معرفی کتاب منطق الطیر اثر عطار نیشابوری

  چهارشنبه، 23 شهریور 1401   زمان مطالعه 2 دقیقه
معرفی کتاب منطق الطیر اثر عطار نیشابوری
منطِقُ‌الطَّیِّر یا مقامات‌الطیور منظومه‌ای است از عطار نیشابوری که به زبان فارسی و در قالب مثنوی در بحر رمل مسدس مقصور (محذوف) سروده شده‌است. کار سرودن این مثنوی در قرن ششم هجری قمری (۱۱۷۷ میلادی) پایان یافته‌است. ابیات این مثنوی را معمولاً بین ۴٬۳۰۰ تا ۴٬۶۰۰ بیت دانسته‌اند. در ادامه به بررسی این مجموعه می پردازیم.

درباره عطار نیشابوری

فریدالدین ابوحامد محمد عطار نیشابوری مشهور به شیخ عطّار نیشابوری (۱۱۴۶م/۵۴۰ق – ۱۲۲۱م/۶۱۸ق) یکی از عارفان، صوفیان و شاعران ایرانی سترگ و بلندنام ادبیات فارسی در پایان سدهٔ ششم و آغاز سدهٔ هفتم است. عطار در سال ۵۴۰ هجری قمری در نیشابور زاده شد و در ۶۱۸ هجری قمری به هنگام حملهٔ مغول به قتل رسید.

پوستر عطار نیشلبوری

درباره کتاب منطق الطیر

"منطق الطیر" یا "مقامات الطیور" اثر "شیخ فرید الدین عطار نیشابوری" منظومه ای فارسی است که در آن، گروهی از پرندگان جهان گرد هم می آیند تا به دنبال پادشاهی که تا به حال نداشته اند، بگردند. هدهد که از همه داناتر است به آنها پیشنهاد می کند که سیمرغ افسانه ای را پیدا کنند. هر یک از پرندگان نشان دهنده یکی از ضعف های شخصیتی انسان است که مانع از رسیدن نوع بشر به روشنایی و آگاهی می شود. هدهد این پرندگان را هدایت می کند و به آنها می گوید که باید از هفت وادی عبور کنند تا به محل زندگی سیمرغ برسند. هر کدام از این هفت وادی، همچون یک ماموریت بزرگ بر سر راه پرندگان قرار دارد. وادی طلب، با کنار گذاشتن همه تعصبات، باورها و بی ایمانی ها آغاز می شود و وادی عشق، جایی است که عقل به خاطر عشق رها شده است. در وادی معرفت، دانش دنیوی به کلی بیهوده می شود و وادی استغنا جایی است که تمام خواسته ها و دلبستگی های دنیوی کنار گذاشته می شود. وادی توحید، به پرندگان می فهماند که معشوق فراتر از همه چیز اعم از هماهنگی و کثرت و ابدیت است و وادی حیرت جایی است که رهرو از زیبایی معشوق، متحیر می شود و غرق در هیبت، می بیند که هرگز چیزی ندانسته و نفهمیده است. آخرین وادی "منطق الطیر" از "شیخ فرید الدین عطار نیشابوری"، فقر است که به فنا منجر می شود. وقتی پرندگان وصف این هفت منزل را می شنوند، با ناراحتی سر خم می کنند و حتی برخی از ترس، همان لحظه جان می دهند. اما بقیه با وجود ترس و وحشت، سفر بزرگ را آغاز می کنند. در راه، بسیاری از تشنگی، گرما یا بیماری جان خود را از دست می دهند، در حالی که برخی دیگر طعمه حیوانات وحشی، ترس و خشونت می شوند. نهایتا تنها سی پرنده به سیمرغ می رسند و حقیقتی بزرگ برای آنها آشکار می شود. آنها سرانجام می فهمند که عظمت معشوق مانند خورشیدی است که در آینه منعکس شده است و با این حال، هر کس به آن آینه نگاه کند، تصویر خود را نیز در آن خواهد دید.

شناسنامه کتاب منطق الطیر

  • نویسنده: فرید الدین عطار نیشابوری
  • زبان: فارسی

  • ناشر چاپی: نشر سخن
  • تعداد صفحات: 440
  • موضوع کتاب:کتاب ادبیات داستانی
  • نسخه الکترونیکی:دارد
  • نسخه صوتی : دارد

این کتاب را به تمام دانشجویان رشتهٔ زبان و ادبیات فارسی پیشنهاد می کنیم. امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
از سراسر وب   
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها