معرفی فیلم نیوکاسل

  شنبه، 18 اردیبهشت 1400   زمان مطالعه 9 دقیقه
معرفی فیلم نیوکاسل
نیوکاسل فیلمی به کارگردانی محسن قصابیان، تهیه‌کنندگی علی آشتیانی‌پور و نویسندگی علیرضا قاسمی و مهیار رضاخانی محصول سال ۱۳۹۵ است.این فیلم از تاریخ ۲۶ تیر ۱۳۹۸ در سینماهای ایران اکران شده‌است و در ۳۰ مهر ۱۳۹۸ در شبکه نمایش خانگی پخش شد.

خلاصه داستان

فرید ساعت نه صبح با خبر می شود که صاحب عمارت قدیمی شده و نه شب به فرودگاه می رسد. حالا او و ساکنینی که فرید بدون اطلاع صاحب خانه آن ها را به عمارت آورده تنها دوازده ساعت فرصت دارند تا خانه را خالی کنند اما ...

نکاتی درباره فیلم

از همین ابتدا باید گفت که فیلم نیوکاسل (نام نوعی بیماری که در پرندگان و به خصوص کبوترها ایجاد می شود) هیچ ارتباطی با نام اش ندارد چرا که حتی در تم و مضمونِ فیلم هم نقشی ایفا نمی کند.

نکته بعدی، به طرحِ فیلم برمی گردد. نیوکاسل ایده و دو خطی نسبتا خوبی دارد که برای یک فیلم کمدی مناسب است اما در بسط و پرورش ایده ناموفق عمل می کند. فیلم درباره چند همسایه است که به شیوه ای سنتی، در یک حیاط بزرگ مجاور یکدیگر زندگی می کنند. فرید (حمید گودرزی) که بدون اجازه صاحب خانه، اتاق ها را به چند نفر اجاره داده، ناغافل مطلع می شود که تا ساعت ده شب صاحب خانه برخواهد گشت. در نتیجه آن ها فرصت بسیار کمی دارند که خودشان و اثاث هایشان را پنهان کنند.

همین محدودیت زمان و وجودِ اضطرار می تواند به خودی خود فضای فیلم را آماده کند تا با اتفاقات کمدی و خنده داری طرف شویم. از سوی دیگر اینگونه موضوعات بستر خوبی برای نشان دادن زندگیِ تقریبا اشتراکی و با حریم خصوصی اندک است که هم تا حدی معذب کننده است و هم صمیمیت جالبی را بین همسایه ها ایجاد می کند. صمیمیتی که در آپارتمان های مدرن امروزی شاهدش نیستیم.

اینگونه موضوعات در سینمای ایران عموما بیش از همه، فیلم مهمان مامان(1382) را در ذهن تداعی می کند. مهمان مامان درباره یک خانواده با اوضاع مالیِ وخیم است که باید از دو مهمان سرزده هم پذیرایی کنند. همسایه ها در این میان به کمک می آیند تا آبروی آن ها حفظ شود.

این فیلمِ مهرجویی در کنار فیلم اجاره نشین ها(1365)، بهترین مثال ها در سینمای ایران است که توانسته اند با تکیه بر موضوعِ همسایگی، عادات و رفتار خانواده های ایرانی با همه حسن ها و معایب شان را نشان دهند. اما آنچه اهمیت دارد این است که چطور می توان یک ایده و دو خطی خوب را به یک فیلمنامه مستحکم تبدیل کرد. در مهمان مامان و اجاره نشین ها بسط قصه به وسیله کاراکترهای اصلی و فرعی و ریتم اتفاق می افتد و در اواسط فیلم نیز به یک بحران نزدیک می شود. در نتیجه در ذهن مخاطب باقی می ماند.

اما در نیوکاسل فیلمنامه نویس به ایده دو خطی فیلم اکتفا می کند و نمی تواند از پسِ گفتنِ قصه بربیاید. تصور فیلمنامه نویس این بوده که با چند کاراکتر و ایجاد چند بدبیاری می تواند فیلمی کمدی بسازد و ایده را از کار دربیاورد. اما فیلم کمدی به این راحتی نیست که عده ای تصور کرده اند.

