ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی فیلم یتیم خانه ایران

  سه شنبه، 04 خرداد 1400   زمان مطالعه 10 دقیقه
معرفی فیلم یتیم خانه ایران
یتیم‌خانه ایران فیلمی به کارگردانی و نویسندگی ابوالقاسم طالبی و تهیه‌کنندگی محمدرضا تخت کشیان محصول سال ۱۳۹۳ است.این فیلم در تاریخ ۵ آبان ۱۳۹۵ در سینماهای ایران اکران شده‌است.

خلاصه داستان یتیم خانه ایران

انگلیس به عنوان یکی از استعمارگران قرن بیستم، در جنگ جهانی اول، با وجود اعلام بی طرفی ایران، وارد ایران می شود. به دنبال اشغالگری انگلیس، قحطی بسیار بزرگی ایران را در بر گرفت. به طوری که به خاطر نقش آفرینی مستقیم اشغالگران انگلیسی، بیش از ۹ میلیون نفر از مردم ایران (از جمعیت ۱۸ میلیون نفری کشور) در اثر بیماری و گرسنگی درگذشتند، به طوری که از این اتفاق به عنوان یکی از بزرگ ترین هولوکاست های تاریخ یاد می شود.

"ژنرال دنسترویل”، فرمانده نیروهای انگلیسی در شمال و غرب ایران در خاطرات خود از قحطی آن روزگار ایران چنین می نویسد: «هر کس که قدمی در شهر می زد با آزاردهنده ترین مناظر روبرو می شد. کسی نمی تواند این صحنه ها را تاب بیاورد. مردم می میرند و کسی نیست که کمکی کند. گاه جسد آدم ها آن قدر کنار جاده ها، بی آنکه کسی نگاهی به آنها بیندازد، می ماند، تا آنکه از بیم لطمه به دیگران، دیگر چاره ای جز دفن آنها نباشد.»

نکاتی درباره فیلم یتیم خانه ایران

آخرین اثر ابوالقاسم طالبی از جمله فیلم هایی است که در زیرِ دسته بندی هایی چون فاخر و استراتژیک جای می گیرد و در سال های اخیر تعدادشان به شکل قابل توجهی کاهش یافته است. فیلم هایی که با بودجه های بالا و امکاناتی بیشتر از باقی فیلم های سینمایی ایران ساخته می شدند و به جای تمرکز بر قواعد داستان گویی و اجرای متناسب، رفتن به مناطق جغرافیایی تازه را به عنوان مؤلفهٔ ثابت در نظر می گرفتند و موضوعات گسترده ای را بسترِ کار خود می کردند که به هیچ وجه توان تصویر کردن آن ها را نداشتند. تقریباً تمام این فیلم ها در بحث تجاری هم ناکام بودند در نتیجه پروژه ی ساخت فیلم های فاخر از هر نظر یک شکست تلقی می شد. به همین دلیل سیاست ساخت چنین آثاری کنار گذاشته شد اما یتیم خانهٔ ایران فیلمی است که دوباره بحث های مربوط به این شکل از سینما را به میان می آورد. فیلم تقریباً اکثر مؤلفه های شناخته شدهٔ آثار فاخر قبلی را در خود دارد. در بحث محتوایی تقابل های بین المللی و سیاسی، ابهام های تاریخی و سرک کشیدن به زندگی شخصیت های بزرگ یک دورهٔ خاص از تاریخ ایران کاملاً مدنظر فیلم قرار گرفته اند و در بحث شمایل بصری اگرچه فیلم به لوکیشن خارج از ایران نمی رود اما با توجه به اینکه در بازه جنگ جهانی اول روایت می شود محیط تاریخی کاملاً ساخته شده و به نمایش گذاشته شده است. محیطی که به بخش هایی از تهران و زمین های پیرامون خلاصه می شود.

