ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی کتاب اودیسه اثر هومر

  شنبه، 08 مرداد 1401   زمان مطالعه 9 دقیقه
معرفی کتاب اودیسه اثر هومر
«اودیسه» در کنار «ایلیاد»، دومین اثر حماسی «هومر»، شاعر و داستان‌سرای نابینای یونانی است. این کتاب که در اواخر قرن ۸ پیش از میلاد مسیح نگاشته شده، همچون «ایلیاد» با تأثیر از جنگ تاریخی بین یونانی ها و تروایی ها، به صورت اشعاری حماسی، و البته با تلفیقی از ادبیات شاعرانه و احساسی، یکی از تأثیرگذارترین آثار ادبیات مغرب‌زمین به شمار می‌آید.

درباره هومر

هومِر (در یونانی: Ὅμηρος هُمرُس) یا هُمِر شاعر و داستانسرای یونانی است. تصور می شود که در قرن هشتم یا هفتم پیش از میلاد در یونان زندگی می کرده است (بعضی این تاریخ را ۲۰۰۰ سال ذکر کرده اند). این تنها چیزی است که دربارهٔ هومر می دانیم. تنها آثار به جا مانده از وی، دو گلچین شعر به نام های ایلیاد و ادیسه است. همهٔ آنچه که ما دربارهٔ تاریخ و افسانه های یونان باستان می دانیم از موضوع های همین شعرها گرفته شده است. سردیسی از هومر در موزه لوور. این سردیس یک کپی رومی (در سده دوم) از روی پیکره اصلی یونانی مربوط به سده دوم پ.م. است. زندگی او را در حدود سدهٔ هشتم ق.م. نوشته اند. معروف است که در پایان زندگی نابینا شد و از شهری به شهری می رفت و اشعار رزمی خود را به نوای چنگ می خواند. هرودوت با قاطعیت نوشته است که داستان سرایی بنام هومِر وجود داشته که در قرن نهم ق.م. می زیسته؛ از آنجایی که هرودوت به عنوان معتبرترین مورخ دوره باستان، مورد تأیید است، لذا می توان پذیرفت که هومِر از اهالی ناحیه اسمیرنا یونان بوده که وقایع مربوط به جنگ تروآ را جمع آوری کرده و با لعابی از افسانه و جنبه های مافوق انسانی آمیخته است.

مجسمه هومر

درباره کتاب اودیسه

«اودیسه» زمان صلح و بازگشت قهرمانان را از جنگ «تروا» نشان می دهد و سرگذشت یکی از سران جنگ، بنام «اودیسیوس» می باشد که در سفری طولانی، ماجراهای مختلف و خطیری برای وی و همراهانش پیش آمده و در نهایت که همگان گمان به کشته شدن وی می نمودند به وطن خود باز گشته و دست متجاوزان را از سرزمین و زن و فرزند خود کوتاه می نماید. در بسیاری از زبان ها «اودیسه»، سرگردانی و آوارگی معنا شده، ولی این منظومه درباره ی دریا و خشکی است و به قلمروی افسانه ها می پردازد، حتی جهان زیرزمین، سیکلوپ ها، سیرن ها، خاروبدیس و سکولا را معرفی می کند. به هرحال، «شاهنامه ی فردوسی» و «ایلیاد و اودیسه ی هومر» از زیباترین و عظیم ترین آثار حماسی ملت های جهان محسوب شده که در آن بین، «ایلیاد» و «اودیسه» هر دو به راستی منبع اصلی آگاهی ما درباره ی اساطیر یونان به شمار می روند و فراتر از داستان های افسانه ای از غول هایی چون آیاس و آشیل، حقایقی از تاریخ را هم در خود نهفته اند.«هومر»، داستان سرا و شاعر نابینای یونانی، در نیمه ی دوم قرن هشتم پیش از میلاد، این دو منظومه ی حماسی بلند را حاوی ۲۸۰۰۰ شعر "هگزامتری" آفرینش کرد و نام خود را از آغازگران شعر و ادبیات اروپا ثبت نماید؛ گرچه در شهر اِزمیر (سمیرنا) واقع در غرب ترکیه ی امروزی دیده به جهان گشود و طبق اسناد موجود، بیشتر عمر خود را در جزیره چیوس گذراند و در آخر نیز جزیره ی لوس میعادگاهش با مرگ گشت. از محتوای متنیِ این کتاب همین بس، که مانند «ایلیاد» منظوم بوده و شامل 24 سرود میباشد؛ البته نه به مانند «ایلیادِ» حماسی، کاملاً شاعرانه سروده شده و «استاد سعید نفیسی»، مترجم گران قدر آن را، ملزم به استفاده از لحنی شاعرانه و زبان غزل، برای بازگرداندن آن نموده است. در مقدمه ی این کتاب، استاد به مقدمه ی مفصل و کاملش در «ایلیاد» اشاره کرده که می تواند قبل از شروع خواندن کتاب، خواننده را با کلیاتی از اصطلاحات و شخصیت های اساطیر یونان آشنا کرده و خواندن آن را بس سلیس تر و شیواتر نماید. در آخر هم اشاره به این مطلب می نمایم که «انتشارات پر»، با بازنشر آثاری همچون «ایلیاد» و «اودیسه» که بارها در این مملکت انتشار یافته، سعی نموده قدمی هرچند کوچک در راه آشنایی جوانان این مرز و بوم با ادبیات و نگارش اساتیدی چون «نفیسی» ها برداشته و در دل آن شیوایی قلم، تاریخ را که بسیار آموختنی است بر ایشان بنمایاند.

