درباره سعید نفیسی
سعید نفیسی (زاده ۱۸ خرداد ۱۲۷۴ در تهران – درگذشته ۲۳ آبان ۱۳۴۵ در تهران) زبانشناس، پژوهشگر ادبیات فارسی، تاریخ نگار، نویسنده، مترجم و شاعر ایرانی بود. او جزو نسل اول اساتید دانشکده حقوق و دانشکده ادبیات دانشگاه تهران بود. سعید نفیسی، در ۱۸ خرداد ۱۲۷۴ خورشیدی در تهران زاده شد. او فرزند میرزا علی اکبر ناظم الاطبا (معروف به ناظم الاطباء کرمانی) و از نوادگان حکیم نفیس بن عوض کرمانی (طبیب نامدار ایران در قرن نهم هجری) و برادر علی اصغر نفیسی ملقب به مودب الدوله بود. حبیب نفیسی برادرزاده اوست. تحصیلات سه سالهٔ ابتدایی را در مدرسهٔ شرف، یکی از نخستین مدارس جدید که پدرش تأسیس کرده بود، گذراند و تحصیلات متوسطه را در مدرسهٔ علمیه، تنها مدرسه ای که دورهٔ متوسطه داشت، در بهار ۱۲۸۸ در تهران به پایان رساند. پانزده ساله بود که برادر بزرگترش اکبر مؤدب نفیسی او را برای ادامهٔ تحصیل به اروپا برد. نفیسی تحصیلات خود را در شهر نوشاتل سوئیس و دانشگاه پاریس انجام داد و در سال ۱۲۹۷ به ایران بازگشت. ابتدا در دبیرستان های تهران به تدریس زبان فرانسه پرداخت و بعد در وزارت فواید عامه ایران مشغول کار شد. در سال ۱۲۹۷ به گروه نویسندگان مجله دانشکده پیوست و در یک سال فعالیت این مجله با ملک الشعرا بهار همکاری داشت. در سال ۱۳۰۸ خورشیدی به خدمت وزارت فرهنگ درآمد و علاوه بر تدریس زبان فرانسه در دبیرستان ها، به کار آموزش در مدارس علوم سیاسی، دارالفنون، مدرسه عالی تجارت و مدرسه صنعتی پرداخت. در سال های بعد به تدریس در دانشکده های حقوق و ادبیات پرداخت و به عضویت فرهنگستان ایران درآمد. وی از آغاز بنیانِ دانشگاه تهران در جایگاه استاد دانشکدهٔ حقوق و پس از آن، به استادی دانشکدهٔ ادبیات برگزیده شد. نفیسی از هموندان پیوستهٔ فرهنگستان بود و چندی در دانشگاه های کابل و شهرهایی چون دهلی، کلکته، دانشگاه های قاهره و بیروت به آموزش پرداخت.
درباره کتاب بابک خرمدین
«بابک خرم دین: ابر قهرمان مبارزه با اعراب بیگانه» نوشته ی سعید نفیسی(۱۳۴۵-۱۲۷۴) است. این کتاب در خصوص بابک و خرم دینان است. بابک خرم دین رهبر مبارزات خرم دینان است که در ۲۲۳ قمری می زیست و به کمک جنبش خرم دینان بر علیه خلفای عباسی شوریدند. در بخشی از کتاب می خوانیم: درباره جنگ هایی که بابک با لشکریان خلفای بغداد کرده است برخی از جزییات را تاریخ نویسان ضبط کرده اند: حاج خلیفه در تقویم التواریخ آغاز کار خرمدینان را در کوهستان آذربایجان در سال ۱۹۲ آورده و می گوید: هلاکی آن قوم به دست حازم. گویا این همان سالی است که جاویدان ابن شهرک بیرون آمده است. بابک کار خود را در سال ۲۰۱ آغاز کرده است چنان که در تقویم التواریخ نیز آمده و فصیحی در مجمل در حوادث سال ۲۰۱ می نویسد: خروج بابک الرخمی در جاویدانیه و جاودانیه را به جاودان بن سهل بازخوانند، که صاحب بذ بود و بابک دعوی می کرد و روح جاویدان در وی ظهور کرده است و در اطراف ممالک دست به فساد آورد. گردیزی در زین الاخبار در خلافت معتصم چنین آورده است: «مردمان سپاهان و همدان و ماسبذان اندر دین خرمی شدند مذهب بابک خرم دین گرفند و لشکر انبوه بر بابک گرد آمد. معتصم مراسحق بن ابراهیم را، که امیر بغداد بود، به حرب ایشان فرستاد. او به رفت و با خرم دین حرب کرد و شصت هزار مرد را از ایشان بکشت و باقی بگریختند و زمینه ارمینیه و آذربایجان بستدند، و چون لشکر اسلام سوی خرم دینان متواتر گشت بابک خرم دین ضعیف گشت، پس از ملک روم استعانت خواست و ملک الروم به نصرت بابک بیرون آمد و شهر زبطره را ویران کرد و بازگشت و چون خبر به معتصم رسید ضجر گشت.» این کتاب مشتمل بر مطالبی درباره ی جنبش های ایرانیان، زندگی نامه بابک خرم دین، جنبش او، آغاز و پایان کار خرم دینان، سرزمین ایشان، شرح مفصل جنگ های بابک با خلفای عباسی و اسارت و قتل او و سرانجامِ خرم دینان است که در آن تمام متون عربی و فارسی مربوط به بابک و خرم دینان و تحقیقات اروپاییان معرفی شده است.
بخشی از کتاب بابک خرمدین
چون چشم معتصم بر بابک افتاد، گفت: اى سگ چرا در جهان فتنه انگیختى؟ هیچ جواب نداد. فرمود تا چهار دست و پایش ببرّند. چون یک دستش ببریدند، بابک دست دیگر در خون زد و بر روى مالید و همه روى خود را از خون خود سرخ کرد. معتصم گفت: اى سگ! این چه علمست؟ گفت: درین حکمت است. شما هر دو دست و پاى من بخواهید برید ... چون خون از وى برود، روى زرد شود؛ من روى خویش را از خون خود سرخ کردم تا چون خون از تنم بیرون شود نگویند که رویش از بیم زرد شد.
جملاتی از متن کتاب بابک خرمدین
- درباره جنگ هایی که بابک با لشکریان خلفای بغداد کرده است برخی از جزییات را تاریخ نویسان ضبط کرده اند: حاج خلیفه در تقویم التواریخ آغاز کار خرمدینان را در کوهستان آذربایجان در سال ۱۹۲ آورده و می گوید: هلاکی آن قوم به دست حازم. گویا این همان سالی است که جاویدان ابن شهرک بیرون آمده است.
- «گردیزی در زین الاخبار در خلافت معتصم چنین آورده است: «مردمان سپاهان و همدان و ماسبذان اندر دین خرمی شدند مذهب بابک خرم دین گرفند و لشکر انبوه بر بابک گرد آمد. معتصم مراسحق بن ابراهیم را، که امیر بغداد بود، به حرب ایشان فرستاد. او به رفت و با خرم دین حرب کرد و شصت هزار مرد را از ایشان بکشت و باقی بگریختند و زمینه ارمینیه و آذربایجان بستدند، و چون لشکر اسلام سوی خرم دینان متواتر گشت بابک خرم دین ضعیف گشت، پس از ملک روم استعانت خواست و ملک الروم به نصرت بابک بیرون آمد و شهر زبطره را ویران کرد و بازگشت و چون خبر به معتصم رسید ضجر گشت.»
خلاصه ای از کتاب بابک خرمدین
بابک خرمدین، رهبر اصلی جنبش ایرانی «خرم دین»، که آئین شان شادزیستن و هدف شان سرنگونی خلیفه ی عباسی بود، می باشد. بابک ایرانی، از ناحیه ی آذربایجان، شورش آغاز کرد ولی این حرکت در غرب و مرکز ایران نیز گسترش یافت و بیش از ۲۰ سال طول کشید. این کتاب مشتمل بر مطالبی درباره ی جنبش های ایرانیان، زندگی نامه بابک خرم دین، جنبش او، آغاز و پایان کار خرم دینان، سرزمین ایشان، شرح مفصل جنگ های بابک با خلفای عباسی و اسارت و قتل او و سرانجامِ خرم دینان است که در آن تمام متون عربی و فارسی مربوط به بابک و خرم دینان و تحقیقات اروپاییان معرفی شده است.
شناسنامه کتاب بابک خرمدین
- نویسنده: سعید نفیسی
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: نشر پر
- تعداد صفحات: 246
- موضوع کتاب:کتاب تاریخ اسلام
- نسخه الکتریکی:دارد
- نسخه صوتی : دارد
امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.