درباره نویسنده صادق هدایت
صادق هدایت (۲۸ بهمن ۱۲۸۱ – ۱۹ فروردین ۱۳۳۰) نویسنده، مترجم و روشنفکر ایرانی بود. او را همراهِ محمدعلی جمال زاده، بزرگ علوی و صادق چوبک یکی از پدران داستان نویسی نوین ایرانی می دانند. هدایت از پیشگامان داستان نویسی نوین ایران و نیز، روشنفکری برجسته بود. بسیاری از پژوهشگران، رمانِ بوف کور او را مشهورترین و درخشان ترین اثر ادبیات داستانی معاصر ایران دانسته اند. هرچند آوازهٔ هدایت در داستان نویسی است، امّا آثاری از متون کهن ایرانی مانند زند وهومن یسن و نیز از نویسندگانی مانندِ آنتون چخوف و فرانتس کافکا و آرتور شنیتسلر و ژان پل سارتر را نیز ترجمه کرده است. او همچنین نخستین فرد ایرانی است که متونی از زبان پارسی میانه (پهلوی) به فارسی امروزی ترجمه کرده است. حجم آثار و مقالات نوشته شده دربارهٔ نوشته ها، زندگی و خودکشی صادق هدایت گواهِ تأثیر ژرف او بر جریان روشنفکری ایران است. شمار بسیاری از سخنوران ایرانی نسل های بعدی، از غلامحسین ساعدی و هوشنگ گلشیری و بهرام بیضایی تا رضا قاسمی و عباس معروفی و دیگران، هر یک به نوعی کمتر یا بیشتر تحت تأثیر کار و زندگی هدایت واقع شده و درباره اش سخن گفته اند. صادق هدایت در ۱۹ فروردین سال ۱۳۳۰ در پاریس در ۴۸ سالگی خودکشی کرد و چند روز بعد در قطعهٔ ۸۵ گورستان پر-لاشز به خاک سپرده شد.
معرفی کتاب فواید گیاهخواری
کتاب فواید گیاهخواری اثری از صادق هدایت برجسته ترین نویسنده ی ادبیات معاصر ایران است که به بررسی ابعاد علمی و منطقی لزوم گیاهخواری انسان ها می پردازد و شما را با سبک زندگی و اندیشه های یکی از مهم ترین نویسندگان ادبیات ایران آشنا می کند. صادق هدایت (Sadegh Hedayat) در ایام نوجوانی گیاه خوار شد و در 25 سالگی کتاب فواید گیاهخواری (The Benefits of Vegetarianism) را با قلم و روایت جذاب خود درخصوص اهمیت گیاهخوار بودن نوشت. هدایت در این کتاب از جنبه های مختلف این سبک زندگی می گوید و صنعت ظالمانه تولیدات گوشت را مورد نقد قرار می دهد. صادق هدایت در این کتاب از محاسن گیاهخواری یاد می کند و تمامی رفتارهای منفی انسان ها را ناشی از مصرف گوشت حیوانات می داند. وی معتقد است که آنچه افراد روزانه می خورند غذا نیست بلکه فریادهای موجودات زنده ای است که وحشیانه به قتل رسیده اند، موجوداتی که زیبا بودند، زندگی آرامی داشتند و هیچ مزاحمتی برای انسان ها نداشتند. نزدیک به صدسال از زمان انتشار این کتاب می گذرد اما اندیشه ها و صحبت های صادق هدایت هنوز تازه و نو است. این نویسنده ی بزرگ در این کتاب شرح می دهد که انسان موجودی همه چیزخوار نیست و سبک زندگی مناسب برای انسان را گیاهخواری می داند و معتقد است که تنها با این کار انسان به آرامش دست پیدا می کند. او در این کتاب از بزرگانی مانند ابوعلی سینا، ناصرخسرو، شیخ نجم الدین رازی، شیخ عطار، مولوی و... یاد می کند و مدعی است که آن ها نیز از خوردن گوشت پرهیز می کردند.