جملاتی از کتاب اودیسه

  • آفتاب برخاست، از دریای باشکوه بیرون آمد و به آسمان مفرغی رنگ آمد تا خدایان جاودانی و آدمیزادگان را در سراسر زمین که گندم از آن می روید روشن کند. (کتاب اودیسه اثر هومر – صفحه ۶۰۱)
  • پنلوپ، خردمندترین زنان، پاسخ داد: «اگر راستی تو الهه ای هستی، اگر بانگ یکی از خدایان را می شنوی، پس به من رنجهای آن دیگری را هم بگوی؛ آیا همچنان در جایی زنده است و پرتو آفتاب را می بیند، یا آنکه جان سپرده و در جایگاه هادس است؟» (کتاب اودیسه اثر هومر – صفحه ۶۴۲)
  • دستوری بدهید با این همه غمی که دارم شام بخورم؛ هیچ چیز بی شرمتر ازین شکم نفرین کرده نیست که ما را وامی دارد در اندیشۀ آن باشیم، اگر هم غمی که در دل داریم ما را از پا درآورده باشد؛ بدین گونه من غم فراوان دارم و با این همه پیوسته به من فرمان می دهد بخورم و بیاشامم؛ دردهایی را که کشیده ام از یادم می برد و فشار می آورد که آن را سیر بکنم. (کتاب اودیسه اثر هومر – صفحه ۶۷۶)
  • از آنجا با دلی پرغم راه خود را دنبال کردیم. به سرزمین سیکلوپ ها رسیدیم، این غولانی که آیینی ندارند، به خدایان جاودانی می گروند و با بازوی خود هیچ درخت نمی نشانند و هیچ نمی کارند؛ در کشورشان همه چیز پدید نمی آید بی آنکه زمین را تخم افشانده و شخم زده باشند: گندم، جو، و تاکهایی که از خوشه های گران باده می دهند و باران زئوس آن ها را برای ایشان آماسیده می کند. ایشان نه انجمنی برای رایزنی دارند و نه آیینی. بر فراز کوههای بلند در غارهای میان تهی جایگزین اند و هرکس آیینی برای فرزندان و زنان خود می نهد، بی آنکه پای بست به یکدیگر باشند. (کتاب اودیسه اثر هومر – صفحه ۷۰۵)
  • سیزیف را دیدم که دردهای سخت می کشید: با دو بازوی خود سنگ بسیار بزرگی را می راند. دستها و پاهای خود را از هم جدا می کرد و آن سنگ را به سوی فراز تپه ای می راند؛ اما چون می رفت از فراز آن بگذرد، آن توده وی را بازپس می کشید؛ دوباره آن سنگ سرکش به سوی دشت می غلتید. نیروهای خود را گرد می آورد، دوباره آن را می راند، خون از اندامش روان بود و گرد هاله وار از بالای سرش برمی خاست. (کتاب اودیسه اثر هومر – صفحه ۷۵۵)
  • نه، اولیس دیگری به اینجا نخواهد آمد. اولیس همان کسی است که تو می بینی، منم که پس از آن همه رنج بردن، آن همه سرگردانی، پس از بیست سال به سرزمین پدران می آیم. (کتاب اودیسه اثر هومر – صفحه ۸۲۹)
  • آن گاه اولیس هوشیار ژنده ها را از خود دور کرد و خود را به سوی آستانۀ در بزرگ انداخت، کمان و ترکش وی که پر از تیر بود به دستش بود. تیرهای تندرو را در پای خود ریخت، سپس رو به خواستگاران کرد و گفت: «این زد و خوردی که تا این اندازه دشوار بود به پایان رسید؛ اینک من به نشانۀ دیگر تیر خواهم انداخت: هنوز کسی به آن نزده است و می خواهم ببینم آپولون این سرافزاری را به من ارزانی خواهد داشت یا نه.» (کتاب اودیسه اثر هومر – صفحه ۹۲۱)

