درباره پی یر بریان
پیِر بریان (به فرانسوی: Pierre Briant) ایران شناس و هخامنشی شناس اهل فرانسه است که در ۳۰ سپتامبر ۱۹۴۰ در شهر آنژه زاده شد و در دانشگاه پوآتیه (۱۹۶۰–۱۹۶۵) به تحصیل رشتهٔ تاریخ پرداخت. وی پژوهشگر و استاد تاریخ و تمدن جهان هخامنشی و تاریخ دورهٔ اسکندر مقدونی در کلژ دو فرانس است. او بنیان گذار وبگاه پژوهشی achemenet.com و همچنین دارای مدرک افتخاری از دانشگاه شیکاگو است. پژوهش های بریان عمدتاً بر روی هخامنشیان، اسکندر و عصر هلنیستی متمرکز است.د
درباره کتاب نامه ی سرگشاده به اسکندر کبیر
کتاب حاضر، نه تاریخ است نه وقایع نگاری، روایتی است در قالب پرسش هایی تأمل برانگیز در آن روزگار که تاریخ هخامنشیان زیر سم اسبان مقدونیان آرام آرام محو و نابود می شد؛ پرسش هایی برآمده از ذهنی خلاق درباره وقایع نبردهای «ایسوس»، «گرانیکوس» و «گوگمل» با نگاهی هم اندیشانه و انتقادی در روایات برآمده از بزرگ ترین مورخان تاریخ پایان عهد هخامنشی و تاریخ اسکندر. این اثر پرسش هایی اندیشه مدار از آغاز تا فرجام اسکندر را پیش روی خواننده فارسی زبان قرار می دهد و سرگذشت او را به طور کامل و از نگاهی متفاوت بیان می دارد. پرسش هایی اندیشه مدار، از آغاز تا فرجام اسکندر را پیش روی خواننده ی فارسی زبان قرار می دهد. در بخشی از متن این کتاب می خوانید: « پی یر بریان در این اثر، به گواه قریب به اتفاق مورخان و باستان شناسان معاصر، با زبان ادبی ای متفاوت ازآنچه تاکنون نگاشته است، روایت جدیدی از تاریخ اسکندر را پیش روی خوانندگان علاقه مند به این عهد قرار می دهد. از میان آثار این مورخ نامور معاصر، دو اثر برجسته اش، تاریخ هخامنشی، از کوروش تا اسکندر و داریوش در سایه اسکندر، سبکی نو از تامل بر تاریخ دنیای باستان را پیش روی خواننده ی فارسی زبان می نهد، درحالی که این اثر اخیر، نامه سرگشاده به اسکندر کبیر روایتی رمان گونه است ازآنچه پی یر بریان در بیش از سی سال تلاشش برای فهم تاریخ پایان عصر هخامنشی با آن ها مواجه بود و برای اغلب پرسش هایش نیز پاسخ هایی درخور نمی یافت...» این کتاب توسط انتشارات «کتاب پارسه» منتشر شده است.
در بخشی از کتاب نامه ی سرگشاده به اسکندر کبیر می خوانیم
دشمنان دیروز و امروزت قتل کلِیتوس، اعدام فیلوتاس و پارمِنیون و سپس محکومیت کالیستنس را دلایل چشمگیری می دانند بر اینکه تو اعمال ناشایست و تنفرانگیز دربار پارس و به گونه ای عام تر دربارهای مشرق زمین را به کار بسته ای که همواره در یونان و در اروپا معروف بوده اند به اینکه خود را به آتش اشتیاق های منحرف و دسیسه های ریاکارانه ای می سپردند که در حال وهوای نمناک و مطبوع حرمسرا اتفاق می افتاد.
پس آیا باید به تو با عناوین <شاهنشاه> و <شاه شاهان> سلام می دادم که داریوش و پیشینیانش بدان نامیده می شدند؟ بی شک این کار را می کردم اگر اهل مجادله بودم یا معلم اخلاقی آشنا با مجموعه داستان های تهذیب کننده. اما قادر به این کار نیستم، زیرا من تاریخ نویسم و تنها راهنمایم دغدغۀ جست وجوی حقیقت است و به جایِ داوری دربارۀ خوب و بد، بیشتر در پی بررسی مدارک هستم و پی فهمیدن و تشریح زندگی انسان های دیروز بی آنکه تحقیق را به زندگی <انسان های برجسته> محدود کنم.
تصور می کنم که از یک سو، اعلام این گونه اصول برای تو قابل درک نیست و از سوی دیگر، روابط برابری که این نکته به فاصلۀ بیش از بیست و سه قرن میان ما ایجاد می کند تو را به خشم می آورد. اما گمان می کنم که، در وضعیت فعلی، هردو در یک خط قرار گرفته ایم زیرا خودت باید تاحدی حیرت زده و حتی دلخور باشی از اینکه فکر کرده باشند تو القاب هخامنشیِ <شاهنشاه، شاه شاهان> را مطالبه کرده ای.
در واقع، هیچ مدرک موثقی از دوران حکومتت گویای چنین چیزی نیست. مشهورترین زندگی نامه نویست، یک یونانی باتقوا و دانشمند (نامش پلوتارخوس است) فقط این را می نویسد که تو، پس از جنگ گَوگَمِل، در ملأ عام <پادشاه آسیا> نامیده شدی. چنین اعلامی (چنانچه به واقع روی داده باشد)، بدون هیچ پایه و اساس پذیرفته شده ای (برای پارسی ها یا برای بابلی ها واژۀ آسیا هیچ معنایی نداشت) چیزی نبود مگر یک اطلاعیۀ پیروزی کمی پرمدعا که به شکلی گسترده به قصد یونانیان و تا ایتالیای جنوبی انتشار یافت.
شناسنامه کتاب نامه ی سرگشاده به اسکندر کبیر
-
نویسنده: پی یر بریان
-
مترجم: مهشید نونهالی
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه
- موضوع کتاب:کتاب تاریخ؛ جغرافیا
- نسخه الکترونیکی:دارد
- نسخه صوتی : ندارد
امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.