طبیعتن این مؤلفه ها و زمینه های کاری خودبه خود قابل ارزش گذاری نیستند. این که چگونه در بستر فیلم جای گرفته اند و چه کارکردی پیدا کرده اند می تواند ارزش فیلم را مشخص کند. فیلم قصه قحطی بزرگ ایران در حدود جنگ جهانی اول را روایت می کند. قحطی ای که به گفتهٔ خود فیلم منابع تاریخی بسیار کمی دارد و در کتاب های درسی هیچ اشاره ای به آن نشده است. اطلاعاتی که فیلم ساز از آن ها استفاده کرده بخشی از صحبت های دختر سالار خان (محمدجواد بنکدار) است که توسط پدر و اطرافیان به او رسیده و بخشی هم از خاطرات نوشتهٔ سرهنگ انگلیسی مسئول در آن بازه است. اولین مشکلی که اینجا خودنمایی می کند روایت یک مسئلهٔ مهم تاریخی با منابع ناکافی و محدود، با هدف و نیت خاص سیاسی است. باید کمی در این وجهه از فیلم دقیق شد. یتیم خانهٔ ایران با هدف نمایش ظلم و ستم دولت انگلستان و با نگاهی ضد استعماری ساخته شده است. یعنی فیلم ساز چنین مضمونی را در حادثهٔ قحطی تشخیص داده و تصورش این بوده که ماجرای قحطی به عنوان یک داستان دراماتیک می تواند مضمون ضد استعماری مورد نظر را تصویر کند. اما منابع تاریخی روایتگر قحطی و عوامل و ریشه هایش بسیار محدود بوده است و می شود گفت در بسیاری از بخش های مهم و تعیین کننده اطلاعاتی وجود نداشته است. این فقر اطلاعاتی در فیلم وجود دارد به همین دلیل فیلم ساز ابعاد تحلیل خود از واقعه را به یک بعد کاهش می دهد که آن هم نقش و تأثیر دولت انگلستان است.

به عبارتی این که ریشه های بحران در فرماندهی داخلی چه بوده، شاه وقت چه واکنشی داشته، چگونه بحرانِ منطقه ای حاصل از کشتارِ دو سه کاروان غذایی به قحطی بزرگی که تهران و پس ازآن کل ایران را فرا گرفته تبدیل شده، در فیلم موجود نیست. حتی در زمینهٔ نفوذ استعماری هم فیلم پیشرویِ دراماتیک خود را بر نقش انگلستان متمرکز کرده و از نقش شوروی و تأثیراتش جز اشاره ای کوتاه چیزی گفته نمی شود. بنابراین زمینه های پیدایش قحطی بزرگ که طبیعتن در بخش های داخلی و خارجی وجود داشته است و همچنین عوامل پیشروی آن، به دلیل کمبود اطلاعات در نقش انگلستان خلاصه می شود. نتیجه نهایی می تواند در راستای نگاه ضد استعماری موفق باشد اما به لحاظ ارزش گزارش تاریخی بسیار فقیر است. البته این اصل که هر فیلم در سینما واقعیت خود را بنا می کند در مورد یتیم خانهٔ ایران فراموش نشده و فقر ذکر شده در مورد عدم توانایی فیلم ساز در بنا کردن واقعیتِ جهانِ سینمایی خود قابل طرح است.

نگاه ضد استعماری که گفته شد به غیر از صحت و ارزش تاریخی، در بخش روایت هم خودنمایی می کند. ابتدا باید این نکته گفته شود که یتیم خانهٔ ایران فیلمی است که ادعای داستان گو بودن دارد و در بنا کردن پی رنگ و ساخت قهرمان و ضدقهرمان روش سینمای داستان گو و شاه پی رنگ کلاسیک را در پی می گیرد. بنابراین پیاده سازی مؤلفه های سینمای مبتنی بر شاه پی رنگ کلاسیک برای آن ضروری است. اما فیلم برخلاف ادعای خود به داستان گویی واقعی اعتماد ندارد. ما فرض را بر این می گذاریم که فیلم ساز داستان پردازی را بلد بوده است. اما بسیاری از گره های فیلم با تکیه بر دیالوگ های محتوایی، ایجاد شده و باز می شوند و بر اساس ضرورت متن و روند پیشروی درام کاشته نشده اند. برای مثال بدمن ماجرا که سرهنگ انگلیسی است جایگاهی کاملاً کاریکاتور گونه و سطحی دارد. اهمیت و جایگاه بدمن در سینمای مبتنی بر جدال قهرمان و ضدقهرمان یک اصل کاملاً اثبات شدهٔ تاریخی است و به شکل خیلی ساده باید گفت هر چقدر بدمن ماجرا جدی تر، عمیق تر، باهوش تر و جذاب تر باشد، خودبه خود ارزش قهرمان که قرار است با او روبه رو شود بیشتر می شود و تأثیرگذاری و ماندگاری اش در ذهن مخاطب بهبود می یابد. پس سینمای داستان گو یعنی این. اما بدمن ساخته شده توسط فیلم ساز از همان سکانس اول یک انسان احمق است. از همان ابتدا با نگاهی تحقیرآمیز نگریسته می شود. عمل شخصیت پردازانه ای برای سرهنگ انگلیسی وجود ندارد. اگر او را در سکانسی از فیلم می بینیم صرفن برای نمایش بیچارگی اش در یافتن سالار خان و حرکات احمقانه اش است. خب این نگاه، ربطی به اصول سینمای داستان گو ندارد. این همان نگاه عقب ماندهٔ محتوا زده است که سنت سینمای استراتژیک ما بوده و هست و احتمالن خواهد بود. شکست دادن چنین انسان حقیری ارزشی به جایگاه قهرمان داستان نمی بخشد.

