ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی فیلم خانه ای در خیابان چهل و یکم

  شنبه، 22 خرداد 1400   زمان مطالعه 7 دقیقه
معرفی فیلم خانه ای در خیابان چهل و یکم
خانه‌ای در خیابان چهل و یکم فیلمی به کارگردانی حمیدرضا قربانی، نویسندگی آزیتا ایرایی و تهیه‌کننده سید محمود رضوی محصول سال ۱۳۹۴ است. این فیلم برای حضور در بخش نگاه نو سی و چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر انتخاب شده است. همچنین این فیلم در تاریخ ۲۲ دی ۱۳۹۵ در سینماهای ایران اکران شده است.

خلاصه داستان خانه ای در خیابان چهل و یکم

فیلم خانه ای در خیابان چهل و یکم با حضور مرتضی (علی رضا کمالی) در محل کسب اش، مغازه بلورفروشی کریمی آغاز می شود. مغازه ای که ارثیه پدری ست.مرتضی بلورهایی که به تازگی سفارش داده را باز می کند و در ویترین ها می چیند، غاقل از این که به زودی دوباره بلورها بسته بندی می شوند. محسن (علی مصفا) برادر بزرگتر مرتضی، عصبانی از راه می رسد. او ضامن مرتضی شده تا پولی را قرض بگیرد و با فردی به نام کاوه برای راه انداختن کسب و کار جدید شریک شود؛ اما کاوه پول را گرفته و فرار کرده. حالا مرتضی مانده و کلی قرض و طابکاری که پولش را می خواهد و فقط محسن را می شناسد. درگیری لفظی بین دو برادر سر مساله مالی بالا می گیرد، از کوره در می روند، به یکدیگر توهین می کنند، کنترل شان را از دست می دهند، گلاویز می شوند و مرتضی کشته.

