معرفی فیلم سرکوب

  پنجشنبه، 30 اردیبهشت 1400   زمان مطالعه 7 دقیقه
معرفی فیلم سرکوب
سرکوب فیلمی به کارگردانی و نویسندگی رضا گوران و تهیه‌کنندگی حبیب اسماعیلی محصول سال ۱۳۹۷ است.

خلاصه داستان سرکوب

سعید مرد چهل و چهار ساله ای که همسرش را سال ها پیش در یک سانحه از دست داده با دختر دوازده ساله اش نبات زندگی آرام و شیرینی را در تهران سپری می کند. با ورود ناگهانی زنی به زندگی نبات، سرنوشت همه آن ها دستخوش تغییراتی می شود...

نکاتی درباره فیلم سرکوب

فیلم سینمایی «سرکوب» اولین فیلم بلند رضا گوران است که کارگردانی چندین نمایش و ساخت یک فیلم کوتاه را در کارنامه دارد. در واقع گوران هم به مجموعه کارگردان هایی پیوسته که در سال های اخیر از فضای تئاتر وارد فضای سینما شده اند.

گرچه فیلم نام کارگردانی را بر پیشانی دارد که در حوزه سینما بی تجربه است اما یک مجموعه از بازیگران نام آشنا دارد. باران کوثری، الهام کردا، سارا بهرامی، پردیس احمدیه و رویا افشار بازیگران اصلی سرکوب اند و جمشید هاشم پور هم در فیلم حضوری کوتاه دارد.

سرکوب درباره خانواده ای است که گذشته ای تلخ را تحت فشار پدر تجربه کرده اند. فیلم ظاهرا قصد دارد در غیاب پدر تاریخچه این سرکوب و تاثیر آن بر زندگی اعضای خانواده را نمایش دهد. خانواده فیلم از یک مادر گرفتار بیماری آلزایمر و سه دختر تشکیل شده. پدر و تنها پسر خانواده غایب اند و پرستار مادر (با بازی باران کوثری) نیز در کنار مادر و ۳ دختر، حلقه اصلی شخصیت ها را تشکیل می دهند.

دست کم تا جایی که به روایت فیلم مربوط می شود انتظار داریم پدر در غیابش شخصیت پردازی شود. فیلم ساز در روایت از بازگشت به عقب استفاده نمی کند پس مجبور است که این وظیفه را روی دوش دیالوگ ها و چند نمای محدود از اتاق پدر بار کند. این تلاش در مجموع ناکام است. آنچه درباره پدر می دانیم به این محدود می ماند: نامش پرویز بوده. دخترها از او متنفرند. ارتباط بدی با دخترهایش داشته.

احتمالا بپرسید که این داده های خام چه کمکی به درکی ملموس و عینی از شخصیت یک پدر سرکوبگر می کنند و اساسا فیلم جز همین عبارت ها که در سطح دیالوگ ساخته می شوند چه تمهیدی برای ساختن شخصیت پدر داشته. جوابش این است که هیچ تمهیدی.

در حالی که پدر به عنوان کلید بحران ها صرفا یک شبح بی شخصیت است، باقی اعضا هم وضع بهتری ندارند. در واقع همه آن ها حتی نه در حد تیپ های سینمایی بلکه چیزی از این هم سطحی ترند. آدم هایی که هر کدام با یک خط توضیح، عمده زمان فیلم را به سبک فیلم های آپارتمانی ایرانی صرف دعوا و تنش های تقلبی می کنند.

پس تا اینجا با فیلمی طرفیم که نتوانسته عوامل درگیر در بحرانش را شخصیت پردازی کند. اما سوای شخصیت ها، آیا قصه ای در کار است؟ سرکوب فیلمی قصه گو هم نیست (گرچه لزوما داستان گویی فضیلت یک فیلم نیست). پس یک داستان یک خطی داریم که در کل طول فیلم کش آمده و به شکلی خام دستانه چند تکه از آن پنهان مانده است و ۵ کاراکتر با توضیحات نیم خطی بدون هیچ نوع برهم کنش سازنده در یک آپارتمان.

