معرفی کتاب اودیسه اثر هومر

  شنبه، 08 مرداد 1401   زمان مطالعه 9 دقیقه
معرفی کتاب اودیسه اثر هومر
«اودیسه» در کنار «ایلیاد»، دومین اثر حماسی «هومر»، شاعر و داستان‌سرای نابینای یونانی است. این کتاب که در اواخر قرن ۸ پیش از میلاد مسیح نگاشته شده، همچون «ایلیاد» با تأثیر از جنگ تاریخی بین یونانی ها و تروایی ها، به صورت اشعاری حماسی، و البته با تلفیقی از ادبیات شاعرانه و احساسی، یکی از تأثیرگذارترین آثار ادبیات مغرب‌زمین به شمار می‌آید.

درباره هومر

هومِر (در یونانی: Ὅμηρος هُمرُس) یا هُمِر شاعر و داستانسرای یونانی است. تصور می شود که در قرن هشتم یا هفتم پیش از میلاد در یونان زندگی می کرده است (بعضی این تاریخ را ۲۰۰۰ سال ذکر کرده اند). این تنها چیزی است که دربارهٔ هومر می دانیم. تنها آثار به جا مانده از وی، دو گلچین شعر به نام های ایلیاد و ادیسه است. همهٔ آنچه که ما دربارهٔ تاریخ و افسانه های یونان باستان می دانیم از موضوع های همین شعرها گرفته شده است. سردیسی از هومر در موزه لوور. این سردیس یک کپی رومی (در سده دوم) از روی پیکره اصلی یونانی مربوط به سده دوم پ.م. است. زندگی او را در حدود سدهٔ هشتم ق.م. نوشته اند. معروف است که در پایان زندگی نابینا شد و از شهری به شهری می رفت و اشعار رزمی خود را به نوای چنگ می خواند. هرودوت با قاطعیت نوشته است که داستان سرایی بنام هومِر وجود داشته که در قرن نهم ق.م. می زیسته؛ از آنجایی که هرودوت به عنوان معتبرترین مورخ دوره باستان، مورد تأیید است، لذا می توان پذیرفت که هومِر از اهالی ناحیه اسمیرنا یونان بوده که وقایع مربوط به جنگ تروآ را جمع آوری کرده و با لعابی از افسانه و جنبه های مافوق انسانی آمیخته است.

مجسمه هومر

درباره کتاب اودیسه

«اودیسه» زمان صلح و بازگشت قهرمانان را از جنگ «تروا» نشان می دهد و سرگذشت یکی از سران جنگ، بنام «اودیسیوس» می باشد که در سفری طولانی، ماجراهای مختلف و خطیری برای وی و همراهانش پیش آمده و در نهایت که همگان گمان به کشته شدن وی می نمودند به وطن خود باز گشته و دست متجاوزان را از سرزمین و زن و فرزند خود کوتاه می نماید. در بسیاری از زبان ها «اودیسه»، سرگردانی و آوارگی معنا شده، ولی این منظومه درباره ی دریا و خشکی است و به قلمروی افسانه ها می پردازد، حتی جهان زیرزمین، سیکلوپ ها، سیرن ها، خاروبدیس و سکولا را معرفی می کند. به هرحال، «شاهنامه ی فردوسی» و «ایلیاد و اودیسه ی هومر» از زیباترین و عظیم ترین آثار حماسی ملت های جهان محسوب شده که در آن بین، «ایلیاد» و «اودیسه» هر دو به راستی منبع اصلی آگاهی ما درباره ی اساطیر یونان به شمار می روند و فراتر از داستان های افسانه ای از غول هایی چون آیاس و آشیل، حقایقی از تاریخ را هم در خود نهفته اند.«هومر»، داستان سرا و شاعر نابینای یونانی، در نیمه ی دوم قرن هشتم پیش از میلاد، این دو منظومه ی حماسی بلند را حاوی ۲۸۰۰۰ شعر "هگزامتری" آفرینش کرد و نام خود را از آغازگران شعر و ادبیات اروپا ثبت نماید؛ گرچه در شهر اِزمیر (سمیرنا) واقع در غرب ترکیه ی امروزی دیده به جهان گشود و طبق اسناد موجود، بیشتر عمر خود را در جزیره چیوس گذراند و در آخر نیز جزیره ی لوس میعادگاهش با مرگ گشت. از محتوای متنیِ این کتاب همین بس، که مانند «ایلیاد» منظوم بوده و شامل 24 سرود میباشد؛ البته نه به مانند «ایلیادِ» حماسی، کاملاً شاعرانه سروده شده و «استاد سعید نفیسی»، مترجم گران قدر آن را، ملزم به استفاده از لحنی شاعرانه و زبان غزل، برای بازگرداندن آن نموده است. در مقدمه ی این کتاب، استاد به مقدمه ی مفصل و کاملش در «ایلیاد» اشاره کرده که می تواند قبل از شروع خواندن کتاب، خواننده را با کلیاتی از اصطلاحات و شخصیت های اساطیر یونان آشنا کرده و خواندن آن را بس سلیس تر و شیواتر نماید. در آخر هم اشاره به این مطلب می نمایم که «انتشارات پر»، با بازنشر آثاری همچون «ایلیاد» و «اودیسه» که بارها در این مملکت انتشار یافته، سعی نموده قدمی هرچند کوچک در راه آشنایی جوانان این مرز و بوم با ادبیات و نگارش اساتیدی چون «نفیسی» ها برداشته و در دل آن شیوایی قلم، تاریخ را که بسیار آموختنی است بر ایشان بنمایاند.

