسمی، امین حیایی و...+عکس (98 نظر) روز اول مهر یادی کنیم از اخراج سجاد رضایی فرزند اکبر کلاس دوم ب با گرمکن ورزشی دهه شصتی +فیلم/ من برای لهجه اصفهانیش مُردم شما ادامه بدید (93 نظر) نعیمه نظام دوست: عاشق احمدرضا عابدزاده بودم ، اون بلیزر داشت منم با یه رنو افتادم دنبالش اصلا به من محل نذاشت قلبم خیلی شکست و اومدم خونه عکسهاشو پاره کردم+ویدیو (92 نظر) خانه پدری ساده رهبر معظم انقلاب به روایت تصویر +عکس/ از سقف چوبی و بوفه دکوری ساده تا چراغ نفتی و کابینت های فلزی (88 نظر) اکبر عبدی: 25 سال مصرف کننده تریاک بودم، اینجانب اکبر عبدی 4 سال و نیم یک معتاد+فیلم (82 نظر) دیدار احساسی علی پروین اسطوره فوتبال با رهبر انقلاب در بیمارستان +عکس / ارادت خاص علی آقا به رهبر معظم انقلاب (79 نظر) رضا عطاران : من و خانومم تو سینما بودیم همه اومدن برای عکس و امضا که اعلام شد رضا گلزار وارد شده دور و برمون حتی یه نفر هم نموند همه رفتن پیش رضا (79 نظر) علیرضا بیرانوند: پرتاب‌های بلندم به خاطر چوپانی کردنم هست؛ به عنوان یک چوپان در کنار خانواده ام همیشه مجبور بودم که با پرتاب سنگ مواظب گوسفندانم باشم (75 نظر) خلاقیت هوشمندانه یک مدرسه ایرانی برای استفاده از پله های سالن/ دست مریزاد به این همه نبوغ و ابتکار+عکس👌 (71 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
برای اولین بار نماینده اسرائیل هنگام سخنرانی مسعود پزشکیان به سخنان رئیس‌جمهور ایران گوش داد و سالن را ترک نکرد+ویدیو از نخ بستن به انگشتر برای اندازه شدن تا دکمه‌های متفاوت قبا و نخ نما شدن عبا؛ در مروری بر ساده‌زیستی رهبر معظم انقلاب+عکس خبرنگار شبکه صهیونیستی ایران اینترنشنال در منهتن آمریکا: من دیدم که همسر مسعود پزشکیان از ساختمانی در اینجا خارج شد+ویدیو/ ای کاش به عنوان خبرنگار یک مقدار اطلاعات داشتی! ذوق‌زدگی و خوشحالی خبرنگار ترکیه از "ساغول" گفتن مسعود پزشکیان در نیویورک؛ خبرنگار ترکیه: این رئیس‌جمهور تُرک آذربایجانی است+ویدیو رهبر معظم انقلاب: بعضی‌ها فکر می‌کنند نشاط یعنی رقاصی؛ فلان برنامه موسیقی رو توی تلویزیون پخش کنیم مردم نشاط پیدا کنند، نشاط این نیست+ویدیو تصاویری جالب از مسعود پزشکیان پشت نیمکت کلاس درس در روز اول مهر/ ردیف دوم و چهارم نشینی رئیس جمهور توئیت جدید پزشکیان به زبان کُردی و عربی +عکس وزیر اسبق کشور: رهبر معظم انقلاب یک دوره تندخوانی شرکت کردند و یک کتاب 300 صفحه‌ای را در یک شب می‌خوانند+ویدیو نیکی کریمی از مهمترین اتقاق زندگی اش پرده برداشت ؛ خانم بازیگر : پدرم مرا به این سمت سوق داد تاج گل اعیانی با گل‌های سفید و سیاه محمدباقر قالیباف در مراسم ختم پدر خداداد عزیزی+عکس استاندار بصره راننده شخصی مسعود پزشکیان در سفر به این شهر شد+عکس/ چهره خندان رئیس جمهور سوار بر BMW