فیلم توان همراه کردن مخاطب را با خود دارد. این همراهی که در لحظه است و به یک ارتباط جدی و عمیق منجر نمی شود به دو دلیل شکل می گیرد. دلیل اول موضوع مطرح شده در فیلم است. یعنی صرف نظر از اینکه قهرمان و ضدقهرمان چه می کنند و اهمیتی دارند یا نه، تماشای فلاکت مردم و گرسنگی و دست وپا زدنشان در وبا و طاعون خود به خود تأثیرگذار است. این تصاویر تکان دهنده که تعدادشان هم در فیلم کم نیست به دلیل تلخی بیش ازحدشان همراهی مخاطب را در لحظه طلب می کنند. دلیل دوم کیفیت تکنیکی بالای فیلم است. این نکته نباید فراموش شود که یتیم خانهٔ ایران اگرچه در روایت همان راه فیلم های استراتژیک قبلی را در پیش گرفته اما در اجرا فیلم تمیز و درستی است. سکانس افتتاحیه و درگیری بین گروه انگلیسی و گروه سالار خان قابل توجه کار شده و لحظات اکشن خوبی دارد. تصاویر ارائه شده از روستاهای طاعون زده و مردمی که در گوشه و کنار شهر از گرسنگی جان داده اند در قاب هایی گیرا به نمایش در آمده اند و به طور کل فیلم سروشکل استانداردی دارد که قدمی رو به جلو است و باعث می شود آن را نسبت به قلاده های طلا یک پیشرفت به حساب آوریم اما تکلیف روایت پردازی در سینمای استراتژیک باید یک بار برای همیشه مشخص شود. اگر ادعای داستان گو بودن وجود دارد پس باید به اصول داستان گویی دراماتیک پایبند ماند و اهداف و نیت ها را در لایه های زیرین داستان کار کرد نه در دهان شخصیت ها. همچنین نگاه تحقیرآمیز به دشمن وقتی در چارچوب دراماتیک قرار می گیرد از روش متفاوتی محقق می شود و در صورت اهمیت ندادن به قواعد ممکن است بر ضد خود عمل کند. بنابراین امید است این نوع از فیلم ها که برای هر کشوری وجودشان لازم است به شکل درست و قاعده مند ساخته شوند و حداقل انتظار این است که سازندهٔ اثر روی احساسات خود کنترل لازم را داشته باشد وگرنه ناگهان به صحنه هایی مانند اختتامیه همین فیلم بر می خوردیم که موشک های ایرانی و ملوان های آمریکایی و راوی داستان و همه و همه به هم پیوند می خورند و سکانس عجیبی را خلق می کنند که به نظر می رسد سکانسی ترکیبی از ساختارشکنی گدار و هجو جارموش و میهن پرستی اسپیلبرگ است!

بازیگران فیلم یتیم خانه ایران

علیرام نورایی فرخ نعمتی جعفر دهقان داریوش اسدزاده عباس شوقی مهدی صبایی بهار محمدپور علی شادمان محسن حسینی اصغر حیدری ایمان صفا شهرام تیموریان مهری آل آقا والا شهیدی ملیکا شعبان مصطفی بهشتی مجید معافی حمید تاج دولتی بهارک صالح نیا برایان ترفه برت جان کورن درشن آناند هاشم رحیم اف

دیگر عوامل یتیم خانه ایران

محمدرضا تخت کشیان اصغر رفیعی جم حسین زندباف اکبر منصور فلاح، حسن لفافیان حسن لفافیان محسن بهاری عباس بلوندی داریوش صالحیان داوود معدنی سرگیی کروتسنگو بهمن حیدری محسن روزبهانی حسن پیله ور بهمن حیدری، مهدی جمشیدیان نادر فوقانی علی طادی هادی فیروزمندی روایت فتح