وجودِ قصه ای با موقعیت های جالب و خنده دار، از مهم ترین پیش درآمدهای یک فیلم کمدی است. قصه معمولا با ایجاد شبکه ای از روابط علت و معلولی شکل می گیرد و در نهایت به یک داستان یکپارچه ختم می شود.

بهترین مثال آن فیلم قاعده بازی (1939) از ژان رنوار است که شبکه ای از روابط بین تعدادی افراد مرفه را نشان می دهد و مخاطب به مرور در طول فیلم از چند و چون این روابط آگاه می شود. تضاد این افراد مرفه با افراد زیردستشان نیز به خوبی در یک زنجیره قرار می گیرد به طوری که همه این روابط روی یکدیگر اثر می گذارد و در انتها به یک بحران تبدیل می شود.

اما نیوکاسل بیش از آنکه به دنبال قصه گفتن باشد، تعدادی تیپ را وارد ایده دو خطی اش می کند و از آن ها می خواهد که فیلم را جلو ببرند. تیپِ زن آرایشگر و مرد سن بالای عاشق پیشه، تیپِ پسر دانشجو و دختر همسایه، تیپ مرد منفعت طلب و زن ساده دلش، تیپ جوانِ بی کله و سابقه دار، تیپ جوان های موسیقی دانِ بی پول و….

به طور کلی تیپ سازی در بسیاری از فیلم ها، یکی از موانعی است که اجازه نمی دهد قصه به درستی شکل بگیرد. در فیلم نیوکاسل نیز با آنکه تعدادی از تیپ ها نسبت به تیپ های دیگر در فیلم بهتر از آب درآمده اند و لحظاتی ما را می خندانند اما نمی توانند جزیی از یک شبکه مرتبط و یکپارچه باشند.

در فیلم مهمان مامان شخصیت مرکزی مادر است که گلاب آدینه به خوبی آن را برای ما ملموس و باور پذیر کرده است. در همه فیلم ها به خصوص در ژانر کمدی، شخصیت اصلی از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که کل قصه حول او شکل می گیرد.

در واقع نبود یک شخصیت اصلیِ قابل همذات پنداری باعث شده که نیوکاسل نتواند به وسیله کاراکترهای فرعی نیز کمک زیادی به ایجاد موقعیت های جالب کمدی در فیلم کند. در ابتدا به نظر می رسد که فرید کاراکتر اصلی است اما در اواسط فیلم همین تیپ نصفه و نیمه نیز غیب اش می زند و به راحتی از یک سوم پایانیِ فیلم حذف می شود.

اولین پاشنه آشیل فیلم از کاراکترهایش شروع می شود. وقتی شخصیت پردازی توسط فیلمنامه نویس کنار گذاشته می شود، ایده هم نمی تواند بیش از سی دقیقه فیلم را جلو ببرد. فیلم توسط شخصیت ها است که می تواند قصه را بسازد و بسط دهد.

فرید می توانست به کاراکتر جذابی تبدیل شود که سر همه کلاه می گذارد حتی سر همسر ساده دلش را. می توانست به یک شخصیت کمدی و جالب تبدیل شود اما این کاراکتر به کلی رها شده و تنها در عربده کشیدن خلاصه شده است. در نتیجه فیلم از فقدان یک شخصیت مرکزی رنج می برد.

چاشنی های فیلم

کاراکترهای فرعی نیز چندان نتوانسته اند قصه های کوچک و جالبی برای مخاطب داشته باشند و عموما در وضعیت هایی کلیشه ای قرار داده شده اند. باربد( نیما شاهرخ شاهی) به عنوان جوانی ناکام در عرصه موسیقی، بیش از آنکه دارای موقعیتی کمدی باشد، دل مرده و عبوس است. تنها موقعیت طنزی که درباره این چند جوان موزیسین وجود دارد، جلبِ نظر سرمایه گذار است آن هم در اوضاع اسفناک جابه جاییِ وسایل که البته نسبتا خوب از آب درآمده و مخاطب را می خنداند.

