درباره آلن دوباتن
اَلَن دو باتن (به فرانسوی: Alain de Botton) (زادهٔ ۲۰ دسامبر ۱۹۶۹) یک نویسنده، فیلسوف و مجری تلویزیون ساکن بریتانیا است. کتاب های او موضوعات مختلفی را به شیوه ای فلسفی با تأکید بر ارتباط آن با زندگی روزمره بررسی می کند. دوباتن جستارهایی در باب عشق را سال ۱۹۹۳ منتشر کرد که بیش از دو میلیون نسخه از آن به فروش رفت. از دیگر کتاب های پرفروش او می توان به چگونه پروست می تواند زندگی شما را تغییر دهد، اضطراب منزلت و معماری شادمانی اشاره کرد. در سال ۲۰۰۸ او یکی از اعضای هیئت مؤسس یک سازمان جدید آموزشی با نام مدرسه زندگی بود. در سال ۲۰۱۵ توانست جایزه "یاران شوپنهاور" را از جشنواره نویسندگان ملبورن دریافت نماید.
درباره کتاب اضطراب موقعیت
کتاب اضطراب موقعیت (Status anxiety) اثری پربار است و راه حل هایی ارائه می دهد که انسان را به فکر فرو می برد. آلن دوباتن (Alain de Botton) در این کتاب نبود عشق، توقعات شما از زندگی، وابستگی ها و موارد دیگری را مورد بررسی قرار می دهد که دلایل اصلی به وجود آمدن اضطراب موقعیت هستند. او در این کتاب به سراغ موضوعی رفته که هر انسانی در دوره ای از زندگی اش آن را تجربه کرده است. دوباتن اعتقاد دارد عطش رسیدن به موقعیت اجتماعی خوب، مانند دیگر تمایلات دارای فوایدی هم می باشد، برای مثال به شما تلنگر می زند تا استعدادهایتان را کشف کنید و به دنبال مسیرهای بی قاعده و زیان آور نروید. اما مانند دیگر تمایلات حجم زیادی از آن می تواند کشنده باشد. بنابراین مهم ترین راه حل برای حل این مسئله صحبت کردن و به دست آوردن اطلاعات در مورد آن است. برای همه انسان ها اهمیت دارد که بدانند جامعه چطور به آن ها می نگرد. اگر در مورد این موضوع آگاهی و شناخت کافی نداشته باشید قطعاً دچار اضطرابی خواهید شد که به دلیل موقعیت شما از نگاه جامعه است؛ این موضوع بسیار خطرناک و مخرب می باشد. این کتاب به شما کمک می کند تا به شناخت یکی از رایج ترین انواع اضطراب دست یابید که انسان با آن دست و پنجه نرم می کند. آلن دوباتن برای روشن سازی موضوع اضطراب ناشی از موقعیت و جایگاه انسان، ابتدا به بررسی تاریخچه ی آن می پردازد. بررسی قدمت اضطراب موقعیت هم نشان دهنده ی ریشه دار بودن این مسئله می باشد و اینکه این موضوع زندگی انسان ها را تا چه اندازه در طول تاریخ تحت تأثیر قرار داده است.
جملات برگزیده ی کتاب اضطراب موقعیت:
- هوشمندانه و منطقی. استعداد ذاتی دوباتن این است که وادارمان کند بیندیشیم چگونه زندگی می کنیم و چگونه می توانیم چیزها را تغییر دهیم. (تایمز)
- ترغیب کننده به تفکر... دوباتن مردی با سلیقه ای عالی است... مطالبی عالی از آدام اسمیت، ویلیام جیمز، فردریش انگلس و دیگران [انتخاب کرده است.] (لس آنجلس تایمز)
- روشنگر... مانند دیگر کتاب های هوشمندانه و روشنگرش، دوباتن موضوعی واحد را برگزیده است و احتمال آن را به روشنی و با دقت فراوان کشف می کند... با نثری روان و گاه طنز، ما را به سوی اندیشه های خود درباره ی شرایط انسان ها راهنمایی می کند. (تایمزپیکایونه)
- دوباتن برای جمع آوری نمونه و به تصویرکشیدن منظورش، از پیچ و خم های تاریخ می گذرد و به استدلالی ساده و زیبا می رسد... کتابی کوچک، سرزنده و خردمندانه. (آتلانتا ژورنال کانستیتوشن)
در بخشی از کتاب اضطراب موقعیت می خوانیم:
داستان سومی هم برای راحت ترکردن سختی های فقر و جایگاه اجتماعی سطح پایین وجود داشت. بر طبق این روایت، که بیش ترین تأثیرش را تقریباً بین سال های 1754 تا 1989 گذاشت، به فقرا یادآوری می شد ثروتمندان دزد و فاسدند و با چپاول و نیرنگ به امتیاز رسیده اند، نه با فضیلت و استعداد. به علاوه آن ها طوری جامعه را مجهز کرده اند که فقرا هیچ گاه نتوانند شخصاً دارایی شان را افزایش دهند. هرقدر هم که توانا و با اراده باشند، تنها امیدِ آن ها اعتراضاتِ اجتماعی و انقلاب هاست. ژان ژاک روسو در کتاب بحثی درباب ریشه ی نابرابری (1754) یکی از اولین یادداشت های این داستان را ارائه داد: «اولین کسی که قسمتی از زمین را حصار کشید، در ذهن به خودش گفت این مال من است و افرادی را پیدا کرد که آن قدر ساده باشند که حرفش را باور کنند، بنیان گذارِ حقیقیِ جامعه ی مدنی است. چه جنایت ها، جنگ ها، قتل ها، چه بدبختی ها و وحشت ها از سر نسل بشر برداشته می شد، اگر کسی نرده ها را بیرون می کشید و خندق ها را پر می کرد و خطاب به رفقایش فریاد می زد: به این فریب کار گوش ندهید. اگر فراموش کنید میوه های زمین متعلق به همه است و زمین مال هیچ کس نیست، واقعاً شکست می خورید!» صد سال بعد، کارل مارکس همین را فریاد زد. آن را در اصطلاحاتی ظاهراً علمی جا داد و گفت چیزی که در دست روسو بود، فریادی برای اعتراض اجتماعی بوده است. از نظر مارکس در نظام سرمایه داری حرکتی ذاتاً استثمارگر وجود دارد، چرا که کارفرمایان همیشه سعی می کنند کارگران را با حقوقی کم تر از درآمدی که خودشان از فروش محصولات به دست می آوردند، استخدام کنند و بعد هم این اختلافِ هزینه را به صورت «سود» به جیب بزنند. چنین سودی همیشه در روزنامه های سرمایه داری به منزله ی پاداش کارفرما به خاطر «خطرپذیری» و «سرمایه گذاری»اش تحسین می شد؛ اما مارکس اصرار داشت که این کلمات تنها عباراتی زیبا برای دزدی اند.
خلاصه کتاب اضطراب موقعیت
از آلن دو باتن که با اسم اضطراب منزلت هم شناخته میشود، درباره ی مشکل رایجی صحبت می کند که جامعه ی مدرن برای افراد به وجود آورده است؛ مشکلی به اسم ترس از عدم کامیابی. آلن دو باتن توی خلاصه کتاب اضطراب موقعیت میگوید که هرچه قدر میل و تمایل بیشتری به پیشرفت و رسیدن به جایگاه ها بالاتر داشته باشیم، اضطراب و ترس هامون هم بیشتر میشود. زندگی آدما بعد از انقلاب صنعتی تغییرات زیادی کرده. نقش های آدما توی جامعه بازتعریف شده است و مرز بزرگی بین زندگی مدرن و زندگی سنتی شکل گرفته است. طی سال های گذشته، اندیشمندهای زیادی سعی کردن تا نقطه ی تعادلی بین سنت و مدرنیته برای انسان پیدا کنند؛ اما هیچ کدوم به معنای کامل توی این امر موفق نبودند. امروز انسان مدرن فشار روانی بیشتری رو نسبت به گذشتگانش تحمل می کند. دلیل این اتفاق رو باید در پدیده های قرن بیست و یکمی، مثل سرمایه داری، دموکراسی و فناوری های جدید جست و جو کرد. نویسنده ی خلاصه کتاب اضطراب موقعیت در مقدمه ی کتاب میگوید : «عطش رسیدن به موقعیت، مانند دیگر تمایلات فوایدی هم دارد: به ما مهمیز می زند که حق استعدادهای مان را ادا کنیم، برتری را تشویق می کند، راه ما را در انجام کارهای بی قاعده و زیان آور می بندد و اعضای یک جامعه را حول نظام ارزشی واحدی نگه می دارد؛ اما مانند دیگر تمایلات، حجم زیاد آن می تواند کشنده باشد. مفیدترین راه حل این مسئله تلاش برای درک آن و صحبت درمورد آن است.»
نقد و بررسی کتاب اضطراب وضعیت
تا به حال شده است احساس کنید در حال از دست دادن جایگاهتان هستید؟ شده است فکر کنید نباید عکس العمل خاصی را در جایی نشان دهید چون منزلت اجتماعی شما اجازه نمی دهد؟ شده است احساس کنید دائماً باید همه چیز را در کنترل خودتان در بیاورید تا موقعیتتان به خطر نیفتد؟ این همان چیزی است که آلن دوباتن از آن به عنوان اضطراب وضعیت یا اضطراب موقعیت یاد می کند و معتقد است یکی از مخرب ترین چیزهایی است که انسان امروز در معرض آن قرار دارد.
فهرست مطالب کتاب
- تعاریف
- بخش اول: علل
- فقدان عشق
- انتظارات
- شایسته سالاری
- اشرافیگری
- وابستگی
- بخش دوم: راه حل ها
- فلسفه
- هنر
- سیاست
- دین
- بوهم (رهایی از قید و شرط)
شناسنامه کتاب اضطراب موقعیت
- نویسنده: آلن دوباتن
- مترجم: سید حسن رضوی
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: نشر وزرا
- تعداد صفحات: 229
- موضوع کتاب:کتاب ارتباطات عمومی، کتاب فلسفی و منطقی
- نسخه الکتریکی:دارد
- نسخه صوتی : دارد
امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.