در کل طول فیلم به هیچ یک از شخصیت ها نزدیک نمی شویم و طبیعتا نمی دانیم چه زخم های عینی و مشخصی کار را به اینجا کشانده. نه می دانیم این پدر سرکوبگر دقیقا چه کیفیاتی داشته و نه می دانیم این کیفیات چطور کار خانواده را به اینجا کشانده. مهم تر از این ها، در سینما قرار است این ها را ببینیم و در تجربه حسی خفقان آورشان سهیم شویم.

در هیچ کجای فیلم خبری از این تجربه نیست. تنها تعدادی جمله داریم از اینکه پدر یک بار تلفن را به سوی یکی از دخترها پرت کرده، سر یکی دیگر داد زده و با شمال رفتن آن دیگری مشکل داشته. در واقع برای سهیم شدن در داستان، برای ارتباط گرفتن با شخصیت ها، برای هم ذات پنداری کردن، ما نیاز داریم فرایندها، برهم کنش ها و چگونگی ها را ببینیم؛ اما آنچه می بینیم تعدادی آدم آسیب دیده اند که مشتی حرف های کلی و بی خاصیت از حال بدشان تحویل می دهند.

در این میان مادر مبتلا به آلزایمر به ترتیبی بی نهایت مصنوعی و تحمیلی تک تک با دخترها دیدار می کند و فیلم ساز تلاش می کند از تقابل دخترها و جملات ِ مادر بیمار، اشک و آهی از بیننده بگیرد. در اینجا فیلم که قادر به حرکت در مسیری سازنده نیست به سطح یک اثر زرد و کم مایه سقوط می کند.

در بسیاری از صحنه ها تلاش شده با استفاده از موسیقی حجیم، صحنه ای که سر سوزنی احساسات برانگیز نیست موثر جلوه کند. این استفاده بیش از حد نه تنها باعث ایجاد احساس نمی شود بلکه به سرعت موسیقی را هم از کار می اندازد.

دوربین فیلم از همان آغاز خودش را به رخ می کشد. حرکات خاص دوربین در ابتدا مخاطب را به سوی برخی گمانه ها هدایت می کند. اینکه دوربین دقیقا نظرگاه چه کس/کسانی است و قرار است چه کارکردی داشته باشد. اما صرفا گذر چند دقیقه کافی است تا متوجه شوید دوربین برنامه خاصی ندارد یا دست کم طرح فیلم ساز هر چه که بوده از طریق این دوربین قابل انتقال نیست.

صحنه های بسیاری را می شود مثال زد که دورشدن، نزدیک شدن، چرخش و حرکت روی دست دوربین در آن ها به کل بی معنا است. احتمالا اینجا هم با همان بیماری آشنای سینمای ایران طرفیم: این خیال خام که دوربین لرزان و الکی به هر سو چرخان می تواند فضاسازی کند و تنش درونی بازیگرانِ شخصیت پردازی نشده را به مخاطب انتقال دهد که صد البته نمی دهد و نمی تواند. عجیب است که در تمام طول تاریخ سینما بزرگ ترین فیلم سازان با دوربین ساکن توانسته اند درونی ترین التهاب ها را عینیت بخشند اما فیلم ساز فیلم اولی ایرانی کشف کرده باید دوربین در محیط کوچک آشپزخانه بی دلیل دور خودش بچرخد تا فیلم تاثیرگذار از کار در بیاید.