نکاتی درباره فیلم خانه ای در خیابان چهل و یکم

فیلم، چه به لحاظ روایی و چه از منظر فرم ساده است. با این حال زنجیره علت و معلولی مستحکمی دارد و از این منظر می توان امتیاز قابل قبولی به فیلمنامه­اش داد. فیلم لحنی رئالیستی دارد و سعی می کند این لحن را در سراسر خود حفظ کند که در این زمینه نیز نسبتاً موفق عمل می کند.
همان طور که در سینمای اصغر فرهادی مضمون «قضاوت» بسیار حائز اهمیت است، در «خانه ای در خیابان چهل و یکم» نیز قضاوت تم اصلی فیلم است.وقتی مخاطب خود را در جایگاه شخصیت های مختلف فیلم می گذارد تصمیم گیری برایش دشوار می شود و ممکن است در طول فیلم بارها نظرش تغییر کند. گاه ممکن است با سعید و فروغ همذات پنداری کند و گاه خود را جای حمیده بگذارد و احساس کند او بدبخت تر است؛ گاه برای برادر به قتل رسیده دل بسوزاند و گاه فکر کند این اتفاق ممکن بود برعکس شود و آن وقت چه؟
در میان شخصیت های کار، شخصیت مادر (سهیلا رضوی)، بسیار باثبات است و فیلمساز و فیلمنامه نویس در شخصیت پردازی او موفق عمل کرده اند. مادر هسته ی اصلی این خانواده است و روابط دیگر شخصیت ها حول محور او شکل می گیرد و تعریف می شود. شکوه، برخلاف دیگر مادرهای سینمای ایران، نه تنها حضور منفعلی ندارد بلکه حضورش در داستان بسیار مهم و حیاتی ست. او به رغم فجایعی که برایش اتفاق افتاده همچنان بادرایت و منطقی تصمیم می­گیرد و در تلاش است تا بهترین اتفاقات را برای خانواده رقم بزند. علیرغم خاستگاه سنتی و خانه دار بودنش، بسیار مثمرثمرتر از عروس هایش رفتار می کند و قادر است تصمیمات درست تری نسبت به آن ها بگیرد و البته، احساسات هرگز بر منطق او غلبه نمی کنند.
اما باقی شخصیت های فیلم به نحوی شخصیت پردازی شده اند که گویی، در بستر طبقاتی خود نمی نشینند. شغل آدم ها تا حدودی زیادی می تواند خصوصیات خلق و خویی و حتی نحوه ی گفتار آن ها را معرفی کند اما مثلاً شخصیت محسن (علی مصفا) در فیلم، بیشتر یادآور مردی روشنفکر و تحصیلکرده است و با طبقه و شغل او فاصله دارد. همچنین نوع واکنش سرد و درونی فروغ (مهناز افشار) نسبت به قتل همسرش آن هم به دست برادرش، خصوصاً حالا که پسر نوجوانش دچار روان پریشی شده است، متناسب با موقعیتش نیست و حتی اگر او را درونگرا در نظر بگیریم، این واکنش ها می توانستند تندتر و پررنگ تر باشند.
اما بحث روابط میان شخصیت های فیلم، با شخصیت پردازی آن ها فرق می کند. روابط شخصیت ها با یکدیگر به خوبی در فیلمنامه طرح شده و در فیلم به اجرا درآمده است؛ یکی از بهترینِ این روابط، رابطه ی صنم و سعید (دخترعمو و پسرعمو) است که با توجه به موقعیت سنی شان واکنش های جالب و درستی را از سوی آن ها مشاهده می کنیم. همچنین رابطه میان دو جاری (با بازی مهناز افشار و سارا بهرامی) و نوع برخورد آن ها با مادر همسرشان در دل فیلم می نشیند و باورپذیر است.
درام، خوب پیش می رود. تصمیمات کاراکترها دشوار است و بحران ها و گره افکنی ها درست و به موقع، در میان همه ی این نقاط قوی و باورپذیر درام، تنها بخش گره گشایی که در واقع مواجهه ی سعید با عمویش است به باور من تا حدی خام دستانه از آب درآمده است. البته طبیعی بود که بالاخره این دو باید با هم مواجه شوند اما وقتی تدابیر متعددی اندیشیده شده است تا این دو به هیچ وجه یکدیگر را نبینند و حتی فروغ، محسن را تهدید می کند که هرگز سر راه پسرش قرار نگیرد، چرا محسن باید به همین راحتی درست دم در خانه ای که می داند سعید آنجاست ظاهر شود؟ البته مواجهه ی این دو با یکدیگر که با بازی درخشان بازیگر نوجوان همراه است این خام دستیِ گره گشایی را از یاد می برد و به یکی از زیباترین سکانس های فیلم بدل می شود.
همان طور که اذعان داشتم، «خانه ای در خیابان چهل و یکم» فیلم ساده و جمع و جوریست . با آن که گاه ریتم کار کمی کند می شود اما به سختی می شود صحنه ی زائدی را در آن پیدا کرد و درواقع کار از رمق نمی افتد. ارکان درام در جای درست خود قرار دارند و همین امر به باورپذیری اثر کمک بسزایی می کند و آن را از شلختگی دور می سازد.
بازی های فیلم قابل قبول اند. بازیهای سهیلا رضوی و بازیگر نوجوان فیلم به مراتب بهتر از بقیه است.
فضاسازی کار نیز به باور من با فیلمنامه همخوانی دارد. بهره گیری از رنگ های سرد و نور کم جان، علاوه بر هماهنگی با فصل زمستان که "موقعیت زمانی" داستان را تعیین کرده است، با محتوای آن نیز هماهنگ است و بر سردی روابط شخصیت های آن با یک دیگر و پیچیدگی های متعدد و گره های سخت آن صحه می گذارد.
نمی توان «خانه ای در خیابان چهل و یکم» را فیلمی مقلدِ فیلم های فرهادی به شمار آورد اما به هر حال فیلمساز از تأثیرات سینمای او نیز بی بهره نبوده و در بسیاری از بخش های کار ناخودآگاه فیلم را با برخی از فیلم های فرهادی خصوصاً «چهارشنبه سوری» مقایسه می کنید.
فیلم پایانی نیمه باز دارد، نیمه باز بدین جهت که فیلمساز می توانست آن را بدون مواجهه ی سعید با عمو تمام کند و دوربین متحرک به پلاک کوچه برسد و فیلم تمام شود؛ اما حالا سعید و عمو با هم مواجه می شوند. این مواجهه می تواند بسیاری از گره های داستان را باز کند. قاتل، نسبت خونی نزدیکی با (به اصطلاح) ولی دم دارد و بنابراین رویارویی این دو خواهد توانست سرنوشت هر یک از شخصیت های داستان را به شکل مجزایی تغییر دهد. بنابراین با این که پایان فیلم مانند فیلم های فرهادی باز است اما این پایان باز در حد و اندازه ی یک ادای روشنفکرانه باقی نمی ماند و کاملاً فکرشده و قابل قبول است.
«خانه ای در خیابان چهل و یکم» آغاز خوبی برای کارگردانیست که سال ها در سینما به فعالیت پرداخته و قطعاً فیلم های خوب دیگری نیز خواهد ساخت.