کتایون نیز از جمله تیپ های عبوس و غمگین فیلم است که با چسب دوقلو هم به یک فیلم کمدی نمی چسبد. معلوم نیست به چه دلیل در فیلم حضور دارد. آزیتا بیش از دیگر تیپ های فیلم به دل می نشیند که به بازی گرم نسرین مقانلو برمی گردد.

البته اینکه او ناچار است پول زندگی اش را خودش دربیاورد و از بچه بیش فعال اش هم مراقبت کند، در ایجاد همذات پنداری مخاطب موثر است. ارتباطی هم که بین او و مرد مسن سال (با بازی رضا ناجی) وجود دارد، در دام ابتذال نیفتاده و سعی شده علاقه ای صاف و ساده به نمایش گذاشته شود.

ابی(با بازی بهرام افشاری) با آنکه بانمک است و می تواند در لحظاتی مخاطب را به خود جلب کند، اما او هم کارکردی به جز چاشنی برای خوشمزه کردن فیلم ندارد.

قضیه ساعت نیز به عنوان یک مهاجر افغان، بیش از اندازه کلیشه ای و ترحم برانگیز تصویر شده و دقیقا همان ذهنیت تک بعدی عده ای از ایرانی ها درباره افغان ها را تقویت می کند. انتخاب نام ساعت نیز بی سلیقگی کامل است. افغان ها نیز مثل ایرانی ها عموما اسم های خوبی دارند و عجیب است که چرا فیلمسازان ایرانی مسخره ترین اسامی را برای آن ها انتخاب می کنند.

در این میان تنها کاراکتری که کارکرد درستی در فیلمنامه دارد و تنها به قصد پر کردن فضا و اضافه کردن نمک وارد فیلم نمی شود، برادرِ دانیال است. برادر تقریبا لاتِ دانیال (با بازی پژمان بازغی) دقیقا نزدیکای آمدن صاحب خانه وارد می شود و موضوع را تا حدی بغرنج می کند.

البته این موقعیت و همینطور موضوع حاملگی زنِ ساعت و بدبیاری های دیگر نمی توانند در کنار یکدیگر یک بحران جدی در فیلم ایجاد کنند و تنها باعث ایجاد خنده های در لحظاتی از فیلم می شوند.

ورود صاحب خانه( با بازی داریوش اسدزاده) نیز به کلی حال و هوای فیلم را تغییر می دهد و با آن موسیقی سنتی ما را به فضایی می برد که فیلم به کلی با آن بیگانه است. کاش این فضای سنتیِ دلنشین، می توانست در دل فیلم تضادی با فضای این آدم های پر سر و صدا ایجاد کند اما این کار شدنی نیست. چرا که کل زمان فیلم به کاراکترهای در حال نزاع اختصاص داده شده است.

اگر فیلمساز در نظر داشت که موسیقیِ سنتی پایانی را با موضوع فراموشی سنت ها پیوند دهد باید در فیلمنامه و کل فیلم آثاری از آن مشاهده می کردیم. در کل چنین پایان بندی بیش از آنکه معنای تضاد بین سنت و مدرنیته را تداعی کند، یک پایان معمولی و نسبتا شاد محسوب می شود.

اکران « نیوکاسل » تقریباً همزمان شده با اکران سراسری فیلم « روزی روزگاری در هالیوود »! از این جهت باید گفت که اکران « نیوکاسل » خوش یُمن بوده است!

یک خانه و چند بازیگر که در تمام دقایق فیلم در حال فریاد کشیدن بر سر هم هستند، در عین حال که قصه ای هم روایت نمی شود، باعث می شود در طول تماشای فیلم یک سردرد حسابی را نیز تجربه کنید!