مشخصلت فیلم یتیم خانه ایران

: ابوالقاسم طالبی

ژانر :سیاسی، تاریخی

زبان : فارسی

پایگاه خبری ساعدنیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
چهره دلنشین و معصومانه رهبر معظم انقلاب در کلاس ششم ابتدایی+عکس/ رهبری اینجا 12 ساله بودند و معمم (462 نظر) قامت رعنای رهبر انقلاب در لباس خادمی شاه خراسان+عکس /حقا که تو از سلاله ی فاطمه ای... با خنده خود به درد ما خاتمه ای (125 نظر) پذیرایی منحصربفرد رهبر معظم انقلاب از مهمانان؛ چای، شیرینی نارگیلی و یک پارچ آب به جای آب معدنی! (112 نظر) بنر جالب شهرداری اصفهان برای حمایت از سگ ها در سطح شهر/ بهتر از این نمیشد مردمو قانع کرد! (42 نظر) خلاقیت خنده دار مادر ایرانی برای عرض تسلیت به همسایه حماسه آفرید/هنر نزد ایرانیان است و بس! (34 نظر) فاتحه خوانی رهبر معظم انقلاب بر مزار پدر بزرگوارشان در حرم امام رضا+عکس/ تاریخ فوتشون چند روز قبل از تولد رهبری بوده (28 نظر) تبریک برادر عروس رهبر معظم انقلاب بابت تولد سومین فرزندِ پسرِ رهبری+عکس/ ماشالا خدا حفظش کنه (21 نظر) خواستگاری الناز شاکردوست از رضا گلزار در رستوران شیک/ چشم آیسان خانوم روشن + فیلم (21 نظر) (فیلم) خاطره جالب روحانی معروف از آوازخوانی در حضور رهبر معظم انقلاب و آیت الله جوادی آملی / آقا فرمودند آوازشو بیشتر کن ... (18 نظر) نگاهی به میز عزای لوکس و تجملاتی زنداداشِ پزشکِ رابعه اسکویی با رونمایی از عکس‌های آتلیه‌ای مرحومه+ویدیو/ روحش شاد چقد جوون بود (18 نظر) تعریف و تمجید و شوخی خنده دار رهبر معظم انقلاب با اشعار یک شاعر درباره عشق و عاشقی دو درخت کاج+ویدیو/ بچه دار هم شدن (18 نظر) رونمایی از مادربزرگ زیبای هانده ارچل بازیگر سریال مست عشق؛ وقتی خوشگلی رو از مامان بزرگت به ارث میبری/ خدا شانس بده والا😅 (17 نظر) عرص ارادت احساسی روحانی، هاشمی و احمدی نژاد به رهبر معظم انقلاب در عیادت از ایشان در بیمارستان+عکس/ صف کشیدن روسای جمهور برای احوالپرسی با حضرت آقا (17 نظر) کفش بندداری که هیچوقت نصیب رهبر معظم انقلاب نشد/ آرزو به دلمان ماند! چقدر غصه خوردیم (17 نظر) نگاهی به اتاق خواب بارانا دختر علیرضا بیرانوند و اکرم بانو/چه دکوراسیون شیکی داره +فیلم (15 نظر)
دیگران می‌خوانند   
(عکس) همه خانم های خانواده امیر مقاره در بک استیج کنسرتش / آقای خواننده حسابی خانواده دوسته! باریکلا پسر ... خلاقیت بی نظیر یک معمار در طراحی خانه ای با الهام از نیمرو/ مغز تو رو باید تو موزه نگه داشت+عکس عکس معنادار پیمان معادی در پشت صحنه افعی تهران بعد از هجمه‌های شدید به این سریال / بابا همش فیلمه! پیر محله‌های تهران/ ماجرای جالب یک زن فرمانروا در تهران+ فیلم تزئینات بامزه و شیک اتاق پسر بهرام رادان به دست مادر خوش سلیقه و باکلاسش مینا خانوم + ویدیو/ مثل همیشه عالی و بیست👌 رونمایی از چهره واقعی و زیبای کیمیا خاتون و شمس تبریزی برای اولین بار/ چشمان بادامی و ابروی کمانی دختر مولانا+عکس (فیلم) اعلام جنگ علی ضیا به مردم تهران / تهرونیا خودتونو اصلاح کنین! تبریک بامزه سوفیا دختر منوچهر هادی برای تولد معلم عزیزش +ویدئو / گوشگله پیدر چه شعر قشنگی برای خانوم معلم میخونه چاپ مقاله در مجله (ISI, SCOPUS, ISC, PUBMED و علمی پژوهشی) معتبر+ صفر تا صد+ ویدئو آموزشی زیبایی شگفت انگیز و منحصر به فرد خانه ابدی مولانا در ترکیه/ شعر عاشقانه خاص بر سر در مزار شاعر ایرانی+عکس اکسپت فوری مقاله برای دوره دکتری مراحل تالیف