جملاتی از کتاب اودیسه

  • آفتاب برخاست، از دریای باشکوه بیرون آمد و به آسمان مفرغی رنگ آمد تا خدایان جاودانی و آدمیزادگان را در سراسر زمین که گندم از آن می روید روشن کند. (کتاب اودیسه اثر هومر – صفحه ۶۰۱)
  • پنلوپ، خردمندترین زنان، پاسخ داد: «اگر راستی تو الهه ای هستی، اگر بانگ یکی از خدایان را می شنوی، پس به من رنجهای آن دیگری را هم بگوی؛ آیا همچنان در جایی زنده است و پرتو آفتاب را می بیند، یا آنکه جان سپرده و در جایگاه هادس است؟» (کتاب اودیسه اثر هومر – صفحه ۶۴۲)
  • دستوری بدهید با این همه غمی که دارم شام بخورم؛ هیچ چیز بی شرمتر ازین شکم نفرین کرده نیست که ما را وامی دارد در اندیشۀ آن باشیم، اگر هم غمی که در دل داریم ما را از پا درآورده باشد؛ بدین گونه من غم فراوان دارم و با این همه پیوسته به من فرمان می دهد بخورم و بیاشامم؛ دردهایی را که کشیده ام از یادم می برد و فشار می آورد که آن را سیر بکنم. (کتاب اودیسه اثر هومر – صفحه ۶۷۶)
  • از آنجا با دلی پرغم راه خود را دنبال کردیم. به سرزمین سیکلوپ ها رسیدیم، این غولانی که آیینی ندارند، به خدایان جاودانی می گروند و با بازوی خود هیچ درخت نمی نشانند و هیچ نمی کارند؛ در کشورشان همه چیز پدید نمی آید بی آنکه زمین را تخم افشانده و شخم زده باشند: گندم، جو، و تاکهایی که از خوشه های گران باده می دهند و باران زئوس آن ها را برای ایشان آماسیده می کند. ایشان نه انجمنی برای رایزنی دارند و نه آیینی. بر فراز کوههای بلند در غارهای میان تهی جایگزین اند و هرکس آیینی برای فرزندان و زنان خود می نهد، بی آنکه پای بست به یکدیگر باشند. (کتاب اودیسه اثر هومر – صفحه ۷۰۵)
  • سیزیف را دیدم که دردهای سخت می کشید: با دو بازوی خود سنگ بسیار بزرگی را می راند. دستها و پاهای خود را از هم جدا می کرد و آن سنگ را به سوی فراز تپه ای می راند؛ اما چون می رفت از فراز آن بگذرد، آن توده وی را بازپس می کشید؛ دوباره آن سنگ سرکش به سوی دشت می غلتید. نیروهای خود را گرد می آورد، دوباره آن را می راند، خون از اندامش روان بود و گرد هاله وار از بالای سرش برمی خاست. (کتاب اودیسه اثر هومر – صفحه ۷۵۵)
  • نه، اولیس دیگری به اینجا نخواهد آمد. اولیس همان کسی است که تو می بینی، منم که پس از آن همه رنج بردن، آن همه سرگردانی، پس از بیست سال به سرزمین پدران می آیم. (کتاب اودیسه اثر هومر – صفحه ۸۲۹)
  • آن گاه اولیس هوشیار ژنده ها را از خود دور کرد و خود را به سوی آستانۀ در بزرگ انداخت، کمان و ترکش وی که پر از تیر بود به دستش بود. تیرهای تندرو را در پای خود ریخت، سپس رو به خواستگاران کرد و گفت: «این زد و خوردی که تا این اندازه دشوار بود به پایان رسید؛ اینک من به نشانۀ دیگر تیر خواهم انداخت: هنوز کسی به آن نزده است و می خواهم ببینم آپولون این سرافزاری را به من ارزانی خواهد داشت یا نه.» (کتاب اودیسه اثر هومر – صفحه ۹۲۱)