بازیگران فیلم خانه ای در خیابان چهل و یکم

مهناز افشار علی مصفا سهیلا رضوی سارا بهرامی آرش مجیدی علیرضا کمالی مانی رحمانی مانیا علیجانی علیرضا نیکدل بهناز نادری بهزاد داوری جمشید صفری مجید رحمتی بابک جعفریه سارا نجفی علی سخن گو

دیگر عوامل خانه ای در خیابان چهل و یکم

سید محمود رضوی حمیدرضا قربانی هومن بهمنش محمد یمینی مهرداد میرکیانی شیوا رشیدیان ساسان نخعی محمدصادق آذین حامد ظریفی پوپک مظفری یاسر قارونی حمیرا نعمت اله مهرداد مهرپویان ایران انتظام بیتا موسوی

مشخصات خانه ای در خیابان چهل و یکم

ژانر :اجتماعی

زبان : فارسی

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
ستاره سادات قطبی؛ 27 سال داشتم که با شهرام شکیبا آشنا شدم، به پسر شهرام گفتم علی ،من مامانت نیستم،اما همه جوره هواتو دارم، تمام سعیمو میکنم تا راضی باشی (142 نظر) قباد ایرانی یا قباد ترکیه‌ای؛ نگاهی به استایل و چهره اسماعیل حاجی اوغلو بازیگر نقش شهاب حسینی در سریال شهرزاد+عکس/ بنظرتون کدوم یکی خوشتیپ‌ترن؟ (123 نظر) جشن تولد ساده و بدون تجملات نتیجه امام خمینی (ره) با خلاقیت قناد خوش ذوق تهرانی/ انتخاب زیبای شاخه های گل رز همرنگ با کیک+عکس (106 نظر) خلاقیت خنده دار اوستا بنا با طراحی توالت در سقف حمام حماسه آفرید / هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (105 نظر) علی دایی: من پنت هاوس ندارم یه خونه 418 متری دارم؛ اگر می‌خواستم جور دیگری زندگی کنم 20 برج 20 طبقه داشتم+ویدیو (98 نظر) دارا حیایی: به پول امین حیایی احتیاجی ندارم؛خونه 50متری خودمو به خونه 300متری بابام ترجیح میدم؛ کمک خانواده خیانته، فردا همسرم چه فکری در مورد من میکنه+ ویدئو (94 نظر) مهران مدیری: بعد از مراسم خاکسپاری خسرو شکیبایی دیگه توی هیچ مراسمی شرکت نکرده و نخواهم کرد؛ مردم با گاز پیک‌نیکی و مایه کتلت آمده بودن انگار تفریح بود+ویدیو (91 نظر) حدیث فولادوند بازیگر نقش فوزیه: من خیلی شبیه فوزیه هستم همین باعث شد گریم سنگینی نداشته باشم/ رسیدن به نقش خیلی مشکل بود (88 نظر) قاب امروز | چهره واقعی مجریان خانم خارج از تلویزیون / نجمه جودکی، صبا راد، مژده لواسانی و مبینا نصیری (86 نظر) رهبر معظم انقلاب:هم پدرم، هم مادرم و هم خود من می‌خواستم طلبه بشم؛ از کلاس پنجم دبستان، عملاً درس طلبگی را در داخل مدرسه شروع کردم (79 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز میوه فروش تهرانی با نوشته جالب در مغازه حماسه آفرین شد/ نمونه واقعی یک فرشته زمینی+عکس (76 نظر) فریبا نادری؛ اتفاق عجیبی نیست که دخترم رو خارج از ایران به دنیا آوردم، ما تونستیم و این امکان رو به فرزندمون دادیم که اگه خواست یک جای بهتری بدون کنکور و استرس زندگی کنه (71 نظر) مهران مدیری: رفته بودم مراسم ختم برگشتم دیدم یه خانوم زده به ماشین من داره گریه میکنه خواستم جنتلمن باشم گفتم اشکالی نداره اما بعدش که رفت نشستم گریه کردم🤣+ویدیو (69 نظر) نگاهی به خونه زندگی ساده ولی باکلاس و امروزی الهام چرخنده/ سلیقه بیستِ الهام چرخنده برای چیدمان کاناپه+عکس (68 نظر) نعیمه نظام دوست: کورتن مصرف کردم پناه بردم به غذا در حال حاضر نعیمه نظام دوست هستم یک چاق بی پول! فکر میکردم پف کردم نگو چاق شدم😂 (67 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال ابجد روزانه شنبه 26 آبان 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 26 آبان 1403