« نیوکاسل » مشکل عجیبی هم دارد که به انتخاب بازیگران مربوط می شود. بخش زیادی از بازیگران مطرح فیلم انتخاب نامناسبی برای نقش هایشان هستند اما مشکل اصلی فیلم نابازیگرانی هستند که برخی از نقش های مهم فیلم به آنها سپرده شده و نمی دانیم این انتخاب ها بر چه اساسی بوده است!

در فیلم بازیگری حضور دارد که مشخص نیست چطور سر از فیلم درآورده، به این جهت که حتی در بیان دیالوگ نیز دچار ضعف است!

در « نیوکاسل » مجموعه ای از موقعیت های کاملاً بی ربط به یکدیگر وجود دارند که با حذف آنها هیچ خدشه ای به کلیت قصه وارد نمی شود؛ موسیقی و تولد فرزند یک افغانستانی و ماجراهای دیگر هیچ ربطی به هم ندارند و پیوستگی در آنها به چشم نمی خورد.

فیلمبرداری « نیوکاسل » نیز با ضعف های مفرط همراه است. گاهی قاب ها به حدی بسته هستند که جزئیات مورد نیاز برای رویت از تصویر خارج و گاهی به حدی دوربین پرت می باشد که نمی داند جزئیات کجا هستند!

بازیگران

حمید گودرزی، نسرین مقانلو، بهرام افشاری، رضا ناجی، سحر قریشی

دیگر عوامل

کارگردان : محسن قصابیان

فیلمنامه : علیرضا قاسمی

تهیه کننده : علی آشتیانی پور

مدیر فیلمبرداری: معین مطلبی

مشخصات فیلم

ژانر :کمدی

زبان : فارسی


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
خلاقیت خنده دار مغازه دار اردبیلی برای کشاندن مشتری به مغازه حماسه آفرید/ مغز نیس که معدن طلاست😂👌+عکس (303 نظر) خلاقیت خنده دار هندونه فروش شیرازی، برای فرار از گرما حماسه آفرید/ هنر نزد ایرانیان است و بس... (245 نظر) نگاهی به اعلامیه ترحیم مادر جوان حمید گودرزی که دیشب خبر فوتش را آقای بازیگر اعلام کرد +عکس/ روحش شاد (121 نظر) رونمایی از همزاد و بدل ایرانی هانده ارچل، بازیگر ترکیه‌ای محبوب ایرانی ها/ ایشون هم بازیگر خیلی معروفیه+عکس (96 نظر) روایتی از عصبانیت رهبر معظم انقلاب از عوض کردن فرش کهنه و نخ نمای خانه شان: اشتباه کردید که عوض نمودید بروید همان زیلوها را بیاورید (74 نظر) مراسم تشییع پدر حامد بهداد، با حضور چهره های سرشناس و بازیگران +عکس/ روحش شاد و یادش گرامی (70 نظر) سینه زنی شاهرخ خان، بازیگر معروف هندی در هیئت عزاداری امام حسین (ع) +ویدئو (50 نظر) خلاقیت غَش آور راننده گرگانی برای حفظ امنیت صندوق عقب ماشینش+عکس/ سلطان امنیت منطقه تویی!🤣 (44 نظر) خلاقیت خنده دار میوه فروش وانتی با عکس رضا گلزار حماسه آفرید/هنر نزد ایرانیان است و بس+ عکس (40 نظر) برادر رهبر معظم انقلاب: ایشان در عروسی من با ماشین فولکس‌شان، شب تا ساعت12 برای آنهایی که جهاز آورده بودند دنبال شام بودند+ عکس (34 نظر) خلاقیت خنده‌دار اوستا بنّا در ساختن توالت کنار روشویی برای راحتیِ صاحبخانه حماسه آفرید+ عکس/ مغز نیست که فسفر خالصه😂 (31 نظر) انتخاب محمدرضا گلزار و بهرام رادان به عنوان خوش‌تیپ‌ترین و خوش قیافه‌ترین بازیگران ایران از منظر الیف ارول بازیگر چشم آبیِ ترکیه‌ای+ ویدیو/ چشم آیسان خانوم و مینا مختاری روشن! (29 نظر) نگاهی به ماشین مازراتی هوش پران علی دایی که همه آرزوشو دارن/ شهریار فوتبال ایران سوار بر دلبر مشکی😍 (26 نظر) مات و مبهوت موندن مهران مدیری از دیدن همزاد خودش تو دورهمی/ چقدرم که شبیه همدیگه هستن!+عکس (25 نظر) درخت خرمای بزرگ حیاط باصفای خونه ویلایی زهرا گونش/ نخل های هم قد والیبالیست مشهور ترکیه ای (19 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال روزانه امروز سه شنبه 2 مرداد ماه 1403
فال شمع روزانه امروز سه شنبه 2 مرداد 1403
فال ابجد روزانه سه‌شنبه 2 مرداد 1403
اپل واچ سری 10؛ صفحه‌نمایش بزرگ‌تر و بدنه نازک‌تر!
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 2 مرداد ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز سه شنبه 2 مرداد 1403+فیلم
خبر خوش فوتبالی برای بانوان: مشکل زنان در اصفهان، اهواز و تبریز حل شد
واکنش احساسی برانکو ایوانکوویچ سرمربی اسبق تیم پرسپولیس تهران به درگذشت سعید راد پدر بزرگ آدام همتی +تصویر
رونمایی از نوه قدبلند و فوتبالیست سعید راد در کانادا/ به نظرتون چقدر شبیه بابابزرگشه؟
گریم متفاوت و طاغوتی سعید راد در نقش رضاشاه+عکس
بیوگرافی و زندگی خصوصی سعید راد، بازیگر پیشکسوت تازه درگذشته ایرانی و همسرش+تصاویر جذاب و دیدنی
سعید راد: نام "خلیج‌فارس" تعصب ملی‌ام را تقویت می‌کند/از مَنِ 20 سال خارج از کشور زندگی‌کرده بپرسید هیچ خبری نیست
اشعاری که ناصرالدین شاه در وصف امام حسین نوشت / حال ناصرالدین شاه در کربلا وقتی جمله «هل من ناصر» را شنید
کیفرخواست رائفی‌پور صادر شد؛ تحقیقات ادامه دارد
اقدام عجیب و خبرساز پدر حسن یزدانی در آستانه المپیک پاریس همه را حیرت زده کرد
منتخب روز   
(فیلم) سکانس فوق عاشقانه شهاب حسینی و لیلا حاتمی در فیلم "پرسه در ماه" / ما کاملا شبیه همیم طرز نگاهامون دو دو زدن چشامون ...😍 استارت تمرینات سخت علیرضا بیرانوند در تراکتور +فیلم/ آقای دروازه بان آمادگی بدن بالایی دارد! سکانس عاشقانه دل باختن قباد به شهرزاد/ نشود فاش کسی آنچه میان من و توست (فیلم) سکانس فوق العاده احساسی و عاشقانه از شهاب حسینی و معشوقه‌اش در سریال "شهرزاد" / با چراغی همه جا گشتم و گشتم در شهر هیچکس به تو مانند نشد😍 (فیلم) خرید دکتر مسعود پزشکیان از یک سوپرمارکت در تهران به همراه نوه‌ها و عروسش با کارت بانکی شخصی / نوه‌ها پدربزرگ را به خرج انداخته‌اند اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم سکانس خوشحالی قُباد از بارداری شهرزاد/ قُباد: من تا الان نمیدونستم از این دنیا و از این زندگی چی میخوام اما الان.... (عکس) هدایای ارزشمندی که پزشکیان در پشت صحنه یک هیئت دریافت کرد / خوشا راهی که آغازش با حسین است ... (ویدئو) شعر سوزناک شهریار برای مادر بزرگش که با شنیدنش اشک از چشمانتان سرازیر خواهد شد به یادماندنی ترین سکانس عاشقانه سریال شهرزاد / از بله گفتن شهرزاد تا مرگ مرگ بزرگ آقا نقش دختر رهبر انقلاب در ترمیم دست مجروح ایشان/ فرزند دختری که به پدر اُنس داشت