درباره آلن لایتمن
الن لایتمن (انگلیسی: Alan Lightman؛ زاده ۲۸ نوامبر ۱۹۴۸) یک دانشمند اهل ایالات متحده آمریکا است. اگرچه مدرک تحصیلی اش را در رشته ی فیزیک به دست آورده، با این حال در رمان نویسی نیز یدی طولا دارد. از آلن لایتمن به جز کتاب در ستایش اتلاف وقت، کتاب رویاهای انیشتن نیز به فارسی ترجمه شده است.
درباره کتاب در ستایش اتلاف وقت
پروفسور آلن لایتمن در این کتاب «در ستایش اتلاف وقت» به موقع و ضروری برداشتی تازه از شرایط زندگی مدرن را ارائه می دهد. خلاقیتی را که ناشی از اجازه دادن به ذهن ما برای آزادانه پرسه زدن است. بدون تلاش برای انجام هر کاری و بدون هیچ وظیفه تعیین شده ، بررسی می کند. در این شکی نیست که انسان ها در جوامع امروزی وضع و حالی به مراتب بهتر از اجداد و گذشتگان خود دارند. پیشرفت صنعت و رشد تکنولوژی به ما در رفع بسیاری از نیازهای حیاتی مان یاری رسانده است؛ نیازهایی که تا همین یکی دو قرن اخیر، از بزرگ ترین معضل های دولت ها و مردم به شمار می رفتند. پیشرفت دانش پزشکی سبب شده که امروزه کمتر کودکی به بیماری هایی چون کزاز و فلج اطفال مبتلا شود. رشد اقتصادی فقر مطلق در جهان را تا حد قابل توجهی کاهش داده است. رشد و توسعه ی سیاسی مردمِ بسیاری از دولت ها را از حقوق مدنیِ غیرقابل تعرض برخوردار نموده است. خلاصه ی کلام اینکه زندگی در دنیای مدرن بسیار ساده تر از زندگی در اعصار گذشته است. با این حال زیستِ مدرن روی دیگری نیز دارد؛ رویی تیره و تار، که از بحران های روحی و روانی ای خبر می دهد که در جوامع پیشین هرگز نظیرشان یافت نمی شد. آلن لایتمن (Alan Lightman) در کتاب در ستایش اتلاف وقت (In Praise of Wasting Time)، سعی کرده یکی از مهم ترین معضلات زندگی در جهان امروز را واکاوی کند. او در این اثر که چاپ نخست آن به سال 2018 بازمی گردد، این ایده را مطرح کرده که ذهنیت مدرن تلقی ای نادرست از مفاهیمی چون سود و فایده دارد. به نظر لایتمن، واقعیت هایی چون افرایش سرعت کسب و کارها و افزایشِ سرعت انتقال اطلاعات، زندگی بشر را دچار نوعی شتاب آلودگیِ مضر گردانیده است. ما گویی مدام در حال دویدن ایم، اما حتی برای یک لحظه خود را نزدیک به مقصد حس نمی کنیم. جهان پیرامون مان با سرعتی دیوانه وار به پیش می رود، و ما خسته و ناتوان، عقب ماندنِ خود از قافله را نظاره می کنیم. اما پیش از آنکه بپرسیم چاره ی این احساسات چیست، باید بپرسیم که آیا اصلاً چنین احساساتی به راستی حاوی حقیقت اند؟ آلن لایتمن پاسخ می دهد که «نه». به باور او، عواطفِ این چنینی حاصل تلقین های بیرونی است. او در کتاب در ستایش اتلاف وقت به شما نشان می دهد که در جامعه ی مدرن تمام امور، از سیستم آموزشی گرفته تا تبلیغات تجاری، به گونه ای نظام یافته اند که انسان را به تقلای هرچه بیشتر تشویق کنند. مثلا تعداد واحدهای فشرده ی یک ترمِ معمول تحصیلی در دانشگاه را در نظر بگیرید. آیا زمان بندیِ این چنینی به دانشجو مجالی برای تأمل بر خوانده هایش می دهد؟ خیر. زیرا هدف نه آموختن و تعالی فکری، بلکه اخذ مدرک تحصیلی و رشدِ اقتصادی - اجتماعی است. از کتاب در ستایش اتلاف وقت خواهید آموخت که بسیاری از اضطراب ها و تنش ها در زندگی حاصلِ وضعیتی ست که توصیف شد. لایتمن در مقامِ متفکری معتدل و دلسوز، برای شما از جهان بینی ای سخن می گوید که به جای کمیت، برای کیفیت امور اهمیت قائل است. او از شما می خواهد بی هراس و دغدغه، به هرآنچه که برخلافِ مقتضیاتِ زندگی انسانی است پشت پا بزنید. حتی اگر آن چیز باوری باشد که مورد قبول درصد عظیمی از انسان هاست.
نکوداشت های کتاب صوتی در ستایش اتلاف وقت
- اثری آکنده از عقل سلیم و احساس دلسوزی. (Sherry Turkle)
- دیدگاهی تازه درباره ی زندگی مدرن. (amazon)
در بخشی از کتاب در ستایش اتلاف وقت می خوانیم...
چند سال قبل، به یک مراسم مراقبه ده روزه به سبک و سیاق بودایی های تبت، در منطقه روستایی دلپذیری در ویسکانسین رفتم. همسرم، در تمرینات مراقبه مهارت دارد. سال هاست که روزانه بیست دقیقه ای خلوت می کند و مشغول مراقبه می شود. من هم گاهی این فعالیت را انجام می دادم. بالاخره تصمیم گرفتم خودم را به یک مرکز مراقبه ی اصیل بسپارم. به همین دلیل، لابه لای برنامه هایم، زمانی کافی برای خودم دست و پا کردم و عازم ویسکانسین شدم. ما هر روز هفت، هشت ساعت در مراقبه های برنامه ریزی شده شرکت می کردیم، و فقط برای صرف وعده های غذایی آن را متوقف می کردیم. بقیه وقت ها کتاب می خواندیم و به پیاده روی های طولانی می رفتیم و در تنهایی می اندیشیدیم. کار دیگری انجام نمی دادیم. آن مرکز مراقبه فعالیت های دیگری ترتیب نداده بود...
شناسنامه کتاب در ستایش اتلاف وقت
- نویسنده: آلن لایتمن
- مترجم: شهاب الدین عباسی
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: نشر چشمه
- تعداد صفحات: 98
- موضوع کتاب:کتاب تاریخی
- نسخه الکترونیکی:دارد
- نسخه صوتی : دارد
علاقه مندان به فلسفه و جامعه شناسی مخاطبینِ خاص این اثرند. با این حال هر کس که به دنبال بینشی جدید برای بهبود کیفیت زندگی خود باشد، می تواند از مطالب این کتاب بهره های فراوانی بگیرد.امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.