در بخشی از کتاب اودیسه هومر می خوانیم:

اما چه بر سر مردی آمد که به ابتکار او یونانیان به پیروزی رسیدند؟ آن هم پیروزی ای که سال ها انتظارش را می کشيدند. اولیس، هنگامی که دوازده کشتی او از خرابه های نیم سوخته ی تروی دور می شدند. هرگز تصور نمی کرد سال ها طول بکشد تا دوباره به سرزمین مادری خود، ایتاکا، قدم بگذارد. او هرگز تصور نمی کرد با آن همه خطر رو به رو شود و برای نجات جانش سال ها تقلا کند و سرگردان دریاها شود. هفت سال پس از سقوط تروی، اولیس در ساحل دریا نشسته است و هم چنان که به دور دست خیره شده است و اشک از چشمانش جاری است، دلش در هوای ایتاکا پر می زند. اکنون او زندانی کالیپسوست، پری دریایی و دختر زیبای تایتن اطلس که عاشق او شده است. اما اولیس به آسایشی که پری دریایی برایش فراهم کرده است، هیچ توجهی ندارد. او نه تنها از مراقبت های فرمانروای جزیره ی آجی جیا سپاسگزاری نمی کند، بلکه به وعده های زندگی و جوانی جاودانی در کنار پری دریایی نیز اهمیتی نمی دهد. او به هیچ وجه قصد ندارد در اسارت زیبایی بماند. اکنون اولیس هر روز بیش تر از روز پیش در ساحل دریا می نشیند و در تنهایی با اشتیاق در انتظار دیدن ستون دودی است که از ایتاکای دور دست به هوا برود. تنها چیزی که تمام فکر و ذهن او را به خود مشغول کرده است؛ دیدار همسرش پنه لوپی و پسرش تله ماکس است. دلش می خواهد یک بار دیگر بر خاک سرزمینش ایتاکا قدم بگذارد زن و فرزندش را در آغوش بکشد و آنگاه اگر بناست بمیرد؛ بمیرد....

نقد و بررسی کتاب اودیسه هومر

اودیسه نام کتابی حماسی نوشته ی هومر شاعر یونانی است. این کتاب در کنار کتاب ایلیاد نوشته ی هومر، دو کتابی هستند که اطلاعات کاملی را درباره ی تاریخ یونان باستان و خدایان یونانی در اختیار خوانندگان قرار می دهند. کتاب اودیسه هومر سرگشت بازگشت اودیسیوی، یکی از سران جنگ تروآ را شرح می دهد. اودیسیوس حدود بیست سال در این سفر بازگشت است و ماجراها و اتفاقات زیادی در طی این بیست سال برای او رخ می دهد. در نهایت ادیسیوس که همگان گمان می نمودند کشته شده، به وطن خود بازگشته و دست متجاوزان را از سرزمین و زن و فرزند خود کوتاه می کند.