فال قهوه با نشان روز شنبه 26آبان ماه 1403
سلفی مردم سوریه با فرستاده ویژه رهبر انقلاب در حرم حضرت زینب (س)
اسلامی: گاوداری و ضایعاتی را به عنوان محل ساخت بمب اتم معرفی کردند!
مهدی پاکدل بازیگر سریال کیمیا: رعنا خیلی خنده رو مهربون و آدم سرحالیه/ رعنا آزادی ور: من مهدی رو بعد از شش هفت سال دیدم و ابر می‌بارد کار خودش رو کرد
لیلا بلوکات بازیگر سریال لحظه گرگ و میش: زمانی از کرونا ترسیدم که بینایی‌ام را از دست دادم آن روز ها جهنم را از سر گذراندم!
دیدار دست راست ترامپ در انتخابات با سفیر ایران در سازمان ملل
حدادعادل: گفتند نوه رهبر معظم انقلاب در لندن به دنیا آمده که مردم را نسبت به ایشان بدبین کنند/ خانم ها او را به نام نوزاد یک‌میلیون‌پوندی صدا می‌کنند!
دانشگاه تهران در مرحلۀ نهایی طراحی و ساخت ماهواره مکعبی
لاریجانی رد صلاحیت شده زیر آتش اسرائیل در سوریه!
جشنواره بین‌المللی حرکت و درخشش دانشجویان مهندسی مکانیک
ویدیو/ از دیوان پروین اعتصامی و حافظ تا شاهنامه و کلیات سعدی بر دیواری از کتاب‌های غول‌پیکر خیابان/ خلاقیت در طراحی و زیباسازی شهری با کتاب
ویدئو/ یادگیری زبان انگلیسی با انیمیشن آنوارد «Onward»/ همراه با زیرنویس فارسی
نگاهی به چهره واقعی «کوروش کبیر» در پیری با کمک هوش مصنوعی/ تصاویر دیدنی از آخرین سال‌های زندگی پادشاه شکست‌ناپذیر هخامنشی
منتخب روز   
وقوع زمین‌لرزه‌ 4.3 چند شهر خراسان رضوی را لرزاند انگشتر رهبر معظم انقلاب برای روز خواستگاری +ویدیو/ انگشتری که عشق را جاودانه می‌کند کشف جسد مرد میاندوآبی در زرینه‌ رود / او 14 روز گم شده بود! اتهام آدم‌ربایی برای زنی که می‌خواست شوهرش را سورپرایز کند! قرار شرم آور سیامک برای رسوایی دختر 22 ساله / اعتراف سیاه در کلانتری 4 کشته و 14 مجروح در واژگونی اتوبوس زائران حسینی در مسیر قروه به زنجان با 45 سرنشین قتل ناموسی دختر با شلیک گلوله در جنوب تهران توسط پدرش / از دامادم حرفی شنیدم که خونم را به جوش آورد پشیمان نیستم سگ هار جان کودک 9 ساله را در خوزستان گرفت/بیشتر مراقب کودکان باشید ننه لیلا، مادر جیب‌برهای ایران بود | جزئیات گفت و گو با دختر جیب‌بری که مدعی است نزد حرفه‌ای ترین جیب‌بر ایران آموزش دیده است! مردی سر همسرش را با کلنگ شکافت/ «10 روز بود به خاطر اختلاف خانوادگی با من روابط عاطفی نداشت» قتل دختر 19 ساله در باشگاه زیر زمینی بوکس/پسر رزمی کار از قصاص نجات یافت جزئیات دقیق پرونده قتل دوست صمیمی بر سر معامله / اولیای دم چرا بعد از 7 سال قاتل را بخشیدند؟