در بخشی از کتاب اودیسه هومر می خوانیم:

اما چه بر سر مردی آمد که به ابتکار او یونانیان به پیروزی رسیدند؟ آن هم پیروزی ای که سال ها انتظارش را می کشيدند. اولیس، هنگامی که دوازده کشتی او از خرابه های نیم سوخته ی تروی دور می شدند. هرگز تصور نمی کرد سال ها طول بکشد تا دوباره به سرزمین مادری خود، ایتاکا، قدم بگذارد. او هرگز تصور نمی کرد با آن همه خطر رو به رو شود و برای نجات جانش سال ها تقلا کند و سرگردان دریاها شود. هفت سال پس از سقوط تروی، اولیس در ساحل دریا نشسته است و هم چنان که به دور دست خیره شده است و اشک از چشمانش جاری است، دلش در هوای ایتاکا پر می زند. اکنون او زندانی کالیپسوست، پری دریایی و دختر زیبای تایتن اطلس که عاشق او شده است. اما اولیس به آسایشی که پری دریایی برایش فراهم کرده است، هیچ توجهی ندارد. او نه تنها از مراقبت های فرمانروای جزیره ی آجی جیا سپاسگزاری نمی کند، بلکه به وعده های زندگی و جوانی جاودانی در کنار پری دریایی نیز اهمیتی نمی دهد. او به هیچ وجه قصد ندارد در اسارت زیبایی بماند. اکنون اولیس هر روز بیش تر از روز پیش در ساحل دریا می نشیند و در تنهایی با اشتیاق در انتظار دیدن ستون دودی است که از ایتاکای دور دست به هوا برود. تنها چیزی که تمام فکر و ذهن او را به خود مشغول کرده است؛ دیدار همسرش پنه لوپی و پسرش تله ماکس است. دلش می خواهد یک بار دیگر بر خاک سرزمینش ایتاکا قدم بگذارد زن و فرزندش را در آغوش بکشد و آنگاه اگر بناست بمیرد؛ بمیرد....

نقد و بررسی کتاب اودیسه هومر

اودیسه نام کتابی حماسی نوشته ی هومر شاعر یونانی است. این کتاب در کنار کتاب ایلیاد نوشته ی هومر، دو کتابی هستند که اطلاعات کاملی را درباره ی تاریخ یونان باستان و خدایان یونانی در اختیار خوانندگان قرار می دهند. کتاب اودیسه هومر سرگشت بازگشت اودیسیوی، یکی از سران جنگ تروآ را شرح می دهد. اودیسیوس حدود بیست سال در این سفر بازگشت است و ماجراها و اتفاقات زیادی در طی این بیست سال برای او رخ می دهد. در نهایت ادیسیوس که همگان گمان می نمودند کشته شده، به وطن خود بازگشته و دست متجاوزان را از سرزمین و زن و فرزند خود کوتاه می کند.

شناسنامه کتاب اودسیه

  • نویسنده: هومر
  • مترجم: سعید نفیسی
  • زبان: فارسی
  • ناشر چاپی: نشر پر
  • تعداد صفحات: 380
  • موضوع کتاب:کتاب های داستان و رمان خارجی
  • نسخه الکترونیکی:دارد
  • نسخه صوتی : دارد

چرا باید کتاب اودیسه هومر را خواند؟

کتاب اودیسه ی هومر یکی از قدیمی ترین کتاب های نوشته شده توسط بشر است. این کتاب به همراه کتاب ایلیاد پایه ی داستان ها و شکل گیری شخصیت های زیادی در طول تاریخ ادبیات بوده اند. چندین نظریه روان شناسی از جمله عقده ی ادیپ هم از این کتاب ها نشات گرفته است. خواندن این کتاب را به همه ی کتاب خوانان حرفه ای پیشنهاد می کنیم.

  • کتاب اودیسه هومر در دسته ی کتاب های حماسی قرار دارد.
  • کتاب اودیسه هومر مناسب برای گروه سنی بزرگسال است.
  • تعداد صفحات نسخه ی چاپی کتاب 248 صفحه است که با مطالعه ی روزانه 20 دقیقه می توانید این کتاب را در 12 روز بخوانید.
  • کتاب اودیسه هومر جزو کتاب های حجیم و بلند با موضوع حماسی است. این کتاب برای افرادی که وقت بیشتری برای مطالعه دارند و می خواهند درزمینه ی کتاب های حماسی زمان بیشتری را به مطالعه اختصاص دهند انتخاب مناسبی است.

امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (505 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (200 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (62 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (62 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (48 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (44 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