شناسنامه کتاب اودسیه

  • نویسنده: هومر
  • مترجم: سعید نفیسی
  • زبان: فارسی
  • ناشر چاپی: نشر پر
  • تعداد صفحات: 380
  • موضوع کتاب:کتاب های داستان و رمان خارجی
  • نسخه الکترونیکی:دارد
  • نسخه صوتی : دارد

چرا باید کتاب اودیسه هومر را خواند؟

کتاب اودیسه ی هومر یکی از قدیمی ترین کتاب های نوشته شده توسط بشر است. این کتاب به همراه کتاب ایلیاد پایه ی داستان ها و شکل گیری شخصیت های زیادی در طول تاریخ ادبیات بوده اند. چندین نظریه روان شناسی از جمله عقده ی ادیپ هم از این کتاب ها نشات گرفته است. خواندن این کتاب را به همه ی کتاب خوانان حرفه ای پیشنهاد می کنیم.

  • کتاب اودیسه هومر در دسته ی کتاب های حماسی قرار دارد.
  • کتاب اودیسه هومر مناسب برای گروه سنی بزرگسال است.
  • تعداد صفحات نسخه ی چاپی کتاب 248 صفحه است که با مطالعه ی روزانه 20 دقیقه می توانید این کتاب را در 12 روز بخوانید.
  • کتاب اودیسه هومر جزو کتاب های حجیم و بلند با موضوع حماسی است. این کتاب برای افرادی که وقت بیشتری برای مطالعه دارند و می خواهند درزمینه ی کتاب های حماسی زمان بیشتری را به مطالعه اختصاص دهند انتخاب مناسبی است.

امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
شهرداری کرمانشاه مجسمه پاندای کونگ‌فوکار را به آغوش مردم ایران بازگرداند/ رفته میکاپ کرده اومده😂+عکس (1 نظر) لوازم آرایش یک خانم شاغل که همیشه باید با خود داشته باشد (1 نظر) فرح پهلوی در چه شرایطی برای سگ سالومه مجری منوتو گریست؟ + ویدئو (1 نظر) از واکنش همایون شجریان به خیانتش تا صف طولانی امضای سروش صحت در حواشی داغ امروز سه‌شنبه 25 اردیبهشت 1403 اعتراف چندش و عجیب اهالی قبیله آدم‌خوارها: من گوشت یک مرد و یک زن را خورده‌ام!+ویدیو لحظه باورنکردنی شکار یک عقاب توسط خرس گرسنه در نوک درخت!+ فیلم فال انبیاء روزانه پنجشنبه 27 اردیبهشت ماه 1403 سلفی بامزه و سر صبحی شبنم قلی خانی با دختر یکی یدونه‌اش، شانا خانوم+عکس/ ماشالله بزرگ شده😍 طراحی چهره رهبر معظم انقلاب بر روی برگ درخت توسط این هنرمند+ویدئو/ منحصربفرد و بی نقص عکسی از درختکاری آیت الله جنتی در حیاط شورای نگهبان بررسی جذابیت های آلمان برای مهاجرت با موسسه مهاجرتی میرداماد عکس خیلی خنده دار از دورهمی مرغ ها در یخچال عروس+عکس/فقط یه سبزی کمه برا غیبت کردنشون...😂 هدایای تبلیغاتی: گامی نو در برندینگ و انگیزه‌بخشی کارکنان این جاذبه‌های خاص را باید فقط در تور سریلانکا ببینید سلام و احوال پرسی محمود احمدی نژاد و آیت الله جنتی در یک مراسم+ عکس
دیگران می‌خوانند   
جسد پسربچه 5ساله بعد از 27 روز پیدا شد/ ماجرای تلخ سبحان که خرسان او را بلعیده بود خلوت و تنهایی ماهور الوند در یک کافه شیک و دنج و ژست قشنگش برای عکاسی+عکس سفره رنگین و خوشمزه مینا مختاری با غذاهای سنتی یزدی/ مشخصه خیلی خوشمزه ست/ نوش جونتون+عکس دانش‌آموزان به تعطیلات زمستانی می‌روند؟ پاسخ جنجالی سیروان خسروی برای دختر مورد علاقه برای ازدواج؛ با اخلاق یا خوشگل؟+ویدئو از سیل هولناک مشهد تا ازدواج دوم مهدی کوشکی با دختری جوان در حواشی داغ امروز یکشنبه 30 اردیبهشت 1403 پوستر معنادار سایت رهبر انقلاب با عنوان «انحصار آمریکا را شکستید» +عکس آرزوهای ناصرالدین شاه برای ایران از زبان خودش کولاک جدید مهران مدیری با برنامه جذاب دیگر/ آقای بازیگر درحال گُل یا پوچ!+عکس اولین تصویر از مراسم ازدواج مهدی کوشکی با بازیگر تئاتر؛ عروس خانم کیست؟ جدیدترین ژست و تغییرچهره مازیار لرستانی/ از زمین تا آسمون فرق کرد+عکس شکوه ایران باستان در شهر ممنوعه چین خوانندگی بینظیر جوان نگهبان با آهنگ محمد علیزاده در صداتو+ویدیو/ زمونه عمر ما رو میگیره برادر از برادرش سیره اسراف و تجمل گرایی این زن ایرانی زبانزد بود + عکس و سند سوال خنده دار و چالشی مهران مدیری از نعیمه نظام دوست؛ پشه چند تا قلب داره؟+ ویدیو/ فقط جواب خانوم بازیگر مراسم ازدواج 2 میمون در باغ وحش تهران! +عکس حمله خرس گرسنه به یخچال یک خانواده؛ مهمانی شروع شد! +فیلم استوری عاشقانه و جذاب مونا کرمی از همسرش سپند امیرسلیمانی/ تابلوی دیواری چقدر خاص و شیکه+عکس عاشق‌ترین و رمانتیک‌ترین حیوانات جهان را بشناسید+عکس نگاهی به خانه جذاب و شیک عموپورنگ و ننه نقلی و رونمایی از عکس آتلیه‌ای زیباشون+عکس (ویدئو) نحوه درست کردن یک دسر خوشمزه آلمانی با توت فرنگی و شیر (عکس) تیپ و چهره جدید «بابا پنجعلی» سریال پایتخت در مراسم تولد ایرج طهماسب تمسخر و خنده های ارژنگ امیرفضلی از نحوه پر کردن چاله های خیابان در کانادا+ویدیو فال انبیاء روزانه یکشنبه 30 اردیبهشت 1403 ماجرای باقلوای یزدی دستپخت مادربزرگ رهبر معظم انقلاب نقاشی 400 ساله‌ای که یک پادشاه را «عاشق» کرد التماس سگ به پاکبان برای نجات توله های گرفتارش در آب بی جواب نماند+ویدئو/ مهربانی مهم ترین اصل انسانیت است... شباهت بی حد و اندازه پسر خوشتیپ و جذاب دانیال حکیمی به آقای بازیگر/ خندیدنشون هم کپی همدیگه هست+عکس تصویری از پسر قدبلند، مو فرفری و ریش دار کمند امیر سلیمانی در کنار دایی جان/ ماشالله چه بزرگ شده پشت صحنه جالب و دیدنی نماز خواندن شاهرخ استخری در سریال فاصله ها+ویدیو جواب قابل تامل آیت الله هاشمی رفسنجانی درباره مسئله ترسیدنشان از مرگ+ویدیو نگاهی به تاج کیانی و کمربند زرین و لوکس ناصرالدین شاه قاجار+عکس سی امین سالگرد ازدواج مرجان صفابخش و همسرش مرحوم آرش میراحمدی بر مزارش +ویدئو غوغای اجرا و گیتارنوازی بی‌نظیر عرفان طهماسبی با آهنگ شدم سرگشته حیرانت ای دوست/ از شنیدنش محاله سیر بشید+ویدیو تجربه زندگی متفاوت در عربستان سعودی از زبان جورجینا نامزد رونالدو حال خوب زهره حمیدی بعد گذراندن دوران شیمی درمانی در کنسرت جدید محسن ابراهیم زاده +ویدئو وقتی میخوای فیلم آموزش خانه داری ضبط کنی اما همه جا رو به گند میکشی+ویدیو/ اینجا باید گفت تا آموزشهای بعدی خدا نگهدار😂 نوشته تحسین برانگیز روی شیشه مغازه یک شاطر تهرانی که نان رایگان میدهد/ دست مریزاد+عکس فال شمع روزانه امروز یکشنبه 30 اردیبهشت 1403 وزارت ارشاد ناشران مجازی را غافلگیر کرد
تیتر امروز   
منتخب روز