فهرست مطالب کتاب
- دیباچه
- فصل اول: فداییان شکم
- فصل دوم: خوراک طبیعی انسان
- فصل سوم: تجزیه ی شیمایی مواد خوراکی
- فصل چهارم: تاریخ گیاه خواری
- فصل پنجم: مضرات گوشت
- فصل ششم: پختن خوراک
- فصل هفتم: اخلاق و گیاه خواری
- فصل هشتم: برتری گیاه خواری
- فصل نهم: آزمایش های عملی
- فصل دهم: اقتصاد و گیاه خواری
- فصل یازدهم: جواب ایرادات
- فصل دوازدهم: انجام نامه
نقد کتاب فواید گیاهخواری
نزدیک به صدسال از زمان انتشار این کتاب می گذرد اما اندیشه ها و صحبت های صادق هدایت هنوز تازه و نو است. این نویسنده ی بزرگ در کتاب فوائد گیاهخواری شرح می دهد که انسان موجودی همه چیزخوار نیست و سبک زندگی مناسب برای انسان را گیاهخواری می داند و معتقد است که تنها با این کار انسان به آرامش دست پیدا می کند. او در این کتاب از بزرگانی مانند ابوعلی سینا، ناصرخسرو، شیخ نجم الدین رازی، شیخ عطار، مولوی و… یاد می کند و مدعی است که آن ها نیز از خوردن گوشت پرهیز می کردند.
در بخشی از کتاب فواید گیاهخواری می خوانیم:
دلایلی که در تقویت گیاه خوار بودن انسان وجود دارد، خیلی روشن و محسوس است که عموماً گمان نمی کنند. اولاً اگر نگاهی به طبیعت بیندازیم، خواهیم دید این کیمیاگر زبردست، خوراک همه ی مخلوق روی زمین را با دانش موشکاف و تناسب علمی، مطابق ساختمان بدن هر کدام، آماده کرده و به آنان پیش کش می کند. به طوری که ما را وادار می نماید در جلوی اسرار آن سر تمکین و تعظیم فرود بیاوریم. همچنین یک گیاه، برای مرداب درست شده و دیگری برای بیابان. ساختمان دهن یک جانور، برای چریدن و دندان دیگری برای دریدن آفریده شده و غیره. یعنی هر کدام از آن ها، خوراکی را که فراخور ساختمان و احتیاجات بدنشان بوده در جریان کرورها قرن، پذیرفته اند. یک نِی را از مرداب بُرده و در بیابان بکارند، به زودی خشک می شود و به یک میمون میوه خوار، گوشت بخورانند، دیری نمی کشد که موهای حیوان ریخته، ناخوش می گردد. همچنین، هر تغییر خوراکی، همیشه تولید فساد، ناخوشی و مرگ می کند. چون مخالف با قوانین تغییرناپذیر طبیعت است. انسان، یک موجودی نیست که ساختمان او خارج از قوانینی باشد که زندگانی جانوران دیگر را اداره می کند. او نیز زاده ی طبیعت و در نتیجه ی تکامل حیوانات به وجود آمده و وابستگی نزدیکی با آنان دارد. هرگاه او را روی هم رفته با سایر جانوران بسنجیم، می بینیم نه شبیه است به جانوران درنده و نه به حیوانات چرنده می ماند. اگر ساختمان بدن انسان، برای گوشت خواری دست شده بود، می بایستی بتواند دنبال حیوانات وحشی رفته و طعمه ی زنده را با چنگال و دندان خودش پاره کرده، گوشت خام را با رگ و پی و پوست و استخوان بخورد، مانند جانوران درنده، اما او تنها خودش را به خوردن عضلات حیوانی که مصنوعی پرورش یافته و مصنوعی کشته و آماده و پخته شده، راضی کرد که تمام آن ها، برخلاف طبیعت می باشد.
شناسنامه کتاب فواید گیاهخواری
- نویسنده: صادق هدایت
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: گیوا
- تعداد صفحات:88
- موضوع کتاب: کتاب های تغذیه، رژیم و تناسب اندام
- نسخه الکتریکی:دارد
- نسخه صوتی :دارد
امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.