معرفی رشته آب و سازه های هیدرولیکی
رشته عمران آب و سازه های هیدرولیکی در گروه فنی و مهندسی قرار گرفته است
کارشناسی ارشد آب و سازه های هیدرولیکی یکی از گرایش های کارشناسی ارشد عمران است که در زمینه تحلیل و طراحی سازه هایی که به نوعی با آب سروکار داشته و در ساختمان های هیدرولیکی به کار برده می شوند، فعالیت دارد. در واقع اين گرايش ترکیبی از گرایش های سازه و آب می باشد.این گرايش همچنین با مباحث مطرح شده در هر دو موضوع مهندسی محیط زیست وبهداشت نیز ارتباط دارد. البته همانطور که عنوان شد، تأکید بیشتر این گرایش بر روی طراحی و محاسبه سازه های مرتبط با آب می باشد و مطالعات هیدرولوژیکی چندان در حیطه مباحث این گرایش نیست.
اگر بخواهیم صادقانه در مورد این گرایش اظهار نظر کنیم، باید بگوییم که مهندسی آب و سازه های هیدرولیکی گرایشی است کاملاً ابتکاری که نظیر آن را فقط می توان در کشور هلند یافت؛ چرا که یکی از چالش های پیش رو برای دولتمردان هلندی حفظ تمامیت ارضی کشور در مقابل بالا آمدن سطح آب دریا است. اما ضرورت این گرایش در ایران با توجه به رشد جمعیت و نگرش تازه ای که در سالهای اخیر به استفادۀ بهینه از آبهای کشور، در جهت تأمین آب آشامیدنی صورت گرفته و نیز تمرکز توجه بر امور مربوط به سدسازی، کاملاً مشهود است و همین موضوع نیاز به وجود متخصصین در زمینه های مختلف و نیز در سطوح مختلف صنعتِ آب را پررنگ تر می سازد.
فعالیتهای صنعتی این رشته عمدتاً در ارتباط با فعالیتهای مهندسی عمران ونیز دوره کارشناسی ارشد سازه است. تفاوت فعالیتهای این دوره عمدتاً در نوع تخصص آن در زمینه سازه های آبی است. ضرورت این دوره با توجه به حجم سرمایه گذاری مملکت در صنعت آب و نیاز فوق العاده به جمع آوری و نگهداری ابها و استفاده صحیح از آنها در جهت تامین آب آشامیدنی شهر با تولید برق و نیز تامین توسعه کشاورزی کاملاً مشهود است. حجم فوق العاده سرمایه گذاری در این زمینه طبعاً نیاز قابل ملاحظه ای به متخصصین در زمینه های مختلف ونیز در سطوح مختلف صنعت آب دارد. مطابق اعلام سازمان سنجش و آموزش کشور ، داوطلبان فارغ التحصیل از تمامی رشته ها میتوانند در کنکور دکتری مهندسی عمران آب و سازه های هیدرولیکی شرکت کنند.
مهندسین عمران، از گرایش آب و سازه های هیدرولیکی به مارماهی تعبیر می کنند. اما چرا مارماهی؟ پاسخ این پرسش بسیار روشن است. با انتخاب این گرایش، يک مهندس عمران توانایی پیدا می کند که هم کارهای سازه ای انجام دهد و هم کارهای آبی، از جمله وارد شدن به بحث های منابع آب که خاص رشته های مدیریت منابع آب و محیط زیست است.
آینده شغلی و بازار کار رشته مهندسی عمران اب و سازه های هیدرولیکی
مهندسی عمران از جمله مشاغلی است که هدف آن کاربرد علم در ایجاد سازندگی و عمران است. یعنی هرچیزی که به آبادی یک کشور باز می گردد مانند سد، فرودگاه، جاده، راه آهن، برج، تونل، دکل های مخابراتی، ساختمان های مقاوم در برابر زمین لرزه، سیل و آتش و نیروگاههای برق و مصالح سبک، ارزان و با کیفیت مناسب برای ساخت و ساز، در حیطه کار مهندس عمران قرار می گیرد.
دانشگاه های مطرح در سراسر کشور
دانشگاه های تهران در زمینه آب و سازه های هیدرولیکی دانشگاه های مطرحی به شمار می آیند. به طور خاص می توان دانشگاه های تربیت مدرس، امیرکبیر ، خواجه نصیر، صنعتی شریف و تهران را نام برد که هرکدام از این دانشگاهها با توجه به توان علمی و کادر هیئت علمی خود در یکی از زمینه های سازه و آب مطرح بوده و عمده پژوهش های آنها در همین زمینه انجام می گیرد.
- - دانشگاه تربیت مدرس (واقعاً به اصالت گرایش پایبند است، خصوصاً اگر داوطلبان بتوانند با پروفسور احمدی کار کنند.)
- - دانشگاه امیر کبیر (در زمینه سازه ای فعالیت دارد و بیشتر مناسب کسانی است که به کارهای سازه ای علاقه مند بوده و در آینده قصد دارند در گرایش سازه ادامه تحصیل دهند.)
- - دانشگاه صنعتی شریف ( دانشجو کاملاً آزاد خواهد بود که به علاقه خود بپردازد اما عملاً در انتها باید برای ادامه تحصیل فقط دکتری آب را انتخاب کند.)
- - دانشگاه تهران (باتوجه به کارهای پژوهشی که تاکنون صورت گرفته، بیشتر در زمینه آب فعال می باشد.)
- - دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی (با وجود اساتیدی همچون دکتر صباغ یزدی و دکتر کاویانپور دانشجویان آزادند تا در تمامی زمینه ها به پژوهش بپردازند)