و چاپ کتاب محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب تبدیل پایان نامه به مقاله روبوسی عاشقانه و دلنشین مهدی و محمد سلوکی با پدرشان سر میز شام+عکس/ همیشه لبتون خندون هزینه تبدیل پایان نامه به کتاب + ویدئو آموزشی تعرفه استخراج مقاله از پایان نامه دریافت انواع خدمات حقوقی از مریم جلالی رونمایی از فرزند پسر دیده نشده و بزرگ مرحوم مهرداد میناوند/ چقد شبیه پدرشه +عکس رونمایی از ژست و تیپ بامزه پارسا پیروزفر، مولانای فیلم مست عشق در اول دبستان/ چه چهره جذاب و معصومی+عکس طلاق بی سر و صدای آرام جوینده و سپهر حیدری در پی انتشار ویدئوهای مستهجن و غیراخلاقی استخراج مقاله از پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری و چاپ در مجلات isi، علمی پژوهشی، Scopus + پاورپوینت آموزشی هنرنمایی بامزه مادر خوش ذوق در ثبت اولین عکس از نوزادش/ فک کنم میخواد بچه شو بخوره+ عکس خلاقیت خنده دار وانتی پیاز و سیب زمینی فروش در خواستگاری از دختر موردعلاقه اش با حلقه ازدواجِ ساخته شده از پیاز+عکس/ همین اول کار اشکشو درآوردی😂 فال قهوه با نشان روز سه شنبه 18 اردیبهشت ماه 1403 فال حافظ با تفسیر امروز سه شنبه 18 اردیبهشت 1403+فیلم ماجرای خنده دار قضای حاجت ناصرالدین شاه در سفر به فرانسه! توضیحات محمدجواد ظریف درباره تحصیلات و شغل فرزندانش+عکس/ از عروس دکتر تا دختر طراح/ همگی در تهران هستن نگاهی به خونه زندگی لوکس و دلباز فریبا نادری با شومینه و دیوارکوب های خاص +عکس / پری سیمای ستایش خوش سلیقه س! نگاهی به ماشین لوکس و هوش پران هانده ارچل/ کیمیا خاتون مست عشق چقدر لاکچریه+عکس عرض ارادت حسین رضا زاده به آقای رئیسی پس از بستری شدنش در بیمارستان/ لاغری باورنکردنی آقای ورزشکار +عکس شباهت بی حد و اندازه هادی چوپان به مادرش/ چهره دلنشین پدر قهرمان بدنسازی جهان+عکس رونمایی از کارت عروسی دختر آیت‌الله طالقانی در سال 47 +عکس قتل فجیع کودک 11ساله به دست نامادری حسود نگاهی به تخت خواب نوزادی شیک دختر زیبای مهران غفوریان/ چه فرشته کوچولوی ناز و دلبری+عکس پسر واقعی سارا والیانی بازیگر نقش آسیه در گیلدخت / یک پسر زیبا و دوست داشتنی تمام کشورهای خارجی که رهبر معظم انقلاب به آن سفر کردند+عکس سابمیت مقاله چیست؟ چاپ فوری مقالات علمی پژوهشی پذیرش و چاپ مقاله علمی پژوهشی در کمترین زمان
تیتر امروز   
طلاق بی سر و صدای آرام جوینده و سپهر حیدری در پی انتشار ویدئوهای مستهجن و غیراخلاقی
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 18 اردیبهشت ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز سه شنبه 18 اردیبهشت 1403+فیلم
قتل فجیع کودک 11ساله به دست نامادری حسود
تمام کشورهای خارجی که رهبر معظم انقلاب به آن سفر کردند+عکس
تعیین زمان دقیق برای اعلام نتایج آزمون ارشد
تسهیلات ویژۀ بنیاد نخبگان برای دانش‌آموزان مدارس سمپاد
سلاخی هولناک دختر 21 ساله به دست پدر خشمگین/ به طور نامحسوس دخترم رو تحت نظر گرفتم و دیدم که افراد ناشناسی به خانه‌اش رفت و آمد دارند
مرد 62 ساله آلمانی که 217 بار واکسن کرونا زده !!!
ماجرای خنده دار قضای حاجت ناصرالدین شاه در سفر به فرانسه!
قتل یکی از مدیران شهرداری به دست همسرش
جزئیاتی از پرونده مرگ بلاگر معروف مشهدی
واکنش چمران به ودیعه میلیاردی به برخی مدیران شهرداری تهران
جاساز مواد در معده برای فروش در زندان
«آنجلینا جولی» موی خود را برای این دختر دانشجوی آمریکایی قیچی نمی‌کند؟+تصاویر