نهایتا سرکوب در کنار همه این مشکلات یک گرفتاری بزرگ دیگر هم دارد. قرار است فیلمی اجتماعی باشد و حرف های بزرگ و مهم سیاسی-اجتماعی هم بزند. رضا گوران در مصاحبه ای درباره فیلم می گوید: «این فیلم برای جامعه ایران، جامعه زنان و بعد برای جامعه مردان ایران ساخته شده است… آیا حواس مان هست که خانواده ها ممکن است چه آسیب هایی از جریان ها و نزاع های سیاسی بخورند؟»

گوران برای این کار – برای ساختن فیلمی با مضامین اجتماعی و سیاسی – مثل عموم این جنس فیلم ها به دیالوگ پناه می برد. در اینجا و آنجا از زبان دخترها چند نیش و کنایه سیاسی مطرح می شود و گاهی شاهد حرف های کلی زدن از زبان شخصیت ها هستیم؛ ظاهرا قرار است این جمله ها فیلم را سیاسی کنند. هم زمان گاهی چند میزانسن کلیشه ای هم به کار نمادپردازی می آیند؛ همان قصه ی نخ نمای ِ فلان چیز نماد زندان است و بهمان چیز نماد امید. نمادهای بی خاصیت برای فرار از بار سنگینِ فیلمِ خوب ساختن.

فیلم ساز نمی داند یا از یاد برده است که شخصیت در ابتدا باید بتواند به اندازه یک “من”ِ کاملا ملموس و اثرگذار نقش ایفا کند تا بعد و در لایه های زیرین تفسیر بتواند ذره ای نماینده یک “ما” باشد. فیلم گوران فرسنگ ها عقب تر از ساخت همان “من” است، پس حرف های مثلا سیاسی-اجتماعی فیلم هم بیشتر به شوخی شبیه است.

بازیگران و عوامل فیلم سرکوب

باران کوثری سارا بهرامی الهام کردا پردیس احمدیه رویا افشارجمشید هاشم پور

: رضا گوران حبیب اسماعیلی علی تبریزی سید مهدی موسوی ملودی اسماعیلی عباس عباسی امین میرشکاری رضا نوروزی محمدصادق رنجکشان

مشخصات فیلم سرکوب

ژانر : اجتماعی

زبان : فارسی


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
همسر رهبر معظم انقلاب: آقای ما اجازه نمی‌دهد که در خانه، غیر از برنج کوپنی استفاده کنیم و آن هم کفاف خوراک ما را بیش از یک بار در هفته نمی‌دهد (523 نظر) خلاقیت خنده دار هندونه فروش شیرازی، برای فرار از گرما حماسه آفرید/ هنر نزد ایرانیان است و بس... (145 نظر) نگاهی به سفره مفصل و تمام و کمال حضرت ابوالفضل در منزل شاه نشین علی دایی+عکس/ از گل آرایی و شمع‌دان‌هایی طلایی تا پَک هایی لاکچری و جذاب (109 نظر) مراسم تشییع پدر حامد بهداد، با حضور چهره های سرشناس و بازیگران +عکس/ روحش شاد و یادش گرامی (67 نظر) رهبر معظم انقلاب: بعد از فوت پدرم همه‌ی موجودی خانه‌اش 45 هزار تومان شد که نمی‌شد با آن گاز یا یخچال خرید (37 نظر) میز غذای ساده رهبر معظم انقلاب و خوردن غذا در بشقاب استیل/ ساده زیستی ایشان همیشه مثال زدنی است+عکس (36 نظر) انتخاب محمدرضا گلزار و بهرام رادان به عنوان خوش‌تیپ‌ترین و خوش قیافه‌ترین بازیگران ایران از منظر الیف ارول بازیگر چشم آبیِ ترکیه‌ای+ ویدیو/ چشم آیسان خانوم و مینا مختاری روشن! (28 نظر) نگاهی به ماشین مازراتی هوش پران علی دایی که همه آرزوشو دارن/ شهریار فوتبال ایران سوار بر دلبر مشکی😍 (24 نظر) خلاقیت خنده‌دار اوستا بنّا در ساختن توالت کنار روشویی برای راحتیِ صاحبخانه حماسه آفرید+ عکس/ مغز نیست که فسفر خالصه😂 (22 نظر) مات و مبهوت موندن مهران مدیری از دیدن همزاد خودش تو دورهمی/ چقدرم که شبیه همدیگه هستن!+عکس (19 نظر) درخت خرمای بزرگ حیاط باصفای خونه ویلایی زهرا گونش/ نخل های هم قد والیبالیست مشهور ترکیه ای (18 نظر) خلاقیت منحصر به فرد آرایشگر خوش ذوق در تغییر چهره داماد حماسه ساز شد+ویدئو/سلطان بی چون و چرای گریم در سطح خاورمیانه😂 (16 نظر) حضور ساده و بدون تشریفات همسر رهبر معظم انقلاب در یک درمانگاه/ ایشان گفتند من نمی‌خواهم پارتی بازی بکنم+ویدیو (16 نظر) نگاهی به اعلامیه ترحیم مادر جوان حمید گودرزی که دیشب خبر فوتش را آقای بازیگر اعلام کرد +عکس/ روحش شاد (16 نظر) هنرمندان و ورزشکارانی که در مراسم نذری پوریا پورسرخ بازیگر سریال کیمیا حضور داشتند/ علی پروین هم بود+عکس (14 نظر)
تیتر امروز   
خودکشی دردناک و همزمان 2 خواهر در تهران 13 و 14 ساله در تهران !
نوجوان مرندی مدال طلای جهان را دشت کرد
فال ابجد روزانه یکشنبه 31 تیر 1403
فال قهوه با نشان روز یکشنبه 31 تیر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر یکشنبه 31 تیر 1403 + فیلم
فال روزانه امروز یکشنبه 31 تیر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز یکشنبه 31 تیر 1403
ناگفته های پدر داماد رهبر انقلاب: تنها دارایی رهبری یک خانه در پایین شهر تهران است
درباره یک اتفاق زشت در حاشیه نماز جمعه تهران!
کشف گور‌های مدور کودکان
نصب تلویزیون بالای شومینه؛ نکاتی که باید رعایت کنید
روایت جالب و شنیدنی همسر رهبر انقلاب از خانم معلم منحصر به فرد غیرچادری تا ازدواجشان/ مصاحبه‌ای که در یک مجله انگلیسی چاپ شد
برادر رهبر معظم انقلاب: ایشان در عروسی من با ماشین فولکس‌شان، شب تا ساعت12 برای آنهایی که جهاز آورده بودند دنبال شام بودند+ عکس
ویدیو/ علت ورشکستگی "آقای همساده" در بازار دیجیتال/ تخصص داشتم، دلار هم زیاد داشتم اما...
ویدیو/ "نصرالله مدقالچی"، استاد دوبلۀ ایران نگوییم: «توانا بود هرکه دانا بود، زِ دانش دل پیر برنا بود»!
منتخب روز   
(فیلم) سکانس فوق العاده احساسی و عاشقانه از شهاب حسینی و معشوقه‌اش در سریال "شهرزاد" / با چراغی همه جا گشتم و گشتم در شهر هیچکس به تو مانند نشد😍 (فیلم) خرید دکتر مسعود پزشکیان از یک سوپرمارکت در تهران به همراه نوه‌ها و عروسش با کارت بانکی شخصی / نوه‌ها پدربزرگ را به خرج انداخته‌اند اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم سکانس خوشحالی قُباد از بارداری شهرزاد/ قُباد: من تا الان نمیدونستم از این دنیا و از این زندگی چی میخوام اما الان.... (عکس) هدایای ارزشمندی که پزشکیان در پشت صحنه یک هیئت دریافت کرد / خوشا راهی که آغازش با حسین است ... (ویدئو) شعر سوزناک شهریار برای مادر بزرگش که با شنیدنش اشک از چشمانتان سرازیر خواهد شد به یادماندنی ترین سکانس عاشقانه سریال شهرزاد / از بله گفتن شهرزاد تا مرگ مرگ بزرگ آقا نقش دختر رهبر انقلاب در ترمیم دست مجروح ایشان/ فرزند دختری که به پدر اُنس داشت (عکس) شوخی ظریف با آقای ظریف؛ از مقایسه ظریف با مِسی تا انداختن ماسک به شکل آقای رئیس جمهور!!