ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی فیلم در سکوت

  دوشنبه، 31 خرداد 1400   زمان مطالعه 6 دقیقه
معرفی فیلم در سکوت
در سکوت اولین تجربه کارگردانی ژرژ هاشم‌زاده، سینماگر ایرانی ارمنی تبار است که در سال ۱۳۹۴ اکران شده است.

خلاصه داستان در سکوت

سودابه (فاطمه معتمدآریا) بعد از بیست وسه سال به ایران بازگشته است. دخترش ستاره (سوگل خلیق) که هیچ گاه او را ندیده است در آستانه ازدواج است. سودابه به واسطه موفقیت در رشته تحصیلی اش به ایران آمده اما هدف اصلی او نزدیک شدن به دخترش است. در این میان خسرو (سعید پور صمیمی) و پری (احترام برومند) پدربزرگ و مادربزرگ پدری ستاره که او ر بزرگ کرده اند از بازگشت سودابه و هدف او نگران اند.

نکاتی درباره فیلم در سکوت

در سکوت اولین ساخته ژرژ هاشم زاده، یکی از فیلم های به نمایش درآمده در جریان هنر و تجربه است. پطرسی در اولین تجربه فیلم سازی اش، با جمعی از ستارگان مطرح سینمای ایران، به سراغ موضوعی نخ نما و پوسیده رفته است. او بدون هیچ خلاقیتی در پرداخت موضوع و فرم، در سکوت را عرضه کرده است.
حقیقت این است که در سکوت هیچ شباهتی به فیلم های جریان هنر و تجربه ندارد و با ستاره های بی شمارش، فقط سعی در پنهان کردن نواقص کارش دارد. در سکوت ازجمله فیلم هایی است که به نظر می رسد به دلیل عبور از خط قرمزها یا آنچه شاید بتوان با اغماض پرده دری نامید به جریان هنر و تجربه تبعیدشده است. بااین حال حضور فاطمه معتمدآریا در نقش اصلی در کنار بازیگرانی چون سعید پور صمیمی، ویشکا آسایش و پانته آ پناهی، می تواند در جذب مخاطب موفق باشد. اما حیف که در سکوت فیلمی پر ادا است که قطعاً بیننده را ناامید خواهد کرد.

از همین خلاصه داستان می توان فهمید که با چه قصه تکراری طرف هستیم. مادری که بعد از بیست سال، تازه حس مادری اش گل کرده بازگشته است. خانواده ای که از دختربچه ده روزه او تا الآن مراقبت کرده اند، باخبر بازگشت مادر آشفته می شوند. مراسم ازدواج ستاره در هاله ای از ابهام قرار دارد. مادر، تنها و بی کس، بعد از سال ها درد غربت و رازی که با خود داشته، فقط می خواهد دخترش را بشناسد و برخلاف توصیه همه، به دخترش نزدیک می شود.
در چند فیلم سینمایی و تلویزیونی، همین ماجرا را دیده ایم و در سکوت هیچ چیز جدیدی برای ما ندارد. بااین حال، پطرسی سعی می کند روایتش را بپیچاند و مثلاً مخاطب را با یک قصه معمایی روبرو کند. اما از همان ابتدای کار، دست خودش را رو می کند و هیچ ترفندی هم برای همراه کردن مخاطب ند سکانس ابتدایی فیلم، سکانس جذابی است. سودابه از راه رسیده است و در هتل مشغول مرتب کردن وسایلش است. در همین حال صدای او به عنوان راوی، شروع به صحبت می کند. سودابه اما مخاطب را هدف قرار نمی دهد. انگار شخصیت اول، در حال نوشتن دفترچه خاطرات یا نامه ای عاشقانه است و بیننده می تواند ذهن او را بخواند. سودابه با همسرش، بهرام (محمدرضا غفاری) صحبت می کند و از ترسش از بازگشت می گوید. در همین حال، با وسواسی بیمارگونه وسایلش را در اتاق می چیند و همه چیز را صاف و مرتب می کند.
در همین سکانس اول، بیننده متوجه می شود که قصه چیست. شخصیت سودابه به عنوان زنی که مشکلات روحی عمیقی دارد به او معرفی می شود و معمای زندگی این زن پیش چشم مخاطب گسترده می شود. زنی که به نظر می رسد عاشقانه همسرش را دوست داشته است و بعد از سال ها، برای پیدا کردن گمشده ای که فرزندش است به ایران بازگشته است.
شاید سکانس ابتدایی در سکوت بهترین و دراماتیک ترین سکانسی باشد که در فیلم می بینیم. اما عدم هماهنگی این سکانس با باقی روایت، در سکوت را به قصه ای چندپاره و نامنسجم تبدیل می کند.

در ادامه روایت، درد و دل عاشقانه سودابه با بهرام ادامه پیدا می کند. بیننده متوجه مرگ نابهنگام بهرام می شود و با این پرسش مواجه می شود که چرا سودابه باوجود زندگی عاشقانه ای که داشته، دخترش را بعد از مرگ همسرش رها کرده است.
هاشم زاده با نشانه گذاری های گل درشت، درهمان ابتدای روایت، سرنخ ماجرا را به بیننده می دهد. بیننده ای که بارها این قصه را دیده است، زمان زیادی نیاز ندارد تا تمام رازها را کشف کند. اما در سکوت گره دراماتیکی در چنته ندارد و آشکارا فاقد نقطه اوج است. پس زودتر از زمانی که مقتضیات قصه می طلبد، دستش را رو می کند و بیننده را یکسره با حقیقت زندگی سودابه رودررو می کند. درنتیجه بیننده، از مسیر قصه پیشی می گیرد و تمام کنش ها و برخوردها برایش بی اهمیت می شود. چراکه در اینجا و با آشکار شدن حقیقت، تازه بی منطقی دراماتیک در سکوت خودش را نشان می دهد.

علاوه بر این ها، راوی که در ابتدا نقش مهمی در روایت داشت و بار تعلیق و معمایی اثر را به دوش می کشید، با پیشروی روایت به پس زمینه رانده می شود. دیگر بیننده احساس نمی کند که مهمان ذهن آشفته سودابه است. زندگی آشفته سودابه با همه رازهای مگویش، جلوی چشم بیننده است و دیگر شخصیت اصلی چیزی برای عرضه به بیننده ندارد. بی ریتمی و یکنواختی کل فیلم هم مزید بر علت می شود تا مخاطب کاملاً از دنبال کردن در سکوت قطع امید کند.
در ادامه ریتم کند و روایت بی افت وخیز، در سکوت به دام زیاده گویی هم می افتد. کاراکترهای زیادی وارد قصه اش می کند که هیچ نقشی در روایت ندارند. به طور مثال بیننده تا پایان فیلم هم نمی فهمد که نقش پانته آ پناهی و کاراکتر او در فیلم چیست. همان طور که بازگشت سودابه به خانه قدیمی اش و تماشای فیلم های همسرش هم به نظر می رسد که فقط قرار است زمان فیلم را طولانی تر کند.
بازی خشک و جبری فاطمه معتمدآریا در کنار شخصیت پردازی که بهتر است بگوییم اصلاً وجود ندارد هم به این موارد اضافه کنید تا متوجه شوید چرا در سکوت تا این حد خسته کننده و طولانی به نظر می رسد. درواقع آنچه از متن فیلم نامه به قلم خود هاشم زاده به فیلم رسیده است، همان چیزی است که موجب شکست در سکوت می شود.

شخصیت های در سکوت تک بعدی و باسمه ای هستند. هیچ انگیزه منطقی ندارند و هیچ پیش زمینه ای از خودشان به بیننده ارائه نمی کنند. خط زمانی اتفاقاتی که سودابه از زمان باردارشدن تا ترک فرزندش تعریف می کند، گنگ و مبهم است و سکانس پایانی، بیهودگی همه رنج های او را بیشتر از پیش به بیننده یادآوری می کند و او را با بیهودگی بزرگ تری تنها می گذارد.
در سکوت فرم قابل قبولی دارد. تدوین، بی ریتمی اصلی روایت را جبران می کند و دوربین می تواند بیننده را با خود همراه کند. اما هیچ کدام از این ها نمی تواند عدم جذابیت قصه اصلی و بازی بد بازیگران را جبران کند. البته در میان بازیگران فیلم، سعید پور صمیمی، مثل همیشه درخشان است، اما حتی او هم میان این همه آشفتگی نمی تواند فیلم را نجات دهد.
درنهایت، باید گفت که ژرژ هاشم زاده، که بیشتر دستیار کارگردان و برنامه ریز بوده است و عمده فعالیت کارگردانی اش به تلویزیون برمی گردد، نتوانسته از سایه تلویزیون و قصه های کش دارش رهایی یابد. هاشم زاده با اولین فیلمش و همه ستاره ها و عوامل حرفه ای که دور خودش جمع کرده است هم به جایی نمی رسد.

بازیگران فیلم در سکوت

فاطمه معتمدآریا, سعید پورصمیمی, ویشکا آسایش, سوگل خلیق, احترام برومند, پانته آ پناهی ها, علیرضا کمالی نژاد, محمدرضا غفاری

دیگر عوامل در سکوت

: ژرژ هاشم زاده سعید ملکان موسیقی علیرضا کهن دیری فیلم بردار همایون پایور تدوین گر سیاوش کردجان

مشخصات در سکوت

ژانر :اجتماعی

زبان : فارسی


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
اگر یک بار تنگه هرمز را ببندیم تا شریعتمداری دلش خوش بشود و حکومتی هم به جلیلی بدهیم، دیگر همه چیز تمام و مشکلات حل می‌شود (3 نظر) نگاهی به عکس شناسنامه بازیگران و سلبریتی های مشهور سینمای ایران+عکس/ از شیلا خداداد و شهاب حسینی تا بهرام رادان و مرتضی پاشایی (1 نظر) کنایه سنگین جمهوری اسلامی به قالیباف: با فقط 6 درصد آراء حوزه انتخابیه رئیس مجلس شده است! (1 نظر) خانه ابدی مشترک آزاده نامدای و هنرمندی که سنگ قبرشان یکی است/روحش شاد و یادش گرامی (1 نظر) ذکر امروز با ناصر رفیعی برای "افزایش روزی" / توصیه پیامبر به دخترش فاطمه (س)؛ بگو یا رب العالمین... (1 نظر) خبر بسیار امیدبخش یک دیپلمات معروف درباره توافق قریب الوقوع ایران با دولت ترامپ در روزنامه دولت (1 نظر) رئیس دفتر آیت الله خامنه ای: اگر قدرت نظامی نداشتیم تا الان ما را خورده بودند (1 نظر) قاب ایران قدیم/ 3 تصویر خاطره‌انگیز از دختران شیک پوش بالاشهری در دهه 70 (1 نظر) (تصاویر) عاقبت شوم بشار اسد بعد از فرار به روسیه: لنگه کفش در دهان رهبر سابق شام (1 نظر) حسن خمینی: خدا نکند پرچم بیفتد! آنگاه رفقای دیروز هم سنگ می‌زنند (1 نظر) نگاه های معنادار دختر پزشکیان بعد از شنیدن جملات امروز پدرش: تصور می‌کنم اگر همسرم بود شاید فرزندانم بهتر تربیت می‌شدند+ویدیو (1 نظر) تصاویر دیده نشده از جنجالی‌ترین خواهر محمدرضا پهلوی با لباس عروس ابریشمی در روز خاکسپاری پدرش در ایران/ خاندانی که حتی حاضر به حفظ حرمت پدرشان هم نبودند (1 نظر) سلفی یلدایی عبدالله روا، مجری برنامه ویدیوچک با خواهرزاده بانمکش/ چقدر شبیه همدیگه هستن+عکس (1 نظر) برای اشک‌های پزشکیان! (1 نظر) کفپوش تاتامی با کیفیت چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟ (1 نظر)
تیتر امروز   
نتانیاهو، رهبری در محاصره دادگاه‌ها؛ داستان فساد و جنایت یک نخست‌وزیر
ادعای تکان‌دهنده و جدید درباره ترور شهیدهنیه در تهران/ این ترور از طریق کارگذاشتن یک بمب داخل...
آیا هوش مصنوعی هم دچار آلزایمر می‌شود؟
جلسات 1+4 پزشکیان با مطرح‌ترین چهره‌های سیاسی اصلاح طلب؛ آیا این چهره‌ها به رئیس‌جمهور کمک خواهند کرد؟
عراقچی از علت حضورش در رستوران معمولی در سوریه و شاورما خوردنش پرده برداشت
کله‌پاچه میلیونی؛ صبحانه‌ای که از سفره‌ها پر کشید
آئین تکریم و معارفه روسای پیشین و جدید "دانشگاه تبریز" با حضور مشاور وزیر علوم برگزار شد
ضرایب کنکور 1404؛ همه آنچه باید بدانید
با این 8 کانال یوتیوب، زبان انگلیسی را سریع‌تر از همیشه یاد بگیرید؛ از BBC تا Shaw English!
عملکرد مثلث هجومی پرسپولیس به انتخاب کریم باقری در بازی امروز چگونه خواهد بود؟!
اظهارات جنجالی نماینده دانشجویان خراسان شمالی مقابل رئیس‌جمهور؛ از درخواست اقدام قاطع علیه شرارت رژیم صهیونیستی تا تأکید بر چالش‌های دانشگاه و انتصاب مدیران مجرّب + ویدئو
ویدیو آموزشی / یادگیری آسان زبان انگلیسی با انیمیشن پرطرفدار و جذاب «Angrny Bird» همراه با زیرنویس فارسی چسبیده
(ویدیو) خنده‌های هیستریک "محمدرضا گلزار" سر اطلاعات عمومی این نیمچه اینشتین‌ها دیدنیه! / این سوال رو از یه بچه کلاس اولی هم می‌پرسیدی درجا جواب می‌داد
عکس| خاطره‌بازی ناب از سال 1362؛ تصویر کمتر دیده‌شده از "اکبر عبدی" و "مهین شهابی" در پشت صحنه سریال بی‌نظیر «بازم مدرسم دیر شد»
(ویدیو) این سوتی دوران دانشجویی "رضا عطاران" رو تاریخ فراموش نمی‌کنه!😂😂 / بابا ایول "مهران غفوریان" هم تو زمینه تقلید صدا دستی بر آتش داره!
منتخب روز   
(ویدئو) مستند حیات وحش/ نبرد وحشیانه فیل و شیرها/ فقط چشمای نگران توله شیرها دیدنیه😍 نگاهی به عجیب و غریب‌ترین گریم صبا راد در ترکیه/ عمرا اگه بتونی بشناسیش! عکس روز/ تغییر چهره چشم‌‎گیر و خیره‌کننده هوتن شکیبا و عرفان برزین؛ حبیب و حمید سریال «لیسانسه‌ها» بعد از 8 سال در 40 سالگی و 17 سالگی رونمایی افسانه پاکرو از عکس برادرزاده اش/ گذر زمان چه بر سرش آورده؟ جدول زمانبندی قطعی برق امروز جمعه 7 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک عکسی که ثابت می کند نیما فلاح و سحر ولدبیگی عاشق ترین زن و شوهر سینمای ایران هستند/ این شکلی به پای هم پیر بشید نوستالژی روز/ تیتراژ جذاب کارتون خاطره‌انگیز بچه‌های دهه60 و 70؛ «کاراگاه گجت»/ آخرشم نفهمیدیم کی پشت اون صندلی نشسته 🤣 داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ و یکم؛ مرد گوش بریده و خیال ازدواج با دختر کم سال وزیر (ویدئو) مستند حیات وحش/مادر تو هر شکلی مادره/ فداکاری‌های عاشقانه گورِخر شجاع برای نجات کُره‌اش از چنگال شیر بی‌رحم! قاب ایران قدیم/ از بابانوئل در دبیرستان دخترانه سال 78 تا استایل دانشجویان دانشکده هنر سال 70 این املت خوردن داره/ راز خوشمزگی املت قهوه‌خانه‌ای استقبال ویژه و منحصربفرد از مسعود پزشکیان با رقص محلی و جمله آذری که به مذاق رئیس‌جمهور خوش